Prečo ste sa rozhodli pre umelé mlieko?

mareka49
23. jún 2022

Ahojte.
Zaujímajú ma racionálne dôvody, prečo ste sa rozhodli dať dieťatku umelé mliečko.
Teda boli ste rozhodnuté už pred narodením dieťatka.
Poprosím vyjadriť sa ženy, ktorých sa to týka.
Nie názory a domnienky a osočovanie kojacich matiek, že tie a tie to robia tak a tak preto a preto.
Dakujem za normálne odpovede.

ariannazara
23. jún 2022

Neviem, nemala som mlieko 💁‍♀️ alebo som bola prvorodicka vystresovana dieta plakalo tak som to vzdala. Pri druhom by som chcela určite kojiť, posnazila by som sa viac.

kris_tin257
23. jún 2022

Postupne som prichádzala o svoje mlieko tak som začala dokrmovat umelým, do 6 mesiacov bol iba na mojom mlieku a od 10 mesiacoch iba na umelom, ale tým že od 6teho mesiaca začal papať aj normálnu stravu tak som to nebrala tragicky

matullienka
23. jún 2022

@mareka49 staršiu som kojila s ťažkosťami 3 mesiace a strašne málo priberala až mi pediatricka povedala, že sa nemám trápiť a dať um a malá bude spokojná lebo bude sýta a ja tiež nebudem nervózna už umrncanej malej lebo spokojná mama=spokojné dieťa. A ver či never presne tak to bolo. Pri mladšej som už do pôrodnice išla s tým, že ak to pôjde budem kojit ak nie nič sa nedeje a nakoniec som ju kojila 17 mesiacov. Tak nech sa rozhodneš akokoľvek bude to dobré a ty budeš pre to malé aj tak stredobod vesmíru. Držím palce a želám spokojné dieťatko

viestta
23. jún 2022

Došlo materské, nemala som svedomie nechať ho hladneho

sally001
23. jún 2022

Mne sa po cisarskom pustilo neskoro a umele chutilo moje som ledva ledva nieco odsala aj to málo...a strasne to bolelo🤷‍♀️ od narodenia na umelom ani raz chora...kamoskina na materskom stále chora

dzulli1980
23. jún 2022

Ja som nebola nejako vnútorne nastavená na kojenie ... rodila som cisárskym, dlho sa mi mlieko rozbiehalo, hádam aj 4 dni, no na radu zdravotných sestier som furt prikladala a prikladala, nakoniec som mala bradavky boľavé neskutočne ... okrem toho som mala zrejme slabé mlieko, neviem, dcéra stále plakala zrejme od hladu, ja som revala s ňou od bezmocnosti, po 5-týždňoch som povedala dosť a dala jej fľašku ... ona bola spokojná, ja tiež.

mamamasama
23. jún 2022

Nebolo mlieko...3 mesiace som ho(aj seba) trápila a potom začala prikrmovať...dohnalo ma to k popôrodnej depresii.... Pri druhom som už kojiť ani nechcela ...

monicka976
23. jún 2022

@mareka49 pri prvom som nemala mlieko tak dostal UM a vsetci boli spokojni spal celu noc 😅 teraz pri druhom sa zazrakom (podla mna vplyvom oxytocinovych injekcii po porode) pustilo, tak ma MM ale nemam problem ani ho prilezitostne nakrmit UM napr.na navsteve/verejnosti alebo ked nie je mozne nakojit ho. Ziadne rozhodnutia som nerobila, brala som veci ako sa diali. Neriesim ci je to MM alebo UM, hlavne nech je maly spokojny.

denden77
23. jún 2022

rozbehlo sa neskoro a bolo ho malo.. nebojovala som za zachranu materskeho mlieka, dolezite bolo spokojne dieta 🤷‍♀️😊

petkavka
23. jún 2022

@mareka49 dcerka sa predcasne narodila a mavala do 4 mesiacov zastavy dychania . Zo stresu som mala Malo mliecka. Na UM nedam dopustit. Vdaka UM som mohla kombinovane kojit az do 10 mesiaca.

