Môžem dať malému umelé mlieko bez súhlasu pediatra?

zajo29
28. aug 2011

Chcela by som sa opýtať. Mám 4-týždňového chlapčeka. Keď sme prišli z pôrodnice mala som dostatok mliečka a všetko bolo ok. v 3.týždni začali byť moje prsia omnoho makššie a aj prázdnejšie. Malého zvykneme po každom kojení odvážiť aby sme vedeli koľko si vytiahol. Zo začiatku to bolo super. V tom 3.týždni to bolo len 40ml niekedy (hlavne večer) len 20ml a malý je nervózny, búcha ma do prs, škriabe a pýta papať. S manželom sme to nevydržali a kúpili sme mu umelé mlieko (v lekárni mi poradili BeBu pro). Teraz keď po kojení ale počas kojenia začne štrajkovať, plakať a prestane sať dáme mu polovičnú dávku umelého mlieka. Priberá veľmi dobre až príliš sa mi zdá, ale keď pri tom kojení začne tak strašne plakať a pýtať papať že hneď mu spravím to umelé mliečko. Po kojení sa snažím odsať mliečko ale v prsníkoch nič nieje. Chcem sa opýtať, či môžem sama zaviesť malému umelé mlieko bez toho aby som sa poradila s pediatrom? Lebo my sme mu nevolali ale vidíme že malý je takto pokojnejší...asi máme doma hladoša a papkáča... čo mám robiť?mám to pokrývať tým umelým mliečkom keď si pýta papať a v prsníkoch už nič nieje?Ďakujem za odpovede a rady.

andrejka1974
28. aug 2011

porad sa s pediatrom moja mala zacala papat umele mliecko od prveho mesiaca my sme nepriberali

kvojtanikova
28. aug 2011

@zajo29 ja by som ti poradila prikladat maleho castejsie nech sa zvysi produkcia mlieka (nevadi ze spociatku vytiahne malo, hlavne ze to "rozpumpuje"), pridat homeopatika Ricinum Communis 5CH, po kojeni doodsavat (aj to zvysuje produkciu), zatial dokrmovat ako to robis a postupne ho nechavat dlhsie tahat, dokrmit menej a sledovat ci mu to staci alebo nie. Tiez by som ho dala pozriet lekarke ci nahodou nema prirasteny jazycek - niekedy to detom brani poriadne sat a tak si ten tvoj vypije len chytro davku od smadu a potom uz nevladze sat. Skusila by som aj pocas toho kojenia urobit chvilu pauzu - ked je nervozny, chvilocku pockat a pokracovat. Zmenit polohu pri kojeni. Ak by to nepomohlo, presla by som aj ja na umele mlieko. Aj ked sa to mnohym na tomto fore nebude pacit, ja si myslim ze kazda mamicka ma moznost volby. Ked sa jej kojit jednoducho neda, a mala by byt z toho v neustalom strese, naco to? Kopy deti vyrastli na UM a tu su. Ked ti nevadi ze UM je drahsie a menej pohodlne (musis v noci vstavat, zarabat mileko, sterilizovat flasky, ohrievat...) a maly je po nom spokojny, naco to budes silit. Ale mozes to asppon vyskusat ako som pisala na zaciatku prispevku, za to nic nedas.

