Malý sa narodil presne na termín a mal 4500g, keď odchádzal z nemocnice mal 4100. Po 3 týždňoch ma 5kg a doktorka povedala ze veľa pribral. Dostáva mlieko z prsníka a keď žena nemá tak mu dáme umelé. Pije každé 3 až 4h. No niekedy chce iba 70 a niekedy stiahne 120ml. Co mame robiť nech tak nepribera?
Véd to je super ze priberá môj malý je kojeny ma mesiac keď som odchádzala z nemocnice mal 3500g a teraz ma už 5100g.. Len nech priberá nebojte sa nebude tucnucky ved vďaka tomu mlieku rastie 🙂
@stanicek11 zle som sa vyjadril. To doktorka povedala ze veľa pribral. Za 3 týždne 800g. Ale on sa narodil ako 4500g
@josi57 na čo také riešiš? Predtým som príspevok zmazala lebo som napísala nedajte mu jest 🙄🙄
Moja bola takisto. Síce sa narodila len s 2320gr ale veľmi rýchlo naberala.
Lekár mi povedal ze rýchlo priberá a mam sa uistiť či napr nemá bolesti bruška. Lebo vraj deti keď veľa plaču fľaša (prso) a pitie ich ukludnuje.
Neriešila som nakoľko som si bola istá ze bruško neboli
Mala 5mes a je v norme 🤷♀️
@josi57 Pokiaľ neprekračujte dennú odporúčanú dávku UM tak kde je problém? Buďte radi že priberá.
@josi57 no a? Moja pribrala 2kg za mesiac... ked mala pol roka mala 11kg... bola plne kojena. dnes ma 2 roky a ma 15kg a 94cm. Je celkovo vyssia ako rovesnici ale uz nie je tak fajn tucnucka.
Teraz mam syna, ma 5 tyzdnov a za posledne tri pribral 1100g... Doktorka bola spokojna.
Tiez mam buchtoska, narodil sa ako 4.5 kg a ma pol roka a 11.5 kg asi. Je mimo všetkých rastovych tabuliek. Dr neriesi, proste velke dieta. Je plne dojceny.
@josi57 este dodam, ze deti nerastu, nepriberaju a hlavne nenapreduju podla tabuliek... pri dcere sa to priberanie v polroku zastavilo. Do roka nam pribrala ledva ledva na 12. Ja by som si starosti nerobila.
Podľa mňa priberá normálne, naša vedela za týždeň pribrať aj pol kila ... doktorka to vôbec neriešila.
@josi57
@jankalukasova ale he rozdiel, ak dieťa priberá čisto z materského mlieka a ak je dokrmovanie ešte um.
Ja dom syna dokrmovala od 3. mesiaca a dávala som veľký pozor, aby dostal len odporúčanú dávku mlieka.
@hettinka no to áno.. ale zas potom treba vymeniť UM... je to bábo..nedá sa mu povedať, že už si mal musíš vydržať.
Tak radsej popracovat na dojceni, zrusit uplne dokrmovanie a netreba riesit nijak rychle priberanie 🙂
@josi57 ak nema ine zdravotne tazkosti a dostava davku primeranu veku (tu tazko zistit kedze dostava aj materske mlieko a to sa presne odmerat neda kolko vypije) netrapila by som sa väcsim priberanim. Tu vsak treba dat pozor, aby bol odstup medzi davkami aspon cca 2,5 -3 hodiny. Zaludok dietata nie je perpetum mobile a potrebuje na travenie potravy urcity cas. Pri plne dojcenom dietati je to samozrejme inak, aj ked MM je lahsie stravitelne, aj tu by som urcite pauzy dodrziavala.
@josi57 zmeniť doktorku a vybrať normálnu. Nie takú ktorá vidí iba tabuľky a nad a pod je všetko horšie ako koniec sveta a mor
@marlenka222 super riešenie 🙄🤦♀️🤦♀️🤦♀️meniť lekara len za to ze povedal ze dieťa rýchlo priberá 😂😂😂😂😂🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Aj nám povedal ze mala rýchlo priberá, akceptujem že su na to tabuľky, ale neriešim...A hotovo.
@hennyinnsbruck nie len za to, my sme to mali tiež tak. Najskôr veľa, potom malo, potom úplne mimo tabuľky, potom nesedí, nevyvíja sa správne, lebo na ten mesiac podľa tabuľky mala robot niečo iné. Proste niektorí lekári nechápu že všetky deti nemôžu byť ukážkové deti. Ja by som ti neželala zažiť keď chodíš k lekárovi a stále niečo nachádza lebo to nie je podľa tabuliek
Pričom dieťa úplne zdrave. To že mala v 6 mesiacoch 8kg a lekárka predpokladala že do roka bude mať tak 15 sa strašne zmýlila. Ako sa mala začala hýbať, priberala 30dkg za mesiac. V roku mala 9 kg.
