Problém so stolicou u 11mesačnej

natalia_ff
13. dec 2018

Dobrý večer mamičky. Mám na Vás otázočku či sa už niektorá z Vás s tým stretla. Mám 11 mesačnú dcérku a od pól roka má problém so stolicou. Ide o to, že má tvrdú a suchú stolicu. Sú dni kedy vykaká bobek, inokedy šulec, niekedy je to len taká hustá kopa, ale nikdy sa to nezaobíde bez kŕčov, vystretych nožičiek a záchvatu plaču. Sú dni kedy nekaká vôbec, ale chcela by. Tlačí, tlači rozťahuje ritku a cely deň nič. Keď už nekaká viac ako 3 dni ale viem, že chce ale nejde jej to iba tlačí a trápi sa tak raz za čas použijeme easylax (prírodné prehanadlo do ritky) potom sa vykaká 2x po sebe vide z nej dlha klobaska a 3x už pekná stolica akú som od pól roka u nej nevidel. Navštívili sme už detského chirurga, gastroenterologa, boli sme na sone a všetko v poriadku. Malej som upravila stravu vylúčila všetko čo nám odporučili lekári a zaradili čo kazali. Malej dávam feniklový čaj, vypije dosť, pije sunar complex, užívame po novom aj duphalac( nepomáha), probiotiká sme vyskúšali viaceré a teraz mame infact dophilus, davam prebiotícku vlákninu. Skúšali sme aj rôzne stavy. Mlieko mi pije malá dva krát keďže aj prosím mlieka nám kázali len max 2x za deň.
Mamičky ja už som naozaj zúfalá, vidím ako sa trápi a neviem ako jej pomôcť. Robia aj vyšetrenie stolice? Príde mi ako keby mala spomalenú funkciu čriev a nevie to vytlačiť . Ďakujem za každú radu a pomoc.

evitka83
13. dec 2018

@natalia_ff skusila by som vymenit mlieko. Tipujem, ze niekde okolo pol roka ste menili mlieko z 1 na 2. nemusi jej uz zlozenim sediet. Skuste inu znacku. Moja dobra skusenost je s hipp. Ked ste vyskusali vsetko, ale mlieko zostalo, tak to na beton bude mliekom.

natalia_ff
autor
13. dec 2018

@evitka83 no práveže mliečko mame zmenené mali sme Bebu ha 1-2 potom sme zmenili lebo z dvojky bol problém dali sme Bebu sensitive nepomohlo tak nám kázali skúsiť sunar kvôli tomu mliečnemu tuku.

malinajahoda
13. dec 2018

@natalia_ff skúšala si dávať piť čistú vodu? Alebo miešať s troškou jablkovej šťavy. Do prikrmov pridávaš olej? Ryža, banán, mrkva zapeka. Ale to už isto vieš.

natalia_ff
autor
13. dec 2018

@malinajahoda áno áno mala pije aj vodu, a do príkrmov davam lanovky olej

malinajahoda
13. dec 2018

@natalia_ff no moje nervy. Nerobí jej zle nejaká potravina? Ze jej nerobí dobre a zapeka ju z nej.

petulkahu
13. dec 2018

@natalia_ff moja ma 10m a mame podobny problem... gastro nam predpisala fortrans na upravenie stolice, kaka po tom kazdy den. Zmakcuje stolicu, nam to dost pomohlo. Inak vysadit mlieko kvoli BKM ( ja este dojcim) celkovo musim ja upravit stravu. Drzim palce

nela6
13. dec 2018

@natalia_ff môj malý pije len vodu, a je každý deň ráno a večer ovsené vločky s banánom a nedokáže zadržať stolicu,vždy ide ako po masle preto sa mi aj veľmi ľahko naučil chodiť kakať na wc ( nechcel byť posratý a zadržiavať nevie 🙂)) konzistencia je proste mäkká nie riedka, šúľok ale mäkký...)

angela1989
13. dec 2018

My sme s týmto tiež bojovali. Malá (16m) nám kakala presne ako popisujes, skončili sme raz aj na pohotovosti čo nemohla vytlačiť a len sa zvijala na zemi a triasla... Nechcem to viac zažiť. Nasadili sme probiotika, vlákninu v prášku, mlieko jej zarabam do vývaru z ovsenych vlociek, veľa vody, ovocia a zeleniny. Už sme mysleli že všetko máme podchytené a aj tak ju občas zapieklo a zasa bol rev pri kakani. Písala som si čo zjedla a tak sme zistili že jej nerobí dobre tvrdý syr. Odkedy ho neje, s kakanim problém nemáme. Preto možno aj vašej malej nerobí dobre nejaká potravina

asia83
14. dec 2018

@natalia_ff Slivky, slivkový kompót, slivková šťava, ovsené vločky, vývar z nich. Ono môže to mať aj tak dané, genetika a podobne. Určite to prejde, keď začne chodiť, behať.

