Práca, bývanie v TN

johonder
2. dec 2023

Ahojte, chcem sa opýtať na názor ako sa žije v TN? Ako je to tam s prácou? Či sa tam oplati ísť pracovať, bývať alebo riešiť skôr iné mesto ako napríklad Bratislava, Trnava alebo zahraničie
Bývam teda na juhu stredného SK a práve TN ma ťahá, mám 25 rokov, som bez záväzkov, ukončená stredná škola s maturitou.
Ak aj viete poradiť kde v TN alebo jeho okoli sú také firmy do ktorých sa oplati ísť pracovať a dá sa v nich aj zarobiť? druh prace nemám konkrétne stanovený, kľudne sa aj naučím niečo nove. No s nočnými nie som veľmi stotožnený, radšej by som bol bez nočných smien. Ale nevylučujem ani to úplne.
Pretože rozhodujem sa medzi prácou na západnom SK a v zahraničí, no všetko ma svoje + -. V zahraničí síce bude vyšší plat, ale taká ta civilizácia, spoločnosť bude obmedzená
A budem sa musieť vzdať rodiny, kamarátov…
Čo keď ostanem na sk bude síce nižší plat, ale bude čas a možnosť aj na také civilizovanie sa a nie byt len zahrabaný v zahraničí a chodiť domov na nejaký týždeň a zas naspäť.
Ešte ma zaujíma aký plat v TN je taký potrebný na také normalne fungovanie, že niečo aj odložím? Nejakých aspoň 1000€ v čistom?
Ďakujem za váš čas a názor.

svetlonos
2. dec 2023

@johonder
ahoj, ake mas vzdelanie, pracovne skusenosti a ake jatyky realne ovládaš?
V TN ako v kazdom inom meste potrebujes platit najom, 3 izbovy byt 600-800 € s energiami. Taky ako ty casto idu 2-3 a byvaju spolu v byte v ramci setrenia, pripadne firma poskytne ubytko. Samozrejme platis sam.
Vacsinou firmy davaju stravenky, takze obed v okoli ti to vacsinou zaplati prevaznu sumu. Naklady na zivot take bezne asi ako vsade, a rataj s depozitom a 2-3 mesiace najom predom.
Pozri na profesii Trenčín a pracovne ponuky a budeš mat prehlad o platoch. Rovnako aj o najmoch.
Zalezi aj od toho, ci budes robit v potravinach alebo v korporate.
TN je inak pekne nesto na zitie.
Zahranicie - vies jazyk na komunikativnej urovni? Gastronomia ponúka fajn zarobok momentalne, vacsinou aj ubytko za mensi poplatok = ideal na zatobenie si na urcity cas. Robiť a setrit. Ak by si tam neustale riesil zabavu, ani neries.

johonder
autor
2. dec 2023

Vzdelanie mám odbor hotelová akadémia, pracoval som už ako čašník, Kuchar (len už neviem či ma presne toto napĺňa a chcem to robiť, preto som začal s prácou mimo môjho odboru), ďalej pracoval som 3 roky na VZV a teraz pracujem ako elektrotechnik (kamery, alarmy, fotovoltaika, atd) no v tom sa ešte stále len zaucam, no som manuálne zručný, no viem si predstaviť napríkad aj nejakú prácu šoféra na nákladných autách, stavebné stoje, ale aj dodávke či osobaku…
Jazyky ANJ, NJ ale to sú také základy len
To zahraničie ešte doplním, len pracovať a nie žiť tam
Bola by to práca skôr taká turnusova čiže behačky, čiže nejaké stavbarstvo
A nemám takých ľudí, ktori by išli so mnou bývať do bytu a spoločne si rozdeliť nájom

babulkomale
2. dec 2023

@johonder oproti TN je urcite lepsia Trnava. Viac firiem, vyssie platy. Doprava v TN je priserna,.jedno z najhorsie riesenych miest s uzkym hrdlom uprostred, cez ktore musis prejst ked ides z jedneho konca na druhy a neda sa tomu nijako vyhnut.

anonymanonym
2. dec 2023

TN je moje rodne mesto, a sice mam teda k nemu citovy vztah, tak objektivne su aj lepsie mesta na zivot, sama som v nom nezostala žiť. Ano, TN je pekny, historicky, ma taku ako keby dušu, najma ten hrad a namestie (ktore je pekne) pod nim robi vela, ale aj okolita priroda, Brezina, okolie Vahu..., je tam dobre napojenie na dialnicu, pristupne nakupne strediska a snad vsetky obchody od vymyslu sveta.. Na druhu stranu s pracou to nie je az take ruzove (co mam byvalych spoluziakov ktori zostali žiť v TN, tak vacsina dochadza za inou pracou inde - NMnV, TT, BA ..), doprava hrozna, parkovacia politika (najma pre teba ako abonenta ak si nevybavis trvaly pobyt tak to budes mat s parkovanim extremne narocne), byvanie podla mna relativne drahe oproti inym mestam, .. z mojho osobneho pohladu sa mesto malo stara napr. čo sa tyka kosenia, uplne rozpadajuci sa most, v mnohych castiach "rozbombardovane" chodniky ..
Vela pretlaca cyklistov vsade, cyklotrasy atd. co ak si vasnivy cyklista je plus, ak nie si, tak mnohym chodcom to uz ide na nervy, ked sa chce prejst napr. po hradi a stale sa musi uhybat..

anonymanonym
2. dec 2023

A vyjadrim sa aj k tomu platu ked si sa pytal. Nenapisem presne cislo, kazdy ma iny standard, ale podla mna ak tam chces žiť sam, tak sam v byte hoc v garzonke si zaplatis za to fakt vela, nejaky zdielany byt este ako tak. Ak mas auto, tak ako vravim, parkovanie stoji vela. Hlavne ak mas v plane byt abonent tak si to moc ani predstavit neviem lebo zaplatis vela a aj to budes moct parkovat len obmedzene. Ostatne vydavky (jedlo, zabava a tak) asi ako vsade.