Dobry den, chcem sa informovat,ci je nutne davat dietatu UM aj po roku a ak ano,tak preco a ci sa to neda nahradit nejakymi inymi mliecnymi vyrobkami (napriklad jogurty,acidka,syry atd)
Zatial kojim,no v roku planujeme odstavit tak chcem mat co najviac informacii.
Dakujem 😉
super otazka 🙂 moja nechce mlieko, tak aj mna to zaujima, dokedy sa budeme trapit a davat mliecko po nociach v spanku ☹
nutne nie je, prospesne asi viac ako kravske mlieko. Ja som starsieho syna kojila rok, potom UM, a od 2,5 roka UM na striedacku s kakaom. Mladsi syn ma 3 roky o 2 mesiace a pije UM, kravske len ku haluskam - tak si to on rozhodol 😀
Ja zatial kojim (18 mes) a popritom pije a je vsetky kyslomliecne vyrobky, ked sa prestaneme kojit (nechavam zatial na nom) bude jest a pit kyslomliecne vyrobky, ziadne UM nebudem kupovat, sladke kravske mlieko sa u nas nepije, s vynimkou toho, kt. davam do varenia, prip. slahacka, smotana.
Moja pila do roka Nutrilon a od roka ma trvanlike 1,5percentne.Nema ziadny problem a mala do pol roka reflux a gastroentoentologicka my povedala ze od roka moze dieta kludne kravske.
Dieta do dvoch rokov by malo mat 400-600ml mlieka ci mliecnych vyrobkov v strave. To moze byt kojenie, acidko, jogurt (150g jogurtu = 250 ml mliecnej davky), syr a teda kravske (3,5%) ci umele mlieko. Pricom umele mlieko ma vyznam len pri detoch, co inak slabo jedia, neprospievaju, pretoze je kalorickejsie a obohatene vitaminmi. Pri vyvazenom jedalnicku dietata UM po roku nie je potrebne.
Ja som kojila do 13,5 mesiacov, Sarah sa sama odstavila. S UM sme nezačali.Podla mňa nie je nijak dieťaťu prospešné. Kravské mlieko mi odmietala, tak sme to nahradili mliečnymi výrobkami a od 18 mesiacov začala pomaly piť aj mlieko a doteraz ho už krásne pije. Nikdy s ním nemala problém. Kupujem polotučné trvanlive a vôbec nepreváram.
Inak môj manžel bol od 3och mesiacov na klasickom kravskom mlieku a je celý život zdravý a aj všetci jeho 6ti súrodenci. UM je podľa mňa dobré len na zbytočné priberanie detí a trúfla by som si napísať, že možno aj prospieva k neskoršej obezite u detí. Veď kedy bolo toľko obéznych detí ako je teraz? A aj keď k tomu prospieva oveľa viac vecí možno UM je jednou z nich.
my sme dopili UM par dni po dovrseni jedneho roka a odvtedy pijeme cerstve plnotucne 3,5% kravske mlieko....urcite nie trvanlive, bo tam je kopec chemie aby dlho vydrzalo..
Ahoj, my sme sa kojili do roka a potom som pomalicky zacala davat kupovane plnotucne... Som zasadne proti UM... Mliecko pije vzdy na obed pred spanim, na vecer este robim kasu Hami... 😉
reklama a každý jeden casopis s reklamou v nom sa snazžia nahovorit ze hej. hold biznis? 😲 😲
ja som zase zasadne proti kravskemu mlieku, nevidim v nom ziaden prinos, okrem zatazenia organizmu a zahlienenia, preto tolko respiracnych chorob. My ho doma takmer vobec nepijeme, ani z neho nevarime a sme zdravi. Dcera je jogurty a syry. A urcite nie su deti obezne z UM. Poznam kopec obeznych, cisto kojenych deti, takze nechapem, odkial taketo nazory mate. Moj maly je na UM a je najchudsi spomedzi kojenych deti. Dcera bola na UM od roka az do 3 rokov a bola najmensia a najlahsia zo vsetkych. K obezite prispieva aj skore zavadzanie prikrmov, od 4. mesiaca napriklad a celkovo, slovenska kuchyna je velmi tazka a tukova, takze sa neda vsetko zvalovat len na UM.
