Výpoveď vo Švajčiarsku

helium
30. okt 2024

Dobrý večer .Potreboval by som poradiť ako postupovať , keď som dostal výpoveď od zamestnávateľa .Pracoval som tu cca 5,5 roka.
Výpoveď som dostal 28.10. 2024 a môj posledný pracovný deň je 31.12.2024
Mám nárok na odstupné ?Musím sa ísť zaregistrovať tu vo Švajčiarsku na úrad práce,alebo na Slovensku?
Môžem poberať aj na Slovensku podporu v nezamestnanosti ?Poraďte niekto ak máte skúsenosť .Ďakujem

enmery
30. okt 2024

@helium Chceš ostať vo Švajčiarsku?

helium
autor
30. okt 2024

@enmery Áno .Len neviem čo ďalej pokiaľ nájdem prácu ?

enmery
30. okt 2024

@helium Dokedy máš povolenie?Treba sa nahlásiť na úrad práce. Z úradu budeš dostávať podporu a budeš hľadať prácu. Tú môžeš hľadať už aj teraz. K výpovedi a odstupnému sa neviem vyjadriť, lebo tvoju zmluvu nepoznám a ani nepoznám dôvod výpovede. Máš ešte nejaké nadčasy a dovolenky?

helium
autor
30. okt 2024

@enmery Povolenie mám na 5 rokov .Výpoveď bola udaná ako ekonomické problémi firmy.Nemám už nič.Žiadnu dovolenku ani nadčasy.Keď chcem poberať podporu odtiaľto nesmiem odísť na Slovensko ?

tundra
30. okt 2024

@helium ked chces dostavat podporu od januara,musis zacat hladat pracu uz teraz.Ak nezacnes,môzu ti ju skratit,cize dostanes az niekedy od marca.Najlepsie,ked skocis na RAV,vysvetlis situaciu a oni ta nasmeruju.Ja som mal zmluvu pred par rokmi,tiez k 31.12. a obehol som to,dostal tlaciva,nastastie som to nepotreboval,od 9.1.som nastupil do novej prace.
Kolko ziadosti o pracu mesacne musis poslat,ti povedia tam.Niekde 5 niekde 10.zalezi od veku a kantonu.V ktorom kantone pracujes?

enmery
30. okt 2024

@helium Áno, keďže si aj písal, že tu chceš ostať. Zisti si, kde v Tvojom kantóne je Arbeitsamt a zavolaj tam. Oni Ti povedia, aké papiere od Teba budú potrebovať. Aby bol ten prechod plynulý. Plus myslím, že musíš dokladovať nejakých 8 emailov mesačne, kde si sa snažil nájsť novú prácu /životopis a motivačný list/.Takže okrem nahlásenia sa tam, začni pozerať inzeráty a hľadať.

helium
autor
31. okt 2024

@enmery O.k.Ďakujem.

helium
autor
31. okt 2024

@helium A ako je t s maródkou.Uz tretí mesiac ma boli chrbát a opakovane počas 3 rokov.Môžem ísť marodiť aj na Slovensko,?Alebo musím prísť maródiť sem?
Minulý rok som mal úraz hlavy v práci a nedovolili mi ísť maródiť na Slovensko.Vraj by mohol trvať na tom zamestnávateľ ,že musím prísť sem maródiť .Keď som mal zošitú hlavu na druhý deň som musel ísť do práce.,napriek papieru od doktora tu na klinike.

enmery
31. okt 2024

@helium Ako chceš "maródiť" na SK, keď zdravotnú poistovňu platíš tu a lekárov máš tým pádom riešiť tu. Keď Ťa furt tak láka to byť na SK, zbaľ saky paky, odhlás sa tu a choď na SK.

helium
autor
31. okt 2024

@helium Pred troma mesiacmi som bol na Slovensku na pohotovosti tiež s bolesťami chrbta.Tu som s tým robil celý mesiac.Doma mi spravili vyšetrenia a ďalší mesiac som užíval lieky.Nešiel som maródiť .Tu som to vravel majstrovi že robím napriek tomu že mám maródiť .Teraz zase ten istý problém s chrbtom akurát radšej mi dali výpoveď .Poznáte niekoho kto by mi vedel poradiť v tejto situácii .?Ďakujem

mamina7070
31. okt 2024

izasne vo svajci platis odvody a dane a chodis vyuzivat nas zdravotny system na ktory neprispievas a este aj PN by sa ti na Slovensku zachcelo

enmery
31. okt 2024

@helium V tejto situácii Ti poradí lekár!Jedine lekár vie zhodnotiť, či podtrebuješ liečiť, byť doma atď. Takže choď k svojmu lekárovi. Z nás Ti tu s tým nikto nepomôže.

sense
31. okt 2024

Nárok na odstupné nemáš, máš klasickú výpovednú lehotu nie si freigestellt. Nárok na podporu ti vznikne, ale na úrad práce by si sa mal hlásiť už teraz a rovnako si hľadať aktívne prácu ak nechceš Sperre. Čo sa týka maródky , pokiaľ ti CH lekár napíše že môžeš marodit na SVK tak môžeš, pri dlhšej maródke ti môže ale zamestnávateľ vybaviť termín u iného lekára či je dlhodobá pn adekvátna. A teda tu bolesti chrbta liečia prvom rade tým že dostaneš papiere by fyzio a musíš chodiť k fyzio, nie si hneď pn ako na Slovensku. Ak sú tvoje bolesti oprávnené tak aj CH lekár ti vypíše PN.ta ale nemusí byť 100perc, alebo ti dá papier ktoré práce nemôžeš vykonávať a musia ťa preložiť na inú poziciu

sense
31. okt 2024

@mamina7070 tak ale zas maródku by mu neplatilo Slovensko ale Švajčiarsko a aj ošetrenie by bolo buď za priamu úhradu alebo cez Švajčiarsku poisťovňu. Takže by nevyužil nič, nakoľko by si to zaplatil

tundra
31. okt 2024

@helium ak sa nemylim,tak, ked si vo vypovednej lehote,tak o cas na marodke sa ti,predlzi vypovedna doba.Z akeho dôvodu,si nebol o svojho lekara, tu vo Švajciarsku?

helium
autor
31. okt 2024

@mamina7070 Čo s tým má Slovensko?Vsak som tu bol 5,5 roka ani jeden deň som nemarodil.Teraz keď sa tam človek rozbil - za odmenu dostal výpoveď .

mamina7070
31. okt 2024

@helium tak sa treba liecit a poberat PN vo Svajci