Trojtýždňový novorodenec nechce piť umelé mlieko

lambertha
24. mar 2021

Ahojte. Stretli ste sa niekto s problemom, ze novorodenec (3tyzdne) nechce pit UM? Vypije 30ml a uz je najedeny. Zvysok do neho musime natlacit po kvapkach. 😔

zuvelyn
24. mar 2021

Moj v troch týždňoch pil 30ml, zriedka kedy 60. Naco do neho tlačis mlieko na sili ked nechce? 🤔
A teda vobec nechápem preco to považuješ za problém...

lambertha
autor
24. mar 2021

@zuvelyn moja, pretoze pediatricka na mna tlaci ze nedosiahol este svoju porodnu vahu a ked do piatku nepriberie, ideme do nemocnice. 😭

s_a
24. mar 2021

A ako často mu dávaš? Možno keby skusas po troške a častejšie? Alebo zmeniť mlieko si neskúšala? Nie všetky detičkam chutia

lambertha
autor
24. mar 2021

@zuvelyn tvoj ked takto pil, pediatricka neriesila?? Kedy sa rozpapal?

lambertha
autor
24. mar 2021

@s_a Davam kazde 3hod.Castejsie nechce. Ani po troske. Davam mu sunar, ten mu vyhovuje, brusko ho neboli, aj stolicu ma pravidelnu. Bojim sa teraz zmenit mlieko.

zuvelyn
24. mar 2021

@lambertha nie, preco by to mala riešiť? Jedol toľko koľko potreboval. Ked bol hladný vypýtal si, ked bol najedeny prestal jesť. Prosperoval normálne. Ani sa "neroozpapal" , jedol normlane, nemal prečo resp. čoho sa rozpapat. Nikdy som to neriešila.

lambertha
autor
24. mar 2021

@zuvelyn Vies, ani ja som to extra neriesila... Kym mi pediatricka nevynadala ze je to extremne malo. A je rozdiel ked malo papa a napriek tomu pribera, alebo ked malo papa a tym padom malo pribera. 😔

teressa30
24. mar 2021

Alebo aj flasticku skus zmenit, mozno mu nevyhovuje

jaskolka
24. mar 2021

Skúsiť iné mlieko, iný cumlik. Nie vždy hneď sadne mlieko

lambertha
autor
24. mar 2021

@teressa30 skusim, ale neviem ci to pomoze

lambertha
autor
24. mar 2021

@jaskolka Toto mliecko mu vyhovuje na brusko. No mozno mu nechuti. Len teraz nechcem skusat nove, kedze v piatok mame ist na prevazenie...

nickpick
24. mar 2021

@lambertha ked nieco nezmenis nemozes ocakavat ze dojde k zlepseniu, napriek tomu ze mate ist na prevazenie by som skusala, skus najskor cumel, flasu, ked nebude problem v tom skusila by som inu um, chod do lekarne a porad sa ktore je vseobecne oblubene, ja by som skusala ponukat kazde 2 hodiny, take male mnozstvo kazde 3 hodiny mi pride dost malinko....

stanulienkat
24. mar 2021

Nerypem,iba sa pytam. Materke mlieko preco nie?

jaskolka
24. mar 2021

@lambertha tak skus určite iný cumlik, fľašku. Ono 30 ml nie je zle, novorodenec ma maličký žalúdok ako čerešnu,ale keď nepribera, treba zisťovať, kde je problém.Alebo častejšie mu dávať...podobne ako vyššie sa pýta pani, MM nemáš, alebo je nejaký problém v kojeni? Tiež sa len pýtam.

s_a
24. mar 2021

@stanulienkat zrejme sa jej nepodarilo? Nie každej je to dopriate aj keď sa snažia to rozbehnúť...

stanulienkat
24. mar 2021

@s_a ved som nerypala. Dovody mozu byt rozne a na mnohe je aj riesenie. V porodnici som mala spoluleziacu,ktora nechcela kojit,ze ju to obtazuje. A kupovala babatku krabicove mlieko. Pocula som aj mazor mamicky,ze sa jej to hnusi. Takze moja otazka je tiez namieste.

betulinka1
24. mar 2021

@lambertha Tu je skôr otázka či nepriberá vôbec alebo nepriberá podľa tabuliek. Lebo ani môj nebol papkáč a priberal pomaličky, nie tabuľkovo. Ja som ale tlačila aj moje mlieko aj ked som mala iba kvapky, čiže jeho hlavna strava bolo UM. Aj teraz má menšiu váhu ako iné deti, hoci sme pobehali gastro aj negastro aj v nemocnici sme boli a nič nezistili. Proste má taký metabolizmus (po mne isto nie 🙂 ). Netreba sa nemocnice báť, ak dr povie treba ísť aspoň budeš kľudná, že zdravotný dôvod tam nie. Urobia mu sono bruška, zoberú krvičku a testy. Lepšie ako behať po ambulanciách a všetky vyšetrenia robiť jednotlivo, všade čakáš na termíny, potom čakáš v čakárni, potom na výsledky. Takto to budeš mať v nemocnici za 3 dni vybavené a máš pokoj. Skôr vyber dobrú nemocnicu.

