Potrebujeme pre bábätko pas? Taliansko

sudabe
31. júl 2018

hojte narodila sa mi dcerka v taliansku chcem ist s nou na slovensko treba jej pas? Ci staci karta z kodice fiscale?

ebi88
31. júl 2018

Pas. Kodice fiskale tu nikto nebude rozumiet co je. ???
Aj male babatka musia mat pas - ochrana pred unosmi deti.

ebi88
31. júl 2018

@ebi88 a plati to aj v ramci eu (dospelemu staci ociansky)

sudabe
autor
31. júl 2018

@ebi88 dakujem povedali mi ze to staci v ramci eu, len u nas musi byt pas preto sa pytam

ebi88
31. júl 2018

@sudabe nie, vsade v eu musi mat babatko- dieta svoj pas, nie len u nas. Plati v celej eu. Aj ked dospely pas mat nemusi. Ako pisem vyssie - kvoli unosom deti.

ebi88
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ebi88
31. júl 2018

@sudabe aj ked jeviem sice co je kodice fiskale ale pas je pas.

sissy27
1. aug 2018

@sudabe pýtaj sa radšej na ambasáde, lebo ako vidíš, tu sa ti dostane odpovedí od ľudí, ktorí síce nevedia, čo to je, ale určite to nie je dostatočné na tvoje účely 🙂
Pokiaľ tam nie je fotka, tak to nie je doklad totožnosti a nie je možné ho použiť ako cestovný doklad. Predpokladám, že ani v taliansku sa to neberie ako doklad totožnosti, napr. ak ťa kontrolujú policajti na ceste, tak musíš predložiť ID s fotkou, nie?

zenaajmama
1. aug 2018

@sudabe 100% istotou ti môžem povedať že pas dieťa potrebuje aj v ramci EU, od 0 do 15 rokov.
Od 15 má občiansky preukaz.

narayan
1. aug 2018

...na 100% pas, moj syn je narodeny v Cz, trvaly pobyt na Sk, ma obcianstvo aj ceske aj slovenske a aby mohol cestovat medzi Sk a Cz pas potrebuje tiez, aj ked je obcan oboch krajin.

babi81
1. aug 2018

@sudabe pas alebo taliansky obciansky preukaz (carta identita).codice fiscale nestaci.

kkl82
1. aug 2018

ano, potrebuje, nariadenie je platne pre celu EU.
ak ides letecky, tak pas musis mat, lebo ta ani nepustia cez check in. a aj ked ta pri prechode autom cez hranice v ramci schengenu kontrolovat nebudu, staci ze sa nieco stane a mas problem. pokazi sa vam auto a vy sa budete musiet niekde ubytovat, tak na teba mozu zavolat policajtov, ked nepredlozite aj pas dietata. ak budete mat nehodu, ty alebo dieta sa zranite, dieta od teba oddelia a ty najprv musis dokazat, ze je naozaj tvoje. plus milion moznych scenarov, pricom ziaden nestoji za to, aby si riskovala cestu za hranice bez pasu pre dietatko...
ano, vela rodicov stale cestuje napr. do Ciech na vylety alebo do Polska na nakupy bez pasu, ale to je len o pokusani stastia...

ebi88
1. aug 2018

@sissy27 ty co si mimo, moja? Nie son Talian ani nie som povinna vediet po taliansky, ale som slovensky pravnik, viem o tom nieco, pas je pas, moze to byt aj panna maria svata v preklade a nepomoze jej to. Ak to nie je pas je jej na dve veci.

sissy27
1. aug 2018

@zenaajmama
@kkl82
@narayan baby, niektoré krajiny majú aj pre deti od narodenia ID karty (obdoba nášho občianskeho preukazu) platné aj ako cestovný doklad v rámci EU a neviem, či to nie je práve Taliansko.
pani právnička @ebi88, aj pre vás 🙂

ebi88
1. aug 2018

@sissy27 netaraj prosim ta

sissy27
1. aug 2018

@ebi88 no netáram, predstav si. Mimochodom, vš v sládkovičove z teba nerobí vševedúcu. Nie som tvoja a zváž svoje vyjadrovanie, nech nerobíš hanbu právnikom.

henikav
1. aug 2018

@sudabe ano aj dcerka potrebuje pas, ale moze to byt zdlhave vybavovanie, V pripade ze potrebujete vycestovat na slovensko, ti mozu na ambasade vystavit docasny cestovny doklad, je platny mesiac a iba na tu jednu cestu na slovensko. Potom na sk uz vies vsetko povybavovat rychlo. Predpokladam ze rodny list uz mate

ebi88
1. aug 2018

@sissy27 sladkovicka urcite nie.. ale ani internet, hanbu si robis akurat ty, pises hluposti a zavadzas.

