Ako odnaučiť dieťa od umelého mlieka?

sofia0106
9. jan 2023

Zdravím. Prosím poraďte mi, ako mám odnaučiť 20m syna aby sa už v noci nebudil na mlieko. Stále ma ten istý režim, stravu, hladný byt určite v noci nemôže.
Pred vcerom mi prespal po 4 mesiacoch úplne celu noc sám od seba, no ďalšia noc už bola so zobudzanim na mlieko. Tak som sa rozhodla že mu to mlieko nedám, bol v noci hore 3 hodiny no strašne plakal až zúril, hryzol vankúš úplne zúfalstvo …. Tak som mu to mlieko dala lebo mi bolo ľúto ho trápiť , a do 5 min zaspal. 🤷🏼‍♀️
Je možné že sa odnauci sám od seba? Alebo vaša skúsenosť?

gabika128
9. jan 2023

@sofia0106 ja som dávala synovi postupne z 200ml na 120 -90, pomrnčal ale zaspal, potom som prešla na vodu ohriatu a po pár týždňoch prestal pýtať úplne.

sofia0106
autor
9. jan 2023

@gabika128 toto som aj ja skúšala, že dala som mu menej no bol hore a zúril kým nedostal viac a mne to bolo ľúto ho tak vidieť

mandymoore123
9. jan 2023

@sofia0106 ahoj,my sme tiež zrušili nočné mlieko. Keď mala malička rok a pol vymenili sme jej mlieko za vodu a vyhovuje jej to. Podľa mňa ak má normálne večeru a ešte napr pred spaním mlieko už večer by nemalo byť hladní a lepšie nezaťažovať v noci bruško a znecitstit zúbky samozrejme každé dieťa je iné,u nás to šlo našťastie ľahko ,čo sme sa čudovali lebo väčšinou nám všetko ide opačne 😅🙈

beata_k
9. jan 2023

@sofia0106 Ano odnauci sa sam od seba. Never tomu, ze neexist aby bol hladny lebo moze byt. Ale budu ta tu presviedcat o opaku najma tie, ktorym dieta prespalo celu noc od narodenia. Kto nezazil, nepochopi. Len treba dokladne na noc cistit zuby.

gabika128
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabika128
9. jan 2023

@sofia0106 tak ponúkaj potom ešte vodu 🤷‍♀️ zohriatu, môže byť smädný.

nikpa
9. jan 2023

@sofia0106 skús mu dať poriadnu večeru, aj dve keď treba 🤷 ja dávam mladšiemu okolo 18h normálne teplú večeru, čo zostalo z obeda väčšinou a ešte 200ml UM tesne pred spaním, asi 19.30h a v noci keď sa zobudí tak už len voda mu stačí. Možno je naozaj tvoj malý hladný a bude ti stačiť doladiť to jedenie počas dňa a pred spaním ale keď mu dávaš dobru večeru a aj počas dňa dobre jedáva tak v noci už hladný nie je len ma taký zvyk. A pokiaľ ti ho bude ľúto a vždy zmäknes tak si s tebou bude robit čo chceš a to nie len v noci s mliekom ale so všetkým.

ivonadusa
9. jan 2023

tiez som to x krat skusala, ale dcera bola hore v noci par hodin.. dala som tomu tyzden a tak som ju ani seba netrapila. prestala pit mlieko z noci na noc v 2,5r. prislo to same

simik22
9. jan 2023

Začala som dávať čaj , alebo vodu namiesto mlieka a postupne sa prestali budiť.