s_a
24. mar 2021

@stanulienkat nie je podľa mňa tvoja otázka na mieste, ak by to aj bolo jej rozhodnutie nekojit, je to jej vec a myslim si že ak by videla že maličkej umelé mlieko neprospieva, tak predsa by jej neodopierala materské len z dakej pohodlnosti.. ja mám zas známu čo robila všetko možné preto aby sa jej mlieko spustilo a dlho s tym bojovala a aj tak sa nepodarilo...
Ja som s kojenim prvé dva mesiace bojovala ale z tej stránky že nie len že má to bolelo fyzicky, ale hneď ako sa pricucol tak na mňa prišla strašná úzkosť, takže je to úplne chápem ak by sa žena rozhodla aj sama od seba že nechce kojit, je to každej osobná vec

zuvelyn
24. mar 2021

@stanulienkat aj mňa to obťažovalo a hnusilo sa mi to. A? Napriel tomu som najlepšia mama aku si moje dieťa mohlo priať ;)

fiafia
24. mar 2021

@lambertha ja by som skúšala, inu fľašu, cumlík, prípadne mlieko. Netlačila by som viac keď nechce. Koľko má váhu keď ťa doktorka tak plasi?

lambertha
autor
24. mar 2021

Kocky, tak ano, chapem ze materske mlieko je naj, ked je zene kojenie dopriate... Lenze u mna to nebolo mozne, kedze som isla rodit ako pozitivna, dieta odobrate, v nasej nemocnici nie su vytvorene podmienky na to aby dieta bolo s pozitivnou matkou. Je to smutne, ale taka je realita... Dalej to uz rozpisovat nebudem.

lambertha
autor
24. mar 2021

@fiafia Porodna vaha 3060g,po prepusteni z nemocnice (13.3) 2860 a v pondelok 22.3 2970g.

mimka11111
24. mar 2021

@lambertha ahoj,synček sa narodil v 38.t sekciou....s váhou 2550g, po odchode z nemocnice váha 2500g + novorodenecka žltačka....od začiatku bol na um,aj keď sme sa snažili o kojenie,žiaľ.....nepamätám si už presné množstvo mlieka, ale papal každé 2 hodiny a aj v noci,ale nebolo to myslím ani 30ml ...s váhou išiel samozrejme nahor, ale pediatricka nás nikdy nestrasila s nemocnicou....na prevážanie sme chodili častejšie,hlavne že váha rástla, to bolo dôležité,vôbec neriešila o koľko,ale že išla nahor....

lenkike
24. mar 2021

@lambertha tak to som v šoku, že dieťa odobraté kvôli covidu? 😳 to kde sme? Veď aj WHO sa vyjadrila, že prínos kojenia je omnoho vyšší ako riziká spojené s možnosťou nakazenia sa dieťaťa.
"Breastfeeding and COVID-19" https://www.who.int/news-room/commentaries/deta...
Teda neviem, kde ste rodili a je mi naozaj ľúto, že to takto dopadlo, ale túto nemocnicu by som si pre pôrod už NIKDY nevybrala a minimálne by som o tomto dala vedieť ženám v okolí, že je to tak. Ak sa môžem opýtať, vedeli ste vopred, že vaša nemocnica takto postupuje v prípade pozitívnej pacientky? Neviem si predstaviť, že by nemocnica nevedela vytvoriť podmienky...ja som z menšieho okresného mesta a TP mám o necelé 2 mesiace, preto viem, že naša nemocnica má jednú nadštandardnú izbu vyhradenú pre prípad, že budú mať pozitívnu rodičku, aby ju vedeli aj s dieťaťom izolovať.

lambertha
autor
24. mar 2021

@mimka11111 spravna pediatricka!! Mna len zbytocne vystrasila a odvtedy len stresujem.

lambertha
autor
24. mar 2021

@lenkike v Nitre som rodila. A nevedela som ze pozitivnym matkam odoberu dieta. Ja som mala tu smolu, ze pozitivita sa u mna zistila az rano na prijme. Den predtym som este bola negativna a na druhy den pri prijme uz pozitivna. 😔

lenkike
24. mar 2021

@lambertha a aby som sa vyjadrila aj k téme, krmite bábo aj v noci? Mne malá tiež priberala zo začiatku málo, na spodnej hranici tolerancie, alebo aj pod ňou, pediatricka odporučila budiť ju aj v noci na kojenie, pretože niektoré bábätká ja jednoducho nebudia tak často samé, najmä ak mali žltačku, sú viac spavé... jasné, ze by som nebudila bábo, ak dobre prosperuje a ani som to potom už nerobila, iba zo začiatku, kým začala pekne priberať. A po príchode z nemocnice ste už neskúšali kojit? Mlieko sa nestratí za pár dní, dá sa rozbehnúť kojenie aj neskôr, najmä ak by ste v pôrodnici aspoň odsavali mlieko. V každom prípade držím prsty, nech to zvládnete čo najlepšie a do budúcna budete múdrejšia 😊 Ten covid nám v mnohých ohľadoch znepríjemnil život 😕

luccija
24. mar 2021

@lambertha neviem a čo čakala, že za 11 dní koľko priberie?ak nemá žltačku neplače od hladu, má pocikane plienky podľa mňa to hroti a zbytočne Tá straší nemocnicou.kazdemu baby trvá kým naberie pôrodnú hmotnosť

lambertha
autor
24. mar 2021

@luccija zltcku ma este slabu, no plienky ma pocikane, aj stolicu pravidelnu. Mrzi ma len to, ze ma takyto postoj a namiesto toho aby upokojila, ma dobre vystrasila. Ja viem ze 30ml je malo, ale ako mam do neho natlacit 70ml ked to jeho maly zaludok odmieta??

lambertha
autor
24. mar 2021

@lenkike jasne ze ho budim aj v noci. Krmim ho jednu celu hodinu... Mlieko sa mi uz potom nevytvorilo.