Môže byt tvrdá stolica u 6m dieťaťa z Kendamilu alebo je to skôr z príkrmov či antibiotík ?

9nikusha9
23. jan 2020

Ahojte,
Prosím poraďte mi.
Moja mala ma 6,5mesiaca a je zväčša kojená. S prikrmami sme začali od 4,5m. Keď jej začali ísť zuby v 5m nechcela cez deň moc cecat, tak som jej sem tam začala dávať UM Nutrilon 2. Pred 3tyzdnami bola chora, mala ATB, začali sme dávať aj raňajky (jabĺčko a ovsennu kasu zväčša), obed (zelenina (zväčša tri krúžky mrkvy a petržlenu jej dám do každého druhu obedu, lebo jej to chuti) plus masko) a na večeru kase. Teraz som objednala UM aj kase Kendamil. Teraz ich papa tyzden a aj cca taký čas kaka veľmi tvrdé bobky. Dnes sa až triasla a celu krvavú ritku mala. UM dávam iba 2x za deň (1xked som mimo domu a 1xdo nemliecnej ryzovej kaši). Zvyšok kojím.

Máte skúsenosť že by to mohlo byt z Kendamilu alebo z tých ATB skôr? Mala antibiotiká iba 3dni Suprax.

Napiste mi prosím rady, čo na zrednutie stolice alebo či sa vrátiť k Nitrilonu.

Mohli jej tie ATB za tak krátku dobu poškodiť?

zuzulkamr
23. jan 2020

@9nikusha9
Myslím ze nie z antibiotík, pije dostatok tekutín mimo mlieka? Ono ma dosť v strave co vytvára tuhú stolicu, by som skúsila slivku alebo stavu z nej, pridať tekutiny aby sa stolica trocha zredla...
Mlieko by som hneď nemenila, časté striedanie škodí....

nikpa
23. jan 2020

@9nikusha9 my sme s kendamilom nemali problém ale je to individuálne. Podľa mňa z ATB to nema, skus jej dat niečo na zriedenie stolice, Hipp nápoj slivka - hruška, synovi vždy pomohol. Inak ak by to trvalo dlhšie, vymenila by som to mlieko, možno jej nesadlo.

mijama29
23. jan 2020

@9nikusha9 naša mala zápchy zakaždým, keď jej isli zúbky a veru riadne.

hariet
23. jan 2020

a davas jej aj nejake ovocie (vyzivu)? po slivkovej hippke by sa mohla dobre vykakat...

niki2420
23. jan 2020

@9nikusha9 uplne viem o com pises. Prechadzame si presne tymto istym len uz mame 11m. Dieta sa trasie a nevie sa vykakat. No do placu mi je. 😞U nas to uz ale ide troska uz do psych. bloku. Lebo ani plienku nechce vymenit a krici od placu. U Bukovskeho som citala ze marhule, slivky,cucoriedky,brokolica, hrasok, celozrne potraviny,natur.ryza. Niekde este radili rozmixovane lanove semiacka ale musia byt cez noc namocene. Tak postupne skusame. Ale v lekarni mi poradili aj Lactecon. Je to sladky sirup, mierne prehanadlo. Je to cukor laktuloza a ucinkuje tak, ze viaze na seba vodu, cize zmekcuje stolicu a nuti ist na wc tym objemom, nerobi hnacku. V tele sa nevstrebava.Pri takto malinkych detoch sa dava uplne mini davka. My sme to zatial uzili 3dni a najskor iba take bobky tlacila a teraz pomalicky sa rozbieha aj vacsie mnozstvo. Neplanujem to davat dlhodobo. Len aby sa crevka vyprazdnili.

katesocka
23. jan 2020

@niki2420 nas ma rok a teraz mal par dni zapchu. Cele dni som do neho tlacila slivky 🙈😂 ale najviac pomohla kombinacia batat+červená sosovica na obed, vyskusaj, mozno pomoze 😊
@9nikusha9 takisto radim batat+cervena sosovica aj ked narychlo neviem odkedy sa moze. Este poradim, nie je dobre casto menit mlieko a kazde sa ma davat ak si pamatam aspon 3 tyzdne. A antibiotikami to asi nebude, teda aspon nas ked mal atb tak mal prave redsiu a castejsiu stolicu. Aha, este mi napadlo, dávaj probiotika a do prikrmov olej (ja som davala cajovu lyzicku olivoveho) a co najviac tekutin. Inak ja nerada davam ryzovu kasu práve kvoli tomu ze aj moj syn potom kaka bobky.

brezza
24. jan 2020

Ako vravi
@katesocka davaj denne probiotika a do jedla olej ten je dolezity nielen na lepsie travenie, ale aj pre vstrebavanie vitaminov zo stravy. Odporucam repkovy olej babylove z dmky, ale moze byt kludne aj olivovy.

9nikusha9
autor
24. jan 2020

Ahojte, baby ste super. Ďakujem krásne. Dnes ráno mala plakala veľmi, asi ju bolelo to navrhnutie keď sa snažila tlačiť, tak som zavolala lekárke. Tiež mi dali len babské recepty a hneď od rana som nasadila: ovsenne bio vločky som dlho varila, pomixovala s jablckom, potom prisla babka a doniesla domáce zamrazené slivky, tak som tie varila s jablckom a tiež trochu ovsennych vlociek, ten vývar z ovocia som zamiešala s kamilkovym čajom (nie dlho luhovat). Keď mala večer začala byt cela červená a tlačiť, šupli sme ju na nočník a tam tak natočila, že neviem si predstaviť kde by sa jej to do plienky zmestilo. :D Bolo to už menej tuhé. Tak som hrozne rada. Ten olej som zabudla jej tam ešte pridať, dobre že hovoríte. Pridám zajtra. Dala som len biogaiu probiotiká a nedala som jej vôbec kase ani UM. Iba zelenina, ovocie, čaje a moje mlieko. No teraz je otázne zistiť z čoho to bolo. Keď sa jej to zlepší skúsim postupne dávať najskôr UM, potom kase, potom mrkvu a uvidíme. Dúfam, že to už buď len lepšie. Aeste raz ďakujem za rady.

tulipanicek
24. jan 2020

A Prečo si vlastne menila to UM Nutrilon keď predtým nerobil problémy? Tomu celkom nerozumiem. A inak aj ryža aj mrkva môžu robiť tieto problémy. U nás toto spôsobil banán. Pomohli čipky na zmäkčenie stolice. Ale celkovo to trvalo týždeň pomaly kým sa to dalo ako tak do normálu.
Z ATB to nebude. Z mlieka môže a aj z ryžovej kaše ak to nie je tmavá natural ryža.

evelin_a
27. jan 2020

U nas na zapchu zabera ovocie a vyzivy, vela vody. Skus dat aj probiotika. Moja starsia dcera mala z ATB riadnu zapchu.