lyci
9. jan 2023

@sofia0106 tiez som nasho netrapila a davala, kym si chodil pytat cca do 2,5 roka

hlubik
9. jan 2023

@sofia0106 skus mu dat cajik

zuzkaa1991
9. jan 2023

@sofia0106 u nas nic nepomáhalo zalezi koľkokrát sa zobudi cez den mat pestru hustu stravu aj vecer
Moja bude mat 5r v marci ak ju náhodou nieco zobudi stale si pyta mlieko akoze viac spi celu noc raz za cas a zobudi ale moja prespala cca 2.5r celu noc ci kolkko mala...umele som davala lrn na vecer kym som nevynicila krabicu sle nechca kravske tak som postupne jej davala...nemohla vidiet ze nalievam kravske tak sme fungovali skoro 3/4roka od 2r pila kravskenaj UM dala som do flasky kravske zohriala a dala jej napr raz denne zvyšok UMa (do3r pila 3krat denne rano obed vecer a vlastne v noci)
Asi podla mna tazko odnaucit radsej som dala mlieko tych 5min ma nezabilo ako byt 3hod hore ;) a to od 2.5r zacala chodiť do škôlky
Ale urcite cez den som omedzila mlieko len pri zaspavani mala mlieko kedze aj malo papala
Len skusat bud ignorovať nepomôže pyta stále dat caj ak nie dat mlieko a sam zacne prespavat celu noc ;)

simik22
9. jan 2023

@zuzkaa1991 5 ročná aby pila mlieko v noci , preboha neni ok. Nejde o to , že 5 minút dat jej ho. Kazia sa jej zuby atď. A to pije akože z fľašky ?

zuzkaa1991
9. jan 2023

@simik22 nepije kazdu noc...mozno raz dvakrát za mesiac nepocitam pisem ak nahodou ju nieco zobudi alebo treba cikat jej...aj ked sa zobudi nepyta stále mlieko
Zubky ma krásne nekazia sa jej kedze pravidelne čistíme s kvalitnou zubnou pastou

simik22
9. jan 2023

@zuzkaa1991 a fľaša s cumlom ? Bože ženy...

zuzkaa1991
9. jan 2023

@simik22 svekra hovori ze je po tatkovi 🤣🤣on mal do 6r to ze ma flasku raz denne nevidim zle 🙈

gabika128
9. jan 2023

@zuzkaa1991 aj ja som mala fľašu do 6 rokov a teda svojim deťom by som to nespravila.

aknamorka22
9. jan 2023

@sofia0106 môj starší syn prestal v noci pýtať mlieko keď sme ho dali už spať do svojej izby. Mal cca 1,5 roka. Zazracne sa prestal budiť na mlieko a nepýtal ho. Spal ako dudek celú noc. Takže ak máte možnosť, dajte dieťa spať samé. Mne vtedy došlo, že nebol hladný ale pýtal mlieko lebo tam bola osoba, ktorá bola ochotná mu ho urobiť. Pri druhom synovi som túto chybu nezopakovala a spí celú noc od 2 mesiacov. Podľa mňa netreba nahrádzať mlieko vodou. To je ten istý princíp vytvárania nezdravých spánkovýxh návykov.

stannkal
9. jan 2023

@sofia0106 my sme odnaucili tak, že sme postupne zrieďovali UM, každý týždeň lyžičku menej na to isté množstvo vody. Teda piť mohla kedy chcela a koľko chcela, len vždy redšie a redšie mlieko, až sme skončili pri vode. Potom nejaký čas chcela ešte aj tu vodu piť v noci, po čase to ale prešlo. Nikdy neprotestovala ani neplakala.

sofia0106
autor
9. jan 2023

Synček spi od svojich 8mesiacov sám v izbe. Boli obdobia, kedy prespával noc v pohode , bolo obdobie kedy už vôbec nechcel mlieko ani večer ani v noci. No posledných 5 mesiacov je zhoršené aj zaspávanie aj spanie . Cez deň sa naje ako 3 ročný, večeru ma 18;30 napr za tanier cestovín s omáčkou a okolo 19:30 3dcl mlieka.
Čiže na 100% nieje v noci hladný keď sa budi.
Skúsim teda ponúkať vodu a vydržať pár noci a možno si zvykne / odkvykne

