Bývanie vo Švédsku

28. jún 2022

Ahojte, odišli ste tam žiť? Bývate v meste alebo na vidieku?
Ste tam spokojní?
Máme kamaráta, ktorý tam pred 2 rokmi odišiel, žil v nejakej dedinke na vidieku, nepamätám si, ako sa volala a po roku sa vrátil, že si nedokázal nájsť prácu.
Risknúť a ísť tam s dvomi puberťákmi?

melanta
28. jún 2022

My pôjdeme buď do Švédska alebo USA, ale zase môj muž tam dostal job, dostaneme tam samostatné bývanie na aké sme zvyknutí doma. Neviem si predstaviť ísť kamkoľvek do zahraničia s deťmi s tým, že risknem a uvidím. Najprv nájsť prácu a potom sťahovať deti.

7lenka11
28. jún 2022

ak ide aj o sťahovanie s deťmi, rozhodne by som nešla do žiadnej neistoty.. najprv vybaviť zázemie, prácu, zistiť si, aké sú tam podmienky pre štúdium, občianska vybavenovať a až vtedy odísť..

autor
28. jún 2022

@7lenka11 Áno, toto samozrejme viem.
Zaujímajú ma reálne skúsenosti ľudí, čo tam odišli.

mamka1984
28. jún 2022

No, žila som tam, dobre bolo, ale bez vopred vybavenej práce a aspoň základov jazyka by som určite nešla. A neviem či je dobrý nápad sťahovať deti v puberte, najmä ak nepoznajú jazyk. Poznám rodinu s teenagerom čo tam vôbec nezapadol. Predsa len, mentalita ľudí je tam dosť iná a puberta je veľmi citlivé obdobie.

autor
28. jún 2022

@mamka1984 V čom je tam iná mentalita? Žila si v meste alebo na vidieku?
Presne tieto reálne skúsenosti ma zaujímajú 🙂
Deti s odchodom zo Slovenska problém nemajú, rozprávame sa o tom doma, čiže o tom vedia a poznáme ich názor na to.
Samozrejme viem, že treba hľadať prácu už z domu...

vroni
28. jún 2022

Bola som pracovne, pomerne krátko, za mňa ani za nič na svete. Mne sa ich mentalita šialene priečila. Ale beriem, že je to vec vkusu.

mamka1984
28. jún 2022

Žila som v meste. Švédi sú strašne rezervovaní, ťažšie sa tam nadväzujú priateľstvá. Ale super, že Tvoje deti chcú ísť, to je potom úplne iné.

autor
28. jún 2022

@vroni A v čom sa ti priečili?

melanta
28. jún 2022

@vroni tvoje reakcie občas registrujem a sú väčšinou celkom podľa môjho vkusu, tak sa opýtam, čo bolo také najviac že nie. My by sme mali ísť do Stockholmu, ideme len my dvaja, ja pracovať nebudem. Druhú alternatívu máme USA, kde tiež ja pracovať nebudem, ale prišlo mi, že hoci sú to severania, že predsa len Európa a ja moc na Ameriku nie som, takže dúfala som, že muž si vyberie Švédsko.

autor
28. jún 2022

@melanta V ktorom meste budete?

autor
28. jún 2022

@melanta Viete jazyk?

ivangeline
28. jún 2022

Ja iba...ze tiez som vnimala,ze idem do Anglicka v 14tich,a nebola som proti. Mala som mega depku cely cas tam a cjodila poza skolu. Po roku som ostala na SR so starymi rodicmi...