@sssimi, aj ja som od 3 rokov na obycajnom kravskom mlieku a mam tazky ekzem az doteraz.
ja som zasadne proti umelemu mlieku. ved uz aj nazov tomu dodava, vyrobene umelo. Ja a aj moj brat a vlastne cela rodina vyrastala na kravskom a kozacom mlieku. Starki mali kravy. No a nikto z nas nema ani len sennu nadchu alebo inu chorobu (a az taka stara nie som, ak by niekto zacal, jaaaaaaj ale volakedy bolo vsetko inak, cistejsie, zdravsie. Prdlajz, to sme len nevedeli, co sa v tych potravinach skryvalo, kedze nebol zakon na to, ze musia byt na obale vsetky ingrediencie udane....). Kazdy clovek je iny, to je jasne, ale az tak by som normalne mlieko nepodcenovala. A aj tie jogurty su vyrobene z kravskeho, aj ked uz upravene, Ale to gro tam ostane. Takze ten, kto je striktne proti kravskemu mlieku, nech nehovori, mlieko nepijeme lebo je take a take a alergen a este neviem co vsetko, jeme len jogurty, syry smotanu....Z coho prosim? Asi zo sojoveho, vsak?
@nina88 takze ja by som na tvojom mieste ani s umelym nezacala, skus, ci bude babu chutit jogurtik, syr ale skus aj mlieko. Ono sa to vo vseobecnosti neda povedat, ze deti nemaju radi mlieko. A ked rodicom mlieko nechuti, tak ho predsa nezakazem aj mojmu dietatu, len preto, ze ja ho nemam rada. To je presne ako keby som povedala, mojim detom nekupim paradajky, lebo mna osobne z nich natahuje 😀 ´(to bol len priklad, ja ich naozaj ani citit nemozem 😀 😀 😀 )
Mlieko ako take či umele alebo kravske nezahlienuje to je mytus.Trvanlive mlieko je konzerva takže ak chceš davat mliečko tak čerstve priamo od Kravy jasne prevarene.Ja som tiež zvažovala či pokračovat v UM alebo prejst na kravske ale zostali sme pri Sunare tam ma predsa viac vit.A somarina je aj to že s UM sa pribera moj maly pije Sunar ma 18m a 9,5Kg.Kamoška koji a jej maly ma tiež 18m a 13 Kg.Ja byt tebou kojim to je predsa najlepšie. 😉
deti do 3 rokov by nemali pit kravske mlieko moja dcerka ma 2 roky a 8 mesiacov a denne vypije 540 ml mlieka nutrilonu a k tomu zje este 3 smotanove jogurty a s priberanim je to individualne my sme na umelom mlieku od prveho mesiaca malicka vobec nepriberala hoci som ju kojila tak ako ona chcela teraz mame vahu 12 kg ona je drobnejsia ma vysku 86 cm a mliecko jej chuti stale
Neviem,ci je zrovna nutne pit UM,najlepsie je to od mamy,myslim,ze pitie UM do troch rokov,je len reklamny tah...ked uz papa jogurt,syr a podobne,preco nedat aj plnotucne mlieko?Nasa pila UM od narodenia,nemali sme to stasi-nepodarilo sa mi kojit,a vydrzala pri nom az do 13mesiacov,potom zo dna na den povedala,ze NE,tak NE a sme na plnotucnom-rano ,vecer,cez den jogurt,niekdy dva,tvrdy syr,parmezan,kasa a pod.....myslim,ze UM nie je po roku nutne.
Vraj nehomogenizovane kravske mlieko (take z mliecnych automatov, nie z obchodu) nealergizuje alebo len minimalne, volakedy nasi prarodicia na takom originalnom domacom kravskom mlieku vyrastali od narodenia ak matka nemohla kojit alebo umrela pri porode... ja take urcite budem davat do prikrmov (privarkov) aj skor ako rok, len treba prevarit, to je vsetko.