macamac
28. aug 2011

@zajo29 no-presne ako keby som čítala o sebe,tiež som takto prišla o mlieko,ale u mňa bol aj zápal maternice a 40teploty,spolu všetko ...ale presne,prsia mäkké,malá plakala od hladu ☹
aj keď do tejto témy určite nabehnú maminy,čo kojili-a budú radiť za každú cenu vydržať,rozbehnúť laktáciu-čo v konečnom dôsledku schvaľujem-odpoviem ti,ak môžeš,zavolaj svojej pediatričke a oboznám ju,že dávate UM,my sme mali telefón aj na ňu domov. ak nie-nič sa myslím nestane,ak ho pekne spapal a nemá problém,ale určite po sviatku-v utorok kontaktuj Dr.
samozrejme,laktácia sa môže ešte rozbehnúť,hlavne,ak si zdravá,možno je to laktačná kríza,neviem,bohužiaľ,nemám dlhodobé skúsenosti s dojčením
možno túto krízu v dojčení prekonáš aj pomocou UM a vrátiš sa k svojmu mliečku,ale myslím,že by bola dobrá rada od laktačnej poradkyne
a možno patríš k málu žien,ktoré nemajú predpoklad k dojčeniu
každopádne je hlavné,že malinký je teraz sýty, ja by som to riešila tiež tak-a aj som to tak vlastne musela vyriešiť 😉
dlho mi trvalo,kým som sa zžila s tým,že nedojčím,ale rozhodne sa teraz pre to nezbláznim 😉
ak je napapaný a spokojný-buďte aj vy s ním a ako som písala,kontaktuj pediatričku 😉
želám pekné chvíle s bábätkom 😵 🙂

macamac
28. aug 2011

@kvojtanikova 😉 pekne napísané

zajo29
autor
28. aug 2011

Ďakujem vám dievčatá za rady. Budem určite kontaktovať pediatra. No na jednej strane by som chcela veľmi kojiť lebo viem že materské mlieko je to najlepšie pre mojho synčeka ale niekedy som z toho už zúfala. napr. teraz som ho kojila hodinu a po hodine ma začal škriabať a plakať lebo bol hladný tak som ho odvážila a spapal 60 čo je na takmer 4-týždňové dieťatko málo a prsia sú makké. Ja by som ho aj prikladala častejšie ale keď naše kojenia sú aj hodinové a prsia sa nestíhajú ani zaplniť a malý je znova hladný. Jediná vec ktorá ma teší je že priberá až veľmi dobre malý má 3-týždne aj 3 dni a už nám kilo pribral čo si myslí, že je krásne. Len ja som už trošku z toho unavená lebo skúšam všetko mám aj tie homeopatiká,papám všetko možné na podporu mliečka ale tak verím že sa to rozbehne len musíme vydržať a budem pokračovať s tým umelým mliečkom aspon zaplátať keď si málo potiahne. V noci je to celkom fajn a vačšinou mu stačí to čo si potiahne a už aj spí. Ďakujem ešte raz krásne za rady

zajo29
autor
28. aug 2011

@macamac Ďakujem vám dievčatá za rady. Budem určite kontaktovať pediatra. No na jednej strane by som chcela veľmi kojiť lebo viem že materské mlieko je to najlepšie pre mojho synčeka ale niekedy som z toho už zúfala. napr. teraz som ho kojila hodinu a po hodine ma začal škriabať a plakať lebo bol hladný tak som ho odvážila a spapal 60 čo je na takmer 4-týždňové dieťatko málo a prsia sú makké. Ja by som ho aj prikladala častejšie ale keď naše kojenia sú aj hodinové a prsia sa nestíhajú ani zaplniť a malý je znova hladný. Jediná vec ktorá ma teší je že priberá až veľmi dobre malý má 3-týždne aj 3 dni a už nám kilo pribral čo si myslí, že je krásne. Len ja som už trošku z toho unavená lebo skúšam všetko mám aj tie homeopatiká,papám všetko možné na podporu mliečka ale tak verím že sa to rozbehne len musíme vydržať a budem pokračovať s tým umelým mliečkom aspon zaplátať keď si málo potiahne. V noci je to celkom fajn a vačšinou mu stačí to čo si potiahne a už aj spí. Ďakujem ešte raz krásne za rady