vroni
28. jún 2022

@melanta, mňa rušila ich "stadovitost". Keď sa oficiálne rozhodlo, že tráva je fialova a mesiac modrý, tak to každý hrdo tvrdil a diskusia na túto tému nebola spoločenský prípustná. Poviem to na príklade. Jazdí sa vpravo, tak ako u nás. Zažila som párkrát zápchu v Štokholme. Ale len v pravom pruhu. Ľavý bol voľný. Pretože sa jazdí vpravo (ľavý bol subežný a ani z jedného sa neodbocovalo). Alebo som bola s deckami v múzeu Pippi Dlhej Pančuchy. Do jej domčeka viedli schody a z druhej strany sa dalo smyklavkou spustiť dolu. Moje vtedy ani nie dvojročné dieťa smyklavku nedalo a zišlo dolu po schodoch. Asi štyria švédski rodičia sa ma snažili presvedčiť, že to nejde, lebo tie schody vedú hore. Nie dole. Dole sa treba smyknut. Nebol argument, že moje dieťa bolo v domčeku (a na schodoch) samé a smyklavky sa bálo. Podľa nich proste tie schody nadol neviedli a basta. Cítila som sa ako v Kafkovom romane, úplne surrealne. Je to spočiatku neuveriteľne, potom úsmevné a po mesiaci to neuveriteľne lezie na nervy. A potom ta ich podprahová diskriminácia.... Áno, navonok sú nesmierne korektní. Len zabudnú vybaviť tvoju objednávku, záhadne sa nedozvies niektoré terminy alebo ti naznačia, že ešte nie si znala švédskych pomerov (napríklad tak pracovníkovi konzulátu odmietli na polícii hlásenie ukradnutého auta, lebo "vo Švédsku sa nekradne". Až konzul musel riešiť, že veru kradne). Proste všetko pro forma až do spiku kosti. Možno vidiek je na tom inak, v Štokholme mi to dalo istotu, že Švédsko nie je moja šálka kávy.

smajliica
28. jún 2022

Byvam v Stokholme. Ma to svoje pre a proti. Nic podobne ako vroni som nezazila, ale stadoviti rozhodne su. A aaj rezervovani, najst si kamarata Sveda prakticky nemozne. Na druhej strane je tam vela veci dobrych - rovnost medzi muzmi a zenami na uplne inej urovni ako u nas, pohodova pracovna atmosfera, work life balance atp. Mne to vyhovuje.
Praca zalezi od znalosti, skusenosti a tak. Najst sa da ale nie je to uplne jednoduche, hlavne co sa prvej prace tyka

mamka1984
28. jún 2022

@vroni Och áno, tá stádovitosť a neschopnosť improvizácie je tam neskutočná. A to nechcem vedieť, ako je to mimo Stockholmu.

melanta
28. jún 2022

@vroni fúha, tak niektoré veci čo píšeš sú ozaj mimo. Ten ľavý pruh a schody. Akože úplne mimo logiky. Čiže so zdravým rozumom tam človek pochopenie nenájde. Nuž, to potom bude pre mňa ťažké, lebo ja som pragmatik, čiže robme veci tak, aby fungovali šup šup. A to som si voľakedy myslela, že severania sú práve také efektívne fungujúce národy a asi je to úplne naopak. Ale ďakujem za skúsenosť, zaujímavé.

Autorke: mesto Stockholm, muž tam má ponuku ísť do predstavenstva nadnárodnej stavebnej spoločnosti. Jazyk vieme obaja nemecky, anglicky, muž aj dnes pracuje väčšinu pracovného času v angličtine. Ale teda ja by som tam nepracovala. Ty chceš ísť kam? Či nemáš ešte presnú predstavu?

autor
28. jún 2022

@melanta My sa zatiaľ obzeráme a zvažujeme, ale skôr by sme chceli menšie mestečko, ale tak, aby mohli deti chodiť na strednú školu.
Anglicky vieme aj my, ale nevieme švédsky a to sa trochu bojím, či si tam na začiatkom vystačíme s angličtinou.

mamka1984
28. jún 2022

Tak švédčina je veľmi ľahký jazyk, základy sa ľahko naučíš. Ja som bola síce strašne lenivá učiť sa ju (lebo v práci mi stačila angličtina), ale aspoň aké-také také základy som ešte pred sťahovaním získala a v bežnom živote mi to potom dosť pomohlo, aspoň psychologicky.

smajliica
28. jún 2022

To s tym jazdenim sa mi zrovna nezda, ja som este nikdy nezazila aby bola zapcha v jednom pruhu a druhy bol volny ak idu na to iste miesto. A jazdim po Stokholme pravidelne. Nebol nahodou lavy vyhradeny pre autobusy? Pripadne sa rozpajali daleko daleko? Lebo oni su zasa natolko slusni ze ak vedia ze je zapcha lebo vsetci chcu ist tym istym vyhazdom ako oni, pekne sa zaradia a cakaju v rade. Namiesto toho aby sa snazili dostat co najviac dopredu a tam sa vopchat do radu.

