Aké kurzy IT odporúčate?

katkami123
7. aug 2022

Dobrý deň,
chcela by som vedieť názory hlavne ľudí, ktorí študovali informatiku. Viem jazyky, študovala som ich, aj som žila v zahraničí, ale po pravde, obávam sa po materskej či sa dostanem do zamestnania. Už som absolvovala aj kurz účtovníctva (jednoduché, podvojné, mzdové) bolo to mimo môjho zamerania, ale ku konci ma to veľmi chytilo a bavilo. Tu som čítala tiež rôzne čudné rady od žien ohľadom účtovníctva, keď zakladali témy ako ich mnohé autorky odrádzali, pritom mne prišlo úplne v pohode, preto som sa skôr snažila motivovať 🙂 potom prišlo druhé tehotenstvo, takze nastala pauza v tom najlepšom. Minule ma môj muž namotivoval na IT sektor, že by nebolo zlé sa zamerať týmto smerom. Chcela by som sa opýtať aký typ programovania odporúčate, myslím na ktorý sa zamerať? Sú aj take kurzy, kde robia vstupné pohovory a testy, aby si uchádzačov rozdelili, na aký druh majú najväčie predpoklady? Vo veľa teschoch mi vyšlo veľmi dobré analytické myslenie 🙂 ďakujem za každú relevantnú radu. Pripadne kde by mi vedeli poradiť

luxus10
7. aug 2022

to by aj mna zaujimalo...

kattrin5
7. aug 2022

Ahoj, Ja pracujem v Obalsti IT ako analytik a moj muz je Software inzinier. On je Java a JavaScript based, Ja robim vela s R a Python. Zalezi na tom co presne v IT chces robis? Chces vytvarat applikacie, security? Alebo pracovat s datami, robit analyzy? Na applications mas lepsie zamerat sa na Java a JavaScript, C++, na data based pracu urcite Python, R a Stata a samozrejme database a SQL - to musis ovladat pri alejkolvek praci v IT. Co sa certifikatov tyka, Ja som robila level 1 na Python cez Python Institute, moj muz ma uz Lead Certifikat na JavaScrip a Pega, ale mame aj skoly, ja mam ekonomicku so zameranim na Data Sciece a Statistiku. Pokial s progamovanim nemas absolutne ziadne skusenosti, bude to na zaciatok dost tazke. Na pracu analytika potrebujes urcite ovladat statistiku, calculus, Linear Algebra a pod( najma na Machine Learning- co aj plati najlepsie)
Hodim link na Python, certifikat- celkovo je velmi uznavany,ja som si ho hodila do resume, stale mam ponuky na pracu( moj muz to iste) pre nas uz je len otazka, kto zaplati viac, takze pracu urcite najdes. Na level one na Python musis mat dost prehlad, mne trvalo cca 9 mesiacov sa na exam pripravit. Tiez pozri appku Coursera- kopec programov mas zadarmo, W3schools.com ma niekolko tutorials, CodeSculptor je fajn na practice, alebo si stiahni rovno Anacodnu a ako sa ucis tak aj programuj.
Takze opat najdolezitejsie je smer, mna by napriklad to co robi moj muz vobec nebavilo. Moja praca je omnoho zaujimavejsia, dostavame data a robime analyzy, grafy a vytvarame modely - zamerane na predictive analysis, cize s pomocou historickych dat sa snazime predict buducnost nejakej udalosti.

Link na Python
https://pythoninstitute.org/pcep

mimirka32
7. aug 2022

@kattrin5 prosim ta, ten python si sa ucila v skole alebo ti stacil kurz?

kattrin5
7. aug 2022

@mimirka32 Ja som ho mala v ramci studia ale chcela som sa naucit viac aj sama, kupila som si knihy, pozeram YouTube videa a na Coursere, zopar stranok ma tiez dobre tutorialy.

dorottka
7. aug 2022

Ak chces rychlu cestu do IT, tak bud QA (testing) alebo Data science/analytika - tam sa aj programuje, ale oproti ‘tradicnemu’ je to omnoho jednoduchsie. Tam je to hlavne Python a R (odporucam Python). Ak chces byt tradicnou software inzinierkou, tak odporucam Javascript (zide sa aj Python). Ak chces viac info, kludne mi napis, ja som SW inzinierka uz dlhe roky a robila som asi vo vsetkom, co sa vsade spomina, tak celkom viem posudit 😅

