Môj ex pracuje vo Švajčiarsku a navrhol mi teraz po 4-roch že by vybavil rodinné prídavky aj spätne a že si to dorovnanie dáme na polovicu a potom mi bude posielať mesačne tie ich prídavky ,ale ja mám obavