Sú deti na umelom mlieku viac chorlavejšie?

blazena2
30. jan 2011

Su deti ktore boli na umelom mlieku od narodenia viac chorlavejsie a nachylnejsie na choroby? bola by som rada ak by pisali mamicky ktore odchovali babatka na UM ,ako je to s nimi teraz ked su uz starsie

benne
30. jan 2011

Obe deti veľmi skoro prešli na UM.. v porovnaní s rovesníkmi sa mi to zdá rovnaké...

ela2710
30. jan 2011

Ahoj, sice sa to casto vravi, no podla mna to tak nie je, moj maly je na UM, ja som bola plne kojena, sestra bola na UM a myslim, ze ja byvam este aj chorlavejsia 😒 takze si nemyslim, ze kojene deti su zdravsie.. ja som s kojenim prestala, sice som sa kojit pokusala, no mala som problemy so zlcikom (bolesti brucha, hnacky) a maly ich mal vdaka mne tiez, tak som si povedala STOP, nie vzdy je kojenie za kazdu cenu tou najlepsou moznostou

aduskatt
30. jan 2011

od 5 tyzdna sme museli ciastrocne nahradzat materske UM, takze to mal tak pol na pol..nevidim rozdiel zatial medzi nim a ostatnymi detmi, co sa chorobnosti tyka........ATB ma priblize raz za rok

olifcek
30. jan 2011

podla mna ano.. aspon co sledujem z okolia..

adka_praha
30. jan 2011

ahojte... hovori sa to, ale tiez si nemyslim, ze to tak je... malu som kojila mesiac, viac sa nam nedarilo... odvtedy bola na UM a vobec zatial nebyva chorlava... poznam deti, ktore boli kojene ovela dhsie a byvaju ovela viac chore, ako nasa mala... neviem, ci to je, ale podla mna to Um alebo MM nejak moc neovplyvni... 😕

maca_p
30. jan 2011

musim sa pridat. so sestrou mame rovnako stare deti (rozdiel 6 dni) sestra nekojila vobec, ja som kojila do jeho 9 mesiacov. jej syn kludne dieta - moj "upistanec", jej dieta zdrave ako repa, moj atopik, stale chorlavy, mame za sebou pocas 22 mesiacov 3x ATB, jednu hospitalizaciu, vysetrenia na GAE, teraz ideme na alergologiu a neustale navstevy koznej amb.... takze takto to je u nas.

franka83
30. jan 2011

Ahoj,ja som moju dcerkz kojila len 2 tyzdne nakolko som mala malo mlieka a bolo slabe,stale plakala tak sme presli na umele mlieko Beba a dokonca uz aj v nemocnici ju prikrmovali um.mliekom,lebo som mala mlieko az na 4-ty den,cize po dvoch tyzdnoch od jej narodenia som presla na Bebu a malej nic nebolo,je zdravucka ako repa nastastie ziadne alergie nema ani nic podobne a prvy krat bola chora az ked mala skoro 2 roky!!aj to len den-dva a bola fit,takze neplati ze deti ktore nie su dojcene su chude,chorlavejsie a nachylnejsie na choroby to vobec nie je pravda....a ja som dokonca tak robila ze ako dovrsila 6-ty mesiac tak som jej davala kravske mlieko plnotucne a suhlasila s tym aj pediatricka lebo ked dieta nema na to ziadnu alergiu tak sa to uz moze...ja mam taku skusenost,ze uz aj v porodnici prikrmuju um.mliekom tie deti ktorych mamky nemaju mlieko tak ako aj ja som bola a myslim si ze ak by to nebolo dobre tak by to drobcom nedavali od narodenia,moja dcerka ma velmi dobru imunitu,vobec nezvykne byt chora ani nic podobne a to aj napriek tomu ze nebola dojcena,je zdravucka 🙂

zuzanockamt
30. jan 2011

urcite to neplati, podla mna je to mytus a zbytocne my, ktore nekojime mame kvoli tomu vycitky svedomia ... moj syn je na UM od 2-tyzdna, bol aj kojeny do 6.tyzdna, ale velmi malo ... a co pozorujem, tak mam pocit, ze skor kojene deti su kazdu chvilu chore 😝

