ahojte dievcata....ja ani nemam problem, len sa xcem vyzalovat a rada by som vase nazory....malinky ma dnes dva tyzdne 😵 a kojit sa mi ho podarilo tyzden ale kojit ako kojit...nekojila som vobec ale odsavala si mliecko....bola som na cisarsky rez, malinkeho mi dali az na druhy den vecer a prikladala som si ho, chytal ale po cisarskom mmu nic neslo ☹ tak bol plac a potom mi ho aj tak zobrali lebo mam minimalne dva dni oddyxovat, to mi ho dali len zato ze ja si ho vypytala...na dalsi den mi ho dali uz normalne a povedali ze najprirodzenejsia poloha na kojenie je lahnut si nabok a kojit, lenze zasa ako som si mala lahnut na bok s porezanym bruskom?nedalo sa este, prikladala som si ho tak na sediaci ale nexytil, prsnik do pusy mu davala aj moja mama, moj prsnik samozrejme a nic,m potom sestricka a aj ked xytil tak len dvakrat potiahol a zistil ze neide ta spustil ako inak plac, ked sme ho takto trapili cele poobedie dostal teplotku a zas mi ho vzali na ifuzie....potom mi manzel kupil odsavacku tak som odsavala a ohrievala mu moje mlieko, lenze tam sa to este dalo...ale hlados vypil aj stovku a ja mala za hodinku co robit aby som stovku vytiahla...cize ked vstal o druhej do tretej sme valcili kym sa napapal, prebalil, zaspinkal a do stvrtej som odsavala mlieko, do pol piatej robila poriadky s odsavackou atd a o piatej uz bol hore...potom ho zacali oni prikrmovat kym bol na infuzkax cize on zvykol na flasu a aj ja ho uz prsnikom netrapila...spolubyvajuca na izbe svoju malu kojila, tak som poprosila ju nex skusi a nexytil uz ani ju...takze ked sme dosli domov este xvilku som odsavala a zapalil sa mi prsnik, takze sme skoncili a sme na nutrilone....je mi to luto....su tu mamicky ktore vobec nekojili?ja si pripadam ako nesxopna....ale co s nim mam robit?ako ho prinutit?ked on tak plackal ze steplotoval.a aj tak nexytil.... 😢 uz stracam mliecko takze ho ani kojit nebudem....
@puncova Vôbec sa netráp, kamarátka tiež nekojila, lebo od začiatku mala málo mliečka a málá keď bola hladná, tak cucla čo bolo a potom taký rev, že jej museli dávať umelé mliečko.Je z nej baculka, kedže s umelého sa priberá asi troška viac, ale to vybehá.Keď to nejde, tak to nejde.Prípadne ak chceš skús ešte nájsť laktačnú poradkyňu ak už nieje neskoro, ale neboj sa, koľké maminy s tým majú problém. Nie vždy to ide ☹
dakujem monika.....lebo v porodnici na mna pozerali ako na dajaku krkavciu matku, ze neprilozim dieta k prsniku,...nakoniec ked steplotoval z dehysratacie tak dostal narok na nutrilon...ale ked som xodila pytat, si mala vidiet tie pohlady, mala som sto xuti ix niekam poslat...
@puncova ja som kojila asi tyzden a pol... mlieko mam este aj dva roky po porode, vsetko bolo OK, akurat, ze maly hryzol... ale to tak, ze niekedy miesto mlieka tiekla krv.. porod bol oproti kojeniu malina. maly dostaval nutrilon, bol taky maly tucko, ale uz z toho vyrastol, teraz je to stihly fesak 😉 a este nikdy ale nikdy nebol chory /klop-klop/ - pritom poznam x deti, ktorych maminky kojili dlho dlho a furt su chore...
@puncova verim ti ..ja som sice v zahranici ale aj tu sa samozrejme preferuje kojenie ale nikto neriesi ak nechces .. ja som sa stretla zo strasnym negativizmom skor od mamiciek na ihrisku co ma vobec nepoznali myslim ked som bola doma na slovensku ... lebo u nas je klasicka otazka hned a kojis ? a ja ze nie ... a to hned bolo presne to co pises tie pohlady a podobne ... potom som sa uz len zasmiala a povedala stale jasne kojim alebo teraz ked sa ma pytaju tak poviem jasne kojila som do 2 rokoch a vsetky ako ovce ze wau super .... takze asi tak ... nikto moje problemy nevie ani neporiesi takze som sa nikomu ani nestazovala a uz vobec nie na ihrisku ... to je starsne ake vedia byt nase zeny neskutocne neprijemne a zvedave .... tu u nas sa ti nemoze stat aby sa ta niekto taku vec co i len opytal ... je to predssa kazdeho osobna vec a nie to ta este sudil ked nevie ake dovody si na to mala ....kasli na nich tak ako som aj ja ... viem ze to cloveka stve ale nepomozes si tym ....
