Ako donútiť 19 ročného syna, aby pracoval?

havedka
2. jún 2014

Uz som tu pisala moje problemy s detmi,a naozaj uz neviem co robit,mam syna 19rocneho,a stale su s nim problemy,od 16 nikde nechodi do skoly nerobi len sem tam mal dake brigady,flakasa,alkohol,aj drogy,ide mi uz na nervy,stale sa hadame,uz aj kradne ked nema peniaze,som z neho zufala,vraj on nebude robit za dve eura na hiodinu

zitaje
2. jún 2014

@havedka a zo coho zije???
Vycisli mu naklady na byvanie, zvlast za pranie, stravu atd, aby bol chlapec v obraze.
Nemusi pracovat za 2 eura na hodinu, ked je sikovny, isto si najde lepsie plateny flek, je to len na nom 😉
Akoze... ja nechcem byt za vzornu a dokonalu, tiez som mala po skonceni vysky asi 3 mesiace, ked som sa len tak poflakovala a nic nerobila, mama ma financovala, ale popri tom som brigadovala a hlavne! netrvalo to tri roky!!!

silaviat
2. jún 2014

preastan ho financovat,varit mu prat a obskakovat ... na chladnicku zamka a pokial kradne tak cennosti si zamykat - smutne ale nic ine ti neostava... a ked sa mu nepaci nech si najde daky podnajom a to uz robit musi kedze tam musi i platit najom ... ako poznam moju mamu keby som ja brala v puberte drogy tak bud odvykacka alebo letim z domu..nastastie ja som mala rozum a s nicm takym skusenost .. hlavne ho nelutuj - on na teba ohlady tiez neberie .. materska laska je silna a odpusti vsetko- ale v tomto si musis tvrdo stat za svojim ...

hucko44
2. jún 2014

@zitaje Asi nebude šikovný, keď nepracuje. Pozerám, že Bratislava, tak tam by nemal byť problém si nájsť robotu. Podľa toho, čo píše matka, je len vychcaný. Ospravedlňujem sa za výraz, ale je najjemnejší vzhľadom na opis charakteru. Budú Ti písať, že za to môžeš sama, že si ho tak vychovala a nebola dôsledná v dodržiavaní trestov, ktoré mali nasledovať za prečinom. Nič si z toho nerob, budú mať pravdu - všetci.

Ja Ti neporadím - neviem a neverím, že sa tu nájde, niekto, kto Ti fundovane poradí. Musíš sa poradiť s PSYCHOLÓGOM (Pozor, nie PSYCHIATROM). On ešte nie je na dne, ak ho vyhodíš na ulicu, asi to bude ešte horšie. Má 19 a podľa toho, čo píšeš ho k ničomu nedonútiš.

Keby som ja nemal radu a nemal by mi kto poradiť, možno by som ho oklamal. Verím, že v každom človeku je kúsok dobra. Bude to zákerné, ale na každého treba ísť jeho metódami. Povedal by som mu, že mám rakovinu, vyholil hlavu (akože po chemoterapii. Možno by sa zobudil chlapec. Žije si bezstarostne, lebo môže. Kradne preto, lebo má čo a kde. Odrež mu zdroje a postav ho do úlohy, kde on bude musieť sa postarať úplne o všetko. Možno bude pre neho neskôr jednoduchšie sa starať iba o seba. 2 Eura na hodinu sú 16 na deň a 320 na mesiac. Je to málo, ale viac, ako prísť o všetko.

hviezdicka111
2. jún 2014

Ja sa len cudujem...od 16-tich nechodi do skoly? pije, droguje...? iste nezacal s tym len po 18tke, tipujem, ze v case, ked sa vykaslal na skolu bol uz problem aj s alkoholom a drogami...a to riesite az teraz? 😨
Viem, mam este male dieta, ocakavam, ze tu na mna niekto vyskoci s tym, ze este nemam v podstate ziadne skusenosti, ale ja by som to riesila uz v tych 16tich...nejake liecenie, atd...urobit vsetko preto, aby sa z tych poroblemov dostal...a skoncil aspon nejaky 3-rocny odbor....ved teraz to riesit bude len tazsie....19r chalana nemozes ani vyhodit z domu, jedine co mi napadlo - riesit to sudom...teda ak kradne atd.....