A UM sa tiez vyraba z kravskeho mlieka, tak neviem ci je lepsie davat nejake modifikovane vysusene kravske mlieko (do ktoreho sa novsie mozu pridavat aj umele - chemicke - prichute ako banan, vanilka... len si precitajte zlozenie ze tam ziadne ozajstne banany nie su... ani nechapem ako to mozu dovolit a este na to robia reklamy a akcie... a samozrejme ze "to nie je o biznise ale pre dobro vasho dietata") alebo normalne prirodne mlieko mozete si vybrat...
Este by som opravila @katren, trvanlive mlieko je jedinecne medzi trvanlivymi potravinami tym, ze neobsahuje chemicke konzervacne latky ale je 2x pasterizovane (je to ista forma tepelnej upravy) preto vydrzi dlhsie a mozeme ho bezpecne konzumovat kolko chceme bez negativnych ucinkov chemikalii. Ale teda detom by som dala cerstve.
Nechcem sa nikoho dotknut 😉 ale nemam moc rada argumenty typu nasi rodicia a prarodicoia a neviem co.... je ina doba, mame iny zivotny styl, spustu alergii, co vtedy platilo teraz nemusi...
Moj nazor je ze pre dieta je najlepsie materske mlieko a to co najdlhsie, potom do troch rokov nastupuje umele, a to preto ze je svpjim zlozenim blizsie materskemu, kravske ma nevhodny pomer bielkovin, zatazuje detske oblicky, a chybaju mu niektore dolezite latky, ktore dieta potrebuje, jeho zlozenie je vhodne pre teliatka, nie pre babatka. Od troch rokov cca je uz kravske ok, nenarobi tolko tazkosti, ale urcite plnotucne a netrvanlive..
S nicim to netreba prehanat ale, moj syn pije hrncek mlieka denne, jogurty papa, syry... zo vsetkeho tak akurat 😉
Starsi syn uz od 1 roka UM vobec nechcel. jedol vsetko, mlieko pil normalne plnotucne trvanlive, mliecne vyrobke tiez jedol. Mladsi ma uz vyse 1,5 roka UM musi mat a aj mu ho chcem davat, lebo jedava velmi slabo vsetko ostatne, najlepsie zje kremove smotanove polievky a ine len tak "akoze". neviem preco, ale proste sa nenaje z ineho jedla. zje sice vsetko, ale len trosku a to UM mu dodava vsetky potrevne ziviny, vitaminy, co telo potrebuje. takze kym nebude poriadne jest vsetko ostatne, tak mu Nutrilon davat budem.
ak mozem pridam aj ja prispevok.my sme presli na plnotucne mliecko v 8 mesiacoch.maly nebol kojeny....nerodil sa malicky a problematickou sekciuo a nemala som dostatokm moiecka takze sme sa kojili asi 2 tyzdne.potom sme presli na nutrilon ktory sme museli zahustovat lebo maly mal reflux.,ktrory mu do pol roka presiel.v 8 mesiacoch mi uplne odmietol nutrilon tak som presla na normalne mliecko.teraz ma 3 rocky a denne vypije liter mliecka a len plotucne.ale pekne papa.rano vypije flasku,na obed pred spanim flasku a vecer aj dve.ale vzdy pred mlieckom alebo po spapa cele ranajocky,obedik aj veceru a to este zvlada olovrand aj desiatu-------
no ja som do roka kojila a po roku sme presli na UM az do 2 apol roka maly je slabsi papkac ale ked som nasadila UM tak od prveho dna zacal spavat cele noci takze je sytejsie ale ano suhlasim aj ze umele mlieko je umele ako to vyplyva aj s nazvu ale co dnes nieje? 😉
nazor ze UM do 3 rokoch dietata je podla mna len biznis 😉
ale niektore deti ho mozno viac preferuju ako kravske,tak potom by som im nebranila.
ja v roku vyskusam kravske,ak nebude mat nejaku reakciu na neho tak jej ho budem davat a nebudem vyhadzovat prachy na UM 😉
@nina88 Myslim, ze aspon ciastocne sa to urcite nahradit da. NEviem, ci aj uplne...