Mgr. Daniela Jánošíková PhD. - Asperger u teenegera

30. jan 2023

Ona vyšetruje aj staršie deti?
Ide o môjho 16 r syna mám podozrenie na asperger veľmi veľa veci tomu nasvedčuje.Rada by som ho dala testovať, ak aj nie k Janosikovej viete mi v Ba poradiť psychologicku, ktorá by s ním pohovorila?Alebo najprv so mnou?Syna začína trápiť, že nevie nadviazať komunikáciu, kontakt buď je veľký introvert, alebo črty aspergera.Pripadne viete mi napísať aki sú vaši teenegeri s touto odchýlkou?

aga2011
31. jan 2023

Ahoj,nemoze to byt len socialna fobia?deti v puberte vselicim prechadzaju.

kp7333
31. jan 2023

Asi by som zacala psychologickou a ta vas nasmeruje dalej. Naco strielat diagnozy od boka.

j.sarika1710
31. jan 2023

https://adeptzilina.sk/
(diagnostika porúch autistického spektra)

kacena4
31. jan 2023

v ba ho vedia diagnostikovat aj na psychiatrii asi najrychlejsie, v andrease drzim palceky

autor
31. jan 2023

@kacena4 az touto cestou nechcem ísť.Skor som chcela nech s ním niekto pohovori o škole, komunikácii.
@aga2011 myslím, že nie bol svojský od malička.Ale nič výrazné ostatní si nevšimnú len, že jeho ticho.
Ja ani neviem či mám do toho rýpať vôbec neviem čo robiť?Nechcem, aby vedel, že je iný, ale zároveň chcem vedieť či je sebec a zle som ho vychovala, alebo ho treba podporovať v tej komunikácii, alebo je introvert a brať ho aký je.
Ja by som asi chcela ísť najprv sama.On už vidí, že všetci vedia nadviazať rozhovor on nie, že nevie byť spontánny.Potom prišla pandémia, puberta stále bol doma a niektoré črty vidím výraznejšie.

kacena4
31. jan 2023

tak chces urcit diagnozu? ci len psychologa na pokec? to je rozdiel. akma problem v skole tak CPaP maju psychologa, popr. bezny psycholog je na pokec dobry

oneinamillion
9. mar 2023

@kacena4 ale prosím ta.. neviem či máš skúsenosť s touto dg, ale podľa toho čo pises, nie. Na diagnostiku AS je na Slovensku top odbornik práve psychologicka Janosikova, pripadne aj spomínaný Adept Zilina sú nepsychiatri a veľmi dobrí.
V tejto sfére naozaj môže byt užitočnejší psycholog, čo sa na danu dg. špecializuje, ako psychiater, pre ktorého je to okrajová problematika.

oneinamillion
9. mar 2023

@autor ako, boli ste niekde na dg? Ja bohužiaľ v BA psychológa neviem poradiť, ale veľmi odporucam fb skupinu Aspergerov syndróm, tam vedia poradiť so všeličím.

kacena4
9. mar 2023

@oneinamillion ja netvrdim ze janosikova nie je odbornik, ja hovorim ze dg. moze urcit len lekar t.j. napr. psychiater.janosikova je klinicky psychológ, ktora vysetri dieta a ak ma podozrenie na auti posle na psychiatrii... a predstav si ze mam 20r. skusenosti

oneinamillion
9. mar 2023

@kacena4 tak si predstav, že práve s Aspergerom je to na Slovensku tak, že vsade rešpektujú dg. od Janosikovej. Tým vsade myslím centrá špec.ped.poradenstva aj školy. Sama mám dieta s touto dg. celkom bez psychiatra, poznam minimálne 5 dalších. A nie že by nás tam niekto posielal, a ja som sa bránila, akonahle sme mali papier od Janosikovej, boli sme vybavení.
Vôbec to teda nie je pravda, že tuto dg.stanovuje len psychiater.

kacena4
9. mar 2023

@oneinamillion pozri da do spravy ci v nej mas napísané AS alebo "susp." AS, t.j. predpokladam AS (ale dg. musi potvrdit lekar) a cpp akceptuju aj to je to kvoli skole, ale ak potrebujes vyjadrenie na upsvar kvoli ztp ci kompenzaciam treba spravu od dr. - psychiatra

oneinamillion
10. mar 2023

@kacena4 som lekár, ja vážne viem, čo znamená “susp.” 😉
Napisala si, že dg. AS dava jedine psychiater. Čo nie je pravda.
Áno, kvôli kompenzaciam potrebujes spravu od psychiatra. Ale to sa tu neriešilo.
Pekný deň