katkami123
autor
7. aug 2022

@kattrin5

@dorottka
Dakujem, veľmi milo Ste ma prekvapili, že som tu našla komentáre hlavne k veci. Je pravda, ze ja som úplný začiatočník, čo sa týka techniky, ku nej som pričuchla až v automotive company (študovala som učiteľstvo aj-Nj a literatúru) a uvedomila som si, že ma baví objavovať nové, hľadať chyby a nejak sa stále posúvať, teda nie som ten typ, urobím si svoje, (najlepšie, ak ma nič už neprekvapí) skôr naopak, práca, kde časom nenastali nové javy a už ma nič neprekvapilo, ma prestala baviť. S počítačom mám klasiku ako každý, kto robil office prácu -exel, word, power point…, čiže to pokladám za nič, oproti tomu, čo potrebujem vedieť 😀

lula3108
7. aug 2022

@katkami123 ja by som ti odporucila ist na to mozno aj prakticky- vyhliadni si IT firmy kde by sa ti pacilo pracovat a pozri ich vilne pozicie a podla toho sa rozhodni. Je mnoho smerov, ktorymi mozes ist a momentalne IT kurzy preplaca UPSVaR, cize sa to super oplati. Vies sa zamerat aj na oracle-databazistu zarabaju velmi dobre a su extremne ziadani, tak isto mozes ist do riadenia projektov alebo devops. Alebo teda analytika-s ekonomickym pozadim by som to mozno videla na SAP analytika, musis poznat procesy a legislativu, ale urcite je zaklad SQL. Mozno pozri nejake videa na youtube a rozhodni sa co by ta viac bavilo, ci SQL a hrabat sa v datach alebo skor programovanie pripadne tie databazy/manazment

katkami123
autor
7. aug 2022

Momentálne este rozmýšľam čo presne vybrať, aby ma to aj bavilo, žeby som potom nenadávala na co som sa to dala. Nás namotivoval jeden známy, veľmi šikovný chalan, ktorý je frezar robí s CNC, ktorý sa dal na kurz Java popri praci (priznám sa, že z tej sumy kurzu sa mi zakrútila hlava) kde najskôr musel urobiť skúšky, pretože na ten kurz tiež hocikoho neberú, mal pohovor a zaradili ho na základe pohovoru, kde by sa hodil viac - teraz už neviem kde presne bol on. Jeho zas naviedol jeho brat, ktorý robí už 3 roky vo firme a tiež začínal kurzom.

katkami123
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katkami123
autor
7. aug 2022

@lula3108
Áno, len upsvar prepláca jedine vtedy, keby som s tým mala spojené štúdium, aspoň, čo viem, prechádza to schvaľovaním…len keď som bola na kurze z účtovníctva (platila som si ho sama) boli tam baby, ktoré mali všetko obchodné akadémie alebo ekonomické. možem vedieť, čo znamená oracle-databazista?

kattrin5
7. aug 2022

@katkami123 oracle je Database management solocnost, tiez robim s nimi, v podstate budujes ER modely a potom na zaklade tych vytvaras databazy. Databazy su otrosku lahsie ako samotny programming, Pouzivas query language( pre Oracle SQL alebo Microsoft Access)

katkami123
autor
7. aug 2022

@kattrin5
Ďakujem, už som pozerala linky, po pravde, na úplne studium budem mat čas až za rok, kedy baby pojdu do škôlky (mám dvojičky) ale už teraz by ma zaujímali názory ostatných. A samozrejme, pozerať videá akým smerom sa dať.

kattrin5
7. aug 2022

@katkami123 pozri podla mna, urob si reaserch co by ta bavilo- potom sa podla toho daj na nejaky kurz, pretoze je toho strasne vela co mozes robit, ako programmer sa mozes specializovat na million veci( back end, front end, networking, security, database management, web developer, game developer, Machine Learning a AI) proste si musis pozriet co by ta bavilo a potom ist podla toho. Zacni jednoducho, pozri na YouTube nejake videa a uvidis ci ta nieco zaujme, len ono je inde sledovat videa a ide robit ako analytik.

kattrin5
7. aug 2022

@katkami123 pokial ti Ja mozem poradit, pomaly zacni uz teraz, pretoze pokial chces naozaj vediet veci, potrva dost dlho sa ich naucit a to na uroven entry level. Zacni strankami ako ta w3 alebo kaggle kde mas moznost aj hands on praktikovat, aby si sa aspon oboznamila. Na SQL mas MySQL a tiez maju na vsetko tutorialy( je ich tiez kopec na YouTube) a budes za rok mat aspon zaklad.

elizita
7. aug 2022

@katkami123 ahoj,presne má toto nedávno napadlo ale nemá kto poradiť že čím začať.. ani ukázať,že čo to vlastne je.. a vidim že pre IT je kvantum pozícii.. tak som ti vďačná za túto tému.. kde si si robila test že ti vyšla analytika? Ja nemám VS ani ekonomika ani nič podobné,potrebujem nejako zistiť že či vôbec na niečo v IT mám 🤦

dorottka
7. aug 2022

Len poznamka: databazy su omnoho a nie o trosku lahsie ako ‘bezny’ programming. Bez prehanania poviem, ze SQL na slusnej urovni sa priemerne inteligentny clovek nauci za jeden den. Databazy nie su ofc len o tom, ale s modernym software developmentom sa to neda narocnostou ani porovnat.

