Vedeli by ste mi poradiť kvalitného realiťáka?

kitty147
4. jan 2024

Pozdravujem,
vedeli by ste mi poradiť kvalitneho realitaka? Alebo ak máte niekoho so skúsenosťou predaja nehnuteľnosti do 5 rokov.
Ďakujem 🙂

zic
4. jan 2024

@kitty147 a aky je rozdiel v predaji nehnutelnosti do 5 rokov a nad 5 rokov (co sa tyka samotneho sposobu predaja... nie zdanovania pripadneho zisku)...?

patka06
4. jan 2024

Predáš ako každú inú nehnuteľnosť a v nasledujúcom roku podávaš daňové priznanie - v tom ti poradí účtovníčka/ daňový poradca, nie realiťák
Platíš daň z príjmu a v ročnom zúčtovaní zdravotnej poisťovne doplatíš odvody z príjmu uvedenom v daňovom priznaní. Ročné zúčtovanie robí poisťovňa automaticky

cherrystone
4. jan 2024

@zic lebo su realitaci, ktori sprostredkuju predaj vo vyske povodnej nakupnej ceny a zvysok kupujuci doplati mimo zmluvu cash. tym padom sa vyhnu zdaneniu.

patka06
4. jan 2024

@cherrystone tak to je riadny risk pre všetky strany

zic
4. jan 2024

@cherrystone hmm... tak za prve ak to niekto nevie vycashovat, tak asi tazko, lebo na hypo potrebuju vydokladovat realnu (co najvyssiu) sumu. Nehovoriac ako pise @patka06, je to riziko, lebo bud si date peniaze z rucky do rucky, alebo ak by ten zvysok mal ist na ucet, tak je to dohladatelne...
A ako vieme, ani vyska cash transakcie nie je neobmedzena... takze to by musela byt velka nahoda zohnat v dnesnej dobe takeho kupcu... ochotneho robit taketo cachre...
A ak nahodou by niekto chcel tie peniaze prevadzat cez notara (zabezpeka)... lebo ved tazko inac (co bude skor - prevod / vyplatenie alebo zapis v katastri)... tak notari si setsakra davaju pozor na money laundering... tadial cesta nevedie... a zverit peniaze akoze realitakovi "zatial", nez sa prepise nehnutelnost je pekne riziko...Takze teoreticky to mozne je, prakticky si to (pri nie nejakej lacnej nehnutelnosti za 20-30 tisic) neviem predstavit.

kitty147
autor
4. jan 2024

@zic Neviem, že ako to funguje, či k tomu niečo treba navyše, nikdy som nehnuteľnosť nepredávala. Teda mi išlo skôr o to, aby sme na nič "nezabudli".. Pytala som sa, či máte realitaka + ci je niekto, kto to už zažil. Nepovedala som, že to musí byť práve realitak, čo to robil.
Tak ďakujem za rady.

kitty147
autor
4. jan 2024

@cherrystone Riskovať nič neplánujem. Len neviem, čo tej predaj obnáša.

cherrystone
4. jan 2024

@patka06@zic ja som tomu tiez nemohla uverit, ze na toto sa niekto dal. ale tak bolo silne obdobie nedostatku bytov, ked si predavajuci doslova mohli vyberat kupujucich a vela ludi kupovalo na cash (aspon v ba to takto bolo, ja som sa realne 2x nedostala ani na obhliadku, lebo ked sa objavila dobra nehnutelnost boli uprednosteni kupujuci s cashom, alebo sa zavolalo viac zaujemcov na obhliadku a byt dostal ten, kto dal najvyssiu ponuku). takze myslim, ze v tych podmienkach a tej dobe nebol problem niekoho zohnat, kto by do toho siel.

zic
4. jan 2024

@cherrystone tak pockaj, ale "kupit za cash" sa myslelo to, ze necakali na schvalenie hypo, ale zaplatili rovno - prevodom, nie ze im to supli v igelitke...

zic
4. jan 2024

@kitty147 Tak najskor je rozdiel, ci predavas nehnutelnost zatazenu hypo alebo nie... Ak nie, tak najdes kupca, spisete zmluvu (idealne od pravnika), overite podpisy... Odporucam pouzit notarsku uschovu i ked to stoji par eur (dat uschovu az do momentu prepisu nehnutelnosti, nie iba plomby... lebo kataster moze z roznych dovodov prevod zastavit)...
Ak je tam hypo, tak je to "zlozitejsie" o postup a koordinaciu s bankou (vycislenie uveru apod)... tam sa cast plati banke, zvysok majitelovi bytu... 2x kataster (raz druha banka zalozne pravo, potom zmazanie starej banky)...

simonka77
4. jan 2024

@kitty147 skus CASMAR, my mame s nimi najlepsie skusenosti (aj s takymto konkr predajom, ako si ty uviedla)