Nutrilon Nenatal a slabé priberanie bábätka

zuzana92521
2. jún 2024

Dobre ránko. Moja dcérka sa narodila hypotroficka, mala 2070 g a 43 CM v 39 tt. Od narodenia pije Nutrilon nenatal, prvý mesiac pribrala kilo, no už bude mať pomaly 12týždňov a pribrala sotva 500 gr. Za dva mesiace. Moja pediatrická povedala,že je to veľmi málo, no nenavrhla nič, že ako by sme to mohli riešiť. Prosím vás, stretli ste sa s tým niekto? Lebo už by mala mať podľa doktorky minimálne 4 kila, no nejak nám to ide pomaly. Ďakujem.

h2
2. jún 2024

@zuzana92521 Ahoj, môj syn sa tiež narodil hypotrofický, mal veľmi podobné parametre, ako tvoja dcérka, tiež 43 CM, ale nemal ani 2 kg. Mali sme presne ten Nutrilon nenatal. Môj syn bol aj v inkubátore vyše týždňa. On z toho Nutrilonu priberal celkom pekne. Ale mne doktorka vždy povedala presne, koľko mu mám dávať a toľko proste musel vypiť, takže som to doňho doslova natlačila, lebo preňho bolo životne dôležité, aby pribral. Ak ti dcérka nechce naraz viac vypiť, skús dávať častejšie. Môj pil niekedy fľašku s tými pár mililitrami aj hodinu. Neboj, bude dobre. Ak by nebolo, doktorka by to už riešila.

zuzana92521
autor
2. jún 2024

@h2 dúfam, lebo je pravda,že som sa pokúšala o kojenie a možno to bola chyba , že to moje dieťa sa unavili na ciciku a nevládala vypit. Moja už má piť 120 ml, no to nejak do nej neviem dostať...dávam jej každé dve hodiny, len v noci mi spí koľkokrát skoro celú noc, a vtedy neviem prečo odmieta fľašu.

h2
2. jún 2024

@zuzana92521 Ja ti nechcem radiť zle a aj váham, či ti to tu vôbec napísať, lebo ma tu znesú pod čiernu zem. Ale tak napíšem:
Aj ja som sa pokúšala dojčiť. Malý bol príliš slabý, aby si vôbec dokázal vytiahnuť nejaké mlieko, navyše bol z pôrodnice už zvyknutý na fľašu, z ktorej to mal takmer bez námahy, takže som hlavne odsávala. Bol to boj a nočná mora, ani neviem, ako som vtedy vôbec dokázala fungovať. Neuveriteľne sa mi uľavilo, keď som sa na to vykašľala a začala dávať len ten Nutrilon. A som presvedčená, že aj pre syna to bolo lepšie, keď dostával len ten Nutrilon, než keď bol zmiešaný aj s mojím mliekom. Ten Nenatal je totiž presne vyrobený pre potreby takýchto detičiek, ktoré potrebujú tých živín viac, je to v ňom všetko viac koncentrované a má aj viac tuku, než bežné materské mlieko. Chápem, že chceš dojčiť, aj ja som veľmi chcela. Lebo nám tlačia do hláv, že materské mlieko je to naj, čo môžeš dať svojmu dieťaťu. Áno, možno, pokiaľ máš zdravé bezproblémové dieťa. Ale ak také nie je a potrebuje špeciálnu výživu, tak nemaj žiadne výčitky, ak mu svoje mlieko prestaneš dávať.

zuzana92521
autor
2. jún 2024

@h2 už druhý deň cez deň nekojim, včera som bola z toho zdevastovaná psychicky, lebo som mala úplne inú predstavu o tomto všetkom, ale odkedy nekojim, tak malička mi lepšie spinká a budí sa na hlad. Čize aj ja prestávam kojit, lebo nemá to u mňa význam a radšej, nech moje dieťatko je zdravé a v pohode a ja s ním, ako sa trápiť a plakať pri každom vážení. Nie je dôvod vás odsudzovať, lebo ja to plne chápem...prvé a moje štvrté bábo sú presne rovnaki čo sa tohto týka, aj syn prvý bol hypotroficky, ale tomu som dávala obyčajný Sunar, vtedy mi dr. Nedávala žiadne mlieko na predpis a to mal pri narodení 2340 g a 46 CM a toho som kojila len 2 týždne, lebo viac sa nedalo..takže nebudeme sa trápiť a hlavne dúfam, že sa malička moja rozpapa...

