7-týždňové bábo a umelé mlieko - rada

16. júl 2024

Ahojte. Prisla som sa sem poradit nakolko mam prve babo. Mala je cisto na UM, papa 4 odmerky s 120 ml vody kazde cca 4 hodiny (cize 135ml spolu). Skusala som davat aj menej, ale zufalo place hned po jedle a niekedy aj po 120 ml mrnci... a k veci - bolo by to spokojne babo, keby nebola po kazdom UM 2-2,5 hodiny hore. Po jedle si odgrgne a obcas aj zaspinka na ramene, polozim ju o 10 min do postielky a je hore, usmieva sa a po case zacne byt nespokojna, place, chce ist proste do zvislej polohy- takze na ruky, a odrgne si opat ale len tak slabucko a toto sa opakuje aj 5x za 2 hodiny a potom az zaspi... a takto dookola, cize moc nespi a tym padom ani ja. Pediater tvrdi, ze je to OK, tak sa len chcem opytat, ci je to bezne, ci to aj vy mate takto alebo mali ked ste boli ja UM. Pripadne ci sa tomu sa predist a robim nieco zle? Dakujem 🙂

beata_k
16. júl 2024

Pediater je s tym ok? A reflux mu nenapadol?

ella1234
16. júl 2024

Napadol ma prietok na cumliku či nemá moc veľký? Aku fľašku používate?

autor
16. júl 2024

@beata_k ano, spomenul reflex a poznamenal neprijemne, ze ten ma ale kazde dieta a boli sme vyprevadene z ordinacie, ze to je v poriadku.... ja som aj skusala vyvyseny polohu v postielke, aj klinovy vankus, ale bezo zmeny.

autor
16. júl 2024

@ella1234 pouzivame znacku MAM z DM, ma tu najmensiu dierku.

ella1234
16. júl 2024

Skusila by som asi rozdeliť pitie mlieka aspon na polovicu, polka fľaše - odgrgnut, druha polka fľaše - odgrgnut.
Ale asi to bude reflux s tým bohužiaľ nic neurobíš, (možno antirefluxne mlieko- ale z toho casto bábätká zapeka). čím bude viac bábo polohovane na brusku a vydrží viac na brušku tým to bude každým dňom o niečo lepšie 🙂

beata_k
16. júl 2024

Nema kazde dieta reflux. Pediater jak oci. Tvoje dieta kvoli tomu nemoze spat a on ti povie, ze je to ok. Skusila ju nechat dlhsie vo zvislej polohe? Alebo odgrgne a polozis ju? Mozno si slabo odgrgne.

autor
16. júl 2024

@ella1234 mlieka som zmenila z nutrilonu na hipp, z nutrolonu mala hrozne koliky a akoby utlo zmeniu mlieka teraz posledne dni, uz ostal len tento problem... mala ma 1x za den vela stolice - mala to aj pri nutrilone aj teraz pri hipp, brusko ma makke a asi ju neboli - odkedy je na hipp. Nuz, skusim rozdelit teda tu davku, len ci mlieko nevychladne ta 2. Polka, lebo nie vzdy odrgne hned. Niekedy ano, niekedy po 10 min. Na brusku je rada, len malo, kedze po jedle ju nechcem davat a potom uz spi a zas vstava s placom od hladu a ide jest.

viki191
16. júl 2024

Ahoj, moja dcerka sice dostavala materske mlieko ale z fľaše (odsate) no tiež sa budila kvôli refluxu, často sa jej čkalo, mali sme tiež vankúš ale pediatrička nam poradila gastrotuss - u nás zabral, zlepšilo sa to o 75%

autor
16. júl 2024

@beata_k ano, mavam ju na rukach co najdlhsie, ale priznam sa je to vacsie dieta vahovo, som na nu sama, a uz nevladzem ju mat ako predtym aj 30 min na rukach vkuse, tak uz len max 10-15 min a potom vzdy ked place tak ju dviham a cakam na tie dalsie odgrgnutia. Ono ked si aj hned odrgne tak dost "hlasno" ale to nie je ziaden ukazovatel, kedze nezaspi nikdy po jedle ani po prvom odrgnuti. A najhorsie je fakt, ze nemozem si sadnut a mat ju ja ramene, lebo to neznesiem musim proste stale stat.

ella1234
16. júl 2024

Polož vždy fľašku s mliekom do misky s teplou vodou a pekne zostane teplé 🙂
Ano aj my sme mali tento problem ze ako keby nebol priestor na to nechať ju na brušku poriadne lebo bud uz chcela jest alebo bola po jedle a chcela spat ✌️ myslim si ze minimalne polovica rodicov toto zaziva ale to prejde 🙂
A inak nosič alebo satku si neskusala? Ze by si nechala aspon babo vo zvislej polohe a aj si pospi?

gleep1
16. júl 2024

Moja dcéra reflux nema a v postielke polozená nenaspi nic, par minut po uspati sa zobudi. Ked chcem aby sa vyspala dam ju do nosica, kocika alebo kolisky.

autor
16. júl 2024

@gleep1 ano, mne ked uz spi, tak v kociku len.

beata_k
16. júl 2024

A je to urcite jedlom? Lebo napr. moje deti postelku odmietli. Akokolvek tvrdo spiace som ich tam ulozila do par minut hore. So mnou pospali bez problemov.

autor
16. júl 2024

@beata_k ano, urcite, lebo je to vzdy po jedle. A po 2 hodinach ak zaspi vobec, tak v kociku. V postielke len malokedy.

