Ako to je s umelým mliekom, keď mamina nedojčí?

23. feb 2022

Ahojte, prosím vás ako je to s umelým mliekom keď mamina nekoji? Predpisuje ho lekár aby nebolo také drahé? Viem, ze kedysi to tak bolo, že doktori predpisovali umele mlieko mamičkám, ktorým sa nedarilo kojit a bolo zadarmo alebo za minimalny poplatok. Aj teraz to tak je? Ci?

anjelicek26
23. feb 2022

Mlieko na predpis je pre chore deti - co maju potvrdene ekzemy, alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka ci laktozu. Ostatne mamicky si to platia normalne (ako aj plienky a oblecenie pre dieta), je to polozka ako kazda ina v rozpocte, na to chodi ta materska/rodicak...

dadulamamula
23. feb 2022

@anjelicek26 fakt na to chodí materská a rodičovský? 290€ rodičovský a z toho kúpiť plienky, mlieko, oblečenie, a podobne dieťaťu? Co tak dvom alebo viacerým? Trosku blbo podaný príklad ze na to je rodičak..

dadulamamula
23. feb 2022

Na predpis sa dava, iba pre choré deti inak si ho treba kupovať z vlastných prostriedkov, alebo obnoviť kojenie alebo sa o to pokúsiť. Ale ved mliečka, nie sú drahé, v DMKE sú aj lacnejšie mliečka, ak si nemôžeš dovoliť drahé.. Ja som dávala sunar prémium potom complex.. Štandard bol okolo 4-5€

anjelicek26
23. feb 2022

@dadulamamula Tak ale tie peniaze nie su urcene na zivenie dalsich surodencov... na to je tam manzel ci otec deti... a ta suma je na pokrytie mlieka, plienok a oblecenia dostatocna. Na bazaroch idu baliky oblecenia za par supov tieto babatkovske. Moznosti proste su, pointa aj tak bola, ze poistovna to pokryva len pre deti, kde je zdravotny problem. .

anjelicek26
23. feb 2022

@dadulamamula ano dm mliecko je uplne v poriadku podla testov kvality... a nie je drahe... keby ma dieta s umeleho mlieka problemy a potrebuje predrazene hypoalergenne ci ako sa to pise mlieko - tak pojdu na gastro - a ak sa potvrdi problem, tak ho predpisane dostanu...

dadulamamula
23. feb 2022

@anjelicek26 možnosti sú, no nie každý si to môže dovoliť.. Ak ste vy s výškou rodičaku spokojná, tak buďte rada, že máte iný zdroj financií... Ale nie nestačí 290€ ani na jedno dieťa, a nedajbože príde choroba a treba kupovať lieky, a zas co sa tyka oblečenia, nie každý kupuje oblečenie po druhých deťoch.

dadulamamula
23. feb 2022

@anjelicek26 súhlasím 😉

anjelicek26
23. feb 2022

@dadulamamula pisem, ze ked treba, tak to staci. Nie, ze je to super uzasna suma.

aliaray1
23. feb 2022

Neviem ako je to s predpisovanim UM, na to vie asi najlepsie odpovedat pediater.

Ale co sa tyka rodicaku, pre rodinu v SR je to zebracenka. V SR tu nezaraba druhy rodic ako v zahranici, ktore by tu rodinu s detmi pozdvihli na aku taku uroven.
Platy su nizke aj na terajsiu dobu a ked k tomu priratam tuto almuznu a zivot v drahej Ba...a este inflaciu atd...🤦‍♀️

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
23. feb 2022

Ďakujem za odpovede, a chcem pogratulovať tej pani co píše, ze jej staci materska/rodicak pokryt mesacne vydavky dieťaťa. Naozaj to nebol vhodny prikad ako bolo písané vyššie. Ale vďaka za všetky odpovede. Pekný deň

aliaray1
23. feb 2022

@zazvorka87 ja nerozumiem ako chce tento stat bojovat s demografickou krivkou...
A ked pocujem ako starsie generacie drdlu a pindaju na mladych, ze sa im vraj nechce mat deti lebo su samolubi a lenivi...no isto... 🤦‍♀️🤷‍♀️

autor
23. feb 2022

@aliaray1 suhlas 🙂

anjelicek26
23. feb 2022

@cocolino234 ale tak nie su vsetky zeny hadam v hmotnej nudzi s malickym babatkom. Netreba vychadzat vzdy s najhorsej alternativy. A k autorke - ak mas zdrave dietatko, bud rada, ze proste kupis a mas kludne a spokojne dieta. My sme mali syna s laktozovou intoleranciou a to bol cirkus cele mesiace strasny..

aliaray1
23. feb 2022

@viestta nemozem zial suhlasit, nakolko to priamo vyplyva z definicie a ucelu rodicovskeho prispevku stanovenej statom cit:

"Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šesť rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav."

