Pocula som,ze niektore davaju trvanlive uz od par mesiacov.skoro od narodenia.moze take mlieko pit 5.mesacne babo?ved to je zdravsie ako prevarene kravske.
@miskacharly odkedy moze pit kravske je diskutabilné, vseobecne sa neodporuca skor ako od roka. Je udajne tazsie stravitelne a neobsahuje tolko zeleza, kolko by malo, takze moze viest ku chudokrvnosti deti. Ja som postupne zacala davat na skusku ku koncu siesteho mesiaca, maly sa chytil bez problemov, tak sme umele uplne vylucili. Davam original kravské, rovno nadojené od kravy, je bez chemickej upravy a roznych "umelín" v porovnaní s krabickovým. Ale myslim, ze ani krabickove dietatku neublizi. Je len na tebe ako sa rozhodnes a samozrejme, ako to prijme babatko. MOze sa tiez objavit alergia
Trvanlive mlieko je len zafarbena voda skoro s nulovou vyzivovou hodnotou ☹ ved to je predsa citit aj v chuti
@miskacharly ak este kojis, kojila by som dalej, ak davas umele mliecko, davala by som dalej minimalne do roka pokial ta teda k tomu nevedie tazka financna situacia - tam by som ale tiez najprv okresala na minimum vydavky rodicov a az potom uvazovala o neupravenom kravskom mlieku v tak malom veku. Detske telicko este nie je pripravene na mlieko takych parametrov ake ma kravske mlieko, zbytocne mu tym zatazis organizmus. Aj kedysi ked dieta nemalo mamicku tak sa najprv hladalo v rodine kto by ho mohol odkojit, ak nebolo tak sa davalo kozie mliecko a nie kravske, asi na to bol nejaky dovod.
A ked uz, tak radsej prevarene plnotucne od kravicky/z automatu nez to s dlhou trvanlivostou z kartonu. To si dam tak do kavy ked ine nemam a aj tak je to divne mlieko.
@miskacharly ja by som pokial kojis, kojila dalej, ak nie, tak aspon do roka davala UM. Kravske mliecko nema taku vyzivovu hodnotu a viac vitaminov je obsiahnutych v UM. Rovmako treba davat pozor na alergiu,. ktora sa nemusi prejavit hned, ale aj vo veku dospievania dietata. Moj maly ma teraz 17m a zacala som mu kravske mliecko vo forme kase davat od cca 14m., nakolko starsi syn je atopik. A ked uz, tak mliecko priamo z automatu ak mas moznost. Ked si to ale preratas, tak ta to o moc lacnejsie, ako davanie UM nevyjde! Ja som to tak uz preratavala 😉 ....
cim je mlieko cerstvejsie tym je zdravsie pre dieta....takze trvanlive sracky ani psovi by som nedala...Ako moze byt nieco dobre co ma dobu trvanlivosti jeden rok?????...prave preto vznikaju rozne alergie na mlieko,preto ,ze su to uz len biele trvanlive vody bez zivin...dietatu urcite nie a urcite nie takemu male....cosiiii....treba kojit a potom umele a postupne prejst na cerstve a pasterizovat ,neprevarat...ked sa zacina robit na mlieku pena a kozka tak vypnut
@miskacharly hmmm nedavala by som dietatu tak skoro mlieko. Ked kojis, tak este koj. U nas sme mlieko skusili 1x ako 7m a to v krupici.
@ivetoy čerstvé mlieko od kravy.....treba prevariť........nie každému chutí ja sa idem dogrcať......dieťatu by som to nedala.........je to ťažké mlieko.......ak dieťa toleruje takéto mlieko a doki o tom vie tak je to možno v poriadku......ja osobne poznám mamičky čo dávali čerstvé nadojené mlieko a deti mali exém na tvári......a detskej lekárke trvdili že deťom dávajú nutrilon.........ma šlo šlahnúť....... 😉 😉 😉 😉 ale ich vec...........určite prevárať.....aj kupované čerstvé mlieko
@sendy182 😎 😀 nadojene sa spravne vola surove kravske mlieko. V obchode je paster. to je to co ma dobu spotreby 7- 21 dni, tomu sa hovori cerstve a potom je este krabickove s dobou spotreby 5m a aj viac a to je uht, takze mna slovo cerstve strasne zavadza 😀 ale uz chapem a mas pravdu 😉
kravske mlieko ako mliecnu zlozku stravy moze dieta od 12 mesiacov...trvanlive sa vsak neodporuca, odporuca sa to cerstve 5 dnove a hlavne plnotucne 3.5%..dovod preco nie pred 12 mesiacom je,ze kravske mlieko neobsahuje vsetky tie ziviny co napr materske alebo umele,a hlavne zeleza tam je malo, druhym dovodom je vysoky obsah niektorych mineralov ako sodik,to mnozstvo este nedozrete oblicky nevedia spracovat,takisto prilis vela bielkovin/..
Som za to aby si kojila aj naďalej, potom začala s kravským plnotučným čerstvým z automatu - je super, ale až po roku, my sme začali v 14 .mesiacoch, ale kojím aj ja
Mlieko do roka je absolútne nevhodné pre dieťa lebo je ťažko stráviteľné, ďalej sa nebudem vyjadrovať - začína to tu hustnúť 🙂
Moje starsie deti pili UM do 5 rokov na striedacku s kravskym, ked sa minulo UM. Maly ma teraz 3,5 a tiez este kupujem UM ale dam mu aj kravske. V cene to nie je velky rozdiel a UM mas vzdy cerstve a voda tecie. Myslim ze v 5-tich mesiacoch to je skoro, my sme zacinali okolo 2 rokov.
