Výber strednej školy/gymnázia v Trnave

sofia_15
3. apr 2024

Dobrý deň, som siedmačka ale už 2 roky premýšlám nad strednou školou a stále sa neviem rozhodnúť. Učím sa podla mňa veľmi dobre. Jedine čo mi robí problém je francúzky jazyk (najmä kvôli výslovnosti) a niektoré učivá z biológie. Zatial mám samé jednotky. Ideme mi anglický jazyk, matematika, fyzika a geografia. Pravidelne sa zúčastňujem rôznych olympiád a súťaží a bola som úspešná riešiteľka z okresného kola geografii. Chcela by som sa viacej zamerať na anglický jazyk a biológiu. Diskutovala som o tom s rodičmi a oni si myslia že by som mala ísť na gymnázium Jána Hollého, prípadne bilingválné len obávam sa že som neni dostatočne dobrá na to. Zatial by som rozhodne chcela ísť do budúcna na vysokú školu. Hrám aj 8 rokov tenis preto som rozmýšľala nad Herdu ale nemyslím si že by som sa chcela venovať naplno tenisu v budúcnosti. Najviac som rozmýšala nad gymnázium Jána Hollého, Angely Merici, Jána Herdu a strednej obchodnej akadémii (bilingválne). Učiť sa viem dobre len mi robí starosti čo ak sa zle rozhodnem a v budúcnosti mi bude toho ľúto. Ako ste sa vy rozhodovali kam pôjdete na strednú školu? Máte niekto skúsenosti so strednými školami v TT? Mali ste nejakú motiváciu aj od učiteľov? Za každú odpoveď dopredu veľmi pekne ďakujem.

pauli222
5. apr 2024

@sofia_15 Ak ti môžem poradiť, treba sa zamyslieť nad tým, či určite chceš študovať po SŠ na VŠ a akej, bez VŠ absolvent Gymnázia nema žiadnu špecializáciu a môže robiť asistenčné práce s využitím jazyka napr. Neviem aký je tvoj zámer o VŠ, ale treba si uvedomiť, že možno kamaráti bez VŠ už budú chodiť do práce a zarábať a študent VŠ je odkázaný na financovanie rodičov a max robiť brigády.. Orientácia na matematiku alebo technický smer je zárobkovo lepšia ako humanitné vedy..dnes je už veľmi veľa vysokoškolákov s titulom sociálna práca napr a to ozaj nie je na bežné zamestnanie a nejaký wau zárobok. Vzdelanie zabezpečuje v prvom rade živobytie každého dospelého človeka. Skus si predstaviť tu VŠ a pripadne zamestnanie a potom na profesia si pozrieť ponúkané platy.. Nie je to síce žiadny romantický spôsob ako vidieť svoju budúcnosť, ale život po skole je o platení a nič nie je lacné.. Ak nemáš vyslovene srdcové odhodlanie na zameranie profesijné..že napr od detstva túžiť byť veterinár alebo kardiochirurg..tak sa úvahy o práci riešia ťažko a samotná motivácia dostať sa na VS, ostat na nej alebo sa z nej uplatniť v obore nie je jednoducha..ak to nie je ten odpadovy typ VŠ
Dúfam, že som ti pomohla a verím, že budeš úspešná, ak vždy budeš chcieť pri svojej snahe vytrvať, nech už robíš čokoľvek ako dospelá.

pauli222
5. apr 2024

@sofia_15 a ešte jeden pohľad ma odpoveď sama pre seba.. Na kariéru a lepší plat treba nejaký čas povedzme min 3r, aby plat išiel hore na rovnakom mieste alebo už v inom zamestnaní.. a potom tá otázka..co osobný život a rodina..robiť kariéru a deti mať neskoro,čo už nemusí byť.. alebo mať ich skôr a potom začínať akoby odzaciaktu kariérne.. Plus to, že ženy s deťmi majú horšie podmienky platové ako muž s horším vzdelaním a praxou na tom istom mieste..
Šikovný a pracovitý človek sa vie uživiť podľa mňa aj so SŠ, ak je napr odborná.. Mam VS a aj v obore mojej práce, ale vedela by som ju robiť aj bez nej v konečnom dôsledku..
Môj syn je ešte malý, ale netrvala by som na tom, aby mal VS, ale skôr prácu, ktorá ho uživí a niecim ho aj bude baviť..žiaľ robiť sa musí ešte tak 40r po VŠ a nie je nič horšie ako práca, ktorá nebaví a za mizernu mzdu..

sofia_15
autor
8. apr 2024

@pauli222 ďakujem veľmi pekne za odpoveď

dada5000
8. apr 2024

@sofia_15 a ja ti odpoviem co sa tyka skoly. Co sa tyka kvality skoly, tak jednoznacne Holleho gympel, alebo obchodna akademia. Ak je to tak ako pises, urcite to zvladnes. Su obe tazke ale pripravia
ta na prijimacky na VS .Sportovy gympel je uplne najhorsia volba a ani GAM uz nieje co byval, co sa tyka kvality vyucby. Aj popri chodeni na Holleho mozes hrat tenis, viem o 2, ktori robia sport vrcholovo .

karla21
6. júl 2024

@dada5000 čo je take výnimočne na Hollého ? Ja som počula , že tam neni taká dobrá klíma , tak neviem čo je na tom pravdy . Čo Hollého ponuka viac ? Nemyslím bilingválne štúdium

dada5000
6. júl 2024

@karla21 kvalita vyucby, v tom su topka. Kladie vyssie naroky na studentov. Vedomostne pripravi na vysoku skolu na vazne vysokej urovni, co zjednodusuje prijimacky ma vysku, ale aj zvladnutie vysokej ako takej. Presne preto je tam taky pretlak pri prijimackach. O nie dobrej klime neviem, vsade je nieco, tieto sumy by som brala s lahkou rezervou.