Umelé mlieko verzus kojenie

brandy001
25. sep 2016

ahojte mamicky ..rada by som sa podelit o nazor....kojim svojho 2 mesacneho syna od narodenia ale s tym ze je aj dokrmovany nutrilonom ha1...to mu davali v porodnici nakolko mne sa mlieko spustilo o dost neskor. Ale tiez nie v takom mnozstve ako by som chcela. Ale posledny tyzden malemu moje mliecko nestaci tak mu raz denne dam nutrilon. Ako si pomoct... uz som skusala snad vsetko..odsavat, neodsavat, ricinus homeopatika, teraz 4 den beriem senovku a benedikt ale mlieka stale malo..maly saje 5 minut a potom sa s placom odtiahne.. tak ho dam na druhy prsnik a tam to iste... tak zase prvy prsnik... ked sa nakoji odgrgne a aj sa pogrcka, ale za 2 hodiny opät plac tak kojim a zase to iste dookola... neviem ci mam ukoncit kojenie, trapi sa malinky a trapim sa aj ja ... a nakoniec mu dam nutrilon a z neho ani negrcka... uz som unavena... velmi by som chcela kojit ale neviem ako zvysit produkciu ...

luciahaluskova
25. sep 2016

Moja mala zacala toto robit ked mala mesiac tak sme zacali davat UM ale myslim ze je to rastový spurt a malo by sa to casom upravit.

brandy001
autor
25. sep 2016

@luciahaluskova no ale musim mu dat papat ked je hladny ...ale sj ked si odsajem mlieko tak je to tak 60 ml ...co je nic ...

pribinak
25. sep 2016

Je dost možné, ze ste v obdobi rastového spurtu a preto je taky hlados, to potrvá tyzden-dva a zas bude papat trosku menej

brandy001
autor
25. sep 2016

uff keby aspon kludne sal ale hadze zo sebouu

henika263
25. sep 2016

Hadze lebo sa zlosti ze mu mliecko tecie pomaly nie ako z flase... nemate moznost zavolat si laktacnu poradkynu?chodia aj domov....cim viac mu budete davat flasu tym menej bude chciet pit z prsa

lauricka
25. sep 2016

@brandy001 za dve hodiny chce papat? Ved to je uplne normalne babo! Taketo male babatka sa dojcia na poziadanie, nesledujte cas, nesedujte nic, len svoje babatko. A ked sa ozve za dve hodiny, ved to je uplne v poriadku. Prosim vas, nez pokazite, co sa da, volajte si laktacnu poradkynu. Podla mna potrebujete len vychytat par drobnosi. Pogrckat sa moze aj preto, ze pri dojceni prehltne aj vzduch, urcite by ste sa mali posnazit zlepsit techniku sania, upokojit sa, dolezite je, ci babo prospieva a aj to sa nezistuje zo dna na den. Laktacna vam vsetko vysvetli. Postupne nebudete to UM ani potrebovat, len sa do toho treba spravne obut.

lauricka
25. sep 2016

@brandy001 a co sa tyka toho, ze kolko odsajete, to mnozstvo nemusi mat nic spolocne s tym, kolko si vytiahne babo. Naozaj potrebujete pomoc laktacnej poradkyne, aby vas trosku preskolila.

ivanapetrasova
25. sep 2016

Nedávajte um, prikladajú častejšie ako každé dve hodiny a za pár dní je po probléme. Ja mám 2,5 mesačnú a pýta si aj každú polhodinu. Saje chvíľu dotiahne sa, pospi trošku a zas pyta. Je to úplne normalne pri takýchto drobcoch. A malo mlieka nemám kedE priberá, cika,kaka. A neodsajem ani tých 60ml. Takze to tiež nie je urcujuce. Hlavne nestresovat a zahodiť um. Držím palce.

