Aké požiadavky máte na doučovanie jazykov?

2. okt 2023

Ahojte,
keby ste pre dieťa potrebovali doučovanie jazykov, aké požiadavky by ste mali na doučujúcu? Vzdelanie, skúsenosti a individuálny prístup beriem ako samozrejmosť. Ďakujem za postrehy.

simca06022011
2. okt 2023

intenzivnu vyucbu, ziadne tutuli mutuli ako teraz zazivam. Ide na doucovanie = lebo nieco nevie. Ma sa to naucit, ma byt z toho vyskusana, ze to vie a nie chodit si posediet niekam na doucko. Bohuzial moja skusenost je taka, ze doucka jazykov su zvycajne take, ze ucia vsetko odznova alebo podla niecoho.. ale nie to co nevie dieta, ak teda nepride s PRESNE co nevie, a to mladsie deti vobec nevedia a ak rodic dany jazyk nevie, tak ani ten to nevie (riesim teraz toto s francuzstinou)

melanta
2. okt 2023

Aby lektor vedel identifikovať skutočné potreby konkrétneho človeka, priebežne bol schopný vyhodnocovať jeho progres a prispôsobovať sa vo výučbe tomu. Čiže žiadny nalinajkovaný systém, ktorý používa na každého. Ak toto vie, je úplne jedno, aké má vzdelanie. Ale ak to nie je nature speaker, tak očakávam, že sa vie preukázať certifikátom aspoň C1.

kornelies
2. okt 2023

@melanta Myslis, native speaker, ci? Rozmyslam nad nature speaker 😄

melanta
3. okt 2023

@kornelies 😂 jasné, že native a nie nature. A ja som tak premýšľala, keď som to písala, že toľko krát som to použila a neviem prečo mi to teraz nesedí ako sa na to pozerám. Ale odoslala som. Sa smejem teraz. No ale niektorí sú aj nature. 😂

kornelies
3. okt 2023

@melanta Aspon si ma dobre rozosmiala...🙂

wagea
4. okt 2023

mňa by zaujímalo, koľko €/hod by ste boli ochotné za taký kurz zaplatiť? Pretože kvalitní lektori existujú, ale pýtajú si 25€ - 35€/hod. Takže ľudia si často vyberú niekoho za 5-10€/hod a potom to tak vyzerá. A native speaker by mal mať tiež pedagogické/lektorské vzdelanie alebo kurz, pretože absolvovala som dvoch, ktorí sa na tú prácu nehodili, nevedeli učivo, gramatiku a pod. zrozumiteľne vysvetliť. Oni sú dobrí hlavne pre pokročilých na konverzácie, tam som bola spokojná.

melanta
4. okt 2023

@kornelies aj seba 😀

melanta
4. okt 2023

@wagea súhlasím, často prvá požiadavka ľudí na služby všeobecne je dobrá či nízka cena. Ale nízka cena rovná sa vo väčšine prípadov nízkej úrovni služby.

akvi
4. okt 2023

Moja skúsenosť - rodičom, ktorí chcú "doučovanie" väčšinou nejde o to, aby bol výsledok, že dieťa vie jazyk (platí to aj na iné samozrejme), resp sa zlepšilo v pochopení, rozprávaní...atd, ale o to, aby dieťa malo v škole lepšiu známku. A to su dve rozdielne veci. Bohužiaľ.

elenita
4. okt 2023

@melanta Áno, som registrovaná na jednom portáli pre doučovateľov a ceny sú tam ozaj rôzne, ale niektoré naozaj začínajú pomaly od 5 eur za lekciu...na druhej strane, nájdu sa aj doučovatelia bez absolútnej sebareflexie. Ked vidím slečnu, ktorá sa učí jazyk 2.rok a "asi by ju aj bavilo učiť" a ponúka hodiny toho jazyka začiatočníkom a pýta si 20 eur za 45 min 🙈

melanta
4. okt 2023

@elenita veľa ľudí si myslí, že keď niečo viem, tak to aj môžem učiť. Alebo môžem učiť aj keď neviem všetko, ale viem viac ako tí, ktorých budem učiť. Bola tu nedávno diskusia, či kaderníčka bez nejakého ďalšieho vzdelania môže učiť v materskej škôlke. Dotyčná sama nemala dosť rozumu, aby uznala, že to vzdelanie v mnohých prípadoch má reálne opodstatnenie.