zajo29
autor
28. aug 2011

@kvojtanikova Ďakujem vám dievčatá za rady. Budem určite kontaktovať pediatra. No na jednej strane by som chcela veľmi kojiť lebo viem že materské mlieko je to najlepšie pre mojho synčeka ale niekedy som z toho už zúfala. napr. teraz som ho kojila hodinu a po hodine ma začal škriabať a plakať lebo bol hladný tak som ho odvážila a spapal 60 čo je na takmer 4-týždňové dieťatko málo a prsia sú makké. Ja by som ho aj prikladala častejšie ale keď naše kojenia sú aj hodinové a prsia sa nestíhajú ani zaplniť a malý je znova hladný. Jediná vec ktorá ma teší je že priberá až veľmi dobre malý má 3-týždne aj 3 dni a už nám kilo pribral čo si myslí, že je krásne. Len ja som už trošku z toho unavená lebo skúšam všetko mám aj tie homeopatiká,papám všetko možné na podporu mliečka ale tak verím že sa to rozbehne len musíme vydržať a budem pokračovať s tým umelým mliečkom aspon zaplátať keď si málo potiahne. V noci je to celkom fajn a vačšinou mu stačí to čo si potiahne a už aj spí. Ďakujem ešte raz krásne za rady

zajo79
28. aug 2011

v prvom rade nevaz- zbytocne sa stresujes.
mas laktacnu krizu, ktora byva v 3 a 6 tyzdni, a v 3 a 6 mesiaci. to chcel len cca dvadni vydrzat, vela vela pit, oddychovat, lezat s malym ak sa da, dojcit na poziadanie- ked aj kazdu pol hodinu. a nedavat UM!!!!! ..takze neviem ci uz pojde napravit co ste urobili. ked tak kontaktuj laktacnu poradkynu. a ak to nepojde, tak sa netrap

😉

vejinka
28. aug 2011

ako baby pisali treba zvysit produkciu.vyskusaj vineu bez bubliniek zvys prijem tekutim skus tie homeo a ked mozes vzdy chod s malym spat mlieko sa tvori najviac v noci.mozno za tyzden uz UM nedas zatial dokrmuj ale len vtedy ak bude nekludny cmulat si prsteky bude..proste hladny.vecernu davku mu daj len UM a v noci len koj.uvidis ako sa postupne zacne tvorit vo velkom.vela stastia

bubina1
28. aug 2011

tak ako pisu baby, treba kojit na požiadanie, aj ked každu pol hodinu...neváž, aspon zo začiatku...je to stresujuce...(mam s tým osobnu skusenost) možno mas naozaj len laktačnu krizu a mlieko sa rozbehne. ale tak ako pise zajo79...nedavat UM... ak das UM dieťa si zvykne a nebude chciet prsnik....ale ak sa mlieko naozaj nerozbehne tak som za UM...
U mna zacalo odchadzat mlieko ked mala malá 3 mesiace... schudla mi 4Og, čo sa doky nepacilo... urobila mi aj skusku kojenia...vtedy to bolo ok... prikazala vážit a kojit a kojit...a kojit... k tomu som brala ricinum communis, pila hektolitre vínei a vela vody, ked sa mala v noci nezobudila na kojenie, tak som si odsavala, brala som este nejaký výživový doplnok na kojenie ale mne bohužial za 2 týždne nič nepomohlo a museli sme skončit na UM... ale kým som si chcela vratit mlieko tak som UM nedavala... radsej to co som si odsala, tak to som malej po nakojeni este dala...ale aj to je rizikove, lebo sa to dava cez cumel (ja som davala striekačkou)....a ak umele mlieko tak skus cez hadičku, čo si pripevniš k bradavke... a skus kontaktovat laktačnu poradkynu...