autor
16. júl 2024

@gleep1 aky mas nosic? Ja by som urcite riesila nosic alebo satku, ale pride mi to narocne a nevedela by som si to nastavit tak, aby to bolo tak ako ma byt. Vraj je to komplikovane... aby som neublizila dietatu vo vyvoji ak bude v nosici nespravne. Znama mi dala nosic manduca, ale citala som na to zle recenzie.

blaazi
17. júl 2024

Ja mam nosic rischino.flexible, je od narodenia. Velmi.si chvalia aj sestrice carrier one, ale pocula som dobre vevi.aj na moyo nosic. Urcite nie klokanky tvarickou vpred alebo lacne nosice z lidlu a pod, tie nie su ergonomicke, dietatko nema podsadenu ritku, kolienka musia byt vyssie ako ritka. Je tu na mk.aj skupinka s poradenstvom k.noseniu..

blaazi
17. júl 2024

Manduca je fajn cca medzi 3m a 1 r. Urcite nie od narodenia a neskor, ked je babatko vacsie, uz zase nesedi dobre.

andreatytler
17. júl 2024

Celkom nerozumiem rezimu co mate. Ona spi 1-2 hodiny, zobudi sa, das jej mliecko a ona zapi, ale potom sa budi kazdych 10 minut dalsie 2 hodiny, kedy konecne zaspi na dalsiu 1-2 hodinu.
Ak ano, tak si myslim ze je hladna. Viem ze umele mlieko zasyti viac ako materske, ale 4 hodiny medzi krmenim na 7 tyzdnove je dost dlha doba a myslim ze ona je proste hladna. Tiez si myslim ze jednoducho nepotrebuje spat hned po jedle. V tom veku je normalne ak je hore 1-1.5 hodinu. Niektore deti mozno aj viac.
Ja by som rozdelila krmenie aby bolo castejsie a vtedy bude stacit mensia davka a nebude sa jej grgat. Prva davka hned ako sa zobudi a druha davka o 1-1.5 hodinu neskor pred spanim. Mliecko ti vobec nemusi vydrzat. Ved zarob mensiu davku cerstvu na kazde krmenie.

autor
17. júl 2024

@andreatytler ahoj, je to takto: nakrmim ju, odgrgne si a neviem ju dat najblizsie 2 hodiny lahnut pretoze jej je to neprijemne, vydava cudne zvuky akoby mliecko sa jej vracalo krkom ale negrcka, tak ju stale mam na rukach kym zaspi. Hladna nie je urcite, plac od hladu uz mam uz nej zmapovany ako znie. Mne to pride akoby mala tichy reflux. Ze po kazdom jedle ju neviem dat 2 hodiny lahnut 😐

autor
17. júl 2024

@andreatytler mam teda skusit mensie davky napr. 90 ml ale vtedy to exne a place od hladu.. to je zacarovany kruh.

blaazi
17. júl 2024

To mas naozaj tazke, ked ju musis stale drzat na rukach... Velmi Ti odporucam nosic, ako som pisala vyssie, nam tiez pomahalo hojdatko babybjorn v najnizsej polohe, stale je babatko v nom vyvysene, nevracia sa mu tak mliecko. Samozrejme, nemalo by v nom.byt stale, ale uzasne to pomoze, ked treba navarit alebo si dat sprchu. Tiez si myslim, ze mensie davky mliecka su lepsie.

simona92101
17. júl 2024

Dieta ma skryty reflux,preto po polozeni place,lebo mu mlieko cestuje zo zaludka do hrdla a spat,je to bolestive,pali ich to.cize nie je to v poriadku,vsetky 3 moje deti to mali,prostredna dcera mala velke problemy so spankom kvoli tomu dlho.odporucam slaby prietok na cumliku,krmit najlepsie v polosede,potom 30 minut nosit aby mlieko sadlo.a stale aj v postielke vo vyvysenej polohe,bud vypodlozit postielku alebo klinovy vankus.AR mlieko ste nechceli skusit?

andreatytler
17. júl 2024

Aha rozumiem, pises ze place po krmeni od hladu, ale to len vtedy ak jej das menej ako tu plnu davku co si opisovala. No to bude tazke rozdelit, kedze si to potiahne vsetko naraz. A polozis ju nie preto aby spala, ale aby si ju nemusela drzat.
Podla mna ale na tom nie je nic zvlastne ak ju nemozes polozit ked ma bdele okno. Niektore deti proste nemozes polozit a vobec nemusia mat reflex. Niektore deti budu spokojne pozerat do plafona. 7 tyzdnove sa uz zacna zaujimat o okolie a hlavne chce aby si bola pri nej. Skus ostat lezat s nou, ci tiez zacne plakat po tom ako ju polozis. Je mozne ze ta iba vola aby si jej robila spolocnost. S tym nic nespravis. Tam len nosic pomoze. Preco ti vadi sediet v kresle a mat ju vo zvyslej polohe na ramene? Preco musis s nou stat?
Drzat ju vo zvyslej polohe 10-15 minut nie je dost dlho ak ma reflex. Vtedy urcite potrebujes tu polhodinu. Ak by aj nemala reflex, tak je normalne sa s dietatom hrat a zabavat ho aspon pol hodinu. Nosit ju po byte, ukazovat veci... Skus ju nosit v polohe na tigra ked lezi na tvojom predlakti.

gleep1
17. júl 2024

Ja mam sestrice carrier one, pri prvej dcere som mala andala nosic. Ten sa mi páčil viac, treba najst co sadne tebe a aby to bolo ergonomicke. Nastaviteľné nosic nie je vobec ťažké, existuju aj skupiny a poradne nosiacich zien, u nas napriklad byva raz za mesiac v zahorskej knižnici poradna a stretnutie, mozno najdes nieco take aj u vás