Ktorá 3-ka mliečko je bez cukru?

anjelicek26
26. júl 2011

Maly pije v noci - teda po vecernom umyti zubkov - este dve flasky mlieka a to mu jasne obmyva zubky a nemam z toho dobry pocit, pred dvoma tyzdnami sme presli na trojku mliecko - HIPP - a toto uz obsahuje cukor, je tam aj odporucane pitie z pohara co je u nas utopia, kedze mlady pan si ani len flasu sam nedrzi. Nie to este v noci.

Ake mliecko od roka pouzivate vy? Je s cukrom ci bez cukru? Hladam alternativu pre nas. Kravske mlieko uplne vylucujem, maly je nejedlik, teda papa max. 100g prikrmu za den - zije vlastne len z mlieka - ak mu ho nedam, neje NIC - odskusane - takze my este do dvoch rokov na UM.

Dufam, ze take mliecko po roku vobec je...

sisaha
26. júl 2011

@anjelicek26 no neviem, myslim, ze kazde mlieko ma v sebe cukor. Moja mala patri taktiez medzi nejedlikov a v noci tiez este zbasti jednu flasu mlieka. Osobne si myslim, ze ak este aj rano zaradis do vasho programu umyvanie zubkov, tak nic nepokazis... Moja starsia dcera tiez este po umyti zubov pila mlieko a umyvali sme zuby aj rano. Teraz ma 13 rokov a v puse este ani jedna plomba 🙂. Zubar mi povedal, ze pokial sa zubky umyvaju pod dohladom dospeleho a poriadne, tak kaz nemusi vzniknut.

barchee
26. júl 2011

@anjelicek26 všetky mlieka obsahujú sacharidy - teda cukor, aj počiatočné aj pokračuiúce, veď bez nich by dieťa neprospievalo, sú pre život nutné 🤐 to kde si prišla na to, že UM, ktoré si dávala doteraz neobsahovalo cukor??? Každé mlieko obsahuje sacharidy(cukry) a laktózu(mliečny cukor), okrem tých bezlaktózových, ktoré neobsahujú laktózu - také pije môj malý, nakoľko mal príznaky intolerancie laktózy.

A máš pravdu, bezsacharidové mliečko nie je 😉

Pokiaľ viem, kazivosť mliečneho chrupu neovplyvňuje kazivosť dospelého chrupu, takže ak aj dieťa pije mlieko v noci po vyčistení zúbkov, nemá to vplyv na to, aké budú zuby dospelého chrupu....ten je ovplyvnený stravou až po výmene... 😉

anjelicek26
autor
26. júl 2011

@barchee - no doteraz bol v mlieku mliecny cukor a teraz je iny, je to aj pisane na krabici, nie som expert, ale je tam menej tukov a viacej cukrov, to je zakladny rozdiel medzi dvojkou a trojkou mliekom...

@sisaha - praveze nasa Saska mala uz tri kazy, minuly mesiac sme vrtali, blombovali, som z toho dost nestastna, ona ani len to UM nikdy nemala, kojila sa do 2,5 roka a odvtedy mlieko nepije vobec, ja viem, ze je to AJ tou hlupou anglickou skolskou stravou, ale zubar vravel, ze ma nachylne zubky na kazy, tak tomuto chcem predijst aj u Maxa, ved take zubky - po mne :( - moze mat aj on. Jej cistime aj 3x denne, sladkosti minimalne, a aj tak... fakt neviem.

sisaha
26. júl 2011

@anjelicek26 a nerozpravala si sa so zubarom o zapecateni mliecnych stoliciek? Viem, ze sa zvyknu pečatit trvale, ale možno aj mliečne by boli riešením u tvojej dcérky pokial je nachylna na kazy.. A co sa tyka mlieka. Ja by som ostala pri dvojke, kedze to zlozenie je to iste a rozdiel iba v sacharidoch...

anjelicek26
autor
26. júl 2011

@sisaha - keby priberal a vsetko, tak sme ostali pri dvojke, ale maly ma len 9,4 kg a to je na takmer 14 mesiacov malinko, uz cele mesiace nepribera a kedze ani nepapa, dufala som ze trojka ako "kalorickejsie" mliecko tomu trosku pomoze. Dufala som, ze predsalen existuje varianta trojky mliecka ktora by nemala tolko cukrov...ale ked nie, mozno sa fakt vratime k tej dvojke alebo nejakym sposobom (???) zrusime nocne flase, ale az v septembri, teraz sme na dovolenke, budeme to riesit, az ked sa vratime. Ale zrusit nocne flase znamena, ze bude papat este menej, on proste cez den nepapa :( To je ako zacarovany kruh :(