h2
2. jún 2024

@zuzana92521 Ty máš 4 deti a už druhé hypotrofické? A ja, jednomatka, ti tu dávam rady? 🙈😁 To zvládnete, neboj, veď už máš skúsenosti. Sama vidíš, že malá je spokojná, tak načo sa trápiť zbytočne? Držte sa, bude to v poriadku, uvidíš.

zuzana92521
autor
2. jún 2024

@h2 no je pravda,že mám druhé hypotroficky, ale pri synovi som nemala takéto problémy. Od začiatku bol na UM a priberal krásne, čiže som čakala, že aj najmenšia bude...a je jedno, že či jedno rodička alebo viac, si ma napríklad teraz povzbudila a nemám také výčitky z toho, že prestávam kojit...lebo včera som veľmi plakala. Takže ďakujem.

h2
2. jún 2024

@zuzana92521 Netráp sa, ja som si to tiež odplakala. Ale vôbec nemáš mať prečo výčitky. Ber to tak, že ten Nenatal tvoje dieťa potrebuje, ako liek, tak mu ho dáš. Ja viem, je to náročné na psychiku, keď z každej strany počúvaš, ako dojčenie je to naj a žena, čo nedojčí, je priam krkavčia matka. Ale ktorá to nezažila, tak nepochopí. Ja som zažila. 😊

zuzana92521
autor
2. jún 2024

@h2 presne, proste reči typu, že prsia su na to, aby kŕmili dieťatko, že nebudem mať taký vzťah s babom a podobne..ale keď som kojila plno, tak že prečo je stále na céčku a podobne reči..tak človek aby sa vyznal..tretiu dcérku som kojila a aj dokrmovala, ale tá mala pri narodení 3 kilá,tak ona mala viacej síl a bola úplne iná. Nevadí, ja milujem svoje deticky či boli alebo neboli kojene a spravím všetko, len aby im bolo dobré...aj keď to nebude práve to,čo by som chcela ja.

zuzana92521
autor
2. jún 2024

@h2 a ešte keď sa opýtam,že na aké mliečko ste prechádzali,keď ste už prestali piť nenatal?

h2
2. jún 2024

@zuzana92521 Na obyčajný Nutrilon.

zuzana92521
autor
2. jún 2024

@h2 aj ja nad tým uvažujem. Len dúfam,že malička naberie už tie kilá za ten mesiac

zuzana92521
autor
3. jún 2024

@h2 môžem sa opýtať ešte,že za aký čas vám bábatko dosiahlo váhu na to, aby ste vynechali nenatal? Mne doktorka povedala,že to bude predpisovať do 4,5 kg . Bude mať 3 mesiace v nedeľu a uvidíme,že koľko priberie

h2
3. jún 2024

@zuzana92521 Prepáč, to si už absolútne nepamätám, môj syn už bude mať 13 rokov, čiže už je to dávno.

zuzana92521
autor
4. jún 2024

@h2 jaaaj 😂😂 ja že teraz niekedy. No ja sa čudujem,že mne pred 11timi rokmi keď sa mi prvý syn narodil, že sme nepili nič takéto. Ale nevadí, aj tak ďakujem

cecilia29
4. jún 2024

Moja 22 mesačná ktorá sa narodila ako 4250g ma teraz niečo cez 9 kg. Presne tak pomaly pribera. Prvé dve deti priberali rýchlo. Mlieko mala síce materské. Ale tu nejde o to. Jednoducho genetika. Bude.to taky menší utly typ. Veď nie je na velkovykrme

h2
4. jún 2024

@cecilia29 Prepáč, mám rada tvoje príspevky, ale tentokrát je to tak trochu mimo témy. Tu sa rieši hypotrofické dieťa, ktoré potrebuje pribrať. Nie dieťa, ktoré sa narodilo 4 a štvrť kilové a priberá pomaly, lebo genetika.

cecilia29
4. jún 2024

@h2 ja chápemz3 je to v niecom inom. Ale jednoducho to nejde vzdy to priberanie podla predstav. . To moze byt aj genetika. Treba aj s tou možnosťou rátať - ze rýchlejšie priberať nebude a toto je jej tempo. Naša bola a je stále vyrazne podtabulkou (aj oneskoreny motoricky vyvin)aj keď papa dosť. Bola jej brána krv, je všetko ok a preto sa to neriesi .