Materské verzus umelé mlieko

katka1601
9. okt 2014

Ahojte chcem sa spytat ak este kojite a prikrmujete umelym davate najskor svoje a potom z flašky alebo opacne?a ako dlho vam babenko vydrzí do dalsieho papania?Ja som chcela len kojit do pol roka ale uz to mojej malickej nestaci tak musim prikrmovat,len ma mrzi ze uz si zvykla na flasku a zacina sa pomaly odstavovat sama.ma 4 mesiace s toho som plne kojila 3,5 mesiaca.

meluela
9. okt 2014

@katka1601 ahoj, a ako vies ze jej nestaci? Mozno by pomohlo castejsie prikladanie, zrejme to bol vtedy rastovy skok .. ale v tejto faze by sa este dalo vratit k plnemu kojeniu, ze by si jej davala casto mliecko (najprv tvoje, poriadne vypit uplne do konca oba prsniky, skusit aj stlacat) a iba ak by bola velmi nespokojna tak prikrmit, inak radsej pockat do dalsieho kojenia, hoci by bolo aj hned o hodinu ... moj maval obdobia ze pytal aj kazdu hodinu, pol hodinu, potom sa vdaka castemu kojeniu vyrobilo viac mliecka a uz mu to stacilo aj na dlhsie ...

ivetoy
9. okt 2014

@katka1601 netreba prikrmovat==PRIRODA VIE CO ROBI==to sama ste si navine. Neviem kde vas napadlo,ze jej nestaci...Ak nestaci tak prikladam castejsie a nesiahamhned po umelinach.Trochu trplezlivosti. .Presne o tom je materske mlieko je lahnsie stravitelne pre dieta a omnoho viac obohacujuce a preto sa kojene deti dojcia viac ako pri umelom..,hociekedy hocikde ked si dieta zaziada tak sa dojci. A telo prisposobuje mlieko potrebe dietata,cim viac dojcite tym viac sa vam bude mlieko tvorit a cim menej tak tym menej ho budete mat,ak chcete tvorbu mlieka zvysit tak po kojeni este odsavajte a telo zacne produkovat poriadne davky,takze sa nemoze stat ,ze dietatu nebude stacit...neverim... 🙂

katka1601
autor
9. okt 2014

@meluela ahojky no schudla na vahe tak mi pediatricka povedala aby som prikrmovala.ja som to tiez tak robila ze som ju kojila kazdu hodinu a pol ale ana vzdy pritom zaspala.bola leniva tahat a tym sa mi mliecko malo tvorilo.vzdy vipila iba predne a to zadne nechala tak.mrzi ma to pretoze kojenie je super ale ked schudla tak som zacala prikrmovat.teraz ked sa napapa je spokojna len ja by som bola rada keby to bolo len z mojeho mliecka

meluela
9. okt 2014

@ivetoy ono to je aj preto, ze takychto rad je plne okolie .. tiez som sa napocuvala otazok ci mam "este dost mlieka" ... stare komunisticke kecy a predstavy ze mlieko u vela zien po par tydznoch konci, treba umele, to v ludoch este ostane dlhe roky .. skoda ze casto aj niektori detski lekari maju take predstavy ... ine je ked babo naozaj neprospieva a nepodari sa rozchodit kojenie ... ale len tak hned niekomu odporucat umele, to je smutne. A casto takato rada pride od najblizsich ludi mamicky ktora riesi nejaky problem pri kojeni, ktori to ani nemyslia zle a chcu pomoct, no nemaju dobre informacie ...

katka1601
autor
9. okt 2014

@ivetoy no nic noveho ste mi nepovedala vsetko som skusala ale ako som pisala schudla na vahe a stale po papani plakala takze preto viem ze mala malo

meluela
9. okt 2014

@katka1601 ahoj, takze pediatricka .. asi ani ja by som nemala nervy neposluchut pediatricku pri nepriberani ... no ale este mas super sancu nacitat vsetky mozne sposoby, popozeraj stranky mamila a pod. co by sa dalo este vyskusat, skus to stlacanie prsnika, to by fakt vo vasom pripade mohlo pomoct. Nedavaj vodicku ani cajiky kebyze ich davas, lebo z toho sa nasyti ale nepriberie. Mozno este zvazit prikrmovanie alternativnym sposobom (cievka a pod.), aby si nezvykla na rychle tecenie z cumlu. Drzim palce 🙂

siska53
9. okt 2014

@katka1601 tak mozno bola zle prisata..ja by som si na tvojom mieste zavolala laktacnu poradkynu..

ivetoy
9. okt 2014

Drzim palce,no ja stale vravim,treba stale prikladat,odsavat,vela pit a stimulovat prsia ,aby sa zacala tvorba,mozno to par dni potrva ale urcite sa rozbehne,len netreba davat umele,lebo mala vam tym padom prestava poriadne vysavat prsia a caka uz na dudel z flase----ziadna flasa!