@edvelyn
Pasterizácia (iné názvy: pasterizovanie, zastarano: pasteurizácia, pasteurizovanie) je metóda tepelnej sterilizácie tekutých nápojov (alebo potravinárskych surovín), ktorú vyvinul v polovici 19. storočia francúzsky vedec Louis Pasteur.
Jej podstatou je krátkodobé zvýšenie teploty, ktoré však na rozdiel od prevarenia nesmie výrazne zmeniť vlastnosti látky. Obvykle to znamená ohriatie látky na 60 – 75 °C a jej udržovanie v rozmedzí 1/2 až 2 hodiny (podľa spracovávanej suroviny). Účelom je likvidácia mikroorganizmov a tým jednak zvýšenie trvanlivosti potravín, a jednak zabránenie šírenia ochorení týmito potravinami.
Takze prevarenie (100°C) je praveze uprava pri vyssej teplote nez pasterizacia 😉
@tetapetrahttp://www.choredieta.sk/index.php/hrudnik-dychacie-ce...
Odporucam precitat, nie je to dlhe 🙂
Ja som nehovorila o kostiach ale o raste ako takom. Cholesterol je zlozka bunkovych membran, ak ho telo nema netvori nove bunky, teda nerastie. V tom clanku sa dokonca pise ze je velmi dolezity pre nervovu sustavu a jeho nedostatok moze sposobit mentalnu retardaciu plodu, takze dokonca ani tehotne zeny by nemali jest same odtucnene vyrobky 🙂
A este jeden dobry clanok http://www.provita.sk/site/node/63
Kde sa pise okrem ineho aj toto:
Konzumné mlieko či polo alebo plnotučné má trvanlivosť od 1 dňa až 3 mesiace, balené je do polyetylénových vrecúšok, skla alebo kartónu.
Tepelne spracované môže byť pasterizované ( zohrieva sa na teplotu 72˚ C ) alebo uperizované ( krátkodobá ultrapasterizácia pri 135˚ – 140˚ C ) s predĺženou trvanlivosťou.
Pre deti sa preto odporúča skôr mlieko pasterizované ( kratšia doba trvanlivosti ). Trvanlivé mlieko s predĺženou dobou sa nemá používať denne. Vysoká teplota znižuje hlavne obsah vitamínov.
Pasterizované a uperizované mlieko už neprevárame.
@meluela
@gromkaver
@nativanativa nekojim,inak by som sa nepytala.sama odseba by som to malemu urcite nedala,preto sa pytam.tiez mi to bolo divne 🙂 lebo potom naco by boli UM ked by sa mohlo dat obycajne z obchodu.
@tetapetra s tym obsahom tuku ako pises 3,5 % - myslis plnotucne mlieko - nie? lebonezabudajme na vsetky tie odtucnene biele riedke srajdy s tukom 0,5 % ... takze ked plnotucne, radsek za 60 centov zautomatu, ktore si prevarim / zahrejem na 80 ci 70 stupnov (nie som chemik, kolko staci na pasterizaciu) ako kupovat plnotucne z obchodu za viacpenazi. okrem toho nieco, co ma trvanlivost mesiace a ani poriadne neskysne, to nemozem povazovat za cerstve a zdrave.
My sme sa s mužom rozhodli že s krabicovim mliekom končíme kupujeme z družstva sackove alebo flaskove to je to najlepšie mlieko nie to mŕtve v krabici čo stojí neviem koľko dlho v sklade je to len zafarbena voda veď si to porovnaj...
A aké mleko asi pili naše prababky babky a nami a dokonca aj ja chodila som sama k tete čo mala kravu pre mlieko babka nám Ho prevarila este aj o tu supku na nom sme sa bili ..:D ale od 5 mesiacov je skoro je to záťaž na obličky a pečeň preto vyvinuli UM predsa...racej počkaj odporúča sa až po 9 mesiaci alebo po roku
@miskacharly
@tetapetra viem, ze sa neriedia vodou. ale su to riedke biele brecky - tot moj nazor. nieco, co tyzdne stoji otvorene v chladnicke a nic sa tomu nestane, nemoze byt normalne.
ja kupujem domov od kravy. robim z neho - po zahriati na tych 80 st. jogurty. robim aj tvaroh. zbieram smotanu do varenia. mam to za 60 centov. z krabicoveho to jednoducho nedokazem. prestala som kupovat smotanu doomacok a kyslych polievok, staci mi toto plnotucne. samozrejme davat detom kravske mlieko od mala nie je vhodne. ale chranit ich od toho uplne, tak sa potom necudujme, ze ked sa v 5tich rokoch stretnu prvy krat s plnotucnym kravskym mliekom, alebo zivym jogurtom, doslova sa z toho pos... (nezvyknuty zaludok) mlieko by samozrejme nemali pit ti,co netoleruju laktozu. ale to vo vseobecnosti neznamena, ze je skodlive. ved kedysi ine ani nebolo. deti presli z prsnika rovno k hrnceku s kravskym. viac ako kravske mlieko, byma trapili dnesne paradajky/papriky/jahody/mrkvy v supermarketoch - velke, nafucane, no bez chuti. tie by som dietatu nedavala.
trvanlivé mlieko je tiež kravské, a o tom "zdravšom" variante by som tiež pochybovala. U kravského mlieka ide skôr o to, že je ťažko stráviteľné a je, podľa môjho laického názoru, úplne jedno, či máš mlieko od kravy a prevaríš si ho, alebo kúpiš krabicové v obchode.