Môžem dávať 16 mesačnému dieťaťu umelé aj kravské mlieko?

bobaska6
24. nov 2015

Ahojte, môžte mi prosím poradiť či môžem striedať 16mesačnému dieťaťu umelé mlieko s kravským mliekom ? Ide totiž o to, že synček mi začal odmietať UM a preto by som to chcela mu trošku obmeniť ....

katka1981
24. nov 2015

@bobaska6, skus mu robit makove, mandlove, ovsene, ryzove, konopne.....

nikawero12
24. nov 2015

@bobaska6 áno, môžeš striedať umelé a kravské mlieko. Ja by som na tvojom mieste už dávala dieťaťu len kravské, dieťa je už dosť veľké, kľudne mu stačí aj kravské mlieko. UM ide zbytočne do peňazí, ktoré môžeš využiť aj na niečo iné.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
siska53
24. nov 2015

@bobaska6 ak chces,davaj. Ja som v tom case davala kravske len do omacky ci mliecnej polievky.
Nevypije ti inu znacku UM?
Nasej malej trvalo,nez akceptovala vobec nejake UM,az v takmer 2r.jej zrazu zacalo chutit ine ako moje,nakoniec pila Hami. Maly bol na Bebe. Mozno sa tvojmu zmenila chut a dakedy staci len zmenit znacku.

bobaska6
autor
24. nov 2015

@siska53 zatiaľ som neskúsila inú značku , rovno som skúsila kravské a vypil mi ho. Porozmýšľam nad inou značkou 😉

janicaopica
24. nov 2015

@bobaska6 Mozes, ja davam od roka cez den kravske, v noci UM, schvalil to aj dr. V noci preto UM, lebo sa mi nechce chodit zohrievat kravske. UM mam vedla seba na noc.stoliku a len zmiesam vychkadnutu a horucu vodu s termosky a podavam.

bobaska6
autor
24. nov 2015

@janicaopica ja keby som toto povedala našej dr. tak ma odstrelí 🙂 ona je zástanca UM do 2-3 rokov

janicaopica
24. nov 2015

Mne sam doktor na poradni v roku povedal, ze uz mozem zacat davat kravske. A ani ho neprevaram,kupujem 3,5% trvanlive a len zohrejem. Som rada ze ho pije, lebo starsia dcera pila UM presne do roka, a odvtedy nic, viac nechcela ani UM, ani kravske a mlieko nevypije doteraz.

ukulela
24. nov 2015

@bobaska6 ak ti pije kravske, kasli na umele. ja sice este kojim rano a vecer (maly ma rok aj mesiac), ale kasu uz varim normalne z kravskeho a pohoda. ja davam domace, od susedov, ak mate niekde blizko tu curibudku na mlieko, tak mozes kupovat tam (samozrejme prevarat), alebo aj z obchodu (samozrejme nie krabicove, ale obycajne, 5dnove).... ozaj, ked ti pije kravske, kasli na umele. ved v konecnom dosledku, umele sa tiez robi z kravskeho. nie?
inac doktorka - to je daka sunarova stara skola, co? 🙂 kasli na nu a basta. ak maly netrpi nejakou intolerancou laktozy (co by si si uz podla mna vsimla) tak v pohode.

janicaopica
24. nov 2015

@ukulela preco nie krabicove? Ja kupujem krabicove trvanlive 3,5% a ani neprevaram. Take sa zevraj nemusi, mi bolo povedane, ze prevarat len cerstve alebo to automatove.

ukulela
24. nov 2015

@janicaopica @janicaopica samo, ze krabicove prevarat netreba. inac, netreba prevarat z obchodu ani netrvanlive, aj to uz ide do predaja pasterizovane, teda ohrievane na (myslim) nieco vyse 70°C. Aale v krabicovom je uz z mlieka maloco - ved uz len ta trvanlivost hovori za seba. ked v robote ostalo krabicove otvorene v chladnicke, ani po 3 tyzdnoch nebolo skysnute. po case len tak zosmrdlo a zhrudkovelo, skus doma. ... z obchodu by som kupovala normalne rajo 5 (ci 10)dnove. .. ale tedaje to vec nazoru. ak niekomu vyhovuje krabicove, ok. pozna babu, co dieta odchovala od pol roka na krabicovom, ze nebude predsa sunar kupovat, a dieta je ok. ale jemu uz 8 mesacnemu predzuvala rezen vyprazany 🙂
(inac, aj mne krabicove chuti v kave linac, mozno aj lepsie, ako obycajne kravske, je take jemnejsie, alebo ako by som to povedala, ale je to pre mna len biela voda s tukom)

inspiration2
24. nov 2015

keď začal odmietať UM tak prečo mu to chceš nahradiť niečim horším? Nerozumiem, ak tvoje dieťa odmieta UM tak mu ho nedávaj, kravské mlieko je pre telatá nie pre 16 mesačné deti. Ak chceš dať dieťatu niečo lepšie ako UM skús rastlinné, zbytočne mu budeš dávať krabicové mlieko plné sajrajtov ktoré niesú vhodné ani pre dospelého nieto ešte pre deti.