evulienkaslx
9. okt 2014

Uvodom chcem poznamenat, ze MM je najlepsie, co mozes dietatu dat, ale nie je to vsetko a za kazdu cenu. Ja som mala mozno podobny problem, nasa mala chudla, vela plakala, zle spala, malo kakala, este aj reflux mala. Neprospievala. Ku koncu uz pri dojceni zaspavala. Volala som si aj poradkyne, hudli do mna, len MM a MM, ziadne UM, ziadna flasa, pojedala som rozne preparaty a skusala rozne metody, cievku mi dieta zacalo casom vypluvat, a vysledkom bol len plac, nedostatok spanku a depka na krku. Nastastie so mnou "zatriasla " jedna lekarka, ze co robim, tyram dieta, seba, rodinu, nech jej dam jednu flasu kvalitneho UM a bude spokojnost. Trapili sme sa 2 mesiace, vyskusali vsetko. "Dakujem" radam laktacnych poradkyn a ich bludom, ze kazda matka ma tolko mlieka, kolko dieta potrebuje- NEMA, odsavala som niekolko hodin denne , po pol hodine az hodine odsavania som mala 40 ml, ked moje dieta jedlo 120 ! Skus si odsat, uvidis, kolko mliecka mas. Vraj nie je hladne, iba vymysla, ked place, treba ho cicikat a pod. Prisavanie bolo v poriadku. Ze z UM mi dobre bude spat, priam az odpadne, lebo tam je kazein, predstavte si, nespala hned, este sa ja hrala a ozivla po papkani, v sucasnosti su uz dobre UM s nizkym obsahom kazeinu a doplnene mineralmi a vitaminmi, bohuzial tam nie su protilatky a bunky a chyba prsnik, ale spokojna mama, psychicky v pohode, ktora si privinie aj dietatko s flaskou to dostatocne vynahradi a nie je zla matka. Oplakala som aj ja ukoncenie dojcenia, chcela som malu dojcit co najdlhsie, ale mali sme stavy, ked som rozmyslala, koho hodim pod kamion... Mala zjedla flasku ako besna, dohanala kazdym duskom, co pred tym nemala, prestala plakat, zacala sa zrazu usmievat, pozorovat svet, zacala pekne spinkat, prospievat, ja som sa dala do poriadku, svet sa obratil o 180 stupnov. Od teraz by som s laktacnou skonzultovala tak prisatie maximalne. Emka ma uz 14 mesiacov, chodi od 9, je velmi sikovna, zdava, nebola vobec chora. NIkdy som neolutovala, ze som jej dala UM, jedine, ze som ho mohla dat skor a netrapit nas tolko. Drzim vsetkym prsty a prajem hlavne spokojne a stastne mamicky a deti 🙂
@katka1601 Poznam vela mamiciek, co prikrmovali a mali potom dost mliecka aj svojho, ale vacsina deti po case uprednostnila flasku a pri odsavani MM o mliecko prisli. Ja som tak fungovala asi 2 mesiace, co presla nasa na flasku. Ak si neskusila nejake cajiky alebo bylinky na mliekotvorbu, skus. Mne pomohol aj ricinus, kremes, puding a pokoj a spanok. No postupom casu uz nic. Ak nema dieta reflux, skus mu davat prsnik a potom dokrmit, ak ma tak opacne (AR UM). Ak uz prsnik nechce, tak flasku s odstriekanym MM alebo UM, podla toho kolko si odsajes. Ale ako pisem vyssie a teraz aj s odstupom casu, prechod na UM nelutujem.

katka1601
autor
9. okt 2014

@evulienkaslx tak presne toto iste som mala aj ja.som rada ze si to napisala aspon viem ze niesom jedina.a mas pravdu teraz je vesela spokojna smeje sa vsetko ju zaujima pred tym som ju vobec taku nepoznala.a kedy tvojej malej reflux pominul?.mi ho este trosku mame.

evulienkaslx
9. okt 2014

@katka1601 jedina urcite nie si, na MK je tu aspon 1-2, ci viac diskusii, kde sme mali taketo problemy.
Reflux nam pominul po 3-4 mesiacoch uplne, zlepsil sa ked som davala UM antirefluxne (je aj na predpis a je to tym padom lacnejsie), do svojho odstriekaneho mlieka som davala 1 odmerku Nutritonu na zahustenie (je tam karubin- bielkovina svatojanskeho chleba, co zahusti mliecko, aby ostalo v zaludku). Spinkavala s trocha zvysenym (naklonenym) matracom.
Keby daco, pokojne napis, co by si este rada vedela.
Drzim prsty, dobru nocku

katka1601
autor
14. okt 2014

@evulienkaslx este mam otazocku mozno mi poradis.zistila som ze malinku mliecko hami asi zapeka lebo chudatko stale tlaci a nic.mozem prejst na druhe mliecko hned ci treba nejako postupne?

