ahojte. hladala som nieco o baby plavani a po velmi dlhom case som pozrela aj do nasejskupiny januaroviek. videla som prispevky o grckani, UM HA a AR, tak som sa rozhodla pridat moju skusenost s kozim dojcenskym UM. prispevok som napisala do skupiny a pridavam ho aj sem. mozno niekomu pomoze
ked sme zacinali s Um, tak sme davali obyc. nutrilon pronutra. potom sme presli na nutrilon profutura, ze reku viac mliecnych zloziek, drahsi, krajsi. malemu chutil rovnako. resp. maly grcal rovnako., v noci fontany aj na meter daleko. krmila som v polosede a cakala vzdy pol hodku, kym ho prestalo napinat, az potom polozila. ked mal 2,5 mesiaca dostal kasel a sopel. pocas brania antibiotik zacali hnacky, 10-15x denne. kakal krvave hlieny. dostal nutrilon alergy digestive care. hned prestal po jedeni grcat a ani krv stolici sa uz neobjavila. pediatricka spravila testy na IgG a IgA protilatky a potvrdili alergiu na BKM. gastroenterologicka vravela, ze alergia na BKM sa potvrdzuje IgE protilatkami. zobrali mu krv,vraj aj po 3 tyzdnoch na allergy digestive care by sa alergia ukazala. IgE bolo negativne. davali sme dalej speci mlieko pre alergikov. za cely 4. mesiac na nom nepribral ani gram, narastol 2cm. hnacky mal stale hnede vodnate so silnym zapachom, ale uz len 1-3 denne a stale po nom negrcal, ani ho nenapinalo. sopel a kasel mal stale. ked sme zistili, ze nic nepribera, tak sme skusili kozie dojcenske UM. o 2-3 dni nabral silu, vyrazne mu spevnelo telo, negrckal, nenapinalo ho, zacal mat super peknu hustu zltu stolicu raz denne. ked sa po najedeni obratil na brucho, tak mu sem tam urgclo, lebo si na brusko tlacil, ale vobec to nesmrdelo kyslasto. za 2 tyzdne na kozom UM pribral 600g a narastol 4cm. zlepsila sa nalada, celkovo prospieval, zacal sa viac hybat, zlepsila sa motorika. konecne sme ho tento tyzden dali aj zaockovat 4,5 mesiacoch, kasel uz vobec nema, sopel sem tam. detska lekarka aj na gastre sa tvarili, ze nevedia, ze existuje dojcenske kozie UM. rovno vtedy pri prvej navsteve gastra som sa pytala, ci by sme ho nemohli skusit. ze neskor mozme. upozornujem, ze pri potvrdenej alergii na BKM sa neodporuca ziadne zivocisne mlieko, ani kozie.
zistovala som este aky je rozdiel medzi UM pre alergikov a roznymi sensitive a hypoalergennymi. tie na alergiu maju rozstiepene bielkoviny kravskeho mlieka na peptidy (nutrilon allergy digestive care) alebo az na aminokyseliny (neocate). stale su to bielkoviny kravskeho mlieka, len uz ich dostane babo rozlozene. v sensitive a hypoalergennych je cast bielkovin rozstiepena a cas ponechana vcelku, aby si babo zvyklo na BKM a nedostalo alergiu. Tento rozdiel mi nevedeli vysvetlit ani v Nestle, ked som tam volala. sama som si musela vypatrat.
skoda, ze som si to vsetko nenastudovala, ked sme zacinali s UM a urcite by som davala niektore, ktore maju cast tych bielkovin rozstiepenu (asi Bebu) alebo rovno kozie a urcite by sme nepresli na profuturu, ktora sa chvali, ze ma este viac zloziek kravskeho mlieka ako normalny nutrilon
inak je to kozie dojcenske UM relativne drahe, potrebujeme cca 10 baleni na mesiac a stoji okolo 16€. davame ceske Naše mléko od Goldim. nikoho na kozie mlieko nenahovaram, len som opisala nasu skusenost.
btw. nutrilon allergy digestive care stoji len 5,40€ na recept, takze ten by nas stal cca 44€ na mesiac, rozhodli sme sa, napriek tomu, pre to kozie, co je cca tych 160€ mesacne. je to vela, ale zatial zvladame
@rmm mne bolo povedané že sa odporúča piť mlieko aspoň do jedného roka,kvôli imunitnému systému.Navyse si myslím že by ešte bábätku chýbalo,predsa len tá strava keď ešte nemá zúbky by nebola kompletná a postačujúca...
