Ako začať podávať umelé mlieko?

galaxy
7. jan 2014

Kočky, potrebujem poradiť a prečítať si váš názor. Som nešťastná. Práve sme sa s mojou dcérkou 3,5 vrátili od lekárky a zhodnotila,že veľmi málo priberá. Je plne dojčená - každú hod a pol. Po dojčení neplače usmieva sa,takže som predpokladala,že je napapaná. Naposledy za dva týždne pribrala 60g a teraz 100g za dva týždne. Ja viem že je to úboho málo. Ale neviem inak. Stále sa snažím a robím všetko pre to aby som mohla dojčiť- zapražené polievky,veľa tekutín, bylinky, atď.....
Lekárka mi kázala dávať jej UM.Lenže moja malinká úplne odmieta flašku - skúšala som rôzne druhy (Avent gulatú,Avent obyč, Mam) Skúšala som dávať aj lyžičkou,ale nechce,vyplúva mi to. Koľkokrát aj plakala od hladu,ale pokiaľ som jej nedala prso tak neprestala plakať.
Nedávno sme jej dali na jeden deň mrkvičku,lebo mala hnačku,ale potom mi prestala úplne chcieť mliečko. Teraz zase len plne kojím. Čo mám robiť? Čo by ste robili vy?
Keď sa narodila mala 2800g a teraz má 3,5 (13. - 4mesiace) 4750g.

ushuaia
7. jan 2014

@galaxy skusila si sa spojit s laktacnou poradkynou, ja som teda nekojila, ja som o mliecko prisla, mala je na UM, len ti mozem povedat co vravela lekarka mne, ze dojcenie neni o matematike...,skusila som tiez vsetko, az som napokon dala UM, a neviem priberanie 60 gr a 100gr, niesom lekar, ale je to naozaj malo...nasa mala mala 3 mesiace pred 5 dnami a ma 6 kg...skus tu laktacnu, ja som tu moznost nemala, nezijem na SK...

zivika
7. jan 2014

@galaxy ja som obe moje deti bohuzial musela odchovat na um, ale v tvojom pripade by som sa na um uplne vykaslala, pokial ty sama vidis, ze mala je spokojna, ked papa tvoje mlieko, tak kasli na reci doktorky, ktora sa silou mocou snazi z tvojej dcerky urobit tabulkove dieta...kym dietatko pribera, aj ked menejnako v tabulke,mtak je vsetko ok...doktorke jednoduchonpovedz, ze mala um odmieta a hotovo...a ak este bude mala mat hnacku, nedavaj jej mrkvu, na to je este malinka, uplne jej staci tvoje mlieko, to si aj s hnackou najlepsie poradi 😉

katie555
7. jan 2014

@galaxy nooo ..ja som mala podobny problem ....akurat ze mne nebolo povedane ze mam davat Um , ale ze ju mam v noci budit kazde 3 hodiny (zvykla sa okolo 3 mesiacov budit uz len raz , plne kojena ) dokonca nepriberala podla tabuliek (zijeme v zahranici, tu poradne ako take nie su , je to viacmenej dobrovolne ze idem dat vazit malu) a poslali nas k lekarovi na kontrolu, lekarka len skonstavovala ze sa vyvija, a ze pokial je spokojna aby som to neriesila ..
Takze moj nazor - ignorovat ....!!! pokial pribera aspon cosi, nie je nepokojna , neriesila by som to ...keby bola uplakana alebo by chudla vtedy ano

ushuaia
7. jan 2014

@galaxy pokial chces skusit UM, asi treba asi vyskusat viacero druhov, nasa papa France Lait AR- mala aj reflux...a tiez mi plakavala ked som davala prsnik, lebo v nom nic nebolo, po flasi krasne zaspala...,ale ako vravim ja s dojcenim skusenost az taku nemam, ale urcite napisu maminy co maju viac skusenosti... 🙂

galaxy
autor
7. jan 2014

@zivika Lebo ona to najprv neriešila. Na predchádzajúcej poradni povedala,že priberá pomaly ale iste. a Teraz to najprv ani neriešila len ja krava som sa opýtala,či nepriberá málo a až potom na tento podnet povedela,že mám vyskúšať dávat nutrilon alebo mrkvový odvar. Tiež by som sa na to vykašlala.Mne nevadí,že ju tak často kojím. Predsa - ona keď je plná odpojí sa a je usmiata neplače. Takže si myslím,že jej stačí....

katie555
7. jan 2014

@galaxy no podla toho co pises ze je spokojna , neries, pockaj este minimalne do dalsej..keby si nemala dost mliecka tak by ti mala plakala..ako v noci spi?

galaxy
autor
7. jan 2014

@katie555 ako cez deň,papá každú hod a pol alebo dve. Ako kedy.