titkovamiriam
2. jún 2014

Ak nemá žiadne vzdelanie,to ho ťažko niekto zamestná,skôr by som tlačila nato aby si dokončil školu.

havedka
autor
2. jún 2014

@silaviat ano pekne si to napisala,materska laska ,mam s tym problem velmi milujem svoje deti a velmi ma trapi syn,ale na druhej strane viem ze ho nemozem stale akoze lutovat a musim daco robit

havedka
autor
2. jún 2014

no riesila som to ,uz v 156 som ho musela dat do senca na liecebno vychovny ustav ,tam bol do 17 a potom nic ,prihlasila som ho aj na ucnovku ako sa vravi na ivansku chodil tam tak 3mesiace,dokonca druhykrat som ho tam prihlasila lebo slubil ze uz dochodi,ani potom nevydtzal,a to bola len 2rocna skola,vraj preto prestal lebo som mu nekupovala cigarety a on sa v skole zadlzil a potom si narobiol v skole problemy,proste stale ma vyhovorky,stale som na vine ja

25daniela
2. jún 2014

Nic ti neostava, iba ho tresnut do zivota s holym zadkom a co si zarobi, to bude mat.... skade ma peniaze na drogyy a alkohol? Sak to je majland... Tu nepomoze nic iba tvrda ruka a nepovolit, ziadat od neho aby zaplatil za byvanie a jedenie, sak to nieco stoji, nech si to da v hlave dokopy, to kde sme. Joj ale som sa rozculila... decko co nechodi do skoly by som najradsej vyfliaskala...

25daniela
2. jún 2014

Ake naroky si robi take decko a na co? Ked zarobi, bude mat, ak nezarobi, nic ani suchy chela by som mu nedala...

sendy182
2. jún 2014

@havedka ahoj ja si ťa pamätám..........dávnejšie sme to tu rozoberali.......a ako vidím žiaden posun......čo ho baví?..........čo rád robí..............má niekoho rád?........áno sú také deti....potom z nich vyrastú takýto dospeláci.......on je veľmi nezodpovedný............vidím čo ti píšu niektoré mamičky no oni toto doma nemajú. takže sú nad vecou..............ja ti verím že mu chceš pomôcť........no ak on nemá záujem tak z toho nič nebude...........jasné máš svoj život on je dospelý........kto mu pomôže.....on vôbec pomoc nechce.....on na to kašle.........ničí život sebe a vám...........ja som za rozhovor so psychológom ale tú pomoc vyhľadaj Ty........ako postupovať.....tam sa vyžaluješ......nie je neaké centrum pre tieto problémy......niečo denné?...........je to o partii.....nezodpovednosti....aký bol ako dieťa?

havedka
autor
2. jún 2014

a tiez uz od 16 neberem ani na neho pridavky a ani vyzivne od 18,mozem ho vyhodit s bytu?

havedka
autor
2. jún 2014

@sendy182 nic sa nezmenilo ,vies ja sa ani nepotrebujem vyrozpravat nato mam ludi ,len som ako od mamiciek tu chcelela pocut vas nazor,na drogy si zaraba dakymi akoze kseftami,aj dnes som mu nasla brigadu ,kde dostane 3 eura na hodinu a ze kasle na to ze on chce aspon 10,dohovaram mu stale a on mi vravi ze si mam dat tabletky,to ze sa nad nim rozculujem a chcem mu pomoct ,a on ma bere ako choru na tabletky

havedka
autor
2. jún 2014

trocha sa bojim ked ho uplne poslem na ulicu a nebudem pustat domov,ci sa to este nezhorsi,neviem,,on do roboty nepojde ,aj keby mal umret aspon tak vravi,velakrat aj vravi ze nech uz skape naozaj neviem ,ani tak s nim ani tak,mam dalsie dve deti jedno postihnute ,aj ine problemy som uz so syna unavena