evulienkaslx
14. okt 2014

@katka1601 je vhodné, aby sa zmena udiala postupne. Je to možné viacerými spôsobmi, napríklad prvý deň len jedna dávka iného druhu mlieka, druhý deň dve alebo tri dávky iného druhu mlieka, postupne až k 7 - 8 dávkam na celý deň. Ďalšou možnosťou je miešať mlieko, napríklad 100 ml mlieka pozostáva z 20 ml Nutrilonu (Beby) a 80 ml Hami, postupne sa pomer nového UM zvyšuje. Nie je vhodné vykonať zmenu naraz. My sme išli podľa druhého postupu, podľa mňa si dieťa ľahšie zvykne na chuť UM..
Beba nám sadla (najprv sme mali Bebu AR, tá je aj HA, potom sme prešli na Bebu HA, keď reflux pominul a nakoniec máme Bebu PRO). Ak má bábo citlivé bruško, všetky značky majú aj tieto Comfort typy UM.
Pri probléme so stolicou sa odporúča pridať probiotikum, alebo Hami na ciltivé bruško, ak také je.

katka1601
autor
14. okt 2014

@evulienkaslx Ďakujem vyskušam 😀

dana_l
14. okt 2014

@katka1601 ak mozes a chces este kojit tak najskor ponukni tvoje mlieko. a az ked mala nebude tahat tak potom jej daj umele.
vela zien nemalo nikdy problem s kojenim tak si nevedia predstavit ze tam moze vobec byt problem. su zeny ktore maju problem kvoli nespravnemu prisatiu dietata a tam sa moze urobit naprava. ale su aj zeny ktore nemaju dostatok materskeho mlieka pre dieta. a radsej potom dat umele mlieko ako trapit matku (preco ja nemozem kojit) a aj dieta (lebo je hladne)
aj ja som odchovana na umelom mlieku. bola som kojena 7 dni. a nemozem povedat zeby mi to nejako ublizilo alebo urobilo zdravotne problemy. chora nebyvam, nemam ziadne zdravotne tazkosti. takze ak ste obe spokojne tak nepocuvaj inych. zariad sa ako to tebe a tvojmu dietatu vyhovuje.
a len tak pre zaujimavost. moje deti boli kojene. 🙂

siska53
14. okt 2014

@evulienkaslx podla odsavacky nezistis,ci mas dost mlieka. To ja by som podla nej nemala ziadne ,resp. minimum a moje deti boli uplne v pohode napapkane..akurat mala mala do 3.5m.koliku a slabsie priberala(no to ona doteraz je slabsi papkac a vedela som,ze taka bude uz,ked bola v brusku,takze to s mnozstvom mlieka nesuviselo vobec).
Odsavacka ma omnoho mensi pocet stlaceni,ako detske ustocka.

evulienkaslx
14. okt 2014

@siska53 ja som skusala odsavat manualne, manualnou odsavackou aj elektrickou, akokolvek som odsala 40 ml, neskor 20ml, po 40 a viac minutach, kamosky, ktore mali dost mlieka odali 200ml za par minut bez problemov. Okrem toho priznakov, ze mas malo mlieka je viac, ako som pisala, zle prospievanie, zly spanok, plac, maly pocet stolic, maly pocet mokrych plienok, ubytok hmotnosti, apatia a pod. Samozrejme, dieta vysaje prsnik lepsie, ale aj keby to bolo 2x tolko, nestacilo by to. Pises, ze tvoje deti boli v pohode , aj ked slabsie priberali a v tomje ten rozdiel, ze nase deti nie. Tiez som citila a videla na svojich prsiach, ze som ich mala naplnene a potom boli ako vechtiky.

siska53
14. okt 2014

@evulienkaslx ja som reagovala na to,co si napisala,ze sa ma riadit podla odsavacky a to je blbost. Maloktorej ide super odsavanie. Co som sa rozpravala,tak poznam len jednu,vsetkym ostatnym to slo zle a mlieka mali inak dost. Deti priberajuce,spokojne.

pozri,ak by som sa riadila podla toho,co bolo pri synovi,tak by som pri malej asi dojcenie vzdala. Lebo syn priberal super,prsniky plne,aj ked len do 3.m.odsavatelne elektrickou odsavackou (rucnou mi neslo nic,resp..za 20min.10ml a ked sa prisal syn,vycucol ich a konecne neboli tvrde)... rano v pohode.potom sa vsetko upravilo a tvorilo podla jeho potrieb. Pri malej som mala malokedy tvrde prsniky..prosto nikdy netvorili nadprodukciu. Vzdy len podla potrieb malej. Mala prosto tolko jest nepotrebuje doteraz,ked sa uz pol roka nedojcime.(skoro 2roky sme sa bez par dni).