nibiru
28. aug 2011

no takze to ze nemas naliate prsia vobec nieje znamka toho ze mas malo mlieka napis laktacnej poradkini alebo chod na stranku dojcenie.wordpress.com najdes tam vsetko potrebne osobne som mala 3laktacne krizy a do 3dni vsetky pominuli ak chces kojit dokrmuj cez striekacku nie z flase pretoze z nej to ide lahko a prsnik zacne odmietat...ak sa zacne hnevat prelož ho na druhy prsnik mlieko sa tvor podla potreby tiez je vhodne vzdy po kojeni odsat aspon 10-20ml z kazdeho tak sa ti bude tvorit mliecka viac tiez zalezi co mas za odsavacku mne medela piestova nevytiahla ani 80ml no avent dokazala 200ml v poctate ak dojcis na poziadanie odsavat nemusis zo zaciatku som kojila cca kazdu 1,5h. po 45min potom sa to upravilo na 20min na kazdom prsniku...ono nie vzdy hnevanie na prsniku znamena aj hlad niekedy sa hneva ze ide rychlo (zmenit polohu)alebo pomali mliečko (skus stlacat prsnik )inokedy chce len dudlovat.... z flase na naje aj ked nieje hladne potom od unavy zaspi pretoze telo potrebuje vytravit UM ak ti prospieva z MM umele by som nedavala a kontaktovala laktacnu poradkynu.

daniela1974
28. aug 2011

no ja to volam, ze to dieta mi skace na prse ako pitbul. Ema bola tiez pitbul 😉 😉 😉 😉.
Ja som toto tiez zazila, cca ked mala Ema mesiac. Trvalo to vyzden aj viac tusim. Fucala kusala nervacila buchala ruckami, ja na nervy, ze budem mat dieta hladne. Smekala po prse - bol to des.
Preslo to tak ako zacalo, nikdy som jej umele nedala.
Musis skutocne vela jest a vela pit. Vela oddychuj a neprehanaj to.
Bez 6sto nedelie vazne.
Upravi sa to same, ked sa ukludnis a opakujem - jedz a pi.

zajo29
autor
29. aug 2011

Ďakujem vám za všetky rady a postrehy. Viem že najvačšiu chybu sme spravili keď sme malému dali to umelé mlieko ale fakt som nevedela čo robiť keď malý plakal celý deň a stále pýtal papať, prespal mi 45minút za celý deň. Fakt som už bola zúfala a nevedela som ako ďalej. pretože keď som ho po hodine plakania opat priložila na prsník tak nepotiahol nič a som si aj odstriekala mliečko a vyšli dve kvapky po 20minútach odsávania. Dnes ráno nastal nový problém cez noc som mala pocit že sa mi prsia celkom fajn naliali a v noci si ťahal iba z prsníkov a celkom dobre si myslím lebo zaspal, ale ráno sme kojili hodinu a pol a stále bol nervózny teraz konečne zaspal po hodine. Viem že by som ho mala častejšie prikladať, ale ja mám pocit že on pýta 24hodín v kuse. Teší ma že pekne priberá, ale pre mňa je to kojenie strašne frustrujúce, keď po hodine a pol kojenie začne otvárať tie krásne ústočká a pýtať znovu papať tak som už zúfalá. Asi najväčšou chybou bolo že sme nasadili to UM ale fakt som nevedela ako ďalej keď v tých prsníkoch nič nebolo (20-40ml).

kvojtanikova
29. aug 2011

@zajo29 hlavna sa teraz neobvinuj, to ti nepomoze, su aj horsie veci co by sa mohli stat, este to skusaj, ako ti tu pisali, v 3. a 6. tyzdni, potom aj v 3. a 6. mesiaci je laktacna kriza, takze to co prezivas preziva dalsich 90%mamiciek ked vsak kriza neskonci a mliecko sa nerozbehne, budes jednoducho davat umele mlieko. Ved tie su uz teraz take kvalitne, ze maju aj tie imuno-stimulacne prvky a to ze by si kojila ti nezaruci ze maly nebude chory. Mojho syna som kojila 17 meisacov a ma nabeh na astmu, alergiu a ked bol mensi bol v kuse chory, teraz tak 4x za rok, svagrinina mala je vychovana na UM, ma 3 a pol roka a ATB brala 1x.

