Aké vzdelanie potrebujem na prácu v knižnici?

25. dec 2021

Ahojte, momentálne som na RD a po jej skončení zvažujem prácu v knižnici mestskej alebo aj univerzitnej to je jedno.
Zaujímalo by ma, ako sa na túto prácu kvalifikovať popri deťoch, či je možnosť nadstavby na nejakej strednej škole alebo možnosť nejakého kurzu ? A v akom časovom rozsahu, keďže mi ostávajù už len 2 roky rodičovskej a hneď po skončení sa potrebujem zamestnať. Ďakujem za odpovede

tehulka2011
25. dec 2021

Neviem odpovedať ale musí to byt super práca

autor
25. dec 2021

@tehulka2011 neviem či to je ironicky,viem že platovo nič moc, ale bavilo by ma to a hlavne si budem musieť nájsť niečo, aby som vedela riešiť škôlku, školu, tak je to jedna z možností

tehulka2011
25. dec 2021

Nie ironicky 🙂 aj pre mna by to bola práca snov, ale peniaze žiaľ male

missviolet
25. dec 2021

joooj, no tak ja cakam 5 rokov, kym sa miesto v kniznici uvolni. zeny si miesto drzia dlhodobo, aby potom odtial uz mohli rovno do dochodku ist. Takze si myslim, ze bude na take pokojne miesto tlacenka (hlavne vo vacsich mestach) - ludia s archivarstvom (odbor na VS) alebo editorstvom a vydavatelskou praxou... netvrdim, ze toto je nutnost - ale asi radsej zoberu pri vyberovom niekoho, kto to ma vystudovane... nase knihovnicky su tam bez srandy 25 rokov tie iste osoby plus asi 6r dozadu mlada baba - bohuzial, vtedy som este nebola dostudovana.

loginexistuje
25. dec 2021

knihovnicku ale teda to nebyvaju bezne dostupne miesta

deti95060810
25. dec 2021

myslela som si že tam robia žienky čo radi čítajú - áno viem že majú aj vzdelanie... Lebo keď sa opýtam u nás v mestskej knižnici tak pani mi takmer na každú knihu odpovie: " to sa čítala"... 🙂
Inak pre mňa by to bola práca asi za trest... 😉

lindous
25. dec 2021

Asi neporadím s minimálnym potrebným vzdelaním, ale poznám slečnu, ktorá vyštudovala informačné štúdiá, veľmi chcela pracovať v knižnici, ale ako je už povedané vyššie, zohnať miesto (v BA) sa jej nepodarilo... Išla teda na doktorát a dúfa, že sa jej podarí zostať pôsobiť na fakulte...

bloger
25. dec 2021

Vysokoškolské vzdelanie

autor
25. dec 2021

Tak to ja som zas prekvapená, že je na takú pozíciu tlačenka, povedala by som, že tam bude nezáujem kvôli nízkym platom

mandala77
25. dec 2021

zriaďovateľom knižníc býva mesto. Vnímam to tak, že sú to dobré miesta, ktoré sa obsadzujú po známostiach.

missviolet
25. dec 2021

tlacenka lebo je to stabilna, pokojnejsia praca, vhodna aj pre starsie rocniky - to len tak nenajdes, ze pracu mozu vykonavat aj starsie panie. Pre mna by to znamenalo, ze by som mala o viac ako polovicu nizsi plat - a sla by som. pretoze z tych korporatnych, manazerskych a neviem akych pozicii mam akurat tak brutalny stres, nechut do zivota a nadcasy - to v kniznici nie je. ak clovek knihy miluje, rad poradi, pripadne aj pomaha organizovat nejake eventy (mimo corona cias) - tak je to krasna praca.

rude_baby
25. dec 2021

Chlapova sesternica robí v mestskej knižnici, ale financne vraj nič moc... Co z toho, ze je to fajn práca, keď nezarobis

rachel36a
25. dec 2021

Moj syn na tuto poziciu vystudoval VS odbor kniznicno informacne studia

autor
25. dec 2021

@rachel36a a podarilo sa mu zamestnat v odbore ?

