Dobrý deň chcem sa spýtať či sa tu nájdu manželky/priateľky ktoré odišli do Švajčiarska za manželmi/priateľmi spolu s detmi aké to bolo pre deti zvládli to v pohode ? Ako škola a škôlka? Zo začiatku budem pravdepodobne bez prace kým sa zabehneme a potom by som si hľadala pracu samozrejme. Manžel je vo Švajčiarsku 8 rokov už nás nebaví takto ďalej žiť. Prosím o nejaké rady pripadne vaše postrehy keď ste sa tiež sťahovali s detmi. Ďakujem
@tundra Ďakujem pekne za odpoved ... ja tiež neviem nemecký plánujem ísť zatiaľ na SK na nejaký kurz aby som aspoň základy mala a deti tak isto. Aj my máme dom a bude ťažké odtiaľ odísť ale verím ze nás tam čaká aj keď zo začiatku ťažký život ale snáď potom lepší a hlavne budeme všetci spolu po toľkých rokoch 🙈 a deti si ako zvykli ako sa im učil jazyk ? Nebolo to pre nich veľmi náročné na psychiku ? Boli aj v nejakej triede kde sa najprv iba učili jazyk ? Manžel je v kantone Thurgau a tam by sme aj ostali keďže tam ma firmu kde pracuje a myslím ze to nieje zlý kanton ze nieje to úplne najdrahšie aj co sa daní týka. Tak ve4im ze to zvládneme
@tundra ešte raz ďakujem áno vidím ze na internete sú aj ľudia ktorí odradzaju ale ja som len chcela vedieť ako si deti zvyknú... manžel vie nemecký perfektne takže s úradmi problém nebude... pekný večer
Dakujem velmi pekne,tak isto aj Tebe a celej rodine pohodu a nech sa to podari🙂
@barbora3592 tiež ma muž nato nahovára ale mám strach z toho neviem po nemecky ani ja ani deti 🙈
Deti majú 7 a 5 rokov. Vôbec netuším ako by som tam fungovala
@paukova1476 pokial tu ma manzel vytvorene zazemie urcite nad tym minimalne porozmyslaj.Deti sa naucia jazyk rychlo.Ak by to z dakeho dovodu nebolo podla Vasich predstav,vratit sa mozete vzdy.Ked som bol vo Vasom veku mal som moznost odist s manzelkou do Kanady,nevedel som jazyk....bola to chyba...Odvaznym stastie praje😉
@paukova1476 Tak my sme sa rozhodli ze to skúsime č lete by po skole by sme tam chceli odísť samozrejme manžel tam hľadá pre nás bývanie školu pre syna mladšia do škôlky zatiaľ nepôjde keďže 4 roky bude mat až v októbri a tak ju zoberu až o rok neskôr. Ja budem zatial chodiť na nemčinu q uvidíme ci sa do toho dostanem... za vyskúšanie nič nedáme verím ze to bude lepšie ako to dlhé odlúčenie ktoré už prežívame 9 rokov už stačilo. Aj Vám prajem aby ste sa dobre rozhodli.😊
Ahoj,nebude to jednoduche,ale da sa to zvladnut...Manzelka prisla za mnou do CH po roku s dvoma detmi,dcerka bola druhacka,syn siedmak.Skola v pohode,skôlka neviem,nemam skusenost.Kazdopadne treba,aby mal manzel dostatocny prijem a ubytovanie pre celu rodinu.Je to uz 9 rokov,dcera sa uci za lakyrnicku a syn studuje na vysokej v Zurichu.Podmienky na zivot su v kazdom kantone odlisne.Cim blizsie k mestu,tak je vsetko drazsie.Manzelka zacala pracovat po asi 4 mesiacoch,nevedela po nemecky ani slovo...Zacala chodit do jazykovej skoly a pomaly sa naucila 🙂.Tiez som pracoval dlho v nemecku,potom v rakusku a zakotvil som v CH.Na SK mame postaveny rodinny dom,ktory je prazdny a sporadicky sa 2-3 krat do roka ideme pozriet co nove doma.Deti sa na Slovensko nechcu vratit a my tiez nevieme co nam este zivot prinesie.Ak mas konkretne otazky,kludne napis.Je tu vela slovakov a tato tema je casto rozoberana na fb-cesi a slovaci vo svajciarsku.
Ja fb nemam...Drzim palce 🙂,nech sa to podari.