traktor
30. jan 2011

nemyslim si..ze to, ake mliecko dietatko pije, tak ovplyvnuje chorobnost..,,aj kojene deti byvaju chore ..tak isto aj deti na UM...zial, nie kazda maminka môze kojit..ak ty patris do tej skupiny, nic si s toho nerob..pre svoje dieta budes vzdy tta najlepsia mamina..a davas mu tolko kolko môzes 😉

adetka
30. jan 2011

Mirka bola na UM od 3 týždňa... do 21 mesiacov bola iba raz chorá (soplíky)... až po nástupe do kolektívu začala bývať častejšie chorá... ale pri sledovaní v okolí mám pocit, že to je veľmi podobné...
ja som bola kojena do 6 mesiacov... a v škôlke som bola chorá raz... sestra do 8 mesiacov a v škôlke bola chorá každú chvíľu... ja až na problémy so štítnou žlazou problémy nemám... sestra má problémy s alergiou na múku, s kĺbami, gynekologické problémy, atď...
myslím si, že chorobnosť je daná génmi, prostredím, silou,...

babatko88
30. jan 2011

ahoj, náš Niko bol na UM od 5.-teho týždňa, teraz má 3 roky a 4mesiace, na ATB bol 2x, inak nič, cez zimu máva soplík, ale to každé dieťa, do týždňa je to preč... cez leto mu nie je vôbec nič... to sú len keci, že sú deti chorejšie ako pri kojení, nejde o mlieko, ale o vnútornú imunitu dieťaťka... aspoň u nás je to tak

koliera
30. jan 2011

ahoj, môjho syna som od narodenia prikrmovala, lebo som nemala dosť mlieka a on sa nevedel prisať a tak som sa do jeho 6-tich mesiacov odsávala, ale boli to úplne malé množstvá, čo som mu dávala vlastného mlieka... Má teraz desať mesiacov a chorý bol raz - teraz cez sviatky mal sople (a to mu išli aj zuby) a my s jeho tatinom sme boli v tom čase obaja chorí - ja aj teploty a on nič. Známych deti aj kojené boli teraz tiež všetky choré, väčšina brala aj antibiotiká.
Skôr by som povedala, že je to o tom, že s ním chodím minimálne raz denne v každom počasí von a chodili sme aj plávať raz týždenne a na jar v tom chceme znova pokračovať. A hlavne skoro každý deň od svojich piatich mesiacov pije čerstvo odšťavenú mrkvovú či mrkvovo-jablkovú šťavu.

evitkamalicka
30. jan 2011

ja som bola na UM a som zdrava ako ryba, moj starsi bol na UM a okrem jedneho soplika nebol este nikdy chory, mladsi je tiez na UM a je ok

bihan
30. jan 2011

Ak to má by porovnanie, tak sa pridám z druhej strany 😉
Prvá dcéra dojčená 10m, prvá naozaj silná choroba v 3r, silná chrípka (takmer 2t). ATB ešte nemala nikdy. Vyzerá to, že je dokonca odolná aj voči kiahňam hoci ich nikdy sama neprekonala.
Druhá dcéra stále dojčená, za 6m 2x nachladnutá a kým ja som chrípkovala, ona trošku soplila (bez sirupov, kvapiek a odsávačky).
Ani jedno moje dieťa (zatiaľ) nemá alegiu ani žiadne iné zdravotné problémy, ale treba podotknúť, že dojčenie poskytuje ochranu len kým je dojčené, čiže po odstavení veľmi nemá zmysel porovnávať dojčené a nedojčené deti, čo sa týka imunity.