rachel36a
25. dec 2021

Ano, ale po par mesiacoch odisiel kvoli platu

martinkatinka
25. dec 2021

Ja som pracovala v kniznici,mam Bc. v odbore dokumentacia kulturneho dedicstva, Knihoveda a archivnictvo.
Praca v kniznici nie je len o tom zapisovat citatelom knihy. Treba robit rozne podujatia, vediet knihu spracovat a zaradit podla MDT, venovat sa detom, katalogizovat, resersovat, pracovat na regionalnej urovni.

martinkatinka
25. dec 2021

@mandala77 zriadovatelom kniznic moze byt mesto alebo kraj.

savanna
25. dec 2021

Na tuto pracu hlavne potrebujes dobre znamosti, zbytocne by si stracala cas kvalifikaciou, ked je mozno jedno volne miesto kazdych 5-10 rokov. U nas v kniznici stale robia tie iste tety, ktore tam robili pred 20 rokmi. VS urcite nemaju.

struhanka
25. dec 2021

SNK v Martine robila kedysi knihovnícke kurzy. Na VŠ: https://fphil.uniba.sk/katedry-a-odborne-pracov... V knižniciach uprednostňujú ľudí s knihovníckym vzdelaním alebo aspoň prehľadom a záujmom. Nejde len o požičiavanie kníh, ale celý komplex odborných činností, ako bolo spomínané aj v iných odpovediach.

titla
25. dec 2021

Knihovnicke vzdelanie mozes ziskat na strednej knihovnickej skole, alebo na VS. Ale na pracu v kniznici nie je odborne vzdelanie nevyhnutne, vacsina pracovnikov ho nema. Vyzaduje sa vacsinou len na specializovanych poziciach (napr. akvizicia) v specializovanych a vedeckych knizniciach.
Ja som knihovnictvo vystudovala na VS a vascina ludi ma velmi romanticke a nerealne predstavy o praci v kniznici. Naplnou prace knihovnikov nie je knihy citat. Avsak moze to byt velmi zaujimava praca, bohuzial zle ohodnotena.

judar
25. dec 2021

To uz radsej sa oplati praca v knihkupectve, nez zabit roky studia kvoli praci v kniznici za o dost mizerny plat

baskustek
25. dec 2021

Ja som pracovala v knižnici a vzdelanie mám učiteľstvo SJL. Zároveň so mnou prijali aj absolventku práva, ale ona si to potom rozmyslela. Takže nemusí byť podmienkou knihovnícke vzdelanie. Mala som aj iných kolegov, čo mali vyštudované učiteľstvo. Ale vzhľadom na ten plat, čo je v podstate len niečo málo ako minimálna mzda som nakoniec predsa len išla radšej učiť za podstatne lepší plat. Ale pokiaľ by ťa to naozaj bavilo a máš manžela, čo vás dokáže dobre zabezpečiť, je to určite krásna práca.

sigma510
26. dec 2021

No ja ti neviem, mam VŠ s týmto zameraním, štúdium bolo celkom zaujímavé. Až prax v knižnici ma dostala do reality, paniaze naozaj o ničom a s VŠ vzdelaním, zarábaš prakticky minimálku. Co sa náplne práce týka, praxovala som v mestskej knižnici, prešla som si všetkými oddeleniami, a poviem ti, ze mňa by z takej práce porazilo. Jedine kde to bola trocha akcenšia práca, bolo detské oddelenie, robili sa tam s deckami rôzne aktivity, a ešte náučná literatúra bola ako tak. Ale inak sedieť celé dni niekde za stolom, zatriedovat knihy do regálov, čosi kdesi robiť v katalogoch... Mňa to teda neoslovilo, čas sa mi tam nenormálne vliekol, neviem si predstaviť ze by som toto robila každý deň 8 hodín. Ešte taka čitáreň tam si musela byt potichu, nerušiť návštevníkov, ale ak to niekto považuje za prácu snov a ešte aj za ten plat, nech teda ide.

