Problémy so spánkom a nájdenie psychológa/psychiatra v Trnave

katkak2806
12. okt 2023

Ahojte, neviete o nejakom ozaj dobrom psychologovi/psychiatrovi, na ktorého nebudem dlho čakať? Mám už veľmi dlho veľké problémy so spánkom a neviem už takto fungovať.

jaska25
12. okt 2023

@katkak2806 ahoj, mala som rovnaké problémy. Nakoniec to vyústilo do uzkostno depresívnej poruchy. Psychológ ti s týmto asi veľmi nepomôže. Psychiater ti môže dať lieky. Ja beriem Mirzaten 7,5mg. Budím sa raz za noc, celkovo spim 7-8 hodin. Vyššiu davku som nechcela, aby som nebola otapena celý deň v práci. Avšak bohužiaľ moj psychiater má už plný stav. Ale skúsiť môžeš. ANIMO Trnava, daj do google.
Ak by ťa nezobral, skús svojho obvodného lekára, či by ti to nepredpisal. Ak by nezaucinkoval Mirzaten, este je Trittico. Všetko sú to AD, ktoré sa berú na noc. Nie všetkým ale zaberajú na spánok. Potom už jedine nejaké hypnotika.

zazalienka
12. okt 2023

Ahoj, je aj nová ambulancia v TT, vola sa Spiritty, ale myslím ze len na priamu platbu ..

katkak2806
autor
12. okt 2023

@jaska25 tiež si myslím že lepšie psychiater, ale hrozne sa bojím navykovosti liekov. Dnes som sa nakoniec objednala už súkromnému psychologovi, medzitým chcem poriešiť novú obvodnú doktorku, aj preventívnu urobiť... ja som sedem mesiacov po pôrode a ten spánok sa mi tak zhoršil, že sa zobudím v noci a neviem viac zaspať. Spím tak 3-4 hodiny, už sa stalo že aj celú noc som nespala. A už mám toho dosť. Tiež si musím občas dať lieky na spanie Frontin (od známej), keď už fakt potrebujem niečo pospať. A tebe ako začali tie problémy ak sa môžem spýtať?

jaska25
13. okt 2023

@katkak2806 najskôr prerušovaný spánok. Potom som si časom uvedomila že spím len 2-3 hodiny. Bola som veľmi unavená. Potom prišla mierna úzkosť (som to nepoznala, myslela som ze mam niečo s pľúcami alebo štítnou žľazou, keďže sa prejavuje ako tlak na hrudi a hrca v hrdle), panický atak a potom trvalý nekontrolovateľný plač bez príčiny. Najskôr som sa AD bála a teraz som šťastná že ich mám. Fungujem, smejem sa, pracujem, a aj spim tých 7 hodin denne.

j_anna
13. okt 2023

@katkak2806 podľa mňa zbytočne si nevytvárajte závislosť na liekoch..
Skúste sa najskôr zamyslieť nad tým, či máte v izbe,kde spíte dostatočnú tmu a ci cez den naopak máte dostatok svetla -najma ci mate dostatok prechadzok cez den..dalej pozor na kavu, cierny, zeleny caj, kolu..uplne maximum, kedy si to mozete dat ak sa chcete vyspat je o 15tej..dalej pred spanim minimalne 2 hodiny nepozerajte do ziadnych obrazoviek-mobil, pocitac, telka..takisto netreba sa najest tesne pred spanim..ja napr naposledy jem o 18tej maximalne..ked uz idete spat tak snazte sa absolutne sustredit len na dychanie..jedine vy rozhodujete o tom, ci budete rozmyslat nad roznymi vecami co vam nedovolia zaspat..len si lahnite a zhlboka dychajte..a myslite na nieco nenarocne, pekne..napr ja si predstavujem ze sa prechadzam po plazi..dlhe roky, vlastne vacsinu zivota som mala neskutocne problemy so spankom..takze viem o com hovorim..teraz zaspim za par sekund a ano aj sa v noci zobudim napr na wc alebo idem sa napit..ale dolezite je nezazinat ci svetlo..nezacat zas nad niecim uvazovat a rozvijat tie myslienky dalej..a uplny zaklad je nepozriet sa napr na mobil ze ake spravy prisli atd..dovolim si tvrdit ze ak toto budete zodpovedne dodrziavat pravidelne aspon zopar dni resp. tyzdnov, tak lieky urcite potrebovat nebudete. Drzim vam palce.

mk1111111111
13. okt 2023

A spankove laboratorium by si nevyskusaka? Tie lieky od psychiatraby som volila az na zavee, ked nenajdes inu pomoc

katkak2806
autor
17. okt 2023

@j_anna ďakujem vám za všetku rady. Takmer všetky dodržiavam, jedine čo mi robí problém je že môžem zhlboka dýchať, sústredit a predstavovať si niečo príjemné, aj tak sa to stratí a nahradí rôznymi nechcenymi myšlienkami, ktoré ani neviem ako mi vojdu do hlavy. No čo som nespomenula, mne sa tento spánok veľmi zhoršil po pôrode, som 7 mesiacov po ňom a preto sa v noci budím aj keď mi mala spí a nedokážem viac zaspať. Momentálne to mám tak, že večer ešte ako tak zaspím, ale niekedy sa zobudím o jednej, niekedy o druhej,... a viac neviem zaspať do rána. Alebo ma zobudí malá a už môžem robiť všetko aby som zaspala, nejde to 😏 a keď ide partner na 12tku celý deň, som z toho už nervózna, že nebudem vedieť fungovať celý deň, tak si dám tabletku na spanie, aby som aspoň čo to pospala 😔

isis234
30. okt 2023

@j_anna 👏 súhlas

vakatko
1. nov 2023

Zdravím,
v prvom rade by som zmenila Stravu, ktorá veľmi ovplyvňuje Spánok a Psychiku.
Na čas obmedziť až vylúčiť Cukor, Lepok, Bielu múku, Laktozu a hlavne Polotovary plné chémie a stabilizátorov.
Pridať viac Bielkovín, zdravých Tukov, Zeleninu, Probiotické jedlá....
Jedzte veľa kostný vývar so zeleninou a mäsom, hojí a posilňuje črevá + Imunitu.
Domáci Kefír z Tibetskej huby obsahuje veľa Probiotík a Enzýmov ktoré čistia črevá od hnilobných baktérií, pliesní, parazitov a posilňuje črevnú floru a Imunitu.
Info o Kefíre z TH je na google + kde ju zohnať.
Pliesne a Parazity tvoria v tele Toxíny ktoré, zhoršujú spánok a spôsobujú točenie hlavy, migrény, nesústredenosť, úzkosti ADHD až Depresie.
Jesť potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, céčko zvyšuje vstrebávanie vitamínov a minerálov.
Piť bylinkové čaje Zelený čaj, Púpavový, Klinčekový čistiace ako Pestrec mariánsky na detox Pečene .....
Kamilkovo - mätový, Lubovníkový, Levanduľový a Valeriána sú dobré na spanie ako aj
Zlaté Kurkumové mlieko - recept na google.
Používajte veľa bylinky pri varení Tymián, Oregáno, Rascu, Zázvor, Kurkumu, Cesnak, škoricu ničia pliesne. Kurkuma lieči zápaly v tele super na Klby a Chrbticu.
Prechádzky a Túry v prírode Vás zrelaxujú a dodajú veľa energie.
Dajte si do googlu " Pliesne a Parazity v črevách " aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť.
Nahradte Antidepresíva zdravou stravou a neničte si zdravie tabletkami, ktoré majú nebezpečné vedľajšie účinky pre organizmus.
Prajem veľa zdravia a pohody 🙂