Môže umelé mlieko uškodiť bábätku?

vasjar
3. nov 2021

Ahojte, je možné uškodiť malemu ak ho prikrmujem UM?ide o to, že moje mlieko malému nestačí tak Dr povedala aby som mu dávala aj UM, že takých 60 ml mu stačí. Avšak pre neho je to málo, lebo vidím keď dopije tak plače že by ešte chcel. Babky mu vždy dávajú viac (120 ml) bez môjho vedomia, a tu sa bojím ci mu to môže uškodiť, či napr ho nebude bolieť bruško alebo tak.
Pozn.: som prvorodicka

martinaju
3. nov 2021

@vasjar koľko má bábo? A keď je spokojný som120 treba dať toľko čo si pýta. Keď bude mať dosť nespapa

tosomja
3. nov 2021

Uškodiť neuškodí, len sa môže stať, že úplne začne odmietať cici a bude len na um. Ale spokojne dieťa je viac.

nikpa
3. nov 2021

@vasjar áno môže ho bolieť bruško keď bude prekrmeny. Ja ako prvorodička som to tiež robila 🤷 kým sme sa s ničím iným nedostali do nemocnice a tam ma uvideli na správnu mieru. A naozaj keď som ubrala z dávok tak zostal pokojnejší aj lepšie spal, lebo keď som predtým do neho naliala toho veľa nerobilo mu to asi dobre. Ale aby ti potom nezlenivel a prestane odmietať kojenie, UM z fľaše je predsa menej náročné.

janka_266
3. nov 2021

@vasjar dávajte mu toľko, koľko uvádzajú tabulky, zbytočne mu rozťahujete žalúdok a takto prídete o svoje mlieko. Ako viete že mu nestačí? Chudne? Či len každú chvíľu pýta?

vasjar
autor
3. nov 2021

@janka_266 malý ma 5 mesiacov, a keď dopije tak začne mrcat ako keby chcel viac

oblecenie99
3. nov 2021

@vasjar Môj mal oveľa menej, keď dávku 120 ml už vypil bez problémov.. dokonca v tom čase už bol pomaly prikrmovaný.

oblecenie99
3. nov 2021

@vasjar Zabudla som dopísať, že to, že potrebuje viac, sme zistili tak, že v kuse plakal,mysleli sme, že sú to koliky, ukľudnil sa, iba keď sme mu dali jesť a potom zase plač, až raz mama zvýšila dávku, že či nie je hladný, a potom už bolo ticho.. JE pravda, že ja som mala máličko vlastného mlieka (100 ml za celý deň) aj to iba do jeho 2 mesiacov, čiže on bol prakticky na UM. Ale viem, že podľa tabuliek sme ísť nevedeli, do istého obdobia (tuším do roka...? ) vypil stále o trošku viac ako uvádzali tabuľky.

martinaju
3. nov 2021

@vasjar no keď prikrmuješ asi máš mlieka málo. Tým, že dávaš aj UM tak už môže papať aj príkrmy. Môj má 2 mesiace (je síce len na UM, mne sa mlieko strazilo ked mal mesiac aj nieco) a papa 165ml (150ml vody + 5 odmeriek sunaru).
Nie nerozťahujem mu žalúdok pre boha nenechám dieťa vrieskať od hladu 🙏🏽 Ja žasnem nad niektorými mamičkami, že radšej nechajú dieťa vrieskať akoby mu mali zvýšiť dávku. Každé dieťa je iné a aj na krabičke je síce tabuľka ale tiež sa všade uvádza, že sa treba riadiť aj individuálnymi potrebami dieťaťa. Ako niekto môže porovnávať dieťa 2 mesačne ktore má 3500g a 2 mesacne doeťa ktoré má 6000g (tam nejde len o to že dieťa papa viac tak ma viac kg ale ide o genetiku. Niektore detičky sú vyššie a teda maju aj viac kg a potrebujú aj viac papať.)

Ďalšia vec jej dieťa má 5 mesiacov a malému nestačí jej mlieko a 60ml umeleho a tá pediatrička je čo čarodejnica s veštecklu gulou keď vie koľko má ona mlieka a koľko malému musí stačiť? Dieťa vie kedy má dosť a vie kedy je hladné. Potom su mamičky v prdeli z uvrieskaných detí ale nedám mu viac jesť lebo veď bude veľky 🤦🏽‍♀️

oblecenie99
3. nov 2021

@martinaju Tak tak, ináč, aj my sme nášmu dávali Sunar, ten je možno viac riedky ako iné mlieka, neviem, ale zistili sme, že jednoznačne mu nestačí dávka, ktorá bola na krabici. Bol proste hladný. Naša doktorka povedala, že dieťa vie koľko potrebuje, a bolo to aj tak, nášho konkrétne sa nedalo pre kŕmiť, ani teraz sa nedá, on keď už nechce, tak neje. Sestrička nás naopak trašila, že ho prekrmujeme a roztiahneme žalúdok, tak sme vtedy znížili dávku opäť podľa tabuľky.. Dva dni som to dokázala počúvať, potom sme mu opäť dali viac a bol spokojný.

martinaju
3. nov 2021

@oblecenie99 niektore su mudre ako rádio. Moja pediatrička sa ma nepyta koľko dávam malému.
Kamoška bola s malym v nemocnici kvôli chorobe a tam mu nechceli dat viac ten jej tam prevrieskal, že potom natajnáša mu dávala 🙈

agnes13
8. nov 2021

@vasjar Ahoj,

príde na to, ktoré UM používaš.
Väčšina UM má zloženie, ktoré sa zloženiu materského mlieka veľmi nepribližuje.
Zloženie tukov v UM nepodobné zloženiu tukov v materskom mlieku môže spôsobiť tuhú stolicu a tým koliku z neschopnosti bábätka ľahko sa vyprázdniť a následne k plaču.
Treba použiť UM, ktoré je materskému mlieku najbližšie, najmä bez prídavku rôznych neprirodzených zložiek, ako sú napr. nukleotidy alebo postbiotiká.