@rmm Ale veru musí. Do roka určite je potrebný aj príjem mlieka. Dokonca aj po roku ale stačí už tak raz denne.
@tulipanicek presne tak,kľudne aj do vtedy do kedy to dieťatko bude chciet.Nie na darmo sa vyrábajú aj pokracovacie mliecka ,isté že dávať papat ale nevynechavat,teda ja by som to ani neskúšala pokiaľ by samo nechcelo .
No z prášku je pre tie malé asi všeobecné najvhodnejsie😀to čerstvé by bolo pre ne predsa len ešte tazke
@rmm Praveze UM je pre malé deti do 2 rokov najvhodnejšie mlieko. Ak sa nebavíme o kojeni.
@rmm Kto u hovorí o instantnej strave. Pletieš dve úplne rozdielne veci dokopy 🤦🏻♀️
Myslím že trochu prehanate,vraj reklamný ťah.Ved také mimco či batola ešte nemá také bruško aby zvládli bez ujmy čerstvé od kozy alebo kravy,aj podaktory dospelý má s tým problém....súdny človek si môže vybrať podľa zloženia,je ich neúrekom a keďže niektoré mamičky nemozu kojit,tak nemajú na výber ,to myslíte vážne že by ste miminku dala priamo zvieratka???Čo dávate polrocnemu keď ešte nemá zúbky,furt len to samé dookola?mnohé nemajú ani len v roku všetky.
@tulipanicek veď práve čítam,matky čo nemôžu kojit asi nie sú súdne keďže miminku mliečko kúpia...nad istými názormi až rozum zastáva🤦
Neviem kde ste vzala že od pol roka dieťaťa nemusí piť mlieko.Chapem že niektoré sú hold drahšie ale hádam každá niekde ušetri a dopraje radšej miminku. podľa vás je lepšie mlieko niekde z Tesca,ako to pre dojčatá či tak malé deti
???asi zartujete
@rmm Ste pediater? Ťažko. Lebo toto by ste nenapísali. A keďže ním nie ste tak netarajte somariny. Každý pediater vám povie že dieťa do dvoch rokov určite mlieko potrebuje a že je zdravšie UM. To z obchodu nemá žiadnu výživovú hodnotu.
@lyci Ahoj. Ja som svojho synceka do poroka kojila, potom sme presli na um ale mal problemy s travenim tak sme mu zacali davat kozie UM , najprv Topfer, po mesiaci sme prešli na ceske kozie Nase mléko(kvoki lepšiemu zlozeniu) , problemy s travenim sa upravili a pije ho do dnešného dna 🙂 Ma 16mesiacov 🙃
@lyci ja som ho kupila teraz po kendamile ktory som davala od zaciatku na dokrmenie ale kedze uz nemam mlieko chcela som synovi dat to najlepsie kupila som jednotku (ma 2mesiace) pije ju treti den ale viac mi grcka ale zvlastne vyjde z neho akoby voda s par “vlockami” mlieka a este ma aj zapchu -mal klasicky bobek formovany potom kasovitu co bolo vidno ze sa mu ulavilo a dneska sa zase rozpucal a stolica len trochu :/ no neviem co, ci este pockat ci sa to upravi…chutit mu chuti aj ked vypije menej ako kendamilu ale vidno ze ma s tym nejaky problem aj pri jedeni sa kdejako puci, no nestastna som z toho myslite ze sa to zlepsi ??
Nás fakt dobrý doktor s perfektným prehľadom povedal, že kozie je vhodné keď už dieta viac papa ako pije mliečko, lebo sa objavili nízke hladiny železa u detí na cisto kozom. ALE ja ho kombinujem a SKVELÉ Tiež som kúpila na skúšku kozie mlieko naše mlieko od CZ výrobcu. Beba ha1 nám sedela, tu sme dostali v pôrodnici a keď sme nemali problém nechcela som meniť. Doktor povedal že ak nemáme v rodine vyslovene alergie že môžme skúsiť normálne. s príkrmami ale začalo brutalne zapekanie. Skúsili sme comfort aj znova bebu ha2. Problém sa nevyriešil. Čisto kozie nechce ale zarábam ho pol na pol a drobec nám konečne začal kakať a som strašne šťastná. Prajem Vám aby ste našli cestu a vaše deti boli zdravé ❤️
@lyci ja tiez keby nemozem kojit tak davam kozie. V tehu zhorsena intolerancia mliecnych vyrolovat este viac ako normalne, moj otec tiez na takto. Takze ratam, ze maly by mohol mat tiez . A bud to bude hop alebo trop. A kozie je drahsie teda. Ale celkovo kozie produkty su drahsie.