snehulak77
23. jún 2022

Cisársky, malý bol na JRSN, prsia sa mi vôbec nenaliali, mala som trosku, iba čo som párkrát odstrekla z jedného a druhého a nešlo viac. Nervy, stresy, repky, výčitky. Čo už, je to ako je. Myslím, že žiadna sa asi nerozhodne, proste veci nejako plynu a musíme sa aj prispôsobiť. Ale nakojila ani moja babka, ani mamina. Tiež nemali mlieko 🤷🏻‍♀️ … mojej mamke gynekológ povedal, že každá môže kojiť, ale keď sa o to pokúšal u nej , tak jej povedal, že to zahoďte take cecky 🙈🙈🙈

elementissa
23. jún 2022

Prisat sa nevedel a nechcel. Keby vedel, asi by som ho nechala, ale mne sa kojenie proste hnusilo, takže keď to nešlo samé, tak som to nesolila a odsávala (to bolo snáď ešte horšie) a po 3 týždňoch sa mlieko prestalo tvoriť. Potom UM a hneď boli všetci v úplne inej psychickej pohode. Keď niečo nechceš robiť, lebo ti to je proti srsti, aj keby si sa donútila, tak to bude zlé a nikto z toho nebude mať úžitok

danieladugard
23. jún 2022

Nikdy som kojit nechcela. Taktiez som na full time materskej nikdy nebola, s manzelom sme doma s detmi 50/50. Hudobnici. Jemu sa kojit neda ;) doma som po porodoch bola vzdy tri tyzdne, potom naspat do prace do orchestra.

marcelasladeckova
23. jún 2022

No ja sa za svoje rozhodnutie nehanbím a ani sa necítim byť zlá matka. Pri prvom synovi som chcela kojit ale nevyšlo to, rodila som v zahraničí a boli tam s tým úplne ok. Dali mi vzorky umelých mliek aby som ich zarobila, ovonala, ochutnala a rozhodla sa. Druhý pôrod Slovensko. Bola som odhodlaná pokúsiť sa kojit ale niekde tam vo vnútri som vedela, aké skvele bolo pri prvom, neobmedzovat sa na strave, na spánku a režime, aké skvelé bolo netrapit sa pocitom, že nedokážem kojit...tak som nejak spontánne po pôrode, keď to zas hneď nešlo, rovno v pôrodnici podpísala papier, že odmietam kojenie. Mala som už v taške zabaleny Kendamil. Pre mňa je toto téma, ktorá je v našej spoločnosti zbytočne nafukovana dôležitosťou a takou tou materskou morálkou. Lebo všetci chcú pred inými vyzerať ukážkovo....ale aj život bez stresu z kojenia by mal byť možnosťou/voľbou matky, nie zlyhaním... Každá mamka, ktorá koji a užíva si to je úžasná. Ale takisto je úžasná mamka, ktorá si to neužíva a rozhodne sa pre UM. Netreba to vnímať ako problém, ako zlyhanie. Ale ako slobodnú vôľu.

pinkgirl
23. jún 2022

Dojčila som staršieho krátko - možno 2mesiace aj to len pár ťahov urobil a dokrmila som ho UM. Narodil sa predčasne, týždeň bol v inke, ja na inom poschodí v strese po sekcii bez bábätka... chcela som dojčiť. Nešlo to. Skrátka nie všetko ide podľa našich plánov. Ale za UM som vďačná, syn bol spokojný, dobrý papkáč. Necitila som sa vtedy ani teraz menej matkou, že mal umelé mlieko 🙂.

cervenaruza123
23. jún 2022

@mareka49 Vela kamosiek zacalo s umelym popri kojeni, davali umele na noc, aby dieta lepsie spalo. Ale kombinovali to, da sa do velkej miery aj kombinovat umele s materskym, mozno je to aj najpohodlnejsie.
Ja som sice kojila, ale umele som mala kupene, keby bolo treba. Som bola ale prilis leniva na to, aby som zarabala umele mlieko, som sa spoliehala, ze si dcerka vytiahne sama tolko mlieka kolko chce. Raz sme jej dali cez flasu mlieko a skoro sa zadusila, tak som sa aj bala.
A pre zaujimavost, ja som bola kojena kratko a som vkuse revala, mamka mi zacala davat nakoniec umele a od tej chvile som bola tichucke milucke dieta. Doteraz netusia co mi robilo zle v materskom mlieku. Brat bol kojeny asi pol roka, raz mu dali vo flasi caj a od tej chvile odmietal prsnik uplne, museli mu zacat davat umele cez flasu, nijak inak nechcel.

h2
23. jún 2022

Pre UM som sa rozhodla preto, aby moje dieťa neumrelo od hladu.