sashabb
29. aug 2011

@zajo29 ja som na "opačnej" strane a nie som za kojenie stoj čo stoj. Ak je malý hladný tak ho hádam nenecháš hladovať a urobili ste len dobre, že ste mu dali umelé mlieko.
Zrejme teraz bude veľa reakcií na môj príspevok, ale je to môj názor, ja nikomu jeho taktiež neberiem. Pre mňa je prvoradé spokojné bábo a spokojná matka ako nejaké kojenie nasilu 😉

macamac
29. aug 2011

@sashabb 😉 svätá pravda 😉

henulienka
29. aug 2011

Presne takto to bolo aj u nás, aj sme chodili na preváženia rovno do nemocnice, ale malý stále chudol a chudol, ja som ho kojila každú hodinu a aj tak sa mi viac mlieka nevytvorilo... keď som počkala dve-tri hodiny, tak troška som odsať vedela, ale máličko 20-30. Takže mne môže hocikto tvrdiť, že každá mama má dosť mlieka, ja som sa už trikrát presvedčila, že nie - a to ma sledovali aj laktačné poradkyne, či je správna technika prisatia, či dieťa ťahá dostatočne a tak.... Takže ja na témy ohľadne kojenia zásadne nereagujem, lebo sa len vytočím zbytočne. Ale teba chcem len podpodporiť, že ak to už fakt nejde, tak nie je nič zlé na UM. Mne lekárka nepovedala, čo prsne máme dávať, len že si máme vybrať, čo nám cenovo vyhovuje, keďže zloženie mliek je v podstate rovnaké..

Môžem ti povedať, že odkedy sme s tým sekli - keď mal malý mesiac a už sa vôbec nechcel ani prisať, keďže mu skoro nič nešlo a len ma hrýzol až do krvi, tak je spokojnučký, krásne spinká, usmieva sa a pomaličky priberá. A som kľudná aj ja, viem sa venovať aj ostatným deťom a nie som uzlík nervov, ktorý stále len kojí a aj to zbytočne. Pretože presne ako píše @sashabb - kojenie je úžasné, prospešné pre dieťa aj matku, ale ak matka a dieťa nie sú spokojné, tak o čom to vlastne je???

zajo29
autor
29. aug 2011

@sashabb Ďakujem Ti za reakciu a názor. Ja som v tomto kolotoči strašne zmatená a chcela by som pre malého to najlepšie, ale keď vidím aký je nepokojný a nekľudný to ma ubíja a potom mám byť pokojná a kľudná aby sa mi tvorilo mliečko. Možno nie som taká silná ako iné mamičky ale nedá mi to keď malý je nepokojný.

zajo29
autor
29. aug 2011

@henulienka nooo ja už dnes celkom aj mliečko mám sa mi zdá ale malý je na prsníkoch stále nepokojný. Kojíme hodinu z oboch prsníkov a aj tak sa začne krutiť. Na prsníku pekne zaspí a keď ho odtiahnem tak začne plakať a pýtať papať. Myslím, že je dobre prisatý ale ku koncu kojenia mám pocit že už len dudluje bradavku.Henulienka presne o to mi ide aby bol malý spokojnučký, usmievavý a krásne priberal čo síce priberá veľmi pekne. Ale po tom umelom mliečku keď sme mu dali bol oveľa pokojnejší a na prsníkoch zaspí a potom len plače.

lenka1232
29. aug 2011

Ahoj, to je normalne. Zbytocne sa stresujes. Hlavne malemu davaj casto pit mliecko aj ked kazdu chvilku. Len v ZIADNOM PRIPADE NEDAVJ MU UM. Najlepsie je UM davat od 6mesiaca (ak je to mozne).