@emma_932 presne tak je to aj u nas Emma .... a moja ma uz 5 rokov ..🙂 ziadna katastrofa .....aj nasa vyrastla z obliniek a dnes je krasna vysoka stihla slecna ....
@puncova
Máš ešte malinké bábo, takže u teba by stálo za pokus kontaktovať laktačnú poradkyňu www.mamila.sk ... mne sa synček rovnako neprisával, ako tebe po sekcii, ja som však mala obrovskú motiváciu, pretože pri dcére som mala krásne a dlhé bezproblémové dojčenie, takže som si postavila hlavu, že mi to musí vyjsť. 😎
Syn sa prisal ako týždňový, po dvojhodinovej návšteve laktačnej poradkyne, dovtedy som len odsávala a kŕmila z fľaše... Laktačné poradkyne z mamily majú na neprisávajúce sa deti know-how, ktoré fakt funguje.
Tu je to popísané http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
Každopádne sa netráp ak to nevyjde, ja som mala fakt šťastie, že mi to vyšlo na prvý krát - teda po prvej návšteve laktačnej, ja som odsávala a kŕmila z fľaše 4 dni - kým neprišla laktačná - ak by mi to nevyšlo s laktačnou, tak neviem, dokedy by som to takto vydržala ťahať, to bolo o nervy.
Mne ale moja laktačná hovorila, že veľa závisí od psychiky a odhodlania mamičky, pretože niektoré deti sa prisajú na prvý krát, niektoré na desiaty, ale že má skúsenosť, že ak mamičky vydržia, tak to ide. Ale ako vravím, ja by som to asi vzdala, pretože to odsávanie a dokrmovanie bola nočná mora pre mňa.
Škoda, že nie si od Žiliny, tu je jedna super poradkyňa, ktorá sa vyslovene špecializuje na takéto prípady. 🙂
Každopádne za pokus ti to stojí, akože dojčenie je jednak prirodzené, zdravé a pohodlné. 🙂 Nájdi si poradkyňu čo najbližšie k tvojmu bydlisku a vyskúšaj, niektoré pýtajú poplatok, ale to ti za tie peniaze určite stojí. 😉
@puncova nebud smutna, uplne ta chapem tiez mi to pri prvom nevyslo a velmi som sa tym trapila a hlavne tie uzasne citlive komenty od sestriciek v nemocnici ako keby som nekojila aby mi nahodou neovisli ... 😠 navyse sme boli v kuse v nemocnici... skratka skus na to nemysliet moc, si skvela mamicka urcite a nie si jedina v tom 😉 akurat v tom dnesnom boome akoby sa zabudalo na to ze niekto chce a skratka mu to nevyslo nie jeho vinou 😖
@puncova ani ja som nikdy nekojila. Ake som ja mala plany cista fatalistka... ze prirodzeny porod bez epiduralky, ziadna odsavacka lebo ved ja budem kojit. Teraz sa na tom cynicky smejem. Clovek mieni, okolnosti menia. Odsavat som sice odsavala, lebo aj ked sa kojenie nezadarilo, snazila som sa aby aspon moje mliecko mal. Ale ani to dlho nevydrzalo. Syn bol od 2 mesiacov vylucne na UM.
ahoj ani ja som nekojila..nemala som mlieko..a tu trosku co som mala tak ked maly zistil ze netecie uz bolo zle...ja som pri oboch uz v nemocnici davala sunar a doma nutrilon...aj mna to mrzi ale ked to nejde tak to nejde :( neboj urcite si neni neschopna...urcite si skvela mama...ja som si vzdy odsavala aj tu trosku a vzdy ked som mala na jednu davku tak som mu dala aspon to...