telinka
30. jan 2011

moje vsetky baby vyrastli na UM a vobec nebyvaju chore 😉 pubertacky nemarodovali uz 4 roky a predtym boli doma spolu co mali kiahne a ta najmensia v septembri nastupila do skolky a tiez este nebola u lekarky , takze podla mna to ze kojene deti byvaju menej chore nemusi byt pravda....moja kamoska vsetky 3 kojila 2,5-3 roky a su na ATB kazdu chvilu 😒

beruska.zuzanka
30. jan 2011

Ahojky, naša Emka je na UM od narodenia, najskôr bola 6 týždňov ním len dokrmovaná pri dojčení, nakoniec sme naň prešli úplne, nakoľko mm bolo málo a stále menej aj napriek všemožnej podpore dočenia...
Chorá bola až v 10tich mesiacoch, chytila niekde angínu a aj si myslím, že to bolo od mojej nezodpovednej kamarátky, ktorá vedela, že je chorá a aj tak sa ku nám doteperila a malá to schytala...
predtým ani odvtedy chorá nebola, nemáva ani soplíky, alebo podobné veci 🙂

Držím palce, aby ste boli zdraví, ako repy 😉

dadka212
30. jan 2011

je úplne jedno na akom mlieku dieťa vyrastá (materské mlieko vraj chráni len prvých 6 mesiacov) ide o celkovú imunitu organizmu... 😉

bubelko
30. jan 2011

@blazena2 ked porovnam moje kojene deti s kamoskinymi, ktore boli od narodenia na UM, je to uplne rovnake. po nastupe do kolektivu - starsie rovnako casto chore, a mladsie to beru od nich - kojene-nekojene. takze je to jedno, dolezita je celkova imunita a nie mlieko, ktore dostavaju 😉

lucia.kl
30. jan 2011

my sme na UM od narodenia a čo mám kamarátky s kojenými deťmi tak majú stále soplíky a kašeľ, u nás nič také. jediné čo sme mali boli rotavírusové hnačky a alergiu na zimu ktorá trvala týždeň a to len u jednej...

skôr si myslím, že chorobnosť záleží od toho aký bude mať dieťa imunitný systém, hlavne treba otužovať...

maryanna
30. jan 2011

to nie je o mlieku, ale o imunite akú dieťaťu vypestuješ, my sme od narodenia otužovali, nenaobliekavali, chodili vonku za každého počasia...pestrá strava neskôr, kopec ovocia...a malý bl chorý raz, a nikdy nemal ani soplíky, ani virózu nič......som sa bála keĎ som prestala dojčiť v dvoch mesiacoch že bude chorý keďže bude na um ale nie je, a veľa detí aj kojených poznám č sú veľa choré, a zas deti na um čo nie sú choré vôbec

simisi
30. jan 2011

moja starsia bola na UM od narodenia a doteraz mala jedine antibiotika a lekarka ju takmer nepozna 😝
tiez som sa obavala ze bude chorlava ale nie je to tak.Je pravda,ze sme vela casu travili vonku,za kazdeho pocasia,ziadne babusenie....ale ci je to ovplyvnene tym,netusim

dharma148
30. jan 2011

ahojte aj ja som krmila vlastne az doteraz aj druhe ,,prvy bol na mlieku humana HA leboje alergik a vyhadzuje sa mi na vetko zistili mu alergie na kadeco a zistili mu precitlivost na jedlo a kedze sme predtym zili v taliansku kupovala som toto ,,druhy sa narodil na sk a bol tiez na UM lbeo ja som stale mala nedostatok ale pri druhom uz koli strese.zo zaciatku som kupovala nutrilom,beba nam nesadla chlacekou som pocula ze dost vadi na brusko a aj tak bolo,potom neskor som musela nieco co stoji menej takze doteraz mu kupujem sunar a sme tiez velmi spokojny ale pre najmnesie az tak 4-6 mesiacov urcite doporucujem nutrilom comfort -vyborne mliecko,deticy su zdrave a vela doktorou mi aj v taliansku povedalo ze ak mamicka nema mliecko da sa to nahradit dolezite je ze to ale je nahradene kvalitnym mliecko a je to aj vidiet na babetku,,,takze asi sa neda moc setrit ak chceme mat zdrave deti ,,

exupery
30. jan 2011

Moja mala nebola kojena vobec,a klop-klop-dodnes nebola ani raz chora...