katka253111
25. sep 2016

Hlavne sa nestresuj...ak to nepojde...nic sa nedeje...moj sa nikdy neprisal...od porodnice bol dokrmo any nutrilonom,ja som len odsavaal do cca 5mes...ale bolo to o drzku...vsetek volny cas i noci som len na odsavacke bola napojena...vobec som si drobca neuzila... co teraz neskutocne lutujem...uz by som to nerobila...od 5mes bol do rola len na nutrilome, od roka na plnotucnom mlieku a je to sikovny a zdravy - tento utorok uz 2rocny chlapcek... nsstresuj sa,uzivaj babo, strasne rychlo to utecie

brandy001
autor
25. sep 2016

ja by som ho prikladala baby..chcem velmi kojit ale on po 5 minut sa odtrhne a uz ho na prsnik neviem dat ...toto nechapem ....skusam vselujake polohy

mimla
25. sep 2016

Môj pomaly ročný syn má cez 10 kíl a jedol presne takto. Nervózne. Ak si niekedy odsajem, viac ako 20 ml to nikdy nie je. A to nedávam ani vodu, ani čaj, len príkrmy. Malý prospieva. V tomto období jedol cca tak každú polhodinu. Nesrandujem. Teda pil aj hodinu, potom mal cca polhodinu pauzu a potom zase hodinu sal. Potom sa mu intervaly medzi kŕmeniami natiahli.

katka1981
25. sep 2016

@brandy001, to ze place, neznamena ze nemas mlieko, skus stlacit ci nic nevytlacis. Toto robia deticky ked ich boli brusko. Prikladaj tak casto ako sa da, ked tak aj odsavaj. Ja som tiez stale strasila ze mam malo mlieka a zistila som ze maly saje vzdy ked ho boli brusko a prejeda sa a pribera poriadne.

k_e_y
25. sep 2016

U mňa to bolo rovnaké ako píšu vyššie, kojenie trvalo zváčšia 40 min. a za 30 min. si malá pýtala zas, tu ide o to že ti malý musí v prsníku poriadne rozťahať mliekovody a aj sa ti viac mlieka spraví keď ho budeš častejšie prikladať, naopak keď prsník nechce je niečo zle a skús porozmýšľať čo si jedla (u mňa max. 1 banan denne inak bolo zle) alebo naopak ho boli bruško z UM, môže to byť hocičo len neprestavaj kojiť, my sme to prekonali a kojili sme 16 mesiacov 🙂

ivanapetrasova
25. sep 2016

Ak sa po 5 min odtiahne tak skús dať na druhý a potom zas na prvý a tak dokola. Zazila som to tak aj pri prvom. A potom zas skús o polhodku. Uvidíš že za pár dní sa to zlepší.

brandy001
autor
25. sep 2016

no damy skusila som ....taky plac ze az...anisa neprisal ...

silaviat
25. sep 2016

ja som moju kojila rok a pol ziadne um a neodsala som si vobec nic..proste mi odsat neslo... ale hladna nebola.. je to dieta hold priklada sa casto... ja som mala pocit ze na zaciatku bola viac na koze ako v postely.... pressla som si zapalom upchatymi mliekovodmy bolwstami prebdenymi nocami ale nevzdala som sa a na um som nepomyslela... kojenie noeje lahke vela mam to vzda pri prvej prekazke a radsej da to UM .. cim nechcem povedat ze je to zle ked niekto dava um..ale ka je niekto raz rozhodnuty kojit mal by to skusat a skusat .. ale pokial to njde tak hold smola.. zariad sa vlastnou intuiciou ...

silaviat
25. sep 2016

jo a kojila som len z jedneho prsa.. druhy nechcela ani za svet a len po leziacky 😀 ked som sedel amusela mat pod sebou vankus a ja byt z boku ... a na mlieko mi naj pomahala rascova zaprazena polievka mandarinky a biela vinea som mala potom kozy jak vozy

maggiba
25. sep 2016

Strajk,lebo z prsa "netečie" ako z tej flasky,ktorou dostava UM. Mas dve moznosti:
Ak chceš kojit aj nadalej a lepsie,pokojnejsie,bez problemov, zavolaj si laktacnu,pocuvni rady a upravi sa to. Len treba prestat robit urcite chyby,zbavit sa stereotypov a stereotypnych rad,pocuvnut babatko dat sa do kludu.

