Občasné kojenie a zavádzanie Sunaru

martina374
5. okt 2015

Ahojte, chcem sa spýtať, mám už skoro ročnú dcéru (bez pár dní) a ešte ju kojím ale už to obmedzujem,lebo veď to už nie je tak ako to bolo na začiatku. Teda teraz ju kojím ráno po prebudení, potom okolo 10.00 pred spánkom a potom až večer pred spaním. V noci už týždeň sme len na čaji. Kúpila som Sunar (keďže mi aj doktorka odporučila aby som niečo kúpila ak už toho materského mlieka nieje tak tak veľa). Chcem sa preto spýtať ako mám zaviesť sunar do jej jedálnička. Ktorú dávku materského mlieka vynechať. Lebo zo dňa na deň ju odstaviť od MM asi nepojde, lebo večer mi zaspava pri kojeni a ked jej večer dám namiesto toho UM tak neviem čo to spravi, či mi tak hneď zaspí. A kolkokrát za deň by mala piť sunar-kedze je mala a mlieko potrebuje. A ako ju odstavit od MM? Dakujem.

prego81
5. okt 2015

@martina374

ja by som miesto UM zaviedla kravske mlieko. Alebo aspon skusila. Ale rozhodnutie je na tebe 😉

Tiez osobne nesuhlasim so zaspavanim pri kojeni, ved uz ma rok. Nehovoriac o cisteni zubov, to jej najprv vycistis zuby a potom sa zase naje? A v noci uz naozaj nepotrebuje ani caj ani vodu ani mlieko. Bude vam vsetkym lahsie ak sa tychto zlozvykov zbavite.

K tvojej otazke, asi by som vynechala to kojenie ktore ta najviac obmedzuje, ked uz to uvadzas ako dovod. Aleb podla toho ako mas mlieko, Ja som mala najviac mlieka rano, a myslim ze vacsina zien to ma podobne, tazke ranne kojenie zatial nechaj ako je.

Kazdopadne drzim palce 🙂

siska53
5. okt 2015

@martina374 maleho som odstavila v 11.m.(mij zdravotny dovod). Pil UM rano a asi este dva mesiace pri zzspavani,nasledne sme si uplne prirodzene nasli iny ritual. Ni a obcas pri poobednom zaspavani dostaval asi 120ml mlieka po obede . To tiez asi len 2-3m.

Ved mliecne veci mali na olovrant (biely jogurt) a na veceru (kasa), plus obcas daka mliecna apolievka ci privarok.

A malu som dojcila pred spanim dost dlho,do 21.m. Zubov som sa nebala. Synovi vysiel prvy zub v 11.m a dcere az v roku. Im isli zuby veelmi pomaly. Dufam,ze kvalitou maju zuby po mne (mala som minimum kazov, az teraz ixh mam trosku viac,ale tam vidim problem v tom,ze nasi nas nenutili si cistit zuby vecer to som sa ja sama naucila). Deti su zatial bez kazu,zubky cistime i na prehliadky chodime. Takze by som sa este mliecka pred spanim nebala. Hygienu treba,ale zavisi vela aj od dedicnosti. Segrra pijavala mlieko do 6r.pred spanim (kakao) a kazy nema takmer ziadne,ak dva,je asi vela,a to uz ma 36r.
Ja som davala UM do 3r.,u dcerky som skusala i kravske istu dobu,ale bola chorlavejsia,tak sme sa vratili k UM a bolo zas dobre. Predsa len to mlieko je obohatene o rozne latky a to co sa predava ako kravske mlieko ma vraj od kravskeho riadne daleko. Kto ma vlastnu kravu,pozna ten rozdiel. Sam otec to vie porovnat,kedze kedysi pijaval kravske priamo od kravy. Teraz sa ti uz ani koza na nom nevytvori ako kedysi. Hoci som to neznasala.