sashabb
29. aug 2011

@lenka1232 ako nechcem tu vytvoriť nejakú hádku, ale veta a ešte k tomu s caps lockom že v žiadnom prípade nedávaj UM 😠 je trochu od veci ... neprajem nikomu nič zlé, ale dotyčným čo dokážu takéto niečo tvrdiť, by som dopriala aby raz takúto vec zažili a potom by sme sa pobavili o tom či dať alebo nedať umelé mlieko. A taký detail, umelé mlieko je vyrobené na základe viacero štúdii aby vyhovoalo po všetkých stránkach, aby tam bolo všetko to, čo dieťa potrebuje, NIEJE to žiadny odpad ktorý by dieťaťu spôsobil niečo zlé alebo mu nebodaj nejako uškodil!
Ak dieťa neprospieva, je nekludné, resp. matka je nekludná, vystresovaná a vynerovovaná len skrz kojenie, nevidím dôvod nedať malému dieťaťu umelé mlieko.
Radšej dám svojmu dieťaťu UM a bude najedené a spokojné, bude sa usmievať a rásť, ako sa držať "užasného" názoru nedaj v žiadnom prípade!
Môj malý vyrástol na umelom mlieku, bude mať pomaly 6r. a je to zdravé dieťa, ktoré nebýva vôbec choré. Taktiež nemá ani žiadnu traumu, že nebol "odchovaný" na materskom mlieku. Čiže s názorom UM nikdy, nebudem ja nikdy súhlasiť 🙂

kukujka
29. aug 2011

ja mam s malou problemy s kojenim uz od narodenia jeden tyzden je to vyborne a druhy zas na nic stale sa trapime takze zatial som rada,ze sme vydrzali uz skoro 3mesiace um som dala zatial iba 2x ked to uz bolo uplne o nervy.takze ja sa vobec nedivim matkym co daju dietatu um radsej mat spokojne dieta a byt bez stresov ako si stale nahovarat ze kojenie je to najlepsie ano urcite je ,ale su pripady kedy to naozaj nejde

lemurko
30. aug 2011

@zajo29 No teda presne prispevok, aky som od rana chcela napisat aj ja. Tiez mam mesacneho chlapceka a trapim sa s kojenim. Presne tak ako pises ty, po kojeni je nespokojny, pyta sa papat snad stale, nespi. Tiez si vytiahnem iba tych 40 - 50 ml. Aj s odsavanim to mam uplne rovnake ako ty. Ked neje z jedneho prsnika tie 2-3 hodiny tak odstajem tych 50 ml. Po kojeni uz neodsajem nic. Mam avent rucnu odsavacku. Najskor som si myslela, ze je zla a nedokaze vytiahnut vsetko mliecko, ale kedze maly stale pytal papat, kupili sme vahu a sem tam prevazim a zisitila som, ze vytiahne tak max o 10 viac ako odsavacka.

Priberame na spodnej hranici, teda tych 150 g za tyzden. Maly sa narodil s vahou 2800 g, z nemocnice sme odchadzali kusok pod 2600, mlieko sa mi spustalo pomaly. Dnes ma presne mesiac a vahu 3300 g. Doteraz som bola celkom kludna, lebo mi vsetci tvrdili, ze ked v noci dokaze spat kludne aj 6 hodin, tak ma mliecka dost. Posledne noci, ale spi velmi slabo. UM som zatial nedala, ale snad 100 x za den si hovorim, ze sa s tym kojenim uz trapit nebudem, ale este som sa neodhodlala.

Co sa tyka kojenia, tak sme zo zaciatku kojili s klobucikmi, inak sa neprisal. Tak sme odchadzali aj s porodnice. Cca po tyzdni to uz islo aj bez klobucikov. Teraz sa uz prisaje krasne. Akurat tym, ze je na prsniku dlho, tak ma bradavky bolia. Nemam ich krvave, ani praskliny nemam, ale mam ich strasne citlive, takze este aj to kojenie, hlavne zaciatok pretrpim. Nalievam sa vodou, kojo cajmi, vineou, meltou. Vybrala som homeopatika na mliecko. Snazim sa oddychovat ako sa da. Jem poriadne. Dojcim na poziadanie, takze to vyzera presne ako u vas, ze maly je prse snad stale. Teraz mi prave zaspal a uz spinka hodinu. Po kojeni, pri ktorom vyprazdnil obe prsia, som mu este rozmrazila 50 ml odsateho z mraznicky, co mam z casu, ked v noci spal a stacilo mu papanie iba z jedneho prsnika, tak z druheho som odsala. Tiez som zufala, uz odsavat nestiham, takze svoje mliecko uz zamrazene nemam, Som z toho riadne na nervy. Nasa pediatricka ma dovolenku, na poradnu ideme na buduci tyzden, hned ako sa vrati, ale neviem ci dovtedy vydrzim nedavat UM.