sendy182
2. jún 2014

@havedka pozri už si urobila pre neho dosť.......maj ho rada takého aký je....on sa nezmení teraz....môžno neskôr.....zaľúbi sa a pod.......viem že ťa to mrzí.....za deti by si aj dýchala......a to je asi aj ten problém......ak mu niečo nájdeš tak mu to ukáž a v srande povedz že 10 eur/hod......majú v nemecku ......alebo u nás politici 🙂 🙂 🙂 🙂 ...........kde bývam sú tu podobní...a nakoľko poznám ich rodičov......často sú už 60-tke.....z dobrých rodín.....veľké domy.....statky.....a so synmi majú iba trápenie.....no oni pijú..........flákajú sa ...........do roboty ani za nič...........a aj tak vyzerajú........proste roidč za to nemôže.....často je to partiou.......a následnou lenivosťou......ja vravím ak by bol iba jeden takýto......tak by k tomu neprichádzalo........všetká česť že sa zaujímaš o svojho syna............iná matka by dala vymeniť zámok............ja by som nemala silu to riešiť.............často zo životom ak sa nedá zmeniť netreba bojovať............čo nezmeníš to neovplivníš........... 🤐 🤐 🤐

slimstar
2. jún 2014

@havedka ano mozete, uz nie ste zanho zodpovedna. Od 18 je zodpovedny sam za seba. Ja by som mu povedala takto: Odvykacka, praca + platenie vsetkych vydavkov. Ak nie dovidenia.

prasiatko30
2. jún 2014

@havedka na tohto akurat tak program starsi brat - kedy pride stab s jednym chlapikom co si prezil tiez svoje a pomaha rodicom ukazat takymto s prepacenim spratkom ze sa musia snazit robit a zarobit si na seba - clovek ked to vidi tak sa mu az vsetky vlasy jezia.

Je to tazke 19r chalanovi velmi tazko prikazes aby nieco robil pokial on sam neciti ziadnu potrebu robit nieco lebo v podstate ma o vsetko postarane - mna by ale zaujimalo kto mu kupuje obleceni, topanky, plati mobil a dava peniaze na pivko ci cigarety - pokial ty mu kupis oblecenie lebo on si nema chudak co obliect a obujes ho a este pripadne dostane na cigy a tak tak v zivote nebude citit potrebu si na seba zarobit co i len tych par € sice viem ze je lahko to povedat a horsie s tym zit ale ty musis uplne odstrihnut tvojho syna od zdroju primov a ked padne na hubu tak nech padne ale nemoze si mysliet ze je normalne aby si on vyvaloval sunky a ty ho financovala

havedka
autor
2. jún 2014

@prasiatko30 nie ja mu nedavam ziadne peniaze,na mobile nema kredit a ak dake peniaze ma za ksefty,sdrogy,a ine,oblecenie ma este stare ked som mu ja kupovala ked bol mensi ,a minuli rok bol na mesiac v nemecku a tam si daco zarobil a kupil si dake nove veci,no viem musi spadnut na dno,len mam strach ci sa mu nemoze na ulici daco zle stat

zuzanka.zuzu
2. jún 2014

a to je taký problém milosťpána vyhodiť z domu? hlave to začni riešiť skôr, než to bude mať dopad na tvoju dcéru
poznám 2 podobné prípady v mojom bezprostrednom okolí... jeden vycicava matku doteraz, tá kvôli dlhom založila byt, chudne a chudne, on sa k nej správa ako k odpadu.
druhá DEŇ po 18 nar. (syn nechal školy v 2roč.) ho zobrala s priateľom (s tým má dcéru) na letisko do BA, za vlastné mu kúpila jednosmernú letenku do Anglicka, povedala mu, že toto sú posledné peniaze, ktoré do neho investuje, ale že ho veľmi ľúbi a týmto mu dáva poslednú jedinečnú šancu na lepší život než by ho čakal tu.... nič o ňom pol roka nevedela, jasne že si doma poplakala do vankúša, ale teraz - syn si dorába večer maturitu v anglicku, našiel si Poľku - milá, skromná, slušná dievčina, spoločne si postavili mini domček... proste mladí ľudia ako sa patrí 🙂

martinkatinka
2. jún 2014

@havedka zbaľ ho a pošli k otcovi, doteraz si to riešila ty, nestačíš na to, to ťa nechcem uraziť, ale predsa len, niekedy je to pre samú ženu veľa

silaviat
2. jún 2014

tak ked chce od teba cigarety a jest tak nieco za nieco - nech ide k psychologovi ... btw 10 eur na hodinu nemam ani ja a to som v zahranici ... a bez skoly moze byt i za tie 3 rad.. ty pre neho uz robis dost - nepomaha tak bud psycholog alebo nech ide - mozno i do zahranicia ak si mysli ze je to lahke .. ale uprimne si myslim ze pokial nedostane riadny kopanec od zivota alebo sa nezamiluje a laska ho nezmeni tak si s nim neporadis .. musi dospiet a to u chlapoch trva a trva a mnohy nedospeju vobec - zial

sakura77
2. jún 2014

fuu..paneboze dufam ze toto nezazijem nikdy..tazko sa radi ak sme to nezazili ale ja by som mu asi dala ultimatum s nejakym.datumom...aby si nasiel pracu a dal sa nejak dokopy...určite nie zo dna na den vyhodit..ak sa dovtedy neposnazi tak dovi dopo..

