Ktorý farár akceptuje krstného rodiča bez birmovky?

adabise683
1. jan 2025

Ahojte, neviete prosim vas ci niekde v TT je farar ktory akceptuje krstneho rodica bez birmovky? Dakujem vopred za info.

denisa_deniska
1. jan 2025

@adabise683 bez birmovky nikdy nebude krstný rodič, ale svedok krstu. Reálne by toto mal urobiť každý farár, treba to takto s ním odkomunikovať. Ale určite sa nájdu výnimky, ktoré budú mať problém

petraa2022
1. jan 2025

@adabise683 bez birmovky myslim, ze nie

adabise683
autor
1. jan 2025

@denisa_deniska to som ani nevedela ze je take cosi..dakujem za info

denisa_deniska
1. jan 2025

@adabise683 🙂 nie je začo, je to len slovíčkarenie, som proste krstná mama pre to dieťa

hsara99
1. jan 2025

My sme krstili v Hrubom kostole a ani jeden z našich krstných rodičov nemal v tom čase birmovku

btus
1. jan 2025

my sme krstili v Španej doline a krstný rodičia nášho dieťaťa majú len krst. Jediné, čo nám nedovolil, že krstní nemohli byť evanjelici. Veď koľkokrát ani rodičia nemajú birmovku. Niektorí ani prijímanie.

januska12323
1. jan 2025

Žiadny, krstný rodič musí mať všetky sviatosti. Inak nebude krstný rodič.

colsami
1. jan 2025

Krstny rodic nie je podmienkou krstu. Ak nemate koho dat za krstneho (ze nikto od vas nesplna podmienky), date svwdka krstu - kazdy knaz vam to vysvetli. Dnes je to dost bezne

martinka13
1. jan 2025

Moje obe deti majú krstných rodičov tak, že krstný má všetky sviatosti a jeho manželka prakticky len sobáš v kostole

nynia
1. jan 2025

žiaden

simik22
1. jan 2025

Ale prosim vás, môj manžel birmovku nemá a je krstný rodíc štyrom deťom, žiadny svedok krstu

katkaseiner
1. jan 2025

v Limbachu sa brali sesterka s muzom. Nevedeli mikoho najst kto by zosobasil a nasledne krstil ich dieta. Tam svedok/krstna nemala birmovku ..vsade ich otočili, jedine tu to nebol problem

adabise683
autor
1. jan 2025

@katkaseiner dakujem za info

adabise683
autor
1. jan 2025

@colsami super, som rada ze je taka moznost..vsak ide hlavne o to dieta ze bude pokrstene

zuzanaete
1. jan 2025

@adabise683 Napadaju ma mnohe otazky. Preco chcete krstit dieta? Krstny rodic ma ist prikladom dietatu a viest ho vo viere. Preco vyberate krstneho, ktory nema vsetky potrebne sviatosti a hladate, kde sa to da obist? Preco buduci krstny nechce prijat birmovku, aby isiel prokladom svojmu krstnatu? Nemusis sem odpovedat na tieto otazky. Lebo krstit dieta, len aby bolo pokrstene, nie je najlepsi dovod.

colsami
1. jan 2025

@zuzanaete dovolim si s Tebou nesuhlasit.
Pokrstit dieta je ovela dolezitejsie (ak je teda pre Teba dolezita ta sviatost), ako to, ci bude alebo nebude mat krstneho rodica, ktory NIE JE narokovatelny. Tak hadam chcu dieta vo viere viest aj rodicia, ak maju zaujem o krst.

zuzanaete
1. jan 2025

@colsami Da sa krstit aj bez krstnych rodicov, ak je krst pre rodicov dolezity. A autorka si musi sama pre seba zodpovedat, preco chce krstit dieta.

colsami
1. jan 2025

@zuzanaete no ved to hovorim, a predsa ona to akceptovala (ako vidis z jej odpovedi), evidentne nevedela o tejto moznosti ale uz vie a hovori ze "super" ze je to tak, lebo hlavne ze je dieta pokrstene. Si ju citala pozorne?

janinah
1. jan 2025

Verím,že sú kňazi,ktorých by ani vo sne nenapadlo,že niekto ide za krstného rodiča a nemá čo k tomu treba.Tiez sa nepchám operovat,ak na to nemám školu.Takze toto nech si každý zrovna vo svojom svedomí,raz sa za to zodpovedať bude.

adabise683
autor
1. jan 2025

@janinah z toho dovodu asi existuje ten svedok ... nemoze byt dieta "potrestane" tym ze nema moznost byt pokrstene len preto bo nema vhodneho krstneho rodica ....nevedela som ja osobne o tej moznosti tak som rada ze som sa spytala a dozvedela ze mame riesenie aj my akokrst zabezpecit

januska12323
1. jan 2025

@adabise683 dieťa nie je ničím potrestané, môžeš ho viesť k viere aj bez krstu. Poprípade krstiť keď na to nájdeš vhodného človeka. Nechápem tejto slovenskej tradícii krstiť len aby bolo.

kvetinka_2
1. jan 2025

@adabise683 myslím si, že každá farnosť/farár to má, ale to je základná požiadavka na krstného/birmovneho rodiča. Pokiaľ chceš byť krstný rodič: 1.musíš, byť veriaci, 2.kresťaň/katolík, 3.nesmieš, byť rozvedený, 4 mať všetky sviatosti (krst, prijímanie, birmovku). Mal, by si byť pre svoje krsniatko vzorom, čo sa týka duchovných hodnôt, motivovať ho chodiť kostola, samozrejme nie nútiť.

mima172
1. jan 2025

Ako je tu viac x spomenuté, bez birmovky nemôže byť krstný rodič ale len tzv svedok krstu. Môj krstný syn nemá preto krstného otca ale len krstnú mamu, keďže môj manžel nemá birmovku.

janinah
1. jan 2025

@adabise683 pokiaľ ja viem musi byť pri krste jeden skutočný krstný rodič so sviatostami a až druhý môže byť tzv.svedok krstu bez sviatosti

adabise683
autor
1. jan 2025

@januska12323 to nie len aby bolo ... ale pretoze chcem a "to tak citim" ... neskor bude na nej ako sa k tomu postavi

colsami
1. jan 2025

@janinah nemusi byt ani jeden, dnes je to naozaj bezne. Pred par mesiacmi to jeden biskup vysvetloval.

1sally12
1. jan 2025

@zuzanaete no prečo asi - pre "pokoj v rodine" a pretože "sa to tak patrí" 🙄 ...ale ešte aj obísť sviatosti...totálne pokrytectvo a nech si každý myslí čo chce.

simonka77
1. jan 2025

@1sally12 ale no. O pokrytectve medzi veriacimi ba aj samotnými farármi by sme mohli aj romány písať, však?

ninkiis
1. jan 2025

@mima172 ja som krstná mama aj bez birmovky. Zaleží od farara 🙂

mima172
1. jan 2025

@ninkiis Nechcem sa hádať, lebo ťa to môže zraniť (a to samozrejme nechcem), no realita je taká, že pravidlá sú stanovené. To, že sú aj kňazi, ktorí si ich ohnú, je žiaľ, tiež realita. Ak si veriaca, tak vieš o čom sviatosti sú a čo je ich pointa, čo je úloha krstného rodiča v živote dieťaťa. Birmovka je akýsi symbol kresťanskej dospelosti, dovtedy je veriaci človek akoby "len" veriacim dieťaťom a teda nemôže byť rodičom (krstným, či birmovným) nikomu inému. Ako sa píše vyššie, takýto človek je svedok krstu.
https://farnostsabinov.sk/sk/content/sviatost-k...