Oplatí sa mi odsávať 3 dcl mlieka denne?

matmak
30. apr 2020

Ahojte, zaujima ma vas nazor. Dcera ma 2 mesiace, a uz mesiac mi "odchadza" pomaly mlieko. Nekojim, odsavam, mala zo dna na den odmietla bradavky, bojovala som tyzden kym som to vzdala uplne, ani cievka nepomohla. Ale inu dilemu mam... Oplati sa pre cca 3dcl MM odsavat a travit tym 3 hod denne? Alebo uz prejst uplne na UM? Mala teraz vypije asi 900-1000ml denne.
Beriem senovku, benedikt, vyskusala som aj tmave pivo, kopor, vineu, nosim ju v nosici, odsavam kazde 3 hod aj castejsie, kazda laktacna ma v terajsej situacii len odporucila na mamila.sk. Dakujem za nazor.

pininka1
30. apr 2020

Ja som mala toto pri prvom. Vydržala som 6 týždňov. Podľa mňa to nemá význam. A ja som z toho bola total na nervy a malý furt hladný. Prešli sme na um a bol pokoj. Spokojne dieťa a imunitu má takú že sa má každý pýta že čo s ním robím že nikdy nieje chorý.

matmak
autor
30. apr 2020

Ved toto, ze ja na nervy, v kuse riesim v hlave ci este odsavat alebo nie. A stale mam dilemu kvoli malej kedze ma ekzem po celom tele, tiez bojujeme s kolikou. Tak som chcela aj nazor inych mamiciek.

lindusss2016
30. apr 2020

@matmak no ked ta to vycerpava a si z toho na nervy, tak to nema zmysel. Jedine, ze by si ju este chcela znova naucit, aby sa prisala a tym by sa ti aj mlieko rozbehlo. Ale pre odsavanie by som toto nerobila

heidy222
30. apr 2020

@matmak podla dostupnych vedeckych dat Ma dojcenie najviac benefitov v prvom mesiaci dietata. Nejdem dojcenie spochybnovat, Ale tiez to nie je 100% ochrana pred vsetkym. Dceru som dojcila rok, Bola v jednom kuse chora, dokonca dostala ovcie kiahne, co sa vsade omiela, Ze dojcene dieta nedostane. Dojcim aj mladsie dieta a obe deti maju atopicky ekzem napriek tomu. Urobila si pre dojcenie dost a 3 h denne si odsavat je dost, mozno by naozaj bolo lepsie ten cas vyuzit inak pre seba a rodinu

sulamit84
30. apr 2020

@matmak bolo by dobré, veľmi často prikladať malú na prsník, veľa pomáha aj kontakt koža na kožu. A hlavne sa upokojiť. Veľa robí aj stres.
Ono v tom treťom mesiaci poklesne tvorba mlieka a drobec sa odmietne prisavat, lebo už mu to mlieko netečie tak ako predtým.
Zmysel to má, určite.
A tie laktacne poradkyne, niekedy dosť pomôžu aj cez telefón. Tá moja má hlavne povzbudzovala.
Dojcim siedmy rok vkuse, z toho 2 krát tandemovo (obe deti)
Povzbudzujem vás k tomu, skúste pozrieť aj nejaké videa, ako sa má správne prisat...
Keby ste chceli, kľudne píšte aj ip... Mám úžasnú laktacnu poradkyňu, ktorá sa mi stala za tie roky dobrou priateľkou 🙂

dzejsik
30. apr 2020

@matmak ja som to riesila pri malom, tiez ani laktacna nepomohla, proste nechcel pit ani keby traktory padali, hryzol, skrabal, odtlacal sa ... tak som odsavala 2 mesiace, potom som schytala mononukleozu, zakazali mi davat mu MM kvoli liekom a odvtedy som popravde stastna, ze je po kojeni ... chory nebol ani raz, bud aj ty pokojna, to najdolezitejsie prve mliecko-kolostrum ti vypila a vobec nevadi, ze z flasky

cee_68
30. apr 2020

@matmak Prejsť na UM. Ja som sa takto týrala hodiny kvôli 20 ml MM... Do 3 rokov dieťa nebolo choré, nepoznalo ATB a dokonca máme aj pekný vzťah 😉...

renatka100
30. apr 2020

@matmak ja som to vydrzala 8 mesiacov, najprv som odsavala kazde dve hodky aJ v noci, potom uz kazde tri a samozrejme islo mliecko dole. Ale ked ma dieta ekzem, a ty nejes alergeny a zdravujes sa stravo urcite jej pomozes ked budes aj odsavat. Ked to uz nepojde, daj um ale pozor bez sojoveho lecitinu - maju ho skoro vsetky okrem topfer a tusim aj hole. V styroch mesiacoch mozes skusat uz aj prikrmy. Esre ma napadlo skus pit hroznovu stavu - nie vineu - maju u matysaka alebo v starom otcovi, tusim aj v kauflande a v dm. To pomaha ale treba pit aj liter. Drzim palce.

matmak
autor
1. máj 2020

Baby, dakujem za nazory. Skusim si este dnes znacit kolko som odsala, a podla toho sa rozhodnem. Pretoze vcera som si odsala 450ml/den (co je asi polka jej celodennej davky mlieka), pricom cely tyzden predtym 300ml/den.

thali13
22. júl 2021

@matmak ahoj, keď si čítam Tvoje príspevky, akokeby som ich ja napísala 🙂 mam rovnakú dilemu. Ako dlho si napokon vydržala odsavat? Ja teda na rozdiel od Teba odsajem max deci a pol, ale stále si hovorím, že malý ma z môjho MM aspoň dezert 🙂

matmak
autor
22. júl 2021

@thali13 ahoj, odsavala som cca mesiac. Nakoniec sa ukázalo, že dcéra má skrytý reflux a pomohol jej prechod na zahustene UM. A po pravde aj ja som sa upokojila, ako som prestala riešiť a teda aj ona bola kľudnejšia. Urob tak, ako cítiš, že je pre vás dve najlepšie. Nepočúvaj reči ostatných. Ak nevieš, hoď si mincu (hneď budeš vedieť, v ktorý vysledok dúfaš) 😉 pamätaj - spokojná/kľudná/šťastná mama = spokojné/kľudné/šťastné dieťa, a je jedno či papá MM alebo UM