Zubar v anglicku je kapitola sama o sebe, o pecateni tam asi este nikdy nic nepoculi, a tu v nemecku okrem zubara, ku ktoremu chodila zo skolky pre nu zubara ani nemame... toto teraz riesit za tych par dni co sme tu... no skusit to mozme. Aspon stolicky, tie predsalen ostanu v pusine este dlho.

sisaha
26. júl 2011

@anjelicek26 moja mala mala v roku nieco cez 7 kg, teraz v dvoch rokoch okolo 10 kg a aj tie nabrala z mliecka Nutrini, ktory jej predpisala gastroenterologicka. My sice jeme po troskach, ale tiez ziadna slava. Uz som sa uchylila aj k takym veciam ako su detske parky (tie zboznuje), tak raz za 2 tyzdne kupujem aj to... no a obed - vacsinou pomixovany a ladujem do nej ked pozera na youtube - krtka (der maulwurf und das auto) a ine diely.. Viem, nema sa to, ale pochopi iba ten, komu dieta nechce jest... Takto mi zje aspon 180 - 200 ml jedla.

drzubok
26. júl 2011

@anjelicek26 ked je malý v noci tankovaný um 🙂 necudo ze nechce jest to rada v dobrom. vsetko chce rezim- respektíve jeho zmenu. dieta po siedmom osmom mesiaci je schopne prespat celu noc.- pokial ho iste nenaucime na iné. skus nocne mlieko nahradit nicim iným- vodou nesl. cajom, zaved rezim,
@barchee kazivost mliecneho vie sakramensky ovplyvnit trvalu denticiu

barchee
26. júl 2011

@anjelicek26 to áno, ale UM neobsahuje len laktózu, obsahuje sacharidy a v tých je zahrnutá aj laktóza - ten pomer je v každom druhu mlieka iný, je to rozpísané na etiketách ale žiadne UM nie je len s obsahom laktózy - teda mliečneho cukru... tá sa dá kúpiť zvlásť, ale ako samotné UM určite nie...
@drzubok s tým režimom súhlasím 😉 celé fungovanie dieťaťa je len a len o režime, ako si kto naučí, tak má 😉

zuzanocka11
26. júl 2011

Moj názor ( ktorý nemusí byt správny) je ,nedávat v noci mlieko.moj syn je tiez slabý jedák,do 19 mesiacov som ho v noci kojila niekolkokrát,odniesli si to jeho zubky,má plombované stvorky.tak som to pekne zarazila, vecer vypije svoje mlieko,umyjeme zubky a potom uz nic nedostane. zo zaciatku samozrejme protestoval,ale postupne pochopil,ze proste v noci sa jest nebude,a teraz prespí noc.
My tiez jeme pri telke,rozprávkach,,,, obcas je to lepsie,inokedy horsie,uz som sa s tým zmierila,ze proste moj syn nepojde na záhrade spapat z kríkov maliny,egrese,alebo cokolvek co uvidí,ani mrkvicku neschrúme ...snád raz.. 😕

anjelicek26
autor
26. júl 2011

@barchee - my sme teraz na 6 tyzdnovej dovolenke a fakt nemozem riesit jeho ne/spanie prave teraz, normalne sa budi 1x o polnoci a spi do rana, teraz ako spi kazdu chvilu v inej postielke sa budi no 3x za noc, mrnci aj castejsie... ani rezim nemame nejaky uzasny, ale to sa snad mimo domova ani neda. Od septembra zacneme davat na noc vodicku. Mate pravdu, je uz velky... mne sa dcerka v tomto veku budievala este aspon 4x a do 2,5 roka neprespala jedinu noc, tak mi to neprislo, ze by uz nemal papat v noci 🤐

danika12
26. júl 2011

Ahojte, my sme tiez v anglicku, pijeme Aptamil 1+ a tiez je velmi sladke. Tak som si pozrela v knihe co mam co o tom pisali, a tam je napisane, ze mlieko aj sladene v noci nevadi, ze to zmyju sliny, ze maju daky enzym v sebe, ze len tu tuhsiu stravu treba vycistit kefkou a pastou pred spanim. Vola sa to Babycare Bible, aj autorku mozem napisat ak chces...

anjelicek26
autor
26. júl 2011

@danika12 - tuto teoriu som este nepocula, ale tak on nedudluje, do 5 minut vypije flasu a zasa mu ju vezmem. Das mi aj autora? Pozrela by som sa po tom. A dakujem 🙂 My mame hipp 4-ku mliecko v anglicku, tu v nemecku sme tera hipp 3-ku kupili, nie je to uplne to iste, ale malo by byt...