csenibaba
2. jún 2014

@havedka Ahoj,je to nehorázne tazká situacia!U nás (u svokri)je tá istá situácia ako u Vás,len mój svagor má uz 29;rokov-alkohol drogy pracovat sa mu nechce atd.Svokra s nim preziva peklo,a nevie s nim co robit -bol aj na lieceni vydrzal tam 1 tyzden a usiel,ked sa vrátil domov sluboval ze sa zmeni ze uz nebude pit-ale kdeze uz x krát sme museli zavolat polisov a záchranku !Svokre povedali na policii ze len jedno môze urobit -vyhlásit ho z trvalèlo bydliska a ked 1 raz bude kradnút a rozbijat "doma"zavolat policiu a zoberú ho vysetrovacky atd!-(

cicimotinka
2. jún 2014

Keď sme na VŠ mali prednášku o závislostiach, tak nám prednášal docent, ktorý v tejto oblasti pracuje a celý čas nám prízvukoval jediné: "Takého člena rodiny treba VYHODIŤ z domu, vymeniť zámky a zahodiť mobil. Kým si totiž neuvedomí, že mu vážne ide o život, bude nápravu iba sľubovať." ... ono aj také ľudové príslovie, že kým nejde o život, ide o hovno, to potvrdzuje... ja neviem, ako by som sa zachovala v takejto situácii, tiež by som asi skúšala všetko možné a bolo by mi ľúto dajaké takéto tvrdé opatrenie, no neviem... asi by som dala pevnú hranicu, alebo to bude takto - práca, prispievanie na domácnosť atď, alebo kufor za dverami a vymenená zámka... drž sa...

havedka
autor
2. jún 2014

baby chodila som s nim aj k psychologovi,k psychatrovi ked mal 15,ale nic,a sanci uz mal a ma velaaaaa,stale mu davame sance,,mi pripada ako keby ho tie drogy alkohol uplne zblbol,nevie poriadne uvazovat,trepe same somariny ze to je ulica,stoka,drogy a take uz ma z toho hlava boli,jeho otec kasle na neho,pred 3tyzdnami som musela volat 112,prisiel o pol 2 rano domiv a po 5minutach odpadol,bol predrogivany otrava alkoholom,odviezli ho do nemocnice,to co som tz noc prezila neprajem nikomu strach ,ubohost,tresy,zufalost ,zlost,otec za nim ani nebol,naozaj uz nevladzem,je mi ho luto vyhodit z domu ale viem ze musim

babulka82
2. jún 2014

@havedka ja by som ho asi vyhodila z domu,aj ked by mi srdce pukalo,lebo raz je to tvoje dieta. Ale takto trapiš aj seba a deti. ☹

habibi78
2. jún 2014

@havedka liečiť sa nechce? ???

havedka
autor
2. jún 2014

nie nechce,teda raz aj daco take spomenul ale on stale len vravi a nic nerobi,ja ho nedonutim je dospely

barberadeasti
2. jún 2014

Ahoj.skus pozrieť. na nete komunita cenacolo a chod na ich stretnutie.my sme toto prezili s mojim bratom,,co ty prezivas.velmi nam pomohli ako rodine.skus,nic zato nedas.miriam

strociatka
2. jún 2014

@havedka neviem ci vyhadzov z domu pomoze, no viem, ze existuje jeden speci clovek, ktory sa venuje tymto detom zavislym a pod. len si neviem hned teraz na jeho meno spomenut, zvykne deti z drog dobre dostat, treba mu zavolat a radit sa s nim. Kym bude zavisly nikam sa nepohnete!

havedka
autor
2. jún 2014

@strociatka viem ale on nepojde nikam k ziadnemu panovi,a ja rada pojdem ale musi aj syn asi spolupracovat ak on ma posle do kelu tak neviem ci daco zmozem