smajliica
28. jún 2022

A svedcinu vo velkych mestach moc netreba. A ak viete po anglicky a nemecky, tak svedcinu sa lahko naucite.

autor
28. jún 2022

@smajliica Jej, to je super, si ma potešila s tým jazykom 🙂

autor
29. jún 2022

@smajliica Ako je to vo Švédsku s islamskými migrantmi, je ich tam veľa?

vroni
29. jún 2022

@smajliica, nie, nebol. Vyustovali do rovnakého kruhového objazdu, ktorý bol väčšinou aj príčinou tej zápchy. Ono je asi prehnane hovoriť o zápche, proste sa stalo, pravý pruh plný, v ľavom ani kolesa. Ale zase to nebola nemecká zápcha, že stojíš hodinu, len taka desaťminútovka. Zažila som to pričasto, aby to bola náhoda. Ale ako hovorím, ja som zaujata, lebo mi ich spôsob myslenia a žitia jednoducho nekonvenoval,

smajliica
29. jún 2022

@vroni jaj tak to ano, tak bezne stojim aj ja lebo nerada menim pruhy v niektorych kruhacoch 😂

@autorka Vo Svedsku je vela imigrantov vseobecne, z blizkeho vychodu, Azie, Afriky, juznej Ameriky, vychodnej Europy, … Ono to az tak neni o povode a nabozenstve ale o vzdelani a socialnom prostredi. Ak byvas v dobrej stvrti, tak vsetci imigranti ktorych stretavas su vzdelani a inteligentni ludia. Ak byvas v gete tak na par hulvatov narazis a je prakticky jedno ci su z Ruska alebo zo Syrie.

missdiva
29. jún 2022

Bola som v Stockholme ale nezila som tam.
Rozhodne bude velmi tazke nadviazat kontakt, kamaratov si len tak lahko nenajdete, su uzatvoreni a maju radi svoj klud (celkovo ludia na skandinavii su taki, to mne nevadilo kedze som podobnej povahy ale pre teengerov moze byt tazke zapadnut).
Opat vec co nam vobec nevadilo kedze zijeme zdravo, ale zaujimavost ked mas teenagerov - predaj alkoholu je statom prisne regulovany, predaju len v obchodoch na to urcenych, ktore nemaju dlhu otvaraciu dobu a len zakaznikovi nad 20r.
Pre nas velka vyhoda, ze VSADE maju aj vegetarianske moznosti, aj vo fast foodoch. Z eko dovodov radi nahradzaju maso nepravym masom, oblubeny svedsky fastfood Max burger.
Su enviromentalisti, vela ludi sa snazi o ciste ulice a mysli podobne ekologicky ako Greta, su zakladatelmi ploggingu. To je beh pri ktorom si vezmes vreco a cestou zbieras odpadky.
Pacila sa mi, ta ich "stara" elegancia, neraz uvidis niekoho v obleku na bicykli.
Muzi a zeny su si uplne rovni, aj unisex wcka mavaju niekde.
Ale ano pravidla su pravidla a co je dane toho sa drzia.
Myslim, ze ci sa vam tam bude dobre zit zalezi velmi od povahy, pre niekoho kto ma rad svoj klud (je jeho sen pekny dom na dedine) super krajina. Pre niekoho outgoing skor Holandsko.

autor
29. jún 2022

Dievčatá, vedeli by ste prosím poradiť nejaké menšie mestečko?

mamka1984
29. jún 2022

Mne sa páčili mestečká pri Stockholme - najmä Vaxholm, prípadne Åkersberga či Uppsala. Veľa mojich kolegov odtiaľ denne dochádzalo do Stockholmu kvôli práci a všetci boli spokojní. Aj tie ich dedinky s typickými drevenými domčekmi sú vcelku malebné (aspoň v lete).

autor
29. jún 2022

@mamka1984 Vďaka, idem to pozrieť 🙂

smajliica
29. jún 2022

Zalezi co myslite mensim mesteckom (aka velkost), kde asi by sa malo nachadzat (moze byt aj sever?) atp. Mne sa kusok od Stokholmu paci Bro, akurat tam stavaju celu oblast novu.

smajliica
29. jún 2022

Este pri Stokholme je super Sigtuna.