Ak kojit nechces, nemas naladu na riesenie, tak daj flasu naplno rovno a hotovo. Mas po trapeni, isla si lahsou cestou.

Inak toto je tak klasicky pribeh skoro vsetkych,ktore koja len max.3 mesiace,az to nie je pekne. A zacina to "podporou" v porodnici, ala umele mlieko, ved vy mamicka preboha nic nemate. Smutne ☹

andrea1010
25. sep 2016

@brandy001 ahoj, ja ti rozumiem, kojila som len 6 týždňov, proste mlieko nikde, nepomohli bylinky, nepomohli homeopatiká, dokonca ani laktačná ( nechcem byť zlá, ale niektoré jej rady ako chodiť celý deň s malým nahá po byte a mať ho v šatke boli dosť od veci), nakoniec som dala fľašu, možno to bola chyba, možno nie, ale nejesť, nespať, byť stále na nervy, aká som zlá matka, tak to mojej laktácii nepridávalo, máme tri mesiace, sme na nutrilone a čo teraz ako? materstvo sa nemeria tým, či kojíš alebo nie, môj malý plakal o dušu, dávala som mu prsník každých 30 min, ani neodgrgol, proste nemal dosť, skúsila som si odsať, aby som vedela, koľko tam toho mám a po 2 hodinách odsávania som z oboch vytiahla 100 ml, no nečudujem sa mu, že bol hladný. teraz mám doma to najspokojnejšie dieťa na svete, až na občasné koliky 😀 a aj ja som v pohode

@maggiba u nás v SL neprikrmujú mliekom, dávajú len čajík a tie detičky tam kričia o život 🙂 jedine, žeby si si požiadala o dokrmenie a aj mlieko im musíš dať 🙂

maggiba
25. sep 2016

@andrea1010 "Eňo-ňuňo" pristup na "jednicku". Im by som od hladu davala pit cajik,ved mne dospelej z toho byva zle,ak si na lacny zaludok dam caj. Nech zavru s takym pristupom k bezbrannym detickam. Ale teda ako matka by som tam asi narobila riadne rošambo.
Je mi to v kazdom pripade luto. Zial plati jedno (moj nazor): ak sa nezacne viac matiek ci otcov velmi hlasno ozyvat,ze nieco na tom ich zauzivanom systéme sa im nepaci, nemozeme ocakavat zazraky. A povedzme si uprimne: kolkym je to aj jedno?

maggiba
25. sep 2016

@andrea1010 A este k tym radam laktacnej. Ony, teda vacsina, vedia co a preco radia. Tebe sa mozu zdat odveci,strihnute,sektarske a neviemake,ale dalsi 99tim zenam presne tieto rady pomozu, ak sa odhodlaju.

andrea1010
25. sep 2016

@maggiba no ja ako prvorodička som nemala ani potuchy, čo to dieťa má a čo nemá jesť, nik mi nič nepovedal, prišla "milá" pani sestrička, strčila malému prso do úst, inak príšerný zážitok, a akože som kojila, ešte ma sprdli, že prečo malý plače, ak ho kojím, no mne po cisárskom chvíľku trvalo, kým prišlo mlieko a on bol veľký a hladný. ak ešte niekedy pôjdem, tak už viem, čo a ako :D

petrusa87
25. sep 2016

i ja som mala dcérku prisatú skoro pomaly stále každú chvíľu, bradavky ma boleli o život, malá mi plakávala a v noci skoro stále, ale proste chcela som kojiť a postupne som bola taká napumpovaná, že som dostala zápal prsníkov ale chválabohu mi to rýchlo prešlo, ale pichanie pri kojení trvalo aj osem mesiacov a tie zlé strašne dlho mesačné koliky som nejako prehrýzla čo mi známe odporúčali vyskúšať UM či to nemá z môjho mlieka. Zabojovala som a malá bola kojená do 2 rokov a potom som musela kôli ďalšiemu plánovaniu bábätka ukončiť. Za pár týždňov ma čaká ďalší pôrod a tiež som odhodlaná aj po tých všetkých utrpeniach znova čo najdlhšie kojiť