adka12
30. jan 2011

Ahoj, my sme na UM od narodenia a dcéra vôbec nebýva chorá. Má 19 mesiacov a doktorka nás akurát minule pochválila, že sa pekne držíme bez chorôb. Antibiotiká mala 2x, raz len preventívne, lebo schytala kliešťa a pred 2 týždňani dostala angínu. Inak sa super drží, klop klop klop.
Podľa mňa nie je pravda, že kojené deti sú menej náchylnejšie na choroby. Poznám mamičky čo kojili a deti boli choré aj napriek tomu. My osobne sme pili Nutrilon a ten má aj zložku, ktorá zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Prestali sme ho piť náhodne, pred 2 týždňami, ked dcéra ochorela. Úplne prestala piť mlieko, nechce ani kakao urobené, ani kravské mlieko.
Takže neboj, určite to malá prežije keď nebudeš kojiť, hlavne netreba počúvať tiež extra múdre reči zarytých dojčiacich matiek, čo by kojili aj do 6 rokov keby mohli 😀 😀 😀
Nevravím, že kojenie je zlé, ale keď to nejde, nezabijem sa, treba zachovať kľud, dieťa potrebuje vyrovnanú a láskavú matku a nie nerváka, len preto, že nemôže kojiť.

raganovaj
30. jan 2011

starsi syn bol kojeny tak 6 tyzdnov, mladsi 13 mesiacov a mladsi je viac chorlavy ako starsi. to je aj od okolnosti, s mladsim nosim starsieho do skolky a tam to vzdy nachyta. ale nemyslim ze by to suviselo s umelym alebo materskym mliekom.

zuzkabeno
30. jan 2011

Syna som prikrmovala od narodenia a dcéru tiež, mm bolo málo aj keď som sa veľmi snažila a syn nebýval vôbec chorý až keď išiel do škôlky, ale to všetky deti dostali v kolektívne často nádchy a kašle. Akurát treba pri um dávať pozor, aby dieťa veľmi nepribralo, lebo z fľaše sa mu ľahko pije a takéto deti ľahšie priberú, tak netreba dávať um koľko vypije, ale iba predpísanú dávku.

montinka
30. jan 2011

no tak moje deti deti boli skoro uplne od zaciatku na umelom mlieku a klop klop okrem nadchy este nikdy chori neboli. teda s malou sme raz skoncili v nemocnici na infuzia dostala rotavirusy ale inak pohoda.

mirip
30. jan 2011

my sme boli na umelom od začiatku, vlastne prvé tri mesiace tak pol na pol a potom už len na umelom a mali sme len 2X nádchu inak sme neboli vážnejšie chorí /máme 15. mesiacov/ a dúfam že ani nebudeme

kibuk
30. jan 2011

hm moj nazor-skusenost najstarsi syn bol krmeny na UM a chory nebol len bezne ochorenia,dcera kojena do roka a pol a viac ako dost sa na nu lepi :-/ to co by nemalo a najmladsi je kojeny no a zatial klop klop

zuzul1310
30. jan 2011

Súhlasím s maminami čo píšu, že chorobnosť nezávisí od druhu mlieka čo papá drobček. Tiež som vôbec nekojila, malý bol prikrmovaný Bebou už v nemocnici a hoci mali sme tú smolu že býval chorľavejší v prvý rok, ale to kojené deti z môjho okolia tiež a v rovnakej miere. Ak kojiť nevieš tak proste nevieš, nemá význam sa nad tým trápiť, dieťa si aj tak bude pamätať iné veci v živote, nie to aké pilo mliečko keď sa narodilo. Môj malý má dva roky a tri mesiace, kvôli nábehu na astmu a zápaľom plúc bol dva krát hospitalizovaný, preliečený na posilnenie imunity a už pomaly rok a pol chorý vôbec nebol. Aj keby som bola kojila, nábeh na astmu má vrodený z mojej strany, s tým by materské mlieko žiadny zázrak nespravilo.