lienka.7
23. jún 2022

@mareka49 jednoducho preto, ze mi nešlo kojenie a ano som pohodlna, blaho dietata mi bolo presnejšie ako ho trapit hladom. Nie nadarmo sa vraví, spokojne dieta, spokojná matka 👌

oblecenie99
23. jún 2022

@elementissa Niekedy v diskusiách mám pocit, že si moje alterego, akoby si opísala mňa 😅 bola som na tom veľmi podobné ako ty.. snažila som sa, ale mne to nejako aj dosť vadilo (okrem toho,že som skoro žiadne mlieko nemala a malý sa neprisaval vôbec). Odsávanie bolo pre mňa totálnym utrpením.. akoby som zo seba odsavala dušu či čo 😳 cítila som sa pritom veľmi nepríjemne. Našťastie som sa včas spamätala a netrápila ďalej dieťa, rodinu a najmä seba.

oblecenie99
23. jún 2022

@lienka.7 ..ako som písala vyššie @elementissa -e, ako čítam, tak aj s tebou sa dosť často stotožňujem v diskusiách a pozerám,že aj teraz sme sa tu náhodne stretli 🙂

lienka.7
23. jún 2022

@oblecenie99 🤣🤣🤣 jezisi nestras, ja som tu za netolerantneho vyvrhela predsa 🤣🤣🤣
ked budeš v BA, stav sa pokojme na kávičku, ☕môžeme pokecat aj osobne🙈👌🤣

nikpa
23. jún 2022

@mareka49 mala som malo mlieka, keď som len kojila tak mi visel na prsníku každú pol hodinu a to sa proste nedalo

travelllerka
24. jún 2022

Ja sa už teším, keď malú dám na um, ešte ju kojim, má 4t. Pre mňa je to na UM oveľa jednoduchšie. Človek má istotu, že nie je hladná, stačí kŕmiť každé 4h, je to praktické, keď sa ide von, doma dáš fľašku, potom až po 4h ďalšiu, takže napríklad môžeš byť mimo domu 8h a vonku kŕmiť len raz. Nemusí človek vkuse prso vyťahovať. Lepšie pospinka od UM. Nejdu do nej všetky tie šialené hormóny z môjho mlieka :D a ešte aj menej boli brucho, lebo UM vypije menej ako materského, to ju stále kmasa na kakanie. Matka sa nemusi obmedzovať v strave, keď dieťa boli brucho. Menej boli chrbát. Pokiaľ UM sadne, sú to len samé výhody. Samozrejme ďalší bonus, o dieťa sa vie postarať aj tatinko, babka, keď treba niečo vybaviť. Ja už nejak na zdravotne benefity materského mlieka neverím. Prvá dcerka bola čisto kojena, vecne urevana, bolesti bruska. Nakoniec má aj celiakiu Druhá dcerka je od 4m na UM, ta je zdravá, spokojná, tu prvú už začína prerastat. Možno by to bolo rovnako, keby sú obe na UM, alebo MM, ťažko povedať. Ale proste niečo vnútorne vo mne vraví, ze s UM je proste lepšie. Minimálne psychika matky je menej skúšana, ja som určite pohodovejšia mama, keď mám dieťa na UM

travelllerka
24. jún 2022

A bonus UM, síce budem asi za najhoršiu matku pod slnkom, ale ja sa tak teším, keď si s mužom konecne otvoríme fľašu vína 🙂

cyberk
24. jún 2022

nevedela som sa pozerat na to ako sa trapi kazdu polhodinu na prsniku a stale je hladna, predtym som mala ruzove okuliare ako budem kojit do neviem kedy.. :D po 2 mesiacoch boja bola uz plne cisto na UM a ja som to mohla oslavit poharom vinka 😂

gertys
24. jún 2022

Nie je to vzdy o tom ze sa rozhodnes. Ked ti raz mlieko z akychkolvek dovodov odide co ine by si chcela dat? Niekto strati mlieko hned niekto po mesiaci dvoch pol roku a niekto ma na rozdavanie. Tak to proste je.

mareka49
autor
24. jún 2022

@marcelasladeckova pekne napisane

oblecenie99
24. jún 2022

@lienka.7 Mne veľmi sadnú tvoje odpovede,sledujem to v poslednom čase v rôznych diskusiách 😄 neviem,kedy sa dostanem do BA, ale ďakujem 🙂 napodobne ak by si náhodou bola v KE, kľudne sa ozvi 😉☕

katrinka233
24. jún 2022

@travelllerka hovoris mi z duse😄

marcelasladeckova
24. jún 2022

@travelllerka vôbec nie si za najhoršiu. Z pôrodnice ma so synom pustili po 4dnoch v deň mojich narodenín. Nešla som s ním ani domov, ale k našim, lebo mali pre mňa tortu a víno 😃 takže tak. Nemusíme sa za každú cenu hrať na panny Márie 😃😃😃