Dokedy môže pediater predpisovať umelé mlieko?

barbora1992
20. apr 2014

Ahojte, potrebovala by som vedieť, či ak mám zdravotné problémy a musím brať lieky, mám nárok na to, aby mi pediatrička predpisovala pre dcérku umelé mlieko? Ak áno, tak ako dlho? Beriem viacero liekov a hoci mám teraz niektoré vysadené, po pôrode sa k ním budem musieť vrátiť a nebudem môcť dojčiť.

zita19
20. apr 2014

@barbora1992 Uplne najlepsie bude ked sa spytas vo svojej zdravotnej poistovnei. Budes potrebovat aj doporucenie od odborneho lekara, ktory ta lieci. Moja dcera mala od imunologa a predpisuju HA mlieko pre maleho kolko potrebuje. Vnuk ma teraz necele 3 mesiace a neviem dokedy bude mat narok, ale pediatricka nema problem s predpisovanim. Viem, ze niektore mamicky dostavaju recept len na par krabic mesacne. Ale asi zavisi aj od diagnozy a druhu mliecka a to bude najlepsie vediet poistovna kolko uhradza a na ake mnozstvo mesacne. Inac treba najst aj lekaren, kde to je lacnejsie. Mame odskusane, ze rozdiel doplatku je az 2 eura na krabicu.

sviecka
20. apr 2014

@barbora1992 Myslim, ze klasicky Nutrilon sa neda predpisat. Nasemu po case zistili, ze ma reflux: boli 2 moznosti 1. kupovat mu klasicky Nutrilon a k tomu zahustovadlo Nutriton - cca 80 eur na mesiac, alebo davat si predpisovat AntiRefluxovi Nutrilon - 8 krabiciek na mesiac - 34 eur mesacne. A tiez je pravda, ze doplatky v lekarnach su rozne, preto sa treba popytat 🙂

heni79
20. apr 2014

@barbora1992
Normálne mlieko pediater predpisovať nemôže. Predpis môže dať na špeciálne, teda ak napr. dieťa potrebuje hypoalergénne mlieko, alebo antirefluxné. Na to však zvyčajne poisťovňa vyžaduje odporučenie od odborného lekára.
Naozaj je dobré informovať sa najprv u lekára a aj v poisťovni (tam by som sa pýtala všeobecne - pri akej diagnóze, aké množstvo na mesiac a do akého veku).
Ja som mala nárok na prepdis pri staršom dieťati, pred 4 rokmi. Bolo to HA mlieko a diagnózu muselo mať dieťa (alergiu). Predpisovali počet krabíc podľa spotreby dieťaťa (nebolo to obmedzené, že napr. 4 na mesiac) a nedalo sa to predpísať naraz na celý mesiac. Najprv to bolo do jedného roku, za pochodu zmenili podmienky, že do 10 mesiacov. Poisťovňa VZP.

Samozrejme poisťovňa neprepláca plnú výšku ceny mlieka, iba jeho menšiu časť. Pri prvom to bolo necelá polovica, pri dvojkovom už iba tretina.

27aduska
20. apr 2014

@barbora1992 predpisuju sa iba hypoalergenne mlieka, cize ak v rodine niekto ma alergiu,matka alebo otec predlozi doklad, poistovna preplaca.. nam preplaca polovicu sme na bebe a obycajne stoji beba velka 800g 20€ takto na predpis platime 10€ za jednu tubu, my uz mame 7.mesiacov a este stale chodime na predpis, pouzivame Beba Ha2.

mia501
20. apr 2014

ja som lekarovi nikdy nijaky papier nedavala a predpisoval nam Nutrilon HA do 10mes, na zaciatku mi to on sam ponukol kedze ja som ani nevedela,ze sa da predpisovat a nepytal odomna nijaky papier ....

ellca123
20. apr 2014

@barbora1992
my sme mali Nutrilom PEPTI,hypoalergenny a po vybaveni vynimky nam poistovna preplacala do 6r. veku dietata /ale to bolo pre par rokmi/
mali sme to na predpis od imunologičky

dobromila1111
20. apr 2014

my sme mali na predpis najprv Nutrilon Anticolics a potom Al110. Maly mal koliky.Nic sme nedokladovali.Samy sme potom presli na obycajne mliecko.Vraj zavisi aj od diagnozy dietata,dokedy to poistovna preplaca