A ja som napr.malej obmdzila denne dojcenie (vlastne aj u maleho),po case vecere. Posledne bolo ranne.

zabina27
5. okt 2015

nas pil v roku mlieko uz len 2x denne, rano a vecer, aj skor tak zacal, ale nebol kojeny. vacsinou sa na UM pise, ze rocne dieta by malo vypit cca 500ml mlieka, ale na kazdom je to trochu inak, skus pozriet na nete, kolko asi mlieka by malo vypit (napr. hami ma celkom dobre stranky) a podla toho to mnozstvo prisposob. ak napriklad je aj jogurty, pudingy, aj to je mliecna porcia, ale mozes sa riadit aj chutou.
je mozne, ze ti bude UM aj odmietat, aj kravske, je dost zien, ktorym po skonceni kojenia deti ine mlieko nechceli, tak poskusaj. nas najskor kravske nechcel, davali sme mu jednu odmerku ryzovej kase na "oklamanie" chuti, teraz mu do kravskeho robime vecer kasu, rano davam UM, podla mna to staci, ma celkom pestru stravu cez den.

martina374
autor
6. okt 2015

@prego81 chcela som uz vyskusat kravske mlieko ale doktorka mi povedala ževraj kravske mlieko az od 3 rokov, tak neviem co je pravda.....v noci sa budi uz od narodenia takze skusam hocico ale zatial to nezabera, vzdy zacne plakat,tak jej dam caj a potom uz spi. Ale kazde dieta je ine. Tolko k tvojej odpovedi.

martina374
autor
6. okt 2015

@siska53 co sa tyka tych mliecnych veci cez den, mojej tiez davam biely jogurt,ale nie kazdy den...ale chcela som sa spytat tie mliecne kase si robila z umeleho mlieka, teda donho si vsypala kasu a uvarila? lebo ja som robila z vody kedze UM zacinam zavadzat az teraz a MM tolko nebolo zeby aj do kase sa zvyšilo.

saskia24
6. okt 2015

skus vynechať večerné kojenie, dať jej fľašu, po fľaši odgrnúť a potom si spolu ľahnúť do postele a zaspať...bez kojenia...alebo ešte lepšie by bolo dať ju rovno do jej postieľky a uspať ju tak...

prego81
6. okt 2015

@martina374
kravske mlieko kludne od jedneho roka ak je dieta zdrave. My zijeme v USA, je to tu uplne bezne a takto to najdes aj v literature. Ja som bola dost opatrna v novych prikrmoch, jedlach ale od cca roka uz syn jedol takmer vsetko. A to nie sme ziadna vynimka. Chapem ze viac asi veris doktorke, ale kludne si najdi aj ine zdroje a rozhodni sa sama. Alebo sa spytaj ineho pediatra. Ked budes pocut iny odborny nazor, mozno sa ti bude rozhodovat lahsie
Co sa tyka nocneho budenia, tak suhlasim, ze kazde dieta je ine. Ale zaroven kazde dieta si lahko zvykne na dobre, sladke, pohodlne, atd 😉 Chapem ze v noci spravis cokolvek len aby bol pokoj, aj ja som to tak robila ked sme mali iny problem ale casom to moze byt zataz pre vsetkych. Len som chcela povedat ze nocne pitie uz nie je potrebne, je to len zlozvyk

zabina27
6. okt 2015

@martina374 nasa doktorka kravske nezakazovala, ja som davala od roka, mlieko z automatu, dr sa len spytala, ci ho prevaram, inak nic nepovedala. kolko ludi, tolko nazorov 🙂 my davame aj aj, aby mal z UM vitaminy, mineraly, ale ma pestru stravu, tak raz za den flasa UM staci... vyskusaj, mozno ti kravske nebude chciet a bude vyriesene 😀 ale urcite uz po roku by som do kasi, polievok, omacok, privarkov, pudingu davala kravske mlieko, plnotucne, nie UM

siska53
6. okt 2015

@martina374 ja som kupovavala mliecne kase,co sa zarabaju do vody. Nemliecne malokedy-ked som.potrebovala minut odsate MM alebo len tak pre zmenu.
My sme davali biely jogurt kazdy den. Do 2r. S obcssnou obmenou za acidko, ci miesany tvaroh.