Vodička/čajík pre mesačné dieťa na UM

mima172
14. jún 2020

Ahojte 🙂
Mám 5 týždňovú dcérku, žiaľ, mliečko nemám, tj je na UM. Papá Bebu Optipro 5x/24hodín po 120ml (cez deň papá každé 4-4,5hod). Pediatrička tvrdí, že žiadne iné tekutiny jej podávať nemáme. Tak troška s tým nie som stotožnená, nakoľko začínajú horúčavy a predsalen intervaly medzi papaním má dcérka dosť veľké.
Podávali ste svojim mesačným deťom vodičku alebo čajík? Ak áno, tak koľko denne a kedy? Pred/po/medzi papaním? Ak áno, tak teplota tekutín ma byť taká ako aj mliečka, tj tých 37 stupňov?
S dcérkou nie sú žiadne problémy, žiadne koliky, reflux, krásne spinká a nerada by som jej uškodila. Nechcem ísť proti odporúčaniu našej pediatričky, no akosi mi to vŕta v hlave, veď aj my dospelí sme smädní častejšie ako raz za 4-4,5hod a v týchto horúčavách to platí dupľom.
Ďakujem 🙂

xlucia
14. jún 2020

ked das trosku prevarenej vody urcite zle nespravis

nikpa
14. jún 2020

@mima172 ja som davala prevarenu dojčensku vodu, neskôr len prevarenu z vodovodu. Iba ked mal problem vykakat sa tak caj fenikel-rasca, neochuteny. Tiež mi prišlo malo cez leto dávať len každé 3 hodiny UM. By ma zaujímalo ci aj doktorka pije len každé 3 hodiny 🙄 Dala som mu medzi krmeniami trosku cucnut vždy. Voda aj riedi stolicu, ublížiť mu určite nemôže.

emiliamilka
14. jún 2020

@mima172 môj je na UM od narodenia a pediatrická nám práveže povedala že bodu aj čajík dávať môžeme ... Teda čajík feniklovy ten je od 1 ukončeného týždňa... Teraz má 3 mesiace a tieto horúčavy dosť pociťuje .. denne vypije minimálne 500 ml vody/čaju + mlieko každé 4 hodiny ... A pokiaľ máte chlapca je možné že dostane koliku na čo sú chlapci náchylný a vtedy potrebuje piť aj dostatok prevarnej vody ./ Čaju

lilynka13
14. jún 2020

Ahoj, ja dávam synovi cca od 5-6 týždňa bud prevarenu dojčensku vodu, sunarek/hipp bio čaj alebo sunarek feniklovy napoj.. Niekedy za deň vypije max 50 ml inokedy aj viac..teraz v teple vypije aj 200ml denne ale už ma 4m. Dávam väčšinou po jedle alebo keď sa mu stikuta. Deti na UM by mali mať aj iné tekutiny.. Iba výlučne dojčenie deti nepotrebujú do 6m iné tekutiny..

janka54321
14. jún 2020

Moja mala sa narodila v januari a od zaciatku bola na UM a vodicku som.davala od 3.tyzdna...a vypila malicko cca 20 ml za den...caje som nedavala

haaadanka
15. jún 2020

nám pediatrička tiež radila nedávať, no predvčerom sa malý tak potil, že sa od krmenia do krmenia ani nepocikal. Takže som mu dala prevareného Drobčeka viackrát medzi krmením a všetko bolo ok. V tomto teple som aj ja nonstop smädnä a to sa ani zdaleka nepotim az tak ako malý. Urcite nic nepokazis.

makova333
15. jún 2020

Urcite by som davala prevarenu vodicku. Dojcene deti ju nepotrebuju, deti na UM ano, najmä ak je teplo.

lenka2710
15. jún 2020

@mima172 aj ja som dávala, sice malú som mala na jeseň, ale vždy medzi kŕmeniami som jej dala cucnut vodičku alebo čajík! Tiež bola na UM, dieťa si potiahne len toľko koľko potrebuje a klop klop nemali sme žiadne problémy ani s kolikami ani so stolicou! Onedlho mam termin, bude leto, takže to mienim robiť rovnako 😉 ale určite by som nedávala tie granulovane čaje, s tými moc stotoznena niesom 🤷‍♀️

mima172
autor
15. jún 2020

Ďakujem baby 🙂 Utvrdili ste ma v tom, že začať malej dávať vodičku je len a len dobré... Myslím, že malej pediatrička nás zato "zvozí", no je to moja dcéra a cítim, že to chcem spraviť inak...
Ešte 2 otázočky baby (možno hlúpe otázky, no ako prvorodička fakt nie som si istá), vodička má mať taktiež teplotu cca ako mliečko, tj tých 37°C alebo len nemá byť horúca a ani studená? Vonku je asi ťažko ustriehnuť si teplotu vody. A aj po vodičke sa dáva bábo odgrgnúť alebo to nie je potrebné?

