Strava a výslovnosť v škôlkach - Trnava

31. jan 2023

Dobrý deň, do nástupu do škôlky ešte mame čas no snažím sa prejsť si ich, urobiť prehľad.
Aká je strava v škôlkach ? Viem že niektoré škôlky ponúkajú detickam same sladené čaje, sirupove vody, sladke natierky veľa bieleho pečiva. V skratke, lacné potraviny s nízkou výživnou hodnotou. Rada by som svoje dieta umiestnila do škôlky, kde je strava pestrejšia a kvalitnejšia a kde deticky dostávajú aj cistu vodu nie len sladené nápoje, respektive najlepšie len čistú vodu.
Ocenila by som ak by mi niektora mamička možno poslala jedálny lístok na tyzden kde by som videla rozloženie stravy 🙂

Druha otázka sa týka reči a výslovnosti učiteliek v materských škôlkach. Po správnosti by mali rozprávať spisovne po slovensky no zaujima ma, či to aj naozaj tak robia alebo vo veľkom vypravajú po Trnavsky a potom deti nevedia správne rozprávať ?

konikkon
31. jan 2023

Stravna jednotka na dieťa v štátnej materskej škôlke je okolo 1,50 eur na deň ( desiata, obed, olovrant). Jedálne lístky v materských školách sú vypracované na základe zákonom daných noriem. Čiže tie jedálne lístky sú všade podobné. Vieš si predstaviť, čo za uvedenú sumu dokážu dieťaťu ponúknuť. Žiaľ. Ak sa mýlim a niekde to funguje lepšie, budem len rada. Lebo tých sirupovych vod a podobných nezmyslov sa celkom desím aj ja.

autor
31. jan 2023

@konikkon ach 🙄 v tom prípade doplňujem otázku na stravu v súkromných škôlkach, tam by to predsa malo byt oveľa lepšie, pestrejšie, pripadne za tie peniaze by mali byt ochotní vyhovieť mojej požiadavke o podávaní čistej vody na pitie či ?

rachel36a
31. jan 2023

Cistu vodu davaju v kazdej skolke, a strava aj v sukromnych skolkach sa riadi normami, takkze necakaj nic specialne...mne napriklad syn chodil do mestskej skolky,vo vedľajšej budove bola sukromna a stravu mali uplne rovnaku, lebo im varili v jednej kuchyni

danielkka
31. jan 2023

Ani na strednom slovensku v škôlke nerozprávajú spisovne...

noemi155
31. jan 2023

Moja dcéra nič iné nevypije len cistu vodu
Do škôlky si nosí každé ráno svoju flašku s vodou,z ktorej pije počas dňa
Problém vyriešený
Stravy majú od nového roka omnoho pestrejšie čo sa týka ovocia majú každý deň a niekedy aj dva druhý a k hlavnému jedlu začali pridávať zeleninové oblohy
Strava šla samozrejme hore,ale zas vidim zlepšenie,aj keď ona tam tomu moc nedá…

danieladugard
31. jan 2023

Prepacte, ze vam do tohto skocim, ale na SR nie je moznost doniest si do skolky vlastnu desiatu/obed (sucha strava, ktoru netreba prihrievat), ktore si potom dieta pri stole zje?

beata_k
31. jan 2023

@danieladugard Nie. Iba ak mas potvrdenie od lekara na alergiu alebo intoleranciu. Aj ked sucha a netreba zohrievat. Neviem si predstavit 20 detom takto servirovat desiatu a obed kazdy den.

autor
31. jan 2023

@rachel36a akurát som si pozerala stránku súkromnej škôlky - Kuzelná škôlka na Markovicovej ulici, oni majú vlastnú kuchynu 🙂 dosť sa mi to tam pozdáva len nemajú verejne sprístupnený jedálny lístok

@danielkka ale rozprávajú 😉 len treba chcieť, prízvuk je už druha vec ale predsa vyprávať, gadžovať či mluviť to si možme doma, na verejnosti a hlvne vo vzdelávacích zariadeniach by sa mali používať spisovne slova. Ale toto je moj názor samozrejme nie každý s ním súhlasí, mne ale veľmi záleží na tom ako bude moje dieta vedieť komunikovat 🙂
@noemi155 tak to máte fajn vymyslené,to je tiež dobrým riešením no počula som že sú škôlky kde to nedovolia vôbec nosiť si niečo vlastne 🤷🏻‍♀️

beata_k
31. jan 2023
beata_k
31. jan 2023

Cistu vodu maju k dispozicii cely den

autor
31. jan 2023

@beata_k ďakujem pekne za preposlanie jedálneho lístka. Je úplne v pohodicke, pestrý 🙂 ktorá je to škôlka prosím ?
Jedno čo ma k tomu ale zaujima a to všeobecne, prečo sa deťom v škôlkach podávajú tie kavovinove nápoje ako Čaro, biela káva či raňajkova káva ? 😅

danieladugard
31. jan 2023

@beata_k v Anglicku sa nevari v kazdej skolke,deti si nosia “lunchbox” a ides, nie je problem. Pohodicka. 👌aspon viem, ze sa deti urcite najedia.. ale o tomto tema nebola, len ma to zaujimalo. Dakujem☺️

beata_k
31. jan 2023

To nie je Trnava, ale v podstate je to podobne vsade.
Neviem ti povedat preco kavickuju 😄 Asi na spestrenie aby nemali kazdy den caj a mlieko.

