Ako funguje prax na vysokej škole?

18. apr 2023

Ahojte, ak študujete externe aku funguje prax?
Rada by som išla študovať externe ale musím pritom zarábať. Prax zvykne byť tiež cez víkend?

kacena4
18. apr 2023

zalezi od skoly, ja som na pedag. a prax mame "teoreticku" najma ty co su z fachu, teda pracuju v skolstve. potrebujes potvrdenie o absolvovani praxe.... a výstup je seminarna praca

autor
18. apr 2023

@kacena4 je to oblasť zdravotníctva, uvažujem či stačí zamestnať sa na dohodu alebo brigádu cez víkend v nemocnici

lenja123
18. apr 2023

Neviem, aký konkrétny odbor chceš študovať, ale prax musíš absolvovať na konkrétnych oddeleniach, určitý počet hodín, ale je toho celkom dosť veľa. Čo robíš teraz, si v zdravotníctve? Ak si to predstavuješ tak, že sa zamestnáš v nemocnici (neviem na akej pozícii, keď nemáš vzdelanie) a to ti bude stačiť ako prax - tak to bohužiaľ nefunguje.

autor
18. apr 2023

A teda ako to funguje? Aby som vedela či teda ísť do toho 🙂 záchranár

lenja123
18. apr 2023

Veď píšem. Potrebuješ prax na konkrétnych oddeleniach. Nie ako zamestnanec, musíš tam odpracovať určitý počet hodín, pri dennom štúdiu je to rovnaký počet hodín ako hodín teórie. Pri externom je menej hodín teórie, ale množstvo praxe ostáva. Ak chceš študovať externe, musíš mať už ukončené príslušné predchádzajúce vzdelanie v zdravotníctve. Inak sa dá študovať len denne.

katusik456
18. apr 2023

momentálne končím VŠ v podobnom obore - zdravotníctvo, ale fyzioterapia. Prax na našej škole museli mať absolvovanú externisti rovnako ako denní študenti. Vo väčšine - píšem o dennom štúdiu - prípadov nás dávali na rôzne oddelenia v nemocnici, DSS a podobne. Rovnako to mali aj externisti, teda zamestnávateľ im musel/mohol umožniť chodiť na prax, alebo si brali dovolenky, lebo tej praxe je ozaj veľa. Pokiaľ už nejakú zdravotnú školu máš - a pracuješ v zdravotníctve je to veľká výhoda, lebo praxuješ popri práci. Pokiaľ nie je to náročné.

paola881
19. apr 2023

Robím si urgent , teda už končím. Pracujem aj na jis trauma ale popri musím mat prax na rôznych odd + aktuálne mi začína prax na zzs .