Zabezpecenie riadnej starostlivosti znamena oblecenie, strava, hygiena, kruzky, byvanie atd...(vid judikaty o tom co je riadna starostlivost).

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zazvorka87
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
23. feb 2022

@viestta presne tak, prispieva je ten rozdiel, nema ich pokryvat, ale prispievat. Stale su za dieta zodpovedny rodicia. Rodicak ani keby ide mamicka do prace jej nevezmu, takze stat prispieva dalej. Je to len na rozhodnuti zeny, kolko chce byt s dietatom doma, kolko si ten luxus chce/moze dopriat. To uz vie kazdy sam podla svojho rodinneho rozpoctu.

anjelicek26
23. feb 2022

@zazvorka87 ale to 6e mlieko s dm preslo vsetkymi testami kvality ako jedno s najlepsich... 16e hypoalergenne extra nastiepene mlieko zdrave dieta nepotrebuje a chore ho dostane na predpis. Pre zdrave dieta je hypoalergenne uplne zbytocne a nema to s potrebou setrit nic spolocne.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aliaray1
23. feb 2022

@anjelicek26 nestaci. Pod si to vyskusat do Ba a okolia a hned pochopis ako ti to bude stacit. Uprimne...je to katastrofa a ludia odkazani na pozicky, nasledne exekucie.

Chceme casom odtialto odist zit do zahranicia aj s detmi - zivotna uroven je tu bieda a to nehovorim o skolstve, zdravotnictve, zivotnom prostredi, kulture a ludoch, spolocenskej deprivacii.
A nie sme socialny pripad ani zdaleka.

Obaja mame VS, prax v odbore, odmakane roky, nekradneme a nechceme byt zavisli od rodicov - to hadam nechce ani samotny stat.
Kebyze nemame ako tak nasetrene, nemame deti ani v 50ke. My sme ti stastni, ze sme mali z coho popri tom setrit. A to sme neboli zatial na ani jednej dovolenke. Sme skromni, setrni a nehazardujeme s peniazmi.

Rodiny a mladi ludia ktori si tuzia zalozit rodinu to maju extremne tazke.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aliaray1
23. feb 2022

@viestta poprosim ta nekric po mne za prve. Po druhe ja su nikde nepisala, ze to ma pokryt cele matkine, ci potreby dietata, to pises ty.

Akonahle nastupis na rodicak a nestaci ti paci sa, mozes ist pracovat, aby si nestroskotala. Sice das dieta do jasiel (tu v Ba su okolo 400€/mes) a ty pojdes robit (priemerny plat cca 800 v cistom), sak aj tak sa da existovat ak to budu tolerovat zamestnavatelia s ich "prosocialne orientovanou zamestnaneckou politikou" 🤷‍♀️

A to sa este nebavim o osamelych rodicoch s minimalnym vyzivnym, do 30€.

makova333
23. feb 2022

@dadulamamula RP je prispevok (uz z nazvu vyplyva) a nie je jeho ucelom pokryt vsetky naklady na dieta. Na to su rodicia, aby to vedeli zabezpecit.

ls85
23. feb 2022

@anjelicek26 nie kazde dieta ti akceptuje ( robi mu dobre mlieko z DM za 6€) ja kupujem mlieko za 16€ a to vydrzi tak max. 5 dni, vyskusala som ich fakt dost, bud z nich vracal, alebo hnacka, zelena stolica, bolesti bruska… a nie, nemame alegie chvala bohu, proste mu mlieka nesadli. Ja si myslim, ze ten rodicovsky prispevok statu je hamba a vysmech. Zila som dlhe roky v zahranici a viem, ze je to tam ovela lepsie😉, napr. neporovnatelne s Nemeckom ci Rakuskom. Ved z coho ma napr. slobodna matka bez pomoci rodicov hoci len najom zaplatit? Kes by aj vecicky zadarmo mala, proste nemyslitelne, aby to z tejto sumy dala