inspiration2
24. nov 2015

že UM ide do peňazí....mne asi oči vypadnú...ženy doprajte deťom to najlepšie, je to to najdôležitejšie čo im môžete v živote dať-zdravú stravu, rozhodujete o ich budúcom zdraví! Nešetrite na potravinách!

applede
24. nov 2015

@bobaska6 jasne ze mozes, nasa bola na UM od 2mes....cca od 13-14mes som sa jej pokusala davat kravske mlieko, svagrina ma farmu tak sme mali aj original bio..poprevarala, a nechcela ho ani kravske ani kozie mlieko....odmietala aj krabicove....tak som jej prilievala do UM postupne kravske mlieko a naskor menej, potom viac a menila som postupne pome az si uplne zvykla na kravske a teraz bez problemov vypije kazdy den....a zdrava je "jak repa" klop klop 🙂

janicaopica
24. nov 2015

@ukulela diky, ja sa v mliekach nevyznam, lebo mlieko nepijem, ale pre malu chcem samozrejme to najlepsie. Tak teda nebudem kupovat krabicove ale 5-dnove

@inspiration2 ja mlieko nepijem, ani kravske, ani ziadne ine, proste mlieko nelubim, ale taketo nazory ze kravske mlieko je pre telata, to je teda dobra sprostost

bysmalld
24. nov 2015

My mame 8 mesiacov a uz uzivame aj kravske mlieko,plnotucne samozrejme. UM len rano,vecer malokedy. Inak uz normalna strava a ked nieco mliecne,tak z kravskeho. 🙂

seahorse27
24. nov 2015

@inspiration2 UM je podla teba vyrobene z coho? hadam si nemyslis, ze z ludskeho? 16-mesacne dieta moze kludne pit kravske, ale odporucila by som domace alebo z mliekomatu, urcite nie trvanlive krabicove - tam sa nic kvalitne pre dieta nenachadza. V tomto konkrétnom pripade by som ale skusila najskôr zmenit znacku UM, vraj Sunar ma "najmliecnejsiu" chut 🙂 Ak bude odmietat, tak uuuupne s kludom prejst na kravske....

siska53
24. nov 2015

@janicaopica
@seahorse27 tak kravske mlieko je pre telata,macacie pre macata atd.
V kravskom je iny pomer bielkovin,preto sa to pri vyrobe UM upravuje tak,aby to zodpovedalo aspon ciastocne pomeru,v akom je to v MM (tam je jednej bielkoviny viac,ktora je pri vyvoji obliciek nie az tak vhodna).

katka1981
24. nov 2015

@bobaska6, este skus kozie ak ti vypije, je zdravsie ako kravske

seahorse27
24. nov 2015

@siska53 Joj, ved ale ja to velmi dobre viem, ale dakujem za prednasku...prave preto sa kravske mlieko riedi vodou. A dieta ma 16 mesiacov, nie je to novorodenec, prijima kompletnu stravu so vsetkymi vitamínmi a minerálmi, takze si myslim, ze az tak o vela nepride...aj tak sa v tomto veku kravske mlieko bezne pouziva na varenie, jedia sa syry, tvaroh, jogurty a tam nikomu vacsi pomer bielkovin nevadi 😉

ukulela
24. nov 2015

opravte ma, ak trepem - ale vacsi pomer bielkovin v kravskom mlieku moze dietatu skodit len v prvych mesiacoch, kym este su oblicky nezrele. ale od roka uz dieta moze aj tvaroh, a tam je bielkovin vela, aj obyc mlieko, ... maly ma 16 mesiacov, tazke by som sa ale ozaj nebala. novorodenca by som kravskym nenadajala, ani kozim, to by som ozaj rasej presla na UM, ale rocne dieta uz v phodemlieko kravske. 2 dcl rano a vecer uplne v pohode. ved ono uz je normalne riadnu stravu a nevypije liter mlieka denne.