evitka83
14. dec 2018

@natalia_ff fakt by som skusila tu hippku s zvysila davku probiotik. Ja davam dcere nad limit ked je problem

natalia_ff
autor
14. dec 2018

@nela6 no vidíte a nám vločky, ani vývar z nich nepomáha a ani pitie vody

natalia_ff
autor
14. dec 2018

@angela1989 musím si to teda nejak odsledovať aj keď popravde ani sama neviem ako keďže malá s tým má dá sa povedať problém každý deň

angela1989
14. dec 2018

@natalia_ff nám na gastre ešte poradila na kakanie surovú mrkvu alebo mrkvovu šťavu piť. A jablcko ale aj so supkou

katren
14. dec 2018

@natalia_ff ja by som zrusila fenilkovy caj....v malych davkach pomaha, ale pri pravidelnosti skor skodi...

katkakub
14. dec 2018

a ako to mate s mukou, mucnymi jedlami, pecivom,.zasmazanim polievok a zahustovanim omacok? Papa maso s prilohou alebo so zeleninou? Ja som totiz pri mojej malej zistila, ze ona tazsie a menej casto kaka, ak ma.viac mucnych jedal za den (chlieb, cestoviny, halusky, .....) a ked k masu nedavam dost zeleniny.... Inak kaka aj 3x za den ak ma dobre naordinkvanu stravu.
Este moze.byt problem aj v traveni laktozy. Hlavne v cerstvom mlieku a UM....

nela6
14. dec 2018

@natalia_ff to mi je ľúto, a napr ľanové semienka?

natalia_ff
autor
15. dec 2018

@nela6 aj tie používam 😏 fakt mám už vyskúšané všetko

natalia_ff
autor
15. dec 2018

@katkakub viete čo sa týka pečiva nedávam pravidelne a keď aj podávam viaczrné, biele nie, máme zákaz aj na klasickú ryžu, cestoviny a pod. všetko iba viaczrne, celozrnného, spaldove. A maso väčšinou mava so zeleninou alebo v polievke. Len sa čudujem že nám nevedia nič povedať, že či ozaj nemá problém aj s tým štiepením laktozy pri tom mlieka mi vypije 350ml s to len večer a nadranom a davam jej ho do vyvaru z ovsenych vložiek

natalia_ff
autor
15. dec 2018

@angela1989 no nám mrkvu a jablko zakázala to ako ja niekedy chytám nervy z týchto lekárov

katkakub
15. dec 2018

@natalia_ff tak to je zaujimave... nic ine take bezne mi uz nenapada, co by sa dalo zlepsit...

katrin21
15. dec 2018

@natalia_ff duphalac.. pytaj si od lekarky, alebo skus zohnat, ale tusim je na predpis.... vzborne pomaha... a tiez jej mozes davat kazde rano a vecer ciste aloe vera nalacno lyzicku, to robi priam zazraky tiez .. najlepsie od Forever Living, ale ak nezozenies, kup aj ine...

a davaj jej pit harmancekovy cajik.. zmakccuje tiez stolicu

lenzas
15. dec 2018

@natalia_ff A nezacalo sa to s prikrmami? U nas bolo nieco podobne ked som zacala prikrmovat.

natalia_ff
autor
16. dec 2018

@katrin21 duphalac používame to som spomenula a nám nepomáha , ani harmancekovy čaj a to aloe vera to som ešte neskúšala

natalia_ff
autor
16. dec 2018

@lenzas viete čo prikrmujem od zakončeného 4 a začalo to cca od zakončeného pól roka

mogaa
16. dec 2018

Duphalac pokiaš nezaberie ráno (pred raňajkami - na lačno aspom 15-20min.pred jedlom, tak treba dať aj pred obedom - určite zaberie.....nie je to návykové, len to zmäkčí stolicu a vylúči sa to.....ak sa to dá po 3dňoch tak malinká je už zapečená a treba to dať aj ráno aj pred obedom.....možno by nebolo zlé dávať jej to každý druhý deń, stolica nebude taká zapečená a črevá lenivé.....

lenzas
16. dec 2018

@natalia_ff tak to potom asi nebude ten pripad, co mali sme my.

kikuta
17. feb 2019

@natalia_ff môžem sa spýtať ako sa máte??? My mame tiež problém so stolicou je tuhá a teraz mi kakala až na 6 den aj zo nasilu pomocou rúrky s to ja ju kojím a mlieko má raz na večer sunar a nejeme ešte ani mliečne výrobky ani pečivo