danielkka
31. jan 2023

Nepoznam vsetky skolky, ale pracovala som v niekolkych skolkach/ skolach rozne po slovensku a cisto spisovne nerozpravali nikde. Vsade pouzivaju narecove slova, nespravne pouzivaju predlozky, makcia tam, kde sa nema alebo rozpravaju tvrdo... Ci uz s detmi alebo so mnou. Ale rovnako je to aj na uradoch, vlakovych staniciach.. tam, kde by tu spisovnu slovencinu clovek naozaj cakal.

beata_k
31. jan 2023

@danieladugard Jedia suche cely cas ako su v skolke?

ariannazara
31. jan 2023

Nepreháňas to tak trochu?🙈

lyci
31. jan 2023

jasne, ze su sukromne skolky, kde dbaju na stravu a pitie, napr. tu som vygooglila. vlastnu skusenost nemam
https://www.meduska.sk/about_us

guliver19
31. jan 2023

@danieladugard vdaka bohu ze nase deti nie su odkazane na nejake studene lunch box. Tie obedy a ich vyzivova hodnota v skolkach su nie prave idealne,ale teplemu obedu, teplej polievke sa nic nevyrovna!!! Takze dufam ze sikovne pani kucharky nadalej budu varit za ten smiesny peniaz zial co maju. Ja si to cenim velmi!

pralinka25
31. jan 2023

statnu skolku si v Trnave nevyberies kde sa ti paci. to neviem aku tlacenku by si musela mat. je to tu podla tvaleho pobytu a skolky kedze su beznedejne plne prihliadaju na to. bohuzial.
sukromnych je tu vela. moje napr. chodili do Besst a maju jedalny listok myslim priamo na stranke. my sme boli spoko. az teda na tu cenu.

pink_lady
31. jan 2023

Tak ak chceš aby tvoje dieta rozpravalo nie vypravalo, musis s tým začat doma. Ja som v Trnave studovala aj pracovala vyučující hovorili normalne, spisovne. Co sa týká stravy, je normovaná, či je to v sukromnej či statnej, je to jedno, iba že je extra školka zamerana, napr v Haluziciach je strava vegetariánská. No a Caro kvoli tomu aj že má dost pozitivnych ucinkov na organizmus

zara0201
31. jan 2023

Znama vari v sukromnej skolke kde si za vysoku cenu presadili brutalne zdravy a kreativny jedalnicek. Co z toho ked vacsina deti take jedla nepozna a nechce a 3/4 idu do kosa. Staci pozriet po detoch v meste ci na ihriskach- ns desiatu tycinky, brumiky,jupiky... Treba na stravu dbat,ale s rozumom a mierou. Aj dobre zostaveny jedalnik nie je napr.zarukou, ze sa aj vari z kvalitnych surovin.

aceris
31. jan 2023

@danieladugard neda. Len ak mas potvrdenie od lekara ze nemoze konzumovat beznu stravu a ma alergie. Ja takto musim synovi denne varit a chystat. Oni mu to len prihreju a my platime len rezijne naklady co mu to daju na tanier a za to, ze to svacnu do mikrovlnky.

danieladugard
31. jan 2023

@guliver19 mne to nevadi, my veceriame doma vsetci spolu 🙂

danieladugard
31. jan 2023

@beata_k ano, popripade im kludne prihreju v mikrovlnke. Doma mavame vzdy teple vecere. Tu je taky zvyk. Striedame sa s manzelom s varenim, kedze nie vzdy sme kvoli robote obaja doma 🙂

beata_k
31. jan 2023

@danieladugard A daju im to na tanier, ci jedia priamo z boxov?

danieladugard
31. jan 2023

@beata_k maju plastove taniere. Ani vidlicku atd nemusim prilbalit, ked balim jogurt, tak dcere daju lyzicku… umyvaju tam v kuchynke.. nic navyse neplatime..

beata_k
31. jan 2023

@danieladugard Jednorazove plastove?

ecko80
31. jan 2023

Ahoj, syn chodí do škôlky v TT, co sa stravy týka, áno, na desiatu majú takmer vždy biele pečivo, ale nátierky majú naozaj rôzne, aj so zeleninou, sladkú nátierku ani neviem či vôbec mali niekedy. Na pitie mávajú na striedačku mlieko, čaj a vodu, sirupové vody vôbec nie. Keďže malý je zvyknutý piť len čistú vodu, mlieko ani čaj v škôlke nevypije (nechutí mu to, inak nie som proti), ale počas dňa majú možnosť sa napiť vody aj mimo desiatej/obeda. Vlastné pitie/jedlo nie je dovolené si nosiť (výnimkou sú deti, ktoré majú potvrdenie od lekára kvôli intoleranciám).
Pokiaľ ide o rozprávanie, učiteľky síce hovoria spisovne, ale čo z toho, keď kopec detí v triede hovorí trnavčinou, naučenou z domu. Tomu sa človek veľmi nevyhne.

saxana000
31. jan 2023

Voda je k dispozicii v triede zasobniku kazdy den a cely den moja dcera dva roky nepila nic ine iba cistu vodu.ked bola smadna vzala si pohar so svojim zvieratkom a isla sa napit flasku si u nas deti nikdy nenosia s vynimkou celodennych vyletov ani jedlo si nosit nesmu.iba ak je od lekara potvrdena alergia alebo intolerancia..

danieladugard
31. jan 2023

@beata_k nie😃 male detske plastove. Este nieco?