@monikajaco to mas pravdu na SK cumia na teba ako keby si prisla z vesmiru ked nekojis, navyse otazka kojis je intimna a nemali by sa len tak ludia vypytovat, mna sa to spytal sused vo vytahu a to uz bolo troska moc🙂a autorka netrap sa ani ja som nekojila a moje dieta je zdravsie ako vacsina kojenych - musim zaklopat🙂dolezita je spokojna mamina🙂
@puncova neboj sa,ja som "kojila" 2 dni,potom som už iba odsávala cca 100ml denne,synček je prakticky od narodenia na Bebe HA má 2 mesiace a 6kg 😀 .Odsávačka zbalená,kojacie podprsenky odložené 😀 Keď to nejde,tak to nejde.Neboj sa,si dobrá mama
@puncova Kašli na to, ako na teba pozerali, keby mali trochu vedomostí, tak ti bábo mali nosiť častejšie a nie na druhý deň. A ešte určite prikrmovali aj z fľaše. A kojiť poležiačky po cisárskom, to je fakt rada za všetky drobné. 😠
Akože, ja sa snažím tu ženám radiť, no v rámci mojich ,,vedomostí", ako kojiť, čo robiť, ale keď to nejde, tak to nejde. 😒
Ja som po cisárskm mala šťastie, ktovie, čo bude po druhom. Nie si o nič neschopnejšia ani horšia matka ako iné!!!!!!!!
@puncova neboj nic sa nedeje.aj mne je velmi luto ze nekojim,ale treba to nejak preglgnut.moja pila nutrilon HA najprv iba na noc lebo cez den mi vysela na ciciku,mala som malo mlieka.do rana sa mi nalialia a cez den zase kojenie.lenze mliecka bolo stale menej.asi mesiac som kojila.som tiez velmi lutovala ale co uz.odsavala som si a davala som jej.a robila vsetko mozne.ale nedalo sa viac.lenze si pripisujem chybu ze som hrozne malo pila vody.proste nedokazala som do seba dostat.ja aj tak pijem malo a z donutenia ma uz napinalo.chvalabohu mala je zdrava.
no ak mas skutocne zaujem dojcit, ako ti to uz odporucala @carodejnica, urcite kontaktuj laktacnu poradkynu a to cim skor, najdi na tej stranke osobu blizko pri tvojom bydlisku a zavolaj rovno aj dnes, su to v pohode baby a maju na to techniky..inak ja som tiez nekojila, mala sa mi narodila predcasne, bez vyvinuteho sacieho reflexu, k tomu bola tri tyzdne v inkubatore na infuziach, bohuzial ani napriek vsetkej mojej snahe sa nam uz dojcit nepodarilo..no odsavala som mlieko do siedmeho mesiaca a materske mlieko mala dcerka do osmeho mesiaca (co sme mali namrazene a to teda fakt som nemala vela mlieka), takze urcite este zabojuj, ak to nepojde, tak nepojde, ale nevzdavaj sa 😉
@puncova Netrap sa, ja som sa trapila s placom a domacimi hadkami cca do 4 mesiaca, pocuvala som to este dlho ze som nedojcila, proste nedalo sa... s odsavackoou bol celodenny boj, nevytiahla som za hodinu ani 40ml, to len par kvapiek zo srandy.. proste mala sa mi nie a nie prisat po porode, prsia som mala ozrutne (aj normalne ich mam velke) a uz mi bolo z toho normalne zle, vsetko ma bolelo, hrce vsade.. nakoniec to mm roztahal, lebo malej to neslo (no nesmejte sa, jedine co mi pomohlo), v porodke lekari neriesili nic, sestriciky mi nosili oxytocin, vkuse... nakoniec som to nechala tak, malu som si este aj doma prikladala casto a nic, ona si cuckala, dohryzla ma do krvi, a to bolo vsetko 🙂 prestali sme sa trapit, davali sme to iste co v porodnici (hned jej veselo z flase davali nutrilon HA a aj dudlicek ked bola pod lampou, aby nahodou neotravovala🙂 ) ... ked mi zacali v nemocnici sestricky nadavat preco nedojcim a podobne uz som stratila nervy (mala som na chirurgii odsavacku,mlieko sa vylievalo (tie 30ml:P) dokonca povedali ze mam ist nadojcit niekoho babatko na novorodenecke v BB.. no iste, chora baba s kolikami a kto vie akou chorobou sa budem trepat dojcit a nakazit cudzie babatko!) ... to uz mi prislo smiesne a povedala som si dost, trapenie sa skoncilo a vsetci si zvykli, ja tiez a je to v pohode... babatko potrebuje hlavne kludnu maminu a to sa neda s trapeniami ako toto... hociekdy som si ju prilozila aby sa ukludnila a aj ja, a napapala sa nakoniec z flase🙂 nakoniec sme dopadli dobre, mala mi od zaciatku pekne spinkavala, chora bola az v jaslickach, nevedeli sme co je bolest bruska, preplakana noc ani nespinkanie, v podstate som ju prvy krat pocula riadne plakat ked jej isli zuby po 1 roku🙂)) ked ju zacalo cca 3 tyzdnovu zapekat a nepacilo sa mi ze kaka malo, tak som jej nasadila s lekarou probiotika a hned sa to upravilo, brali sme ich cca 1-2mesiace... (keby sa aj vam stalo🙂) )
@puncova Aj snaha sa ceni....Chcela si, snazila si sa, neslo to..... Zivot ide dalej.
