Poraďte sa s našou pediatričkou

michaela_bupi
25. máj 2015

Má vaše dieťatko citlivú pokožku alebo ho trápi nejaký iný detský problém? Poraďte sa s našou pediatričkou, ktorá tu bude pre vás každý deň poobede a odpovie na vaše otázky.

lennkka17
25. máj 2015

Dobrý deň, moj synček má 18 mesiacov a má na líčkach drobné vyrážky a tým pádom drsné líčka, stále sa mu to vracia, raz je to lepšie a inokedy sa to zasa vráti. Môže to byť alergia na nejaké jedlo? A posledný týždeň má už také aj čelo čo predtým nikdy nemal. Dakujem za odpoved.

rebekamarcusko
25. máj 2015

Dobry den,mam 2rocneho synceka a uz asi rok,do neho nedostanem inu stravu ako mlieko,spenat,kinder cokoladky,a monte(paulu,coko pudingy),krupicu. skusala som uz uplne odstavit od sladkeho,od spenatu ale radsej nejedol. neotvori usta na ziadne jedlo,pred jedlom vyslovene uteka.pritom vyvaram kazdy den,lebo ma to bavi a manzel je jedak.skusala som ho nechat s jedlom sameho,ale on sa s tym len hraje.nezaberaju ani probiotika bio gaia. obvodna nam povedala,ze ak dieta nechce nedonutim a neostava nic ine ako cakat. ja zatial cakam kym zacne rozpravat aby pochopil,ked mu budem vysvetlovat ze je to dobre,ze je to naozaj dobre. naozaj som skusala vsetko,pritom pred rokom mi papal aj ine jedla,spapal aj rohlik so syrom no teraz nic.uz som na nervy.

amadora
25. máj 2015

Dobrý deň, môj 7 ročný syn má asi dva týždne takéto vyrážky na lakťoch. Nikde inde na tele to nemá. Občas povie že ho to svrbí, ale nejako si to neškrabe, alebo sa na to často nesťažuje. Skúšali sme to vysušovať liehom, niekedy sa mi zdá že je to lepšie, ale stále to nemizne. Môžete mi poradiť čo to môže byť a čo s tým? Ďakujem pekne

gold22
25. máj 2015

Dobrý deň, môj 13-ročný syn má problém s krčnou chrbticou, ktorú si odblokuje mikaním hlavy - robí to často cez deň. Hovorí, že zacíti stuhnutie na krku a iba keď mikne hlavou tak sa mu uľaví. Ortopéd mu predpísal rehabilitaciu ale to veľmi nepomohlo. Boli sme za maserkou a tá nám povedala, že má skratené svaly na celej pravej polovici tela. Odporučila iba cviky, a suché teplo. Vraj sa to dá do poriadku. Trápi ho to už cca 2 mesiace. Dávali sme aj dorsiflex ale nechcem ho dopovať liekmi. Ďakujem za Váš odborný názor.

juliet221
25. máj 2015

dobry den . moj nastarsi syn 5 rokov ma dost suchu pokozku aj ked ho po kupani natieram. taku akoby drsnu. po celom tele . a dalsi problem mame s jeho kakanim. kaka mi tak 1x do tyzdna max 2x ja uz som zufala co s nim mam robit. obcas mam pocit akoby zadrzoval a bal sa inokedy neviem. . uz sme vyskusali vsetko mozne prirodne alebo aj lieciva no nic. dakujem za vasu radu

bubloska135
25. máj 2015

@rebekamarcusko ty mas taky isty problem ako my. Syn ma 2 roky a okrem kur.vyvaru a bananu, jogurtu a presnidavky nezje nic.

dankaa78
25. máj 2015

Dobry den.Dcerka ma od rana vytok./ako sopel konzistencia a farba zelenkava/Od vtedy lepsie a lepsie..preco sa to objavilo? Ma 15 mesiacov.dakujem:-)

pediatricka_bupi
25. máj 2015

@lennkka17 Dobrý deň, ako píšete, problémy Vášho synčeka samozrejme môžu súvisieť so stravou. Skúste vypozorovať, či sa vyrážka zhoršuje po určitých jedlách, hlavne takých, čo obsahujú známe alergény (napr. čokoláda, orechy, jahody, citrusy...). Suchá a drsná pokožka by ale mohla byť aj prejavom ekzému. Môžete skúsiť jeho tváričku premazávať- použite napr. Excipial U-Lipolotio (dá sa kúpiť aj bez predpisu) alebo si nechajte u svojej doktorky predpísať krém Lipobase. V prípade zhoršovania stavu Vám doporučujem vyšetrenie u detskej kožnej lekárky. S pozdravom Bartoníková

