Dobrý večer.
Je tu niekto kto sa zobral a len proste šiel mimo svoju krajinu bývať ?
Obávam sa čo bude u nás na SK..
Jazyky neovládam. Za to ruky zdravé mám..
Majetky nemám.
A pár tisíc na rozbeh v cudzej krajine by mi hádam stačil 😄
Mam dieťa ktoré ma ADHD, oneskorený vývoj, mentálna retardácia ľahká forma..
Nepáči sa mi tu prístup k takýmto deťom (jeden z dôvodov odchodu, asi najväčší)
Len sa obávam aké je školstvo v cudzine.. Čo som zisťovala vraj Taliansko je úžasné čo sa týka znevyhodnených deti.
Prosím vás hlúpe komentáre múdrych žien si nechajte doma pre mužov
Dík
@abbey1 Vyjadrila som sa hlúpo.. S mužom a mojími rodičmi. Zatiaľ si chceme prenajať, neskôr po zistení, zakúpiť nehnuteľnosť. Čo sa práce týka je to neistota, preto sa muž zatiaľ do toho extra nehrnie. Doma ma fajn prácu aj ked fyzický náročnú, za to dobre finančne ohodnotenú.
Zdravotníctvo neviem ako funguje dohladám 🙂
Som na vážkach, ale naše školstvo má psychický zničí
Skús pohľadať na Instagrame žienku Zlomatka v Itálii .. ona takto odišla bývať do Kalábrie, má dve deti, z toho jedno postihnuté.. ona je dôkazom že sa všetko dá keď sa chce 😉
Presne zmlomatka v Italii akurat hovorila o tych inych detoch, ze je to ine. Skus sa jej ozvat a popytat sa. Ona tam tiez odisla z CZ.
Ďakujem dámy, sledujem ju od začiatku, aj ona je dôvod môjho výmyslu.
Len keď strach je väčší pán.. Známa čo žila sama v IT spomína len v dobrom.
Len sa obávam toho ze žiadny jazyk neovládame, aj keď naučiť sa dá.
Práce sa nebojím, ruky mame našťastie zdravé zo začiatku by bolo jedno čo by nám nejaký peniaz zarobilo 🙂
Myslím že ani ona nevedela hneď taliansky.. aj vieš kde konkrétne by ste chceli ísť?
No jo len tak odist do cudziny, nevediet rec, nemat nic, a mat nestandardne dieta, to je uplna pohodinda 😃
Byvame sice v inom state, ale stahovali sme sa tiez so skolakom z jednej krajiny do druhej … nechcem Ti brat iluzie ale najskor sa nauc jazyk, aby si vedela vybavit veci, co sa tyka skoly … uzasny pristup mozu mat, ale ty musis vsetko vybehat a vybavit + nie vsetky skoly maju uzasny pristup … a kym sa ani ty ani dieta neviete dohovorit je to zahul a aj sa to prejavuje…. Moj skolak sa tiez uci novu rec, kt ja mam na urovni native a teda je to narocne veci vybavit vybehat pritom moje dieta je “standard”, ako budes komunikovat s ucitelmi a vysvetlis specialne potreby dietata? Je fajn, ze Ti niekto da tip, ale zacni sa ucit .. pouzivaj rozum a vypni IG, na rozpravky si stara… snad si nemyslis, ze ta pani nataca spontanne prispevky bez toho aby mala backup 🙈 … najskor potrebujes pracu, aby Ti vobec niekto nieco prenajal pokial nezaplati s na rok dopredu … ani najomnu zmluvu neprecitas , potrebujes vybavit prihlasenie, poistovnu a potom mozes zacat hladat skolu .. …
Jazyk sa musis naucit. Zacni hned na novy rok. Taliančina je lahka ale musis ju vediet.
Divcata, naco jazyk, ved ruky ma zdrave 😀🤦♀️ Vsetci sa tam o nu na pracovnom trhu pobiju.
Ehm, Taliani su dost haklivi na svoj jazyk. Oni aj ked vedia nahodou anglicky, tak sa tak s cudzincom ani nebudu bavit, mi to pride ako naschval. Aj na tu taliansku povahu je treba si zvyknut. Mna ide roztrhnut z ich hlucnosti a pomalosti len ked som tam par dni. Keby som tam mala zit natrvalo a riesit cosi, asi im ublizim 🙂
Jazyk je zaklad, v IT to plati dvojnasobne. Bez toho nevybavis nic, obzvlast, ak mas nestandardne dieta. Takze uc sa, dri na sebe v tomto a ak sa budes vediet aspon ako-tak dohovorit, tak mozes odist. Drzim palce, Taliansko je krasne (ale ma svoje muchy 🙂 ).
