Mozgová príhoda - rehabilitácie v okolí Trnavy

opica_skorica
3. jún 2021

Dobrý deň,
máte prosím Vás skúsenosť, kde je dobré rehabilitačné centrum po mozgovej príhode pre dospelého človeka v okolí Trnavy?
🙏🙏🙏🙏🙏
Také, kde s pacientom dosť cvičia a môže tam aj bývať?
Všetkým ďakujem za informácie. Momentálne je ležiaca, vek 85 a bez ochrnutia. Príhoda nastala 15.5. a umiestnenie v LDCH je iba na 3 týždne.
🙏🙏🙏🙏🙏

mogaa
3. jún 2021

@opica_skorica treba vybaviť kúpele a treba doprovod.....jedine kde by nepotreboval doprovod je NRC v Kováčovej, to je brané ako nemocnica, ale tam jedine ako samoplatca, lebo cez poisťovňu tam stavy po mozg.príhodách neberú , len po haváriách a úrazoch...ďaľšie riešenie, zohnať opatrovateľku čo bude pri ňom a zohnať súkromne fyzioterapeuta čo bude k vám chodiť, inak chodia aj z ADOS - ale tam sú rehabilitácie slabé, tie sestry nie sú rehabilitačné sestry....samozrejme ak nie ú problém financie tak napr. ADELI v PN ale to sú strašné pálky....

mogaa
3. jún 2021

@opica_skorica inak tie cviky sa naučíš aj ty, ja som mala mamu po mozgovej príhode, tá rehabilitácia pokiaľ tam nie je ochrnutie je pomerne jednoduchá cvičiť môže všetko, zo začiatku na posteli jednoduché cviky, zdvíhanie, rúk, zdvíhanie nôh, panvy.....treba začínať postupne, ale treba cvičiť pokiaľ je to možné každý deň, zo začiatku v takom veku stačí 10minut ...naozaj najlepšie čo môžete urobiť zonať domov fyzioterapeuta ktorý k vám bude chodiť aspom 3x do týždna alebo ak so seniorom nemá kto byť, tak zohnať mu opatrovateľku čo vie s takým človekom rehabilitovať....

opica_skorica
autor
3. jún 2021

@mogaa veď toto, že v Kováčovej si už dali medzi kontraindikácie imobilnosť. No trapi ma, ze zostala lezat a stale iba vyziva cez nos, pritom jest moze….. nie je ochrnuta.

benoite
3. jún 2021

@opica_skorica skuste Vitalita Lehnice, je to par km od BA. Moj oco tam bol po mozgovej prihode. A teraz od 1.6. Otvorili v Hlohovci nove specializovane rehabilitacne centrum pre stav po mrtvici. Neviem este viac prave to zistujeme.

mogaa
3. jún 2021

@opica_skorica imobilnosť ako taká nie, len musí mať doprovod...kontraindikáciou sú plienky, ale aj tam sa dá vybaviť výnimka....samozrejme doprovod v kúpeloch musí byť a bude mať len minerálny kúpel vo vani, nie v bazéne....Do Maríny chodia bežne deti s DMO na vozíkoch imobilné, takže ani u starších s tým nebude problém, treba si tam zavolať....NRC je brané ako nemocnica, tam bežne boli ľudia imobilní, na vozíkoch, učili sa tam samoobslužné činnosti - len stavy po mozg.príhodách sa dali len ako samoplatcovia...aj mamina bola po porážke a nechodila asi rok, tiež nebola ochrnutá....ono záleží ako dlho človek leží, svaly veľmi rýchlo ochabnú a potom človek nevládze.....dá sa to rozhýbať len treba cvičiť.....ak ju máte doma čo najčastejšie ju dávať sedieť, ak padá, podložiť vankúšom, paplónom, ak zvládne sedieť, dať na vozík a brať ju von.....veľký pokrok bude aj krok -dva, treba ju podoprieť pod paže z oboch strán a skúšať na chvilku postaviť, príp.urobiť krok.....únava obrovská, pre tých ľudí je to veľmi vyčerpávajúce.....

zuzkac2711
3. jún 2021

@opica_skorica ahoj. Neviem ako je to finančne náročné ale poznám ľudí ktorým veľmi pomohla rehabilitácia v Adeli Piešťany. Ak sa vám bude dať prezistite si to.. Maju tam aj hyperbaricku komoru čo by jej veľmi pomohlo ak nebude skontraindikovana

mogaa
4. jún 2021

@zuzkac2711 to Adeli je cena na 2 týždne cca 2500-3000eur(podľa procedúr) a tým že ide o 85 ročnú pani, by to bolo pre nu veľmi veľmi náročné, nakoľko procedúry sú na pol dňa a aj tie rehabitácie sú veľmi náročné....tam to má naozaj význam u mladších ľudí, ktorí tam idú na "doraz" svojich síl.....u starších ľudí sa odporúča cvičiť račej menej a častejšie, pre nich je lepšie cvičiť 10-20min. 2x za deň ako raz a dlhšie......v tom Adeli je cvičenie hodina+ iné procedúry ale celé to trvá pol dňa kedy je ten človek stále aktívny....

opica_skorica
autor
10. jún 2021

@benoite v HC to nové centrum ešte stále nemá zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poistovnou…. Lehnice zoberu i leziacu pacientku so sondou na stravu?

benoite
11. jún 2021

@opica_skorica no moj oco je leziaci, ma zdravu jednu ruku a nohu ale sam nic nespravi. Ale on sam je tak neviem. Najlepsie bude ak si tam zavolate, oni tam vsetko povedali.

opica_skorica
autor
11. jún 2021

@benoite riesili ste aj splnomocnenie na ukony?

kikuski
24. júl 2021

@benoite Dobry den, prosim, ako ste nakoniec riesili Vasho otca? Zlepsil sa mu stav? Ten nas tiez potrebuje rehabilitovat - ma presne funkcny len pravu ruku a pravu nohu, je to pre nas uplne nova situacia, tak hladam informacie, kde ho poslat, co robit. Vdaka velmi pekne

benoite
24. júl 2021

@kikuski ahoj, moj ocino je viac ako 2 roky po mozgovej prihode a zial jeho stav sa moc nezlepsil pri kazdom ukone potrebuje pomoc.

kikuski
24. júl 2021

@benoite ahoj, to ma mrzi. Musi to byt tazke. Riesili ste nejak to fyzio centrum? U nas je nadej, ze to rozhybe. Aka velka vsak netusim. Len by mal rehabilitoat cim skor.

benoite
25. júl 2021

@kikuski no nam doktorka povedala, ze je zazrak, ze vobec zije. Ocino mal ischemicku MP. Ma stale zapchatu tu krcnu tepnu, jednu uplne a druhu na polovicu, zial sa to neda operovat. Ako on prejde par krokov na g-aparate ale nie sam. Nevie sa sam posadit. Ale sediet dokaze. Nam chodil fyzio z ADOSU. Inac ak si zadas na YT STROKE tam je vela cviceni podla kr. Mozte doma cvicit