pediatricka_bupi
25. máj 2015

@rebekamarcusko Dobrý deň, podľa toho, čo píšete, to vypadá, že Váš synček odmieta jesť pevnú stravu. Nepíšete, či mu skúšate dávať tie ostatné jedlá v pevnom stave alebo rozmixované. Problémy s kŕmením sú u detí veľmi časté, obvykle to chce veľkú trpezlivosť a neustále skúšať pokrmy podávať, až si deti zvyknú a naučia sa jesť všetko. Z Vášho príspevku ale neviem, ako je na tom Váš synček s váhovými prírastkami. V prípade, že by sa prepadával v rastovom grafe, by som Vám určite radila navštíviť odborníka v gastroenterológii, aby vylúčil prípadný problém tráviaceho traktu. S podravom Bartoníková

socinka
25. máj 2015

Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať, čo sa má dávať na mliečnu chrastu...Môj malý ju má hore na hlavičke vo vláskoch, robia sa mu šupinky...niekde som čítala, že sa to má olejovať, niekde, že vyčesávať, inde radia do toho vôbec nebabrať. Vďaka za odpoveď 🙂

pediatricka_bupi
25. máj 2015

@amadora Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná len o reakciu kože v oblasti väčšieho tlaku, koža býva v týchto miestach drsnejšia a suchšia. Skúste postihnuté miesta premazávať olejom alebo mastnejším krémom. Ak sa objavia problémy aj v iných oblastiach, nechajte syna vyšetriť detským dermatológom. Zdravím, Bartoníková

tajka1986
25. máj 2015

Dobry den,mna by zauajimalo,dcerke som nasla za uskom hrcky,tri mozno styri,nie velke take do 1cmdost ma to vystrasilo,citala som na nete ze su to uzlinky ze casom zmiznu,ale skor mam pocit ze pribudaju nie miznu. Chora nebola,skor len prehladnuta s nadchou ziadny kasel ani teplota. Tak neviem ci treba ist lekarke nech sa jej na to pozrie? Doporuci nejake vysetrenie? Dakujem vopred za odpoved 🙂

pediatricka_bupi
25. máj 2015

@gold22 Dobrý deň, doporučila by som Vám pokračovať v zavedenej rehabilitácii. Ak nechcete syna dopovať liekmi, môžete mu skúsiť uľaviť od bolesti lokálnymi analgetikami- existujú rôzne gely, ktoré mu môžete vmasírovať do problematických oblastí (napr. Voltaren emulgel). Pri pretrvávaní obtiaží alebo ich zhoršovaní doporučujem podrobnejšie vyšetrenie (nepíšete, aké vyšetrenia ste absolvovali- napr. RTG chrbtice k vylúčeniu závažnejšej patológie). Zdravím, Bartoníková

syrik
25. máj 2015

@michaela_bupi Dobrý deň, moja 1,5 mesačná dcérka sa stále prehyba do luku, aj keď leží, stále tlači hlavu dozadu A do boku. Môže to súvisieť S refluxom? A zahlienenie môže mať súvis S refluxom? Je podľa Vás problém, ak som namiesto Maltoferu nasadila dcérke prírodný Ferrofoltis B A melasu? Z Maltoferu mala kŕče. Ďakujem pekne. Ps: super téma 🙂

rebekamarcusko
25. máj 2015

@pediatricka_bupi praveze mame vahu v norme,mame 16kg nechudneme skor sme baculati.skusala som aj rozmixovane aj v pevnom stave,nic nepomaha.on proste nechce.

rebekamarcusko
25. máj 2015

@bubloska135 niekedy som zufala,ale synator je maximalne spokojny :D

strociatka
25. máj 2015

@michaela_bupi Dcerka 3,5 roka sa nam jedneho dna akokeby vysypala, utvorili sa jej na rituske, trosku na chrbatiku a hlavne v kolennych jamkach cervene flaky, ktore ju vlemi svrbia a rozskrabava si ich do krvi. Nas lekar odporucil ihned dietu s vynechanim vsetkeho ovocia, sladkosti a hlavne mlieka. Po vysadeni sa vyrazne zmensilo. Odoslal nas aj na alergologiu, ale vobec nic nenasli, tak nam alergologicka doporucila mlieko vratit spat do stravy. Akonahle sme vratili mlieko do stravy, vsetko zacalo znova. Pritom alergia na mlieko sa vobec nepotvrdila. Pokozku ma odvtedy hodne suchu a v kolennych jamkach, rituske, vnutorne stehna je citliva, sucha, velmi ju svrbi a rozskrabava si ju do krvi. Nevieme ako mame dalej postupovat, ked vysadime mlieko je to vyrazne lepsie, no nie je to normal, ale s mliekom je to este horsie.