drzubok
27. júl 2011

@danika12 zmyju ale len dolne jednotky dvojky. v noci sa sliny takmer netvoria a horne zubky vobec niesu obmývané, a zubný plak sliny nezmyju ten sa da odstranit len mechanicky. no neviem ci dental care v u.k sa ma cím chválit - a také rady su hazard

ikke
28. júl 2011

mlieko bez cukru? ved mliecny cukor (laktoza) je v kazdom mlieku, inak by to nebolo mlieko, nie? 😕 😅

tinki
29. júl 2011

@anjelicek26 mám jednu kámošku, ktorá svojho syna kojila 2 roky. Nejedol sladkosti, len pil mlieko po umytí zúbkov. Má tak skatené predné rezáky, ako keby žil na čokoláde. Podľa mňa je to o tom, aké zubky kto má. Niekto je viac náchylný na kaz, niekto menej. Ak ste náchylný na kazy, radšej mu dávaj mliečko pred umývaním zúbkov. Určite si na to zvykne. 😉 Radšej by som nepokúšala...

evabb35
29. júl 2011

@anjelicek26 Kedysi dávno som aj ja odúčala dieťa od pitia mlieka v noci. Tiež nám dieťa strááášne zle jedlo a museli sme teda kŕmiť aj v noci, aby zjedlo aspoň to minimum čo na svoj vek zjesť malo. Aby sa budilo ráno vyhladnuté, tak som nadránom ohrievala HIPP-ku /napríklad tú mrkvu s jablkom-to nám dieťa jedlo/ , lebo je to menej sýte ako mlieko a mlieko som pripravila až ráno. /Chcela som dieťa naučiť piť mlieko hlavne počas dňa./ Potom som o také 2 hodiny dala zase piť len nejakú šťavu, aby dieťa poriadne vyhladlo na príkrm, čo som chcela dostať do neho na obed. Obed som dávala až keď bolo dieťa poriadne vyspaté a pri kŕmení som zabávala knižkami, aby som do neho dostala čo najviac. Obedný príkrm som rozdeľovala na 2 porcie a tak dieťa obedovalo na dvakrát s časovým odstupom. Ono sa mi teraz o tom píše ľahko, ale také jednoduché to nebolo a doslova som si zapisovala množstvo mlieka a tekutín počas dňa...vyratúvala koľko mám kedy do dieťaťa dostať mlieka a tekutín a jedla..hlavu som si lámala, ale inak by sme to asi nezvládli a bolo by to ako u Vás teraz. Skúšala si mu dávať probiotické kvapky? Napr. tie Biogaia /Keďže má tie hnačky dlhodobo, lekár ich naordinuje aj tak./

evabb35
29. júl 2011

@anjelicek26 Keď sme dávali do poriadku črevo pri hnačke, tak som miešala priamo do príkrmu NUTROLIN B. Lebo aj ten B-vit potrebuješ do takýchto nejedákov dostať. Však na Slovensku máme dobrých pediatrov, gastroenterológov a tí doporučujú podávať dlhodobo pri podozrení na celiakiu či na intoleranciu laktózy. Ak sa podozrenie potvrdí, tak podávanie probiotík je súčasťou liečby.

anjelicek26
autor
29. júl 2011

@evabb35 - buduci tyzden ideme na krv a budeme riesit podla toho, co nam zistia - teda ci vobec nieco zistia, ci mu nieco chyba. Ja nie som zastanca nejakych umelych vitaminov ci probiotik, nedavala som ani dcerke a je zdravsia ako akekolvek ine dieta, co poznam.

S tym odnaucenim pit mlieko v noci alebo to zasa zredukovat na jednu flasku v noci - to je mi jasne. Po dovolenke ideme na to. A cez den zacina trosku papat viac teraz, ale ako nam pojdu zuby, je to zas na mesiac uplne na bode mrazu 🙄

katrina001
11. aug 2011

My sme našu malú naučili na jednu fľašku mliečka večer, keď ide spinkať a jednu ráno, keď vstáva. Papáme bebu po odporučení pani doktorky. Nášho drobca pekne zasýti a potom spinká skoro celú noc. Cez deň je to troška ťažšie, niekedy okrem beby spapá len trošku rozmixovanej zeleninky na obed a už viac nič nechce. Okrem toho jej dávame aj ovocíčko. Ale viac sa ju snažíme naučiť na menej sladké príkrmy aj kvôli jej zúbkom.

danika12
11. aug 2011

Hi, anjelicek26, Sorry, ze tak neskoro, ale predsa. Teda k tej autorke knihy napisala to Dr. A. J. R. Waterston (ma tam este dalsich 5 titulov ale to sem nejdem pisat) a je to na strane 202.