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
murielaa
9. jan 2023

@sofia0106 Ahoj, presne toto riešim aj ja, malý ma 2r a stále sa budi na mlieko, mal asi mesiac, kedy spal celu noc, potom prisla choroba a vratil sa zasa k pytaniu mlieka, rozmyslam, ze mu vecer nebudem davat um, ale dam mu obycajne mlieko a uvidim, co to spravi ... a v noci ho necham bez, nech si trosku poplace a uvidim, ci to zaberie ... ak nie, odstahujem sa na severny pol :D

zuzkaa1991
9. jan 2023

@sofia0106 este posledné stoličky mozu ist ak nema ich náhodou

sofia0106
autor
9. jan 2023

@zuzkaa1991 posledné stoličky veru chýbajú . Už len tie. Keď ma cumel tak do neho agresívne hryzie, ale podľa toho čo vidím v jeho ústach tak ani náznak po nových zuboch 🤷🏼‍♀️

evical
9. jan 2023

@sofia0106 moj syn takto pil kravske vzdy o 4.00 asi do 2,5 roku. Potom prestal sam od seba. Nikdy som to neriesila. Vyhovovalo mi to lebo isiel spat o 20.00 o 4.00 sa zobudil - to uz je 8 hodin takte ci smad ci hlad tam uz mohol byt - a takto spal este do 8.30 rano. Ja som bola vyspata aj on. Druha mi prespi celu noc akurat o 6.30 uz hore. A kedze chodim spat o 1.00 moc sa nevyspim. 😅

sofia0106
autor
9. jan 2023

@murielaa aj ja som to tak brala, že nech si trochu poplace … ale to bol plač ako keď sa dve mačky začnú biť😀 alebo keď v harry potterovi vytiahnu z kvetináča mandragoru

sofia0106
autor
9. jan 2023

@evical aj u nás to tak bolo veľmi dlho, lenže začal sa častejšie budiť v noci a zakaždým ho ukludnilo len mlieko aj keď si len cucol, inak dokázal by hore aj 3 hodiny 🤦🏼‍♀️

lejduska
9. jan 2023

@sofia0106 asi pôjdem proti všetkým týmto názorom ako veľmi je neziaduce aby dieťa pilo UM. Podľa mňa 20m je v pohode vek na to aby to mlieko pil, pripadne pomaly znižovať dávku, ale prečo? Je na to nejaký konkrétny dôvod alebo len ten vek? Dcérka je staršia a pije UM a nevezmem jej ho preto lebo niekto niekde povedal, ze je veľká. Kojomaniacky vytiahnu cicku pomaly v skole tak mne ma byt blbé 2 ročnému dieťaťu dat UM? Sme ale trochu iný prípad pretože Dcérka je od 17 m slabý jedak, nemá pestrú stravu a tie vitamíny ma z mlieka,tak ho nebudem nahrádzať kravskym ktoré aj tak nechce. Občas dostanem od okolia ze dokedy takto? Co ja viem, dokedy bude chcieť 😃 alebo keď začne viac papať, aj tie dávky UM sú nižšie, potom príde škôlka a uvidíš, že si odvykne aj sam. Mimochodom pediatricka je s tým úplne oka a nevidí problém až do skoly

sofia0106
autor
9. jan 2023

@lejduska ja nemám nič proti keď dieťa ešte v takomto veku pije UM. Skôr som ,,proti” keď dvojročný sú ešte nacucnuty na cecku…..
ja to riešim preto, lebo sa synovi zhoršil celkovo nočný spánok a možno keby si odvykne od mlieka tak prespí celu noc . Keď sa aj trochu viac pomrvi hneď je hore lebo hneď chce mlieko.

penelope2066
9. jan 2023

@lejduska joooj ako s týmto Tvojim názorom súhlasím 👏👏👏😁 Tak tak,ako si napísala.Ked "kojomaniacka" vytiahne prsnik hocikedy a hocikde ( napríklad minulý týždeň som bola na káve v kaviarni a žena zrazu vytiahla prsnik a zacala kojit 5 ročne dieťa ) tak to je úplne v poriadku.Ale keď niekto dáva svojmu dieťaťu UM tak už sa nad tým niektorí pozastavuju,že prečo to stále pije?prečo nepije kravské? Atď... nech sa každú stará o seba...