pediatricka_bupi
25. máj 2015

@juliet221 Dobrý deň, u Vášho synčeka sa pravdepodobne jedná o ekzém. Píšete, že mu pokožku riadne premazávate, ale ak to nepomáha, skúste zmeniť kozmetiku. Používajte hypoalergénne prípravky, môžete skúsiť napr. krém Excipial U-Lipolotio (voľne predajný) alebo Lipobase (len na predpis), premasťujte kožu aj viackrát denne. Možno budete musieť zmeniť aj prací prostriedok a upraviť stravu. Pri trvaní kožných problémov navštívte detského dermatológa. Čo sa týka problému s kakaním, nepíšete, či je pre syna kakanie problematické- bolestivé, či má tuhú stolicu alebo je stolica normálnej konzistencie, či máva bolesti bruška, nafúknuté bruško, ako prospieva... Na zmäkčenie stolice doporučujem dostatočný príjem tekutín a vlákniny, môžete skúsiť aj probiotiká, v krajnom prípade i laxatíva (po porade s Vašim pediatrom). Často sa ale jedná o psychický problém, môže súvisieť napr. s nejakými väčšími zmenami v rodine. Je dobré sa pokúsiť zaviesť určitý režim a navyknúť syna na pravidelné chodenie na toaletu v určitú dennú dobu (napr. ráno). Problém sa obvykle časom upraví. Vo Vašom prípade by som vzhľadom k súčasným kožným problémom doporučila ešte dovyšetrenie na celiakiu. S pozdravom Bartoníková

pediatricka_bupi
25. máj 2015

@dankaa78 Dobrý deň, nenapísala ste, odkiaľ dcéra ten výtok má. Ak z nosa, môže sa jednať o infekciu horných dýchacích ciest. Pri zhoršení stavu zájdite k pediatričke k dovyšetreniu a prípadnému nasadeniu antibiotickej liečby. Ak sa jedná o poševný výtok, je nutné vylúčiť poševnú infekciu- kultivačným vyšetrením sekrétu, a prípadnú infekciu preliečiť (v tomto veku obvykle súvisí s prestupom baktérií zo stolice pri používaní plienok alebo s močovou infekciou). Zdravím, Bartoníková

pediatricka_bupi
25. máj 2015

@socinka Dobrý deň, na seboroickú dermatitídu (ľudovo nazývanú "mliečna chrasta") by som Vám doporučila olejové kúpele (napr. Linola-Fett Ölbad či Bioderma), po kúpeli šupinky z vláskov vyčesať a pokožku premastiť krémom Excipial U-Lipolotio. S pozdravom Bartoníková

juliet221
25. máj 2015

@pediatricka_bupi na pohlad nic nevidno . len na dotyk. myslela som ze ekzem je vidiet aj na pohlad. co sa tyka kakania ta bolest bruska nevamava.konzistencia sa mi zda normalna. ma necelych 20kg a 107cm . probiotika sme skusali a nic. vlaknina mavaju v skole tak 2x do tyzdna. neviem ci je to dost. s tekutinou je to s nim boj. aj ja mam pocit ze by to mohol byt psychicky problem. no neviem ako to riesit.s narodenim brata a potom sestri si nemyslim ze to suvisi. strasne sa na nich tesil a ma ich rad.ked mal tak 9 mesiacov potvrdili mu aleergiu na BKM . pol roka sme boli na bezmliecnej strave a potom sme postupne zavadzali mlieko naspet . no opetovne testy mu nerobili. zdalo sa ze je vsetko ok . teda na gastre tak usudili po prehmatavani bruska. od malicka sa to s nim taha. problem s kakanim. myslite ze moze mat psychicky problem z toho utleho detstva? na celiakiu mu robili subezne s BKM . ta sa nepotvrdila. myslite ze stoji za pokus znova skusit vysadit mlieko a mliecne vyrobky. dakujem