Podobne, ako @ginger_fox som mala vysoke ciele....s prirodzenym porodom a kojenim.... no vysledok radsej nebudem hodnotit 😅
Pre prve dieta som odsavala cc 6 tyzdnov. Az druhe som kojila.....
Určite sa netráp, maličký to vycíti a bude to ešte horšie. Ja som plne kojila jeden mesiac...zo začiatku to vyzeralo super, no zo dna na den, sa akoby mliečko začalo strácať, robila som všetko možné, aby ho bolo znova tak isto...malá mi plakala, nespala...náš den vyzeral ako jedna velká groteska 🙂 celý den sme dookola kojili, prebalovali, uspávali, plakali a to v jednom kuse. Malá mi niekedy aj celý den nespala...tak som to potom vzdala, dala som jej UM a zaspala na 4hod.
Bolo to úplne iné bábatko. No aj ked som sa snažila si ju čo najviac prikladať aj tak nestačilo, takže teraz sme už iba na UM, kedže malá mi nakoniec začala plakať pri každom priložení a to taký rev, že sa až drhla...ja som potom plakala s nou, čo som si pripadala taká neschopná a zlá matka. No potom mi moja mamina povedala: hlavne sa netráp, bábatko to vycíti a bude ešte horšie, ja som ťa kvoli zdravotným problémom tiež nekojila a ľúbiš ma kvoli tomu menej? a veru ľubim ju stále viac a viac, pretože je to tá najlepšia mama na svete! Takže určite to tak bude aj s tvojím bábatkom. Nič sa neboj všetko bude ok. Moja malá je tiež teraz trošku baculko, ale určite to vybehá. Hlavne, že každý den namiesto toho ukrutného plaču vidím na jej tváričke krásny úsmev.
@puncova nestresuj sa kvoli dojceniu ... to nie je vsetko, aj bez dojcenia das dietatu vsetko, co len mozes ... dojcenie sa velmi precenuje a potom su nedojciace mamicky zufale a trapia sa ... ja som mala syna na UM tiez zhruba od 2 tyzdnov
ak chces velmi dojcit urcitekontaktuj laktacnu poradkynu a stretni sa s nou osobne, su to zazracne zeny, rozkojili by aj chlapa 😀
@puncova Nemyslím,že sa kojenie preceňuje. Určite je to to najlepšie čo má dieťa ako výživu prijímať, ale ak sa to vyvinulo takto netráp sa viac ako je potrebné.
Laktačná poradkyňa by ti určite vedela pomôcť.
Ja som bola v podobnej situácii pre rokmi. Normálne som porodila, ale o tri dni ma museli operovať a malého zatiaľ usilovné sestričky naučili piť z fľašky. Potom sa mi ho už nepodarilo naučiť aby ma chytil a boli to dva týždne trápenia.
Prešli sme na umelé mlieko a boli v tom čase dostupné dva druhy SUNAR A FEMINAR. Zle to znášal a boli koliky.
Prebojovali sme sa prvý polrok a potom už nepil vôbec žiadne mlieko. Robili sme všeličo možné z tvarohu a omáčky at´d.
Doktorky povedala ,že najhoršie obdobie ke´d je nevyhnutné mlieko máme za sebou a keď začal papať ostatné varené príkrmy dostával v strave čo potreboval. Dnes má 24 rokov a je z neho zdravý 186 cm vysoký chlap.