seahorse27
24. nov 2015

@ukulela netreba ta opravovať, mas úplnu pravdu😊

ollski
24. nov 2015

@bobaska6 ja by som uz z UM nespekulovala, ak mu chuti kravske...mozes davat cast UM cast kravske, som tak ucila syna prejst z UM na kravske, ked mal 2r...ale UM obsahuju vela cukru, co skodi zubkom 😉 na 100% vecer pred spanim by som davala len kravske 😉 ...jasne ze nie krabicove trvanlive :-P 😉

inspiration2
25. nov 2015

@janicaopica áno kravské mlieko je pre teľatá! Tak ako psie pre šteňatá a myšacie pre myši! Skús si porovnať svoje dieťa a teľa, podľa teba majú rovnaký vývoj????nemajú a tak logicky tvoje dieťa potrebuje iné zloženie mlieka ako rýchlorastúce teľa!!!!
Kravské mlieko neobsahuje nič čo by tvoje dieťa potrebovalo a tak ak chceš dieťa kŕmiť ATB a hnisom nech sa páči, to sú zložky mliečka a keď toto niekto dáva uuuuuplne v pohode svojim deťom, tak už chápem prečo u nás najviac ľudí zomre na rakovinu.
UM je skutočne z mlieka, to je pravda, ale toto mlieko sa spracúva úplne iným spôsobom, má úplne iný povolený obsah a normy! Navyše je obohatené o vápnik, železo a iné a probiotiká a nič z toho kravské mlieko nemá! To sa nedá ani porovnať! Úprimne zistite si povolený obsah hnisu z vemena v mlieku! Však ja by som to ani psovi nedala a nie deťom!

inspiration2
25. nov 2015

@ukulela nemáš pravdu pretože rozdiel je hlavne v obsahu aminokyselín! Myslím že logicky každá matka vidí že dieťa v 16 mesiacoch nemá ukončený vývin a tak nieje pravda že dieťa má jesť "normálnu" stravu (predpokladám že to má byť strava ako dospelý človek)! Pre dieťa je v období vývinu mimoriadne dôležitá kvalitná strava pretože prvé roky života rozhodujú napr aj o jeho plodnosti a imunite na celý život! V prvom rade však ide o vývin mozgu čo u teliat nieje dôležité ale u 16 mesačného dieťaťa mimoriadne! Teda dieťa by malo pokračovať vo výžive obohatenej o vitamíny! A pokial matka nieje schopná kojiť tak ich musí zabezpečiť inak

sisaka
25. nov 2015

@bobaska6 pani doktorka je pod vplyvom reklám? Moja sa drží názorov odborníkov (teda aspon tych na zapade)

@inspiration2 teba ta lobby vyrobcov mlieka tiez riadne dostala. Je to tak ako hovori slovensky nazov- umele mlieko (to mlieko, by som z nazvu asi aj vypustila) Keby som bola nutena ho pouzit, tak fakt len po nevyhnutnu dobu, potom radsej kvalitne kravske. Umele vitaminy budu vzdy Len umele, niet nad vitaminy ziskane z prirodnych zdrojov.

inspiration2
25. nov 2015

@sisaka mňa nedostala žiadna lobby som vyštudovaná v odbore, daj vitamín z kravského mlieka ktorý tvoje dieťa potrebuje! Pouč ma! Lebo nerozumiem na základe čoho toto tvrdíš! Ešte raz, tvoje dieťa nieje teľa! Ak by bolo potom materské mlieko kravy je pre tvoje dieťa vhodné! Ale ak máš dieťa ktoré ma mozog a nebude mať v dospelosti tonu tak mu nemôžeš dávať predsa krmivo určené pre zviera!

inspiration2
25. nov 2015

Tak ma napadlo keď už teda kopíruješ jedálniček teliatok tak pokračujete vegetariánsky? Alebo len mlieko kravy je vhodné pre deti a iné z ich jedálnička nič? 😀

inspiration2
25. nov 2015

Pre zaujímavosť popíšem ako prebieha to získavanie mliečka pre vaše detičky-krava sa najskôr umelo oplodní aby porodila teľa ktoré jej po narodení ihneď odoberú, v tak zlom psychickom stave sa z nej stáva dojnica (predpokladám že viete čo všetko vylučuje hormonálna sústava matky do mlieka keď počuje svoje dieťa plakať a nemôže k nemu! Ano u kráv je to presne to isté) od toho dňa začína obdobie laktácie ktoré sa umelo predlžuje hormónami ktoré sú dojniciam podávané! Na Slovensku niesú kontroly tak prísne ale samozrejme v potravinárstve sú určité normy ktoré stanovila EU napríklad na množstvo obsahu hnisu z vemena ktoré sa zo zápalov dostanú do mlieka-prirodzená vec, legálna a bežná. Okrem toho dojniciam sú podávané preventívne ATB pretože predčasné ukončenie laktácie by znamenalo obrovské straty na zvierati. Takže ak produkt tohoto mechanizmu niekto označuje za "prírodný zdroj vitamínov" tak to sa nečudujem prečo je u nás tak vysoká chorobnosť 👍👌

bobaska6
autor
25. nov 2015

@inspiration2 a co by si teda dala dietatu ked nechce UM? A materske uz nemam .....