andrea1010
25. sep 2016

@maggiba no ja nič proti nim, ale niektoré rady sa mi zdali cez, nech si teraz myslí kto chce, čo chce, ale matka je tiež len človek a ak sa necíti zvládnuť tie rady, nech to radšej ani nerobí, skúsila som každú jednu, okrem toho s tou šatkou a nič, možno to bolo aj preto, lebo som o tom nebola presvedčená, no teraz je to už jedno, nabudúce budem vedieť, aké chyby nerobiť

matja23
25. sep 2016

Ahoj.moja mala ma 4 mesiace a kojime sa bez UM.zo zaciatku to nebolo nic lahke po cisarskom ale ide nam to...presli sme si presne tym co pises...a mala to robi pri jednom prsniku dodnes...ale aj nam pocit ze sa vnom tvori menej mlieka...ale k veci...zo zaciatku som aj ja strasne chcela a cim som ja viac chcela tym nam to islo horsie...mala sa nevedela prisat a stale sa hnevala...plus neystale picuvanie ci mam dost mlieka ci kojim a ako musim kojit...katastrofa...uz som tvrdila ze nezijem pre babo ale pre mlieko...potom som vyskusala klobuciky...ano vsetky laktacne poradkyne by ma ukamenovali za to a mala odvtedy pije uplne v pohode mlieko sa tvori a sme spokojne obe...prestala som riesit mlieko a to ze musim kojit a samo sa to napravilo...a to ti poviem ze niekedy sme sa aj hodinu a pol trapili tak ako pises...takze moja rada neries to ze musis a moc moc chces...proste koj babo ked aj kazdu hodinu ked bude chciet a ono sa to upravi...a ked na to uz nebudes mat silu daj UM...nebudes zla mama...dokonca pre to svoje babo budes stale najlepsia na svete 😉😉😉

maggiba
25. sep 2016

@andrea1010 Len najhorsie je,ze prave ti v nemocnici,ktori by mali radit a vediet,hovno poradia a vedia.
Kolostrum,velkost zaludka,pozostatky "potravy" z maternice atd atd... Nie,ony rovno vynadaju,sprdnu a vsetko pokazia,lebo "mamicka, uz ma babo den a vy stale nemate mlieko. Ste zla matka,vase telo je zle,bradavky tiez a mlieko bude asi urcite tiez uz skazene."
Kopala by som ich do zadnic za taketo ☹

Ale ako si napisala:nabuduce. Hlavne treba postudovat aj pred porodom a nastaviť si pozitivnu kojacu vlnu v hlave. Ta spravi VELMI vela 🙂

alby2014
25. sep 2016

Zaklad je nezblaznit sa z kojenia. Mate laktacnu krizu, jeduje sa, lebo mu entecie ako z flase. Mas dve moznosti.
1. Zavolaj laktacnu poradi ti nasledovn, spat spolu v posteli, kojit stale nonstop na poziadanie, zriusit flasu, zrusit cumel, nosit v satke, benedikt, senovku, v najhorsom pripade costi...co je masaker a total od nich nezodpovedne, ale budiz. Ono sa to upravi, po par dnoch, tyznoch.

2. Normalne sa upokoj, povedz si pre a proti, daj si dlhy caj, kym maly spi, vyhodnot pozitiva, negativa a daj UM naplno.