Taliani sú úžasný, srdečný, pohostinní ale čo sa týka jazyka naozaj sú naň haklivy, ja som síce žila vo Švajci ale úplne pri hraniciach a majitelia hotela v ktorom som pracovala boli Taliani, musela som si fakt zvykať na ich temperament, hlučnosť.. Určite bez jazyka ze úplne nič by som tam nešla a najmä nie z dieťaťom neštandardný už iba preto lebo by som chcela aby ono bolo v komforte, ja som došla do Švajčiarska študovala som tam na skole, nemčinu som mala v malíčku dá sa povedať, ale prrplesk prišiel ako som prišla k rodine a miesto nemčiny rozprávali retroromanisch, starký majitelia taliani a porad si, po večeroch som sa učila taliansky ci som chcela alebo nie
Jazyk sa začni učiť už hneď teraz, nieje to také lazo plážo,.že prídeš a čo tam budeš robiť kto ťa zamestná, keď neceknes aspoň a angličtinu musíš vedieť suvisle, čo sa týka školstva a chorého dieťaťa dáke strašne ocakavania by som teda nemala, vedia sa o také deticky starať aj u nás v špeciálnych skolach
Kamoska sa tam prestahovala s dvomi auti synmi, vraj je to tam v tomto ohlade naozaj uplne ine.
Ale bez jazyka urcite nie, mam dost skusenosti s Talianskom, kedze som tam mala vztah. Velmi rychlo som sa naucila po taliansky, bolo to potrebne. Uci sa to ale lahko.
Neviem ale, ako je to teraz v Taliansku s robotou. Ked som tam chodievala, tak bolo tazke ju najst aj pre domaceho.
Cize zacala by som ucenim sa talianciny, ty aj muz. Akonahle budete schopni si napisat zivotopisy a absolvovat pohovor v taliancine, tak by som hladala robotu. Prist tam naslepo este aj s rodicmi, to by som ja nerobila, ak by som nemusela vyslovene utekat.
Začni sa jazyk učiť už teraz....len zdravé ruky už v dnešnej dobe konkurencie na pracovnom trhu nestačia....
neviem ako state dieta mas ale ty sa jazyk doucis.... ale co dieta? s mentalnym postihnutim?! to sa jazyk nauci velmi tazko kedze jeho materinsky je slovencina ... bude to mat ovela ťažšie ako ty... a co socialny system do buducna??
Ved sa zacnite ucit jazyk, to je zaklad, tam bez talianciny je tazko. Ale nie je to nerealne. Ako treba to skusit, nechat si tu nejake zadne dvierka a skusit to.
Vám by bolo lepšie v nejakej pribuznej krajine, napríklad Česko. Neviem si predstaviť ako si mentálne postihnuté dieťa zvykne na úplne cudzí jazyk, dupľom keď ho ani ty neovládaš.
@januska12323 Nám tam býva už dlhšie mužova sesternica, ale ona sa naučila jazyk, vie aj nemecky, ale nehovorí nikdy, že sa tam žije ľahko, aj keď mala vždy prácu. Hlavne hovorila, že zdravotníctvo je tam drahé, a aj ona si zatiaľ platí len základné zdravotné poistenie, čo je tiež nie je malá čiastka a ostatné ak potrebuje MRI alebo iné odborné vyšetrenia tak platí, dokonca si niektoré záležitosti riešila aj tu na Slovensku.
Aj teraz keď bola v lete tu, tak hovorila, že aj tam sú ceny vysoké, aj nájmy.
A ešte ak si myslíte, že je to nejaká krajina bez mafie, tak to je pravý opak, tam je skutočná mafia, či už sicílska, kalbrijská a iné, tá robí iný level ako je na Slovensku, toto by nazvali iba nadštandartná spolupráca,
Kamarát žil 30 rokov v Taliansku, ale k lekárovi chodil vždy na Slovensko. Aj na operácii tu bol. Počas covidu sa natrvalo vrátil na Slovensko, lebo ho tam už všetko štvalo a posledná kvapka bola výpoveď z práce, lebo sa nedal zaočkovať.
Ale tak no... Všade inde je tráva zelensia ako sa hovorí...
Bez reci sa zobrat hocikam je non sens
V Taliansku nie je take jednoduche len tak prist a byt tam.
Oni tam maju svojich problemov tolko...
Myslim,ue jednoduchsie to je v Rakusku ci Nemecku.
V Taliansku codice fiscsle neziskas len tak.
A teda bez reci fungovat nebudes.
Aj ked sa vsetci ucia anglicky,ale proste,to su Taliani.
Bola si niekedy v Taliansku?..
Pôjdeš sama s dieťaťom? Kde bude, pokým budeš pracovať? Máš tam niekoho, kto ti na začiatok pomôže? Prácu nájsť, hlavne kvalifikovanú s benefitmi nemusí byť práve ľahké. Dobre si zisti všetko ohľadom zdravotnej starostlivosti. Naši známi radšej obchádzajú bežné kliniky a radšej si riadne zacvakajú súkromných odborníkov. Ale to sú teda iné pálky.
Suseda tam roky žije, ale už len čaká, kedy sa vráti domov na Svk na dôchodok.
Pred presťahovaním, keďže nejdeš sama a nezávislá, treba mať poistene všetko. Prácu, poistenie, bývanie, opateru dieťaťa.