fiafia
15. jún 2020

@mima172 moja píla takmer od narodenia um. Dávala som prevarenu vodu alebo čajík feniklovy alebo harmancekovy. Ja som nikdy nedavala v horúčavách studenú vodu a to ma 3,5 roka, vždy izbovu teplotu a ráno nám kázala dr vlažnú vodu,keďže so stolicou večný problém.

lilynka13
16. jún 2020

@mima172 určite aj po vodicke nechať odrgnut a nech je izbovej teploty alebo ju trocha zohrejes.. To je uz na tebe

mima172
autor
16. jún 2020

Ďakujem baby 🙂 Tak sme teda začali s tekutinami. Včera sme skúšali vodičku, dnes feniklový čajík. A slušná katastrofa 😌 Akonáhle malá zistí, že to nie je mliečko tak sa začne metať a drhnúť akoby som ju chcela otráviť 😳 Včera vypila ledva 10ml, dnes cca 15ml, no fakt sa chová akoby to bola kyselina 😀 Najskôr som jej dala z inej fľaky (značka Lovi), tak som to pripisovala tomu, že nie je zvyknutá na ten tvar dudlíka, tak som čajík preliala do flašky, na ktorú je zvyknutá (MAM) a to isté. Snáď sa to zlepší 🙂

ibrunova
16. jún 2020

@mima172 Čaj jej nedávaj vtedy, keď je hladná a čaká na mlieko, ale pomedzi to 🙂 A určite sa to zlepší, neboj 🙂

mima172
autor
16. jún 2020

@ibrunova Jasné, dávala som tak v "polčase" medzi papaniami 🙂 Ja viem, určite sa to zlepší, len ma ten priebeh zaskočil 🤨🙂

baruska666
28. jún 2020

@mima172 ahoj, čítam debatu a spomenula som si, ako to bolo, keď som nášmu malému dala 1.krat vodu a feniklovy čaj... 😁 Najprv si pekne potiahol a potom ma tým oplul... 😁 Teraz dávam už len dojčensku vodu izbovej teploty, stále ju mam nachystanu, väčšinou po papani si žiada a keď sú veľké horúčavy tak častejšie. Tiež som prvorodicka a pediatricka povedala ze netreba, ale ako povie moja švagriná - ty si matka, rob veci tak, ako ich cítiš. Nikto ti návod k bábätku nedal. 😉

mima172
autor
28. jún 2020

@baruska666 Ďakujem 🙂 Som vytrvalá, no stále po mne tu vodu pľuje. Najskôr tak nadšene potiahne a keď zistí, že to nie je mlieko, tak už to letí von 😀 taka je pri tom podarená 😍
Možno robím zle, že tu vodu ohrievam na 37°C. Skúsim aj ja dat vodičku izbovej teploty. A dávaš aj po vodičke odgrgnúť?

marianeta
28. jún 2020

Čaj by som nedávala,veď načo keď nemá žiadne kolíky a pod.,ale čistú vodu áno.. Predsa sa bude viac potiť a tým aj strácať tekutiny a to UM na hydratáciu stačiť asi nebude podľa mňa..keď medzi krmenim dáš dáš trochu vody, jej neublizis.. to či má dostatok tekutín uvidíš aj na plienkach..

baruska666
28. jún 2020

@mima172 skus izbovú teplotu, možno jej ta tepla voda nechuti... Ale viem si ju presne predstaviť, aj po mne malý vodu plul, teraz už potiahne riadne, aj keď sa tvári všelijako, že čo to je za cudne priesvitné mlieko bez chuti, ale dá si..😁. Väčšinou si grgne aj po vodičke, no cielene odgrgnut ho nedávam, ale aj po 10 minútach keď sa začne čertit a zoberiem ho na ruky tak pekne odgrgne. Hlavne v týchto teplach keď sme vonku tak mu ponúkam vodičku keď nespi, keď nechce, tak sa nenapije.