makova333
26. dec 2021

Autorka: Na tuto pracu je fajn mat strednu odbornu skolu knihovnicku, informacne studia resp. VS s tymto zameranim alebo SJL, Dejepis...atd. Ale co ma zaujalo v tvojom popise je toto: "a hlavne si budem musieť nájsť niečo, aby som vedela riešiť škôlku, školu, tak je to jedna z možností" Vies, ze v kniznici sa robi aj do 18-18.30 (podla kniznice), ze sa robi aj doobedne aj poobedne smeny? Toto urcite nie je praca, kde by si s lahkostou poriesila "skolku a skolu". Ano, su aj malinke kniznice, kde sa robi do 16.00, ale tam chcu ist vsetci, ktori pod kniznicou uz pracuju (knoznice patria po mesto alebo mestsku cas a maju viac pobociek). Cize ak sa uvolni miesto tam (co nebyva casto), zvycajne tam ide pracovnik/pracovnicka, ktorý uz v kniznici pracuje.

makova333
26. dec 2021

Este dodam, ze vo väcsine kniznic sa robi aj v sobotu doobeda (ano striedas s kolegynou/kolegom).

zuzanockamt
26. dec 2021

Bola som asi pred 11-12 rokmi na pohovore v mestskej knižnici, mám vyštudované učiteľstvo v aprobácii SJL-MAT. Brali ma hneď, no mala som viac ponúk, tak som kvôli platu ponuku nezobrala

cacianka
11. feb 2022

@martinkatinka obec, škola, mesto, firma

cacianka
11. feb 2022

@makova333 sš v odbore sa za roky zmenili.

Ja som absolvovala 4r s maturitou Stredná knihovnicky škola, potom to bola ste.skola informačných štúdií, teraz stred.skola masmedialnej komunikácie. Pritom stále v Ba Krasňany, Kadnárova ul.
Knihovnicky odbor sa veľmi zredukoval, tuším ho ani neotvaraju každý rok, alebo majú iba zopár hodín.
Pre niekoho romantická predstava, ale nie je to celkom tak. Záleží o aký druh knižnice ide, aké zameranie, lokalita, ochota a pochopenie zriadovatela. Platy sa trochu pohli, ale záleží kde, v decembri hľadali v Ba K.ves. a plat 1050v hrubom. Čo pred pár rokmi keď som pracovala v odbore bola polovica, teraz neviem. Veď si pozrite ponuky a dajte profil na profesiu alebo ISTP a uvidíte.
Záleží aj od pozície, vo väčšom kolektíve sa nekvalifikovana stratí, pracuje za pultom, gruntuje kniznicny fond podľa pravidiel, robí poradenstvo, musí komunikovať s ľuďmi od detičiek po seniorov, alebo v odbornej K musí vedieť vyhľadať odborné veci, a musí vedieť kde, kvalifikované ale odborne spracovávajú nové knihy od plánov, nákupu, faktúry, spracovanie kníh novín časopisov, ale aj normy, hudobniny, skriptá, či diplomové práce a pod., podľa presných štandardov, teraz aj do Pc, predmetove heslá, Mdt triedenie, katalogizacne a bibliograficke popisy, reserse, vydávajú bibliografie, používajú sa rôzne odborné programy.potom revízie, veď ide o majetok, vyraďovania, čo tiež nie je malina na 2 hodiny.
Tiež sa robia rôzne exkurzie a info hodiny pre deti MŠ aj ZŠ , podujatia pre deti aj dospelých, niektoré K sú v tom ako besné a makajú na tom viac ako s knihami.
Aj pracovná doba - niektoré pozicie možno pohyblivá na 8 či 6 hodín, skôr tie kvalifikované čo robia odborné práce, ale nekvalifikované ťažko, 98% za pultom a veru aj do večera, aj soboty niekde. Tam kde je 1- 2 pracovníčky dovolenku ofrfle nadriadeny a potom čitatelia. Ja som bola v odbore 30 rokov, verejné knižnice, tzn.mestska a potom 2x v mestskej časti/obecna mala aj veľká. Mala som česť s milými ľuďmi, ale nadriadení 95% grobiani, manipulátori, blbci s odporom kultúre a pod., malí psychopati, keď máš iba 1 kolegyňu a trafí sa 🐄, tak je to utrpenie, aj vo väčšom kolektíve bola polovica 🐄🐄🐄🐄🐄. A chlapi ? Hendikepovaní....
Juuuj zažila som, a z poznámok spolužiačok je všade niečo.

makova333
12. feb 2022

@cacianka jj ja viem, kamosky mi chodili na Kadnarku a potom jednej syn tiez, ale uz to mali iny nazov🙈