Ina moznost nie je, moja rada je. NEZBLAZNIT SA. Dieta potrebuje celu matku, nie len jej prsnik.

andrea1010
25. sep 2016

@maggiba ja som mala pozitívnu kojacu vlnu, ja som sa na to dokonca tešila a ako všetko prišlo, tak to v pôrodnici odišlo, najprv pôrod, potom laktácia a nakoniec psycho sestričky z novorodeneckého, ku ktorým si prišla po radu a dívali sa na teba, ako keby si bola z marsu, verila som im prd z toho, takže už sa budem spoliehať len na seba a na to, čo si naštudujem 😀

yoxinka
25. sep 2016

Pri prvom dieťati som kojila 15 mesiacov, ale bol to horor. Od začiatku stresy, málo mlieka, 2 laktačné poradkyne sa u mňa točili, dokrmovanie cievkou, od 4.mesiaca sme dokrmovali a jedna dobrá duša mi odsávala svoje mlieko každý deň a sem-tam mi malého aj nakojila. K tomu bolestivé bradavky, ja som bola z kojenia úplne mimo a nebolo to pre mňa nič úžasné ani krásne ani vzťah vytvárajúce. Bol to len stres. Keď som šla rodiť svoje druhé dieťa, povedali sme si s mužom, že toto už opakovať nebudeme. Povedala som si, že tomi dám mesiac, keď to nepojde, dám bez výčitiek UM. Mala som perfektný porod, bonding, všetko super. Pri prvom dieťati som bola sprostá, čaka som, že bude jesť každé tri hodky a všetky tie rady. Teraz som nič nečítala, nič neriešila, iba som sa riadila dieťaťom. Plakala, dala som jej prsník, nechcela spať v postielke, zobrala som ju k sebe. Dooosť ma boleli bradavky, pýtala som n novorodeneckom klobúčiky, sestrička mi povedala, skúste vydržať, poďte pozrieme sa ako papá, sedela pri mne, trochu opravila prisatie, super. Doma to bolo tiež OK až ba pár momentov, kedy som zapochybovala a množstve mlieka, ale ani raz som bepozerala hodiny, stále som sa riadila podľa malej. Prvý týžden doma pribrala 60g, vtedy ma trochu chytila panika a vytiahla som váhu s tým, že si ju sem-tam prevážim, žiadne pred kojením po kojení, to som robila pri malom a bolo to strašné. Odvážila som ju, priberala, druhý týžden doma pribrala 210g :D. Ja osobne moc rie rady celý deň koža na kožu a dojčiť do 4 rokov nemusím, ale malú som mala prvý mesiac stále na prsníku ´, potom keď zaspala, tak na hrudi a potom som ju položila niekde vedľa mňa a krásne spinkala. Doteraz spáva cez deň v šatke na mne alebo mužovi. My sme si po skúsebosti synom povedali, že si ideme bábo užiť, lebo pri prvom dieťati sme riešili len kojenie a nejako nám z neho vyrástol chlapček my nevieme kedy. Veľmi to ľutujem. Za najdoležitejšie považujem byť v pohode a viem, aké je to ťažké, keď dieťa reve od hladu. Každopádne, keby vidím, že to nejde a mňa to stesuje tak ako pri malom, končím s kojením, dávam okamžite UM. Dolezitejšie ako kojenie je mamina v psychickej pohode a spokojné bábo. Ani pri malej to nebolo úplne bez problémov, ale povedala som si vydržím mesiac a šlo to. Potom že ešte vydržím a šlo to. Teraz má tri mesiace a je to v pohode, ako dlho to bude v pohode, tak dlho budem kojiť. Pokiaĺ cítiš, že to chceš a máš chuť bojovať, tak skúšaj všetko, čo Ti písali baby vyššie, ak nie, daj UM, hlavne aby si bola v pohode a aj bábo, lebo to je to najdoležitejšie! 🙂 Veľmi držím palce 🙂

maggiba
25. sep 2016

@andrea1010 A stat sa tou hnusne neprijemnou,hubatou druhorodickou, ktora akoze zjedla vsetku mudrost sveta 😀
Ved ked su raz taki,ine si ani Nezaslúžia podla mna.