Nestresuj sa a skús zhodnotiť svoje možnosti. Ak sa kojenie nepodarí už rozbehnúť určite nájdeš adekvátne mliečko na trhu. Určite to zvládneš 🙂🙂🙂
dakujem dievcata....uz som si myslela ze kazdy na okoli koji len ja nie ☹ ☹ plus tie sestricky v nemocnici, ozaj tie pohlady boli hrozne, pripadala som si tam ako jedina ktora nekoji....viem ze by mi bola laktacna poradkyna pomohla ale v celej okolici je asi nejaka v kosiciax a to je od nas 40km, nebyvame v takej casti sk, kde su laktacne poradkyne beznou vecou 😒 ...pijkame nutrilon, xcela som prejst na normalny z hypoalergenneho ale vcera nas cely dnik bolelo bruso...joooj to bolo..tak sme naspat na ha nutrilone...
@puncova som ti velmi vdacna za tuto temu, lebo tymto si prechadyam aj ja. kojila som len mesiac aj to neviem, ci by som to nazvala kojenim, kedze po prvej poradni sme boli kvoli neprospievaniu hned na nutrilone,. dr. mi urobila skusku kojenia a zistila, ze mam malo mlieka a malinky mi nepribera (nikdy mi vela neplakal, preto som myslela, ze je vsetko OK). v ten den som cely preplakala, lebo som velmi , velmi chcela kojit. tak ako to tu spominali dievcata, aj ja sa casto stretavam s otazkou ci kojim a uz mi je z toho zle. ako keby na celom materstve nebolo uz nic ine dolezite len kojenie. po odpovedi, ze nekojim, pozeraju na mna s takou lutostou, ako keby som povedala, ze mam tazko chore dieta
som rada, ze sa tu najdu zienky s rovnakym "osudom", lebo v mojom okoli snad kazda zena koji a ja som z toho dost smutna, ze ja tuto moznost nemam
no nevadi, hlavu hore, ved preto nie sme predsa horsie maminy... 😉
@lulu090 preboha, co je to za lekarku, ktora robi skusku kojenia..absurdne!!!!!!prva poradna - neprospievanie, automaticky hned nutrilon..osobne si myslim, ze niektori pediatri nemaju o dojceni ani paru..prvy mesiac je velmi kriticky, nie kazde dieta automaticky pribera, ale to neznamena, ze ma zena malo mlieka..ale jasne, pediatri sa riadia ich tabulkami, a ked je tam co i len najmensia odchylka, hned nutrilon..samozrejme neodcudzujem mamicky, ktore nekoja, je to naozaj zo zaciatku velmi narocne, sama som si tym presla..len ma zarazaju nasi pediatri, ktori velmi casto predcasne pochovaju kojenie!!!
@puncova urob si pohodku s maličkým dieťatkom oddýchni si ak sa dá......kľudne môže ešte prsník dudlovať a hladoška dokŕmiš umelým mliečkom a hlavné je že s najväčšou láskou.......určite si dobrá mamička ktorá troška smúti že nemôže kojiť......no skús sa ešte poradiť s laktačnou......držím palce 😉 😉 😉 😉 ..............ak sa raz nedá aj tak nie je vylúčené že druhé vaše dieťatko bude viac prieborné a ty už "oťukaná"
neblazni ... ja som nasu "kojila " 10 dni .. trapenie neskutocne .. mam vpadnute bradavky ale tak extremne ze nebola sanca ... skusala som ja potom sestra zdravotna potom lekarka ... pomahali mi mala ked sa narodila mala 5 kg a schudla mi za 10 dni 700 gramov ... kebyze nieje taka velka tak mi ju hned beru do nemocnice ... plakala vkuse na ccicke som ju mala 25 hodin denne ..katastrofa ona plac ja este vecsi .. az sme dosli k lekarke a ked videla ako sa snazim ju kojit ake mam problemi ako malej vyteka uz aj moja krv z rozkusanych bradaviech z pusinky tak mi povedala a dost ... ok snazila si sa neda sa niesi prva ani posledna a vtedy mi dieta 10 dnove vypilo naraz 150 ml mlieka formuly a spalo v kuse 7 hodin ... bola vytrapena viac ako ja ... od vtedy ziadne problemy spala a jedla uzasne dieta ... dnes ma 5 rokov brala ant. len raz ked nastupila do skolky takze nieje pravidlo v tom ze kojene deti su zdravsie .. nasa je zdravucka nema ziadne problemy sikovna skolacka je z nej ... takze vobec nezufaj a neries to .... teraz cakam druhe a ani nezacnem kojit neexistuje aby som sa do toho kolotoca dostala este raz .... este poznamenam ze v tehotenstve som si tiez podstivo vytahovala bradavky a skusala vsetko mozne .... kto nezazije nevie ... nezufaj .... drzim palce ... hlavne si uvedom ze to nieje ziadna katastrofa ....