katkami123
autor
7. aug 2022

@kattrin5
Áno, už som pozerala kurzy SQL, ale všetko dvojdňové, tak si hovorím, ze keď k tomu podstivo sadnem, budem cucať info z každej strany, aj sama s a dozviem a budem o niečo múdrejšia. Ďakujem, že hlavne uvádzaš zdroje odkiaľ čerpať, pre nás, začiatočníkov.

katkami123
autor
7. aug 2022

@elizita
Ďakujem, priznám sa, že som mala veľký rešpekt ako tuto tému založiť, lebo už som tu našla veľmi veľa tém, kde potrebovali ženy poradiť v rámci kurzov a sebarozvoja a jediné, čo komentujuce vedeli bolo - odradiť, vystrašiť, vystrašiť, odradiť…

Ja som robila viacero testov, jednym z nich boli ešte po strednej SCIO testy, (kde mi vyšlo vysoké analytické ) keď sa chceš dostať na vš, ale to bol len doplnkový údaj, to nič neznamená, sú rôzne druhy, to neznamená, že si horsia 😀

Ako baby vyssie písali začať aspoň samostudiom, pozerať videa na YouTube a základ bude vedieť SQL. A potom sa ďalej odraziť. Jednoducho niekedy sa asi treba hodiť do vody a skúsiť plávať 😀

katkami123
autor
7. aug 2022

@dorottka
Ja sa nehádam, momentálne nasavam všetky info ako špongia. 😀 Baby, ešte odporúčte notebook v normálnej (do 800€) cenovej relácii, pre začiatočníka, lebo môj je už cez 10 rokov starý, pomaly…

vevapeto
7. aug 2022

@katkami123 Dakujem za tuto diskusiu 🙏

cicuca
7. aug 2022
jo234v
7. aug 2022

@katkami123 tiez dakujem za diskusiu 👍Ja napriklad by som potrebovala mentorku v tomto smere, poradit sa z casu na cas, tiez riesim co dalej 🙃 ja ale pojdem smer QA- testing pravdepodobne. Drzim ti palce ✌

lula3108
8. aug 2022

@katkami123 upsvar momentalne preplati hocico z IT oblasti aj zamestnanym ludom ak chces pracovat v tej oblasti a chces sa vzdelavat-https://www.upsvr.gov.sk/kn/aktualne-oznamy/nar... - ja si cez nich tiez idem robit certifikacie, je to sice vela papierovaciek ale zase tie kurzy niektore su velmi drahe cize to stoji za to.

Inak na IT sebarozvoj su super videa na skillmea - vies si zaplatit rocne alebo mesacne clenstvo a mas tma milion roznych kurzov a videi zo vsetkych moznych oblasti a vysvetluju to velmi zrozumitelne. Ja som sa cez nich naucila SQL behom par dni

chiara_elle
8. aug 2022

@lula3108 nevies nahodou aka je vyska prispevku na jednotlivy kurz? Alebo kolko kurzov v akej maximalnej vyske mozes absolvovat za urcite obdobie?

victoriab
8. aug 2022

@katkami123 super téma, pripnem sa.

katkami123
autor
8. aug 2022

@jo234v
A možem vedieť na základe čoho si sa rozhodla?

katkami123
autor
8. aug 2022

@lula3108
Ďakujem, nevedela som. Ja budem môcť byt na upsvar až za skoro 2 roky, momentálne som na rodičovskej, ale určite tato info pomôže veľa mamičkám

jantato
8. aug 2022

@katkami123 ten notebook zaujma aj mňa. pripnem sa 🙂

elizita
8. aug 2022

@katkami123 ja som si ten link otvorila, kurzy nie su pre nezamestnanych praveze

lula3108
8. aug 2022

@elizita kurzy su prave pre zamestnanych a dobrovolne poistenych, musite sa dat sice zaevidovat ako zaujemca o zamestnanie ale nadalej normalne pracujete aj vsetko. Vyska celkoveho prispevku je 1500€, vies to dat na jeden kurz alebo aj na 5. Ziada sa to vzdy podla trvaleho pobytu na vasom urade prace a nemaju jednotne pravidla, cize najlepsie si zavolat k vam a zistit ci vsetko potrebuju. Na schvalenie maju potom 30 dni a mozu si vypytat este kopu dalsich veci, cize je to naozaj papierovacka🙄