@marlenka222 aj nam dr. povedala, ze maly vela pribera a aj vela priberal, kedze sme neprekracovali davky, zacali sme patrat po pricine. A zistili sme, ze dieta ma vrodenu intoleranciu laktozy. Ked sme presli na speci mliecko, zacal priberat normalne.
@marlenka222 chápem ťa.
Ale zakladateľ témy nepísal že majú "väčšie" problémy s lekárkou.
Ja som vyššie písala ze moja tiež rýchlo priberala a teraz je v ako tak v norme. Väčšina detí ja tomu vravím dorastie do kíl 😂😂
Ako píšeš, keď sa deti začnú hýbať, priberaju pomalšie, preto aj ja neriešim.
Veeela deti je baculatych v prvých mesiacoch, ale to je pekne 😍😍
@xxxkatka tak u nás toho bolo omnoho viac okrem tohto. Podozrenie na chorobu srdca, aj nožičky v kĺboch zle hoci sono vyšlo a tak proste som mala pocit že už si vymýšľa len aby mala ľudí v ordinácii. Nič z jej výmyslov sa nepotvrdilo. Len sme dieťa nervovali.
@hennyinnsbruck presne ako pises. ale zasa syn naopak koncentrák. Sama ruka sama noha, priberať nepriberal a teraz po roku zje viac ako dcéra a má tak isto 9 kg ako malá ona
@marlenka222😂😂😍😍
ja som zvedavá aká bude moja keď bude vacsia (5mes mala) ... Ja som mala celý život max 46-48kg chlap je tiež chudý od prírody... Uvidíme 😂😂
Pribral úplne normálne. Môj za 4tyzdne pribral rovné 2kg, to bolo veľa, ideálne je pribrať za 4t ten 1kg .. takže úplne krásne a normálne priberá. P.S. zmeňte dr
@marlenka222 jasne, ked uz je to obtazujuce, tak treba zvazit dr., aj ked ja som zastanca radsej zbytocne ako nieco zanedbat. Kazdy rodic musi zvazit kedy je toho uz neunosne.
@hennyinnsbruck my mame v rodine vyslovene tucnucke babätka, zvycajne sa rodia cca 4kg a do roka samy faldik, vela proberaju, postupne sa to upravuje a do skoly idu spagetky a aj v dospelosti stihli ludia Takze je to vsetko viac menej o genetike a stravovacich navykoch rodiny.
@jankalukasova dá sa dat aj cajik, voda. Alebo častejšie kojiť a um len 30ml.
My sme to mali tak, že z kojenia syn chudol, bez um zo nešlo vôbec. A potom nechcel už ťahať, tak som odsavala a dokrmovala. Tým pádom som presne vedela množstvo mlieka.
Na začiatku pribral rýchlejšie, akoby si dobiehal to, čo schudol, a potom sa to spomalilo. V polroku mal 9kg, v roku 12,8, čo mi prišlo ako veľmi veľa. Ale je doteraz vysoký, najvyšší z triedy.
Pre porovnanie, staršia mala na um 10,2 kg v roku.
@josi57 mne tak deti priberali obe....900g az kilo mesačne. Druhe dieťa-syn bol taky baculaty že kamoška ho volala "barokove dieťa". Bol len dojčeny a všetci sa ma pytali či mam miesto mlieka smotanu 😂 V 6mes.ako sa začal plaziť a potom v 10chodiť sa postupne priberanie znormalizovalo a ustalilo az som sa smiala ze v 1.5 roku ostala z neho taka "chuda hlista" 😂
@josi57 podľa tabuliek by mal pribrať max 220-250g týždenne.....takže trochu nad predsa len pribral.....keď je dieťa čisto kojené tak tam to nie je problém, lebo kojené deti priberajú skokovo. Ale rýchle priberanie u detí na UM je problém....kojené dieťa pije mlieko aj vodovejšie(to predné)a aj to zadné - tukové(z toho v podstate priberá). UM je ale tukové, čiže tam sa nemá prekročiť odporučené dávkovanie.Ak dieťa nepriberá a pije dostatok MM, tak lekár automaticky navrhne miesto každého druhého kojenia dať UM - aby pribralo, lebo to mlieko je tukovejšie....Ak sa žene rozbehla laktácia a má dostatok mlieka - a malý je len kojený, tak to neriešte.....ale ak sa stále dokrmuje UM - jednoducho nech ho urobí trochu redšie(viac vody alebo menej mlieka pri zarábaní). Malý hladný nebude zároveň nebude ani toľko priberať, lebo to UM bude menej tukové.
@josi57 to ako vážne ta otazka ? mozete byť len rada ze pribera!