Ako funguje externé štúdium na vysokej škole?

21. feb 2022

Ahojte, prosím Vás tie čo študujete externe ako to vlastne funguje? Čítala som pár info a tam sa písalo, že sa chodí v soboty do školy. To sa chodí každú? Pracujem každú 2 sobotu a nemám možnosť si to vymeniť.
Takisto sa písalo, že schválili zákon o skrátení na 3 roky ale keď som pozerala stránky škôl tak všetky majú dĺžku štúdia 4 roky. Tak to ešte neplatí?

nelca84
21. feb 2022

Musis si pozriet konkretnu skolu a odbor o ktory mas zaujem, niekde sa chodi piatky, niekde soboty, niekde aj ja. Vyhladaj si rozvrh a uvidis priblizne ako su rozlozene prednasky.

vilma7
21. feb 2022

Presne, pozri si konkrétnu školu.
My sme mali asi 3-4 víkendy prednášky za semester, čiže asi každý mesiac som išla na sobotu, aj nedeľu. A potom december, január skúšky. A od februára začal ďalšie semester do konca mája a potom jún opäť skúšky. Väčšinou prebiehali písomne.

edith267
21. feb 2022

Neviem či to už schválili to skrátenie mne sa zdá že nie zatiaľ.

kabinka11
21. feb 2022

Ja som chodila každú sobotu. Od 8.00 jeden predmet, od 12.00 druhý predmet. Skúšky sme mali cez týždeň s dennými študentami. Neviem si predstaviť každú druhú sobotu chýbať. Veľmi by mi to chýbalo a navyše niektorí profesori dávali aj zápočty na prednáškach a kto ho nemal tak musel zháňať profesora a riešiť zápočet aby mohol ísť na skúšku.

tatiana1329
21. feb 2022

Tak ako pisu baby. Kazda skola je inak. Ja som chodila kazdu jednu sobotu od rana od 8 do 16tej. Zapocty boli niekedy cez tu sobotu, niekedy cez tyzden. Skusky sme mali s dennymi, niekedy sami, podla toho ako sme sa dohodli s profesorom. Nesmeli sme mal vela vymeskaneho z kazdeho predmetu len urcity pocet inak nas nepustili ku skuskam. Ja som kvoli tomu musela zmenit pracu. Tiez som robila kazdy druhy vikend. To skratenie pochybujem pred nedavnom to dali na 4 roky tazko to budu hned aj menit spät.

autor
21. feb 2022

No, takže nemám šancu 🙈
Ďakujem za odpovede

sonia_wiener
21. feb 2022

Ja študujem v Nitre na SPU a do školy som predtým (teraz je všetko online =prednášky, cvičenia aj skúšky) chodila 1x do mesiaca vždy v piatok a sobotu, na konci semestra (zimný a letný) sme mali cvičenia a to sme boli v škole 4 dni v kuse. Škola vždy začínala rano okolo 7h a končila o 19h...skúšky bývali vždy cez pracovné dni, ale tento rok uz mávame online skúšky cez vikend. Mam pocit, ze vyučujúcim to tak vyhovuje a prednášky, možno cvika, ostanú stále online. V každom prípade to ma každá skola inak, posielam foto rozvrhu na letný semester, sby si mala prehľad

julie19
21. feb 2022

Uf, to záleží od konkretnej školy, ja som chodila do Nitry na UKF a boli to soboty od rana do poobedia, celý deň jeden predmet ale nebola v tom nejaká pravidelnosť že by to bola každá sobota alebo každá druha, proste asi aj podľa času prednášajúcich, niekedy som bola za mesiac len jednu sobotu v škole a inokedy to vyšlo na každú sobotu v mesiaci 🤷‍♀️… manžel teraz študuje v Žiline na UNIZA a tam fungujú externisti tak že v každom semestri majú proste blok niekoľkých dni kedy majú v kuse kazdy deň od rana do večera prednášky a za týždeň a pol majú akože celý semester vybavený potom až skúšky … ale nevýhoda je v tom že sú to klasické pracovne dni takže si musíš čerpať dovolenku v práci… na druhej strane to mas rýchlo za sebou a mas to v celku že si nemusíš pamätať čo bolo nejakú sobotu pred dvoma mesiacmi 🤷‍♀️

frederika21
21. feb 2022

Ja študujem externe na UKF a máme iba soboty od 8:30 do 13:30 a skúšky iba cez víkendy, takze za mňa super 🙂. Predtým som chodila tiež na ukf, ale na iný odbor, na PF konkrétnejšie a to sme mali veru dosť často piatky a soboty, málokedy sa stalo, že iba piatok alebo sobotu sme mali. A skúšky cez týždeň, čiže to mi nevyhovovalo, bolo to náročné skĺbiť s prácou...