skeptik
30. aug 2011

Nevazit, v ziadnom pripade nedavat UM a prikladat tak casto ako dieta chce. Pokial toto dodrzis, tak sa ti zacne tvorit viac mlieka a dieta sa ukludni. Proste ma momentalne krizu, rastie alebo ho boli brusko. Dat UM je to najhorsie riesenie "problemu".

m.i.r.i
30. aug 2011

my sme si kedysi presli presne tym istym..akoby som citala o nas..my sme ale maleho nevazili, mala som z vazenia stresy uz z porodnice ked ma nechceli ani domov pustit,lebo maly im na vahe vela nepriberal..potom sa to ako-tak doma rozbehlo ale mali sme mesiac prislo to co u teba, reval 2 dni vkuse, skoro nespal., mysleli sme ze ho boli brusko a ja som tvrdhohlavo odmietala UM..ale tie stresy doma aj s muzom bolo hrozne a tak sme dali UM a maly ked sa napil, tak som slastnejsi pocit u neho nevidela...odfukoval potom 4 hodiny..
To ze mas vela mliecka v noci je normalne, v noci sa tvori viac, aj u mna to tak bolo..v noci vela a pritom maly v noci spal a cez den ked chcel jest tak sa mi nestihalo tolko tvorit..tiez len zmolil bradavku a vacsinou zaspal, ale zobudil sa o pol hodinu a zas len reval a v prsiach uz nic☹ tak ja som to potom riesila tak, ze som si v noci odsavala a cez den mu to odsate mliecko davala..a na noc, kedy jedol len raz sme davali UM..tak sme fungovali do 6 mesiacov..a prestala som si vycitat, ze som dala UM..je to stastne uzasne dieta,my UM pijeme stale, ma rok a pol a stale este budeme..urcite treba pediatricke aspon zavolat, nasa tiez do telefonu poradila ako mame prikrmovat..mne sa nepacilo osobne velmi davat tak, ze na prso a ked dotaha tak dokrmit UM, som to nechcela miesat, preto sme davali cez den MM, teda prso a dokrmili sme odsatym..a na noc potom plne len UM..ale kazdy si to moze prisposobit a urcite si to nevycitaj..
@kvojtanikova to velmi pekne napisala, urcite vyskusaj co radi a ked to nepojde, tak dokrmuj..hlavne rob tak aby to bolo pre teba aj dietatko cim menej stresujuce, lebo nie je nic horsie ak je maminka cely cas v strese kvoli kojeniu, dieta visi cele dni na prse a aj tak to nema vyznam a len si z toho robi cumel a aj tak je hladne a nekludne..drzim palce!

lemurko
30. aug 2011

@skeptik tak presne toto robim, odkedy sme prisli z porodnice, navyse odsavam, ked nahodou spi dlhsie ako 3 hodiny, aj v noci a stale sa to nezlepsuje. Dostali sme sa do stavu, ked nie, ze prikladam tak casto ako dieta chce, ale opacne, ratam minuty, ked vydrzi nebyt na prsniku. Dokedy to teda trva, kym bude viac mlieka a dieta ukludni a je po "probleme" ???