zivika
7. jan 2014

@galaxy ak je mala spokojna, fakt nemas co riesit...no a pokial ide o to um, mozno nie je chyba vo flasi, ale v mlieku, lebo nutrilon je horky, takze chapem, ze mala ho nechce, hlavne ked je naucena na lepsie 🙂 ked tak skus sunar, ten je z umelych mliek, podla mna, najchutnejsi (naozaj som vsetky mlieka, ktore som malym davala, ochutnala 😅 )

lucikaa
7. jan 2014

@galaxy ak mala prospieva a pribera (hoci pomalicky), tak to neries. podla toho do pises, tak nie je hladna, ked ju nakojis, ale spokojna, takze si nemyslim, zeby to bolo mlieckom. aka si bola ty alebo manzel, ked ste boli malinki? moze to byt aj dedicne. kamaratka ma dcerku a tiez v cca 3,5m mala asi 4,5kg - strasne pomaly pribera. teraz ma 11m a asi 7kg. ale aj kamoska bola za mala chudunka, takze to ma asi po nej. vylucne ju kojila asi do konca 4m a potom zacala aj prikrmovat kvoli tej nizkej vahe - ale nie UM, ale prikrmami - zeleninkou, ovocim a postupne kase (hlavne kukuricne, tie su na priberanie).

katie555
7. jan 2014

@galaxy no to je podla mna v pohode..a v noci?
ja co si pamatam (mala uz ma 14 mesiacov) tak okolo toho casu cca tak isto, vecer pred spankom - kazdu chvilu,..

fakt si myslim pokial pribera tak je pohoda..teraz som kukala knizku tak mala sa narodila 3930, v cca mesiaci mala 5.06, v dvoch 5.6, v troch 6.09, 4roch 6.45 atd..
teraz ma 14 mesiaov a vazi lne 9.5 kg ...

ishani
7. jan 2014

@galaxy Pozrela som si percentilove krivky dievcatiek do 2 rokov, daju sa najst aj na nete, my ich mame aj v nasich zdravotnych zositkoch. Tvoja dcerka lezi okolo P10- resp. 10teho percentilu. Jej porodna hmotnost, ako aj aktualna hmotnost. patri k mensim detickam, ale nie je dolezite len aktualne hmotnost dietata, ale ako celkovo prospieva. Znepokojenie by mohlo nastat, ak by tvoje dietatko bolo v pociatku omnoho vacsie a v priebehu rastu sa jej rastova krivka zalomila, ale podla tvojich udajov sa tak nestalo a dieta pribera pravidelne na svojom . percentile. Mimochodomo moja najmladsia dcerka vazila pri narodeni 2,4 a vo veku tvojej dcerky, cca 3,5 mesiaca 4,6 kg. Mensia, ale stabilne mensia, skratka stale lezi na tej svojej krvike a pohybuje sa okolo P10. Nikdy ziadne frflanie od doktorky, ze by nieco nebolo v poriadku. Iba konstatovanie, ze dievcatko je z tych mensich.
Preto ma velmi mrzi, ze vyhodnotila vase priberaine ako nedostatocne. A vonkoncom jej odporucanie o dokrmovani UM.

ishani
7. jan 2014

@galaxy Ak by si mala pochybnosti o dostatocnom piti na prsniku, tak sa to da skontrolovat a pripadne vylepsit, ak by bolo treba. ( Babatko ma mat nasiroko otvorne ustocka a mat v nich bradavku i s castou dvorca a robit tzv. pauzy v brade, kedy sa jej ustocka naplnia mlieckom, mozes porovnat s videami napr. na www.mamila.sk. Ak to tak nie je, da sa to naucit. Nie je dovod na podavanie UM. Mozes pomoct babatku ziskavat viac mliecka i stlacanim prsnika pocas pitia. Ak by si mala nedostatok mliecka, tak na to su tiez riesenia, ine ako podavanie UM. Ak by dcerka mala nebodaj dake zdravotne potiaze a koli tomu nedostatocne priberala, je to dovod ich hladat a liecit, nie podavat UM.
Ale podla toho, co pises, nema dcerka zdravotne potiaze a dojcenie Vam funguje. Dokrmovanie akymkolvek typom umeleho mlieka a akymkolvek sposobom Vam to moze pokazit.

slniecko77
7. jan 2014

@galaxy dolezita nie je vaha, ale ako napisala ishani, priberanie podla percentilov, maly sa narodil s hmotnostou 2 910g, celu dobu priberal na 25percentilov..my mame v knizke tu krivku, takze som si to vedela kedykolvek skontrolovat, tj priberal menej nez dieta co malo 95percentilu, ale priberal dostatocne, aby sa udrzal vo svojej krivke 🙂 nikto to absolutne neriesil. Teraz bude mat tri roky a stale patri k tym mensim a chudsim detom, to mi pripomina, ze by som ho mala odvazit 😀
Nenechaj sa odradit od dojcenia pokial vam to ide bezproblemovo 🙂 rady co ti dala pediatricka vedu najkratsou cestou k UM a odstaveniu 😒
Vela stastia 😵