pediatricka_bupi
25. máj 2015

@tajka1986 Dobrý deň, pochopila som, že tie uzlinky sú zväčšené len na jednej strane, je možné, že Vaša dcérka prekonala nejaké zápalové ochorenie v tejto oblasti a uzliny zareagovali zväčšením. Ak sa Vám bude zdať, že sa ešte zväčšujú alebo sa objavujú ďalšie, či pribudnú aj iné problémy (teplota, kašel, bolesti ucha...), navštívte svoju detskú doktorku, ktorá malej urobí krvné testy. S pozdravom Bartoníková

dankaa78
25. máj 2015

@pediatricka_bupi dakujem Vam ♥

pediatricka_bupi
25. máj 2015

@syrik Dobrý deň, nenapísala ste mi, z akého dôvodu má Vaša dcérka užívať železo. Narodila sa predčasne? A neurologicky je v poriadku? Pôrod bol bezproblémový? Ako vyzerali tie kŕče po užití Maltoferu? Prehýbanie sa do luku (tzv.opistotonus) nie je úplne normálny, môže súvisieť s dráždením nervového systému. Reflux potravy môže súvisieť so zahlienením, lebo šťavy zo žalúdku sa pri ňom dostávajú aj do dýchacích ciest, kde dráždia sliznicu, čo vedie k zvýšenej produkcii sekrétu. Na zmiernenie problémov z refluxu doporučujem zvýšenú polohu v postielke, častejšie kŕmenie po menších dávkach, ak je reflux výrazný, tak aj zahusťovanie materského mlieka (napr. Nutritonom- Vaša pediatrička Vám vysvetlí jeho používanie; prípadne ak nekojíte, existujú aj antirefluxné umelé mlieka). Čo sa týka substitúcie železa (nepoznám dôvod jeho nasadenia u Vašej dcérky), tak okrem Maltoferu existuje napr. prípravok Aktifferin- skúsila by som ho. S prípravkom Ferrofoltis B ani Melasou u takto malých detí nemám žiadne skúsenosti, ale dočítala som sa, že nie sú v tomto veku vhodné. S pozdravom Bartoníková

pediatricka_bupi
25. máj 2015

@rebekamarcusko Asi budete musieť byť trpezlivá a počkať, až si sám povie🙂

amadora
25. máj 2015

@pediatricka_bupi ďakujem Vám veľmi pekne 🙂

gold22
25. máj 2015

@pediatricka_bupi Ďakujem za rýchlu odpoveď. Máme urobený RTG C seg : blok C 4/5, vyrovanie lordózy. TH jemná esov. skolioza sec Cobb7 st
Dg. Chybné držanie tela, Bloc cervicalis toľko správa. Tak verím, že tie cvičenia pomôžu. Len už som veľmi netrpezlivá, zdá sa mi, že to trvá príliž dlho. Ďakujem

pediatricka_bupi
25. máj 2015

@strociatka Dobrý deň, u Vašej dcérky by sa mohlo jednať o prejavy atopického ekzému. Nepíšete, že by ste s ňou boli na detskej dermatológii, ale určite by to bolo vhodné. Pokiaľ vidíte zlepšenie po vysadení mliečnych výrobkov, tak ich zatiaľ určite nevracajte (môže mať nedostatok tráviaceho enzýmu laktázy, ktorý štiepi mliečne cukry). Navštívte kožného lekára, ktorý pri potvrdení diagnózy nasadí vhodnú liečbu, ktorá je komplexná a dlhodobá. Zdravím, Bartoníková

ifrit
25. máj 2015

Dobrý deň, chcem sa s pýtať, s manželom čakáme prvé bábätko. Manžel sa rok a pol lieči na mykózu na rukách - zasiahnuté spočiatku mal nechty a prsty. Nechty sa mu vyliečili, ale na prstoch má ešte ložiská - vyzerajú ako pri psoriáze - šupiny, ktoré sa časom odlupujú, občas mu rany krvácajú, koža tam je červená. Zistili mu však zo vzoriek, že ide o mykózu, konkrétne candidu albicans. Zatiaľ mu zakaždým predpísali len nejaké mastičky, ktoré bohvieako nezaberajú. Na kontrolu ide až v polovici júla a dúfam, že mu dajú už niečo silnejšie. Aké opatrenia máme vykonávať v domácnosti i v starostlivosti o bábätko, keď sa narodí a kým sa mu to úplne nezahojí? Ďakujem za odpoveď.

liveya
25. máj 2015

Dobry den, ak je tu ta moznost rada by som sa spytala. Moj 17mesacny syn ma priblizne mesiac na oboch licach take mini vyrazky s bielymi bodkami (vyzeraju rovnako ako pri narodeni). Natieram mu to calciumovym kremom, ale nezabera. Viete mi poradit co s tym? Dakujem