katren
30. aug 2011

@zajo29
@lemurko kocky, nebojte sa, ja vas chapem, ja s dojcenim koncim teraz (tiez som z tej "druhej " strany ako @sashabb 😀 )...budem tu vyzerat ako total nezodpovedna a zla matka, ale ja sa potrebujem venovat aj inym veciam ako len dojceniu a prikladat na poziadanie kedykolvek, tak nic ine nerobim len dojcim a vsetko ostatne okolo mi "stoji", som uplne nevyspata a nervozna.....my sme sa dojcili len mesiac, potom sme dostali silny reflux a musela som zacat odsavat a mliecko zahustovat...no nic ine som nerobila, len odsavala a umyvala odsavacku a zas odsavala a tak dokola....pokym bol mm doma, tak sa to aj celkom dalo, pekne pravidelne a mliecka bolo dost, ale ako odisiel do prace, trebalo sa zacat starat aj o druhu dceru (s ktorou vsetko dovtedy robil mm), chod domacnosti a kopec inych veci a nakoniec som sa k dosavaniu dostavala len vtedy, ked som mala tvrde naliate prsia az ma boleli....takze som ich vzdy len narazovo vyprazdnila a hotovo...chyba to bola, to viem, ale proste nebol na to cas....tak sme kupili UM proti grckaniu a zacala som cez den davat UM a rano a vecer moje zahustene MM...pokym bude MM, tak to budem tak robit, ak nie, tak prejdeme uplne na UM.....prva dcera bola dojcena len 2 tyzdne, vyrastla na UM, ma 21 mesiacov a este ani raz sme nemali ATB a iba v zime nadchu....netrapili nas koliky ani brusko, proste spokojne dieta, co od narodenia prespalo celu noc 😉
dojcenie ma robit radost, no pokym to tak nie je a vsetko sa robi nasilu, nema to vyznam ani pre matku ani pre dieta....spokojne dieta je prvorade a je jedno, ci je na MM alebo na UM 😉
(PS: uz sa tesim na reakcie z tej "druhej" strany 😝 )

m.i.r.i
30. aug 2011

@lemurko nechcem tu byt za negativnu, ale mozno sa to nikdy az tak super nezlepsi..mozno ma laktacne poradkyne odsudia, ale ja mam skor taky nazor, ze nemoze kazda zena mat rovnake mnozstvo mlieka..vzdy to tak bolo a je to tak aj v zvieracej risi....zvieratka zial ked maminky nemaju mliecko tak nepreziju ak nie su v zajati,ale my mame pomoc v podobe UM...
Ja som robila vsetko..pila litre Viney, rozne caje na tvorbu mlieka, brala homeopatika, potom som si davala aj pivo, ze vraj aj to tvori mlieko..spala som kolko sa dalo, zdrava strava..prikladanie a prikladanie dookola..menila polohy..a aj tak som nezazila to, ze by mi mlieko kvapkalo z druheho prsnika ked som z jedneho kojila, aj tak som mohla stlacat a nic nevyslo..a aj tak maly malo vysal a bol stale hladny..urcite si sama zvas az kam zajdes tym, ze sa budes sama stresovat..ono je to aj zacarovany kruh,lebo casto sa hovori, ze ked je maminka v strese, tak aj ta tvorba mlieka je horsia, ze v prvom rade musi byt maminka pokojna..no ale realizuj to, ked si nevyspata, boli ta chrbat, bradavky praskaju a kazde prilozenie je nocna mora..a dieta stale place..velmi ti drzim palce aby si nasla hlavne to najmenej stresujuce riesenie a ver mi, jedno ci druhe nebude zle...

skeptik
30. aug 2011

@lemurko neocakavaj, ze do 2 mesiacov sa to vyrazne zlepsi - minimalne 2-3 mesiace trva, nez sa to znormalizuje. Ja som 2 mesiace LEN odsavala, a moj syn nikdy nemal UM. V 3 mesiacoch uz bolo vsetko ok a prestala som odsavat.

rikarika
1. sep 2011

@katren velmi velmi sa mi paci tvoj názor, ja zdielam ten istý. Ja si dokonca dovolím tvrdit - zo skusenosti vlastnej ale aj z mojho okolia, ze kojenie vobec nie je taký zázrak ako o nom vsade pise. Je fajn ak má žena mlieko a dietatko sa koji bez problemov- je to zadarmo, vzdy vhodnej teploty... ale v dnešnom storoci robit problem z toho, že žena nema mlieko je chore. Tak ako sa pred nie tak dávnom nekojilo vobec, tak sa dnes kojit "musi" - aj jedno aj druhe je extrem.