henikav
1. aug 2018

Este tolko ze to vybavia na pockanie na zaklade predlozeneho rodneho listu, dietatko na mieste odfotia a stoji to okolo 25€

kkl82
1. aug 2018

@sissy27 ano, to ja chapem. ale pokial viem, codice fiscale je obdoba nasho napr. rodneho cisla a sluzi na identifikaciu osoby, akurat to maju na karticke (nieco ako Social Security number v USA). teraz sa tam vydavaju karty, ktore su zaroven platne aj ako karticka poistenca. ale ani u nas s kartickou poistenca nemozes vycestovat namiesto pasu. Kym na oficialne uradmi vydanej karticke nie je fotka, tak nemoze byt pouzita na identifikaciu dietata pri ceste do zahranicia.

ebi88
1. aug 2018

@kkl82 presne tak, moze sa vydavat aj detom v pohode preco nie, ale neznamena to, ze moze na tento doklad cestovat, navyse deti pozivaju extra ochranu, preto tento doklad musi byt pas s fotografiou, ako som pisala, kvoli unosom a identifikacii deti.

kkl82
1. aug 2018

priamo zo stranky EU:
Travel documents for minors – Italy

Italian minors can travel within and outside the EU with a valid individual travel documentitaliano: identity card or passport (for non-EU countries).

Until they reach 14 years old, Italian minors can leave the country provided that:

they are accompanied by at least one parent or guardian;
or by up to a maximum of two accompanying persons, designated by the parents or guardians in a declaration italianopdfitaliano (dichiarazione di accompagnamento) to the police (questura), who will be indicated on the minor's passport or a separate document to be shown at the border.
The same documents needed to travel from Italy are required to travel back.

Minors with EU citizenship must have a valid passport or identity card. If they travel:

on their own or:
with adults who are not their legal guardian(s); or
with only one parent
they may need an extra (official) document signed by their parents, second parent or legal guardian(s) authorising them to travel. This document may vary from country to country and the traveller must therefore ask for information from the authorities in their own country before travelling.

An EU minor wishing to travel from Italy needs the same documents required to enter the country.

ebi88
1. aug 2018

@kkl82 pk kazdopadne code fiscale nema fotografiu, co musi mat.

jana_eyre
1. aug 2018

kedze dieta nema iny doklad na cestovanie (rodny list na to nesluzi) musi mat pas uz od narodenia..

kkl82
1. aug 2018

Sice je tam pisane, ze passport alebo identity card, ale ID card je obdoba nasho obcianskeho a vydava sa po dovrseni 15 rokov. Takze suma sumarum, pas dieta MUSI mat. Este je tu riesenie od @henikav - a to vybavit jednorazove povolenie na ambasade.

narayan
1. aug 2018

Baby notaaak, nehadajte sa ....ja by som to zhrnula tak, ze mozno nejake karty existuju, ale moze ich akceptovat napr. Francuzko, ale Slovensko nie, alebo mozno aj akceptuje, ale zrovna to "ti" pani policajti nemusia vobec vediet (u nas je vsetko mozne) preto by som to neriskovala a pas si urcite vybavila...no je to na tebe, ja by som tych x hodin netrpla, ci to bude stacit, ci vas nahodou nezastavia a nebudu preverovat, vtedy vas mozu aj zadrzat na dalsich x hodin a v tychto horkach, ktore maju pokracovat aj bud. tyzden, bych to s malym dietatom asi fakt neriskovala....

kkl82
1. aug 2018

a plus, ak chce zadavatelka temy cestovat s dietatkom sama, bez otca dietata, bolo by dobre vybavit si aj jeho suhlas.

kkl82
1. aug 2018

@narayan tu sa nikto nehada, az na nejake osobne utoky dvoch prispievateliek. EU ma platne predpisy, ktore respektuje kazda krajina EU. ak ma nejaka krajina platne ID karty pre deti a su akceptovane namiesto pasu v jednej krajine EU, musia byt aj v inej krajine EU. Ale Taliansko to nie je. Staci si overit info na stranke EU alebo ambasade a nie dohadovat sa sposobom ”Ja si myslim...” Tto su fakty a darmo bude niekto policajtom v inej krajine vysvetlovat, ze jej zle poradili na modrom koniku...

kkl82
1. aug 2018

tu je konkretna stranka https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/en... po rozkliknuti “choose country” najdete krajinu z ktorej/do ktorej chcete cestovat v ramci EU a dohodarskych krajin (Svajciarsko, Norsko atd.)

henikav
1. aug 2018

napriklad moje deti maju ID karty, ale na kartach pre malickych nie je fotka, takze doklad bez fotky neuznavaju.

@sudabe ja ozaj cestujem vsade s detmi, ozaj mas moznost len ten docasny cestovny doklad, alebo si vyziadat cez ambasadu pas, ale to moze trvat aj 2-3 mesiace, na to sa vopred opytaj ako dlho sa caka a teraz v lete pridaj mesiac, maju velmi vela ziadosti takto v lete

babi81
1. aug 2018

@sissy27 je tam aj taliansko vydava ID card aj pre deti, musi mat obcianstvo it, vybavis na pockanie, musis doniest 2fotky dietata, na konsolate mimo it alebo na urade priamo v it.dcerka ho ma.