katka1601
autor
15. okt 2014

@dana_l aj tak robim ze davam najprv odo mna a uz ked sa moc jeduje ze nechce tahat dam flasku,
veru je to tak ze väcsinou zeny maju dost mliecka ale ja bohuzial niesom ta s tych stastnych.v podstate ja mam stale tolko ako ked som zacala kojit vobec sa nezacalo tvorit viacej.takze ked bola novorodeniatko jej to stacilo ale uz potrebuje viac.mna mamina tiez nekojila pretoze sa nedalo nemala som vyvinuty saci reflex a tiez mozem povedat ze mi to neublizilo 😀
dôlezite je ze je malinka teraz spokojna, usmiata.ale kojim ju stale aspon ta troska ked je tak nech spapka 😉

dana_l
15. okt 2014

@evulienkaslx ja som mala posledne dvojicky. kojila som a skusala som aj odsavat tandemovou elektrickou odsavackou oba prsniky naraz. za pol hodinu som vytiahla asi 10m. teda nic. a deti mi priberali jedna radost len kojenim. a zase kamaratka musela odsavat lebo jej maly mal razstep pery a vedela za 10 minut naplnit malu flasku. odsavacka u niekoho funguje a u niekoho nie

laura84
16. okt 2014

Ja som to mala s dcerkou rovnake. Mala nieco pred 4mesiacom ale namiesto umeleho mlieka som jej zacala davat zeleninovy prikrm. Ani neviem co ma tk napadlo, proste som nechcela prist o svoje mlieko. A osvedcilo sa!!!dieta spokojne a najedene a mlieka sa mi zacalo po case tvorit viac. Teraz stale fungujeme len na kojeni plus papame a to budeme mat 6mesiacov. A bola naozaj hladna, po zjedenj mrkvi sa ukludnila.

radulikkatulik
11. nov 2014

@evulienkaslx som rada že som si toto prečítala,hneď mám menšiu depku a menší pocit totálne neschopnej matky!!!!trápime sa síce len dva týždne naďalej to nevzdávame ale dve papkania zo dňa musíme dokrmovať,tie reči že treba častejšie prikladať ma dovádzajú do zúrivosti,pretože celé dni nič iné nerobím,dokonca som ani poriadne njedla,chrbát a ruky mám ubolené na nevydržanie,prsia vycmúlané a dieťa je hladné,narodila sa velká mala 4310gr a obrovský apetít čo moje prsia nestíhali od začiatku zabezpečiť cítila som sa hrozne lebo druhú dcéru som kojila skoro 3roky a mlieko mi tieklo až do topánok,možno hrá rolu aj vek mám po 40tke,ale už po tom ani nepátram,vyskúšala som všetky babské recepty a rady a aj bylinné preparáty,po nich sa mi síce prsia naliali ale len dva dni potom ako prišlo tak aj odišlo...prikladám správne bola u mna laktačná,hadičkové dokrmovanie je u nás málo účinné.proste my potrbujeme na dostatok mlieka aspoň 3hodinky a to sa nonstop prikladaním nedalo...takže okolo obeda a večer po kojení dokŕmim UM,potom hajáme v noci 2-3hodinky a 2-3krát za noc sa budíme na kojenie vtedy je mliečka dosť.ja som spokojná nepadám "na hubu" a dcérka tak isto,ešte stále pevne dúfam v to že takýmto kludnejším režimom sa postupne dojčenie rozbehne...a keď nie tak nie...nie sme všetky rovnaké...

evulienkaslx
11. nov 2014

@radulikkatulik Drzim prsty, stastna a spokojna mama sa rovna spokojne dieta 🙂 Ja som podla mna mohla dojst o mlieko tym, ze som sa otrocky snazila dojcit a posluchat laktacne poradkyne, bola som uplne vycerpana po vsetkych strankach, mozno keby hned dokrmujem, tak by sa mi mliecko rozbehlo. Mozno ano, mozno nie, spravili sme vsetko. Dolezite su ine veci v zivote. Vsetko dobre 🙂

stepanka274
15. nov 2014

@katka1601 naša neter mala podobný problém, malý pri kojení zaspal a následne neprospieval, chudol na váhe a celá rodina nervy v kýbli, ale neprestala kojiť, prikrmovala a zároveň kojila až do 2 rokov, chlapec zdravý ako repa. a teraz má druhé dieťa s podobným jedacím apetítom a ešte aj reflux a alergiu na laktózu v karvskom mlieku, ale neter je vytrvalá matka a aj napriek odhováraniu dojčí ďalej a pritom prikrmuje a malý má pol roka a má skoro 9 kg. Takže treba si prečítať skúsenosti mamičiek, ktoré to zažili a z každého si niečo užitočné a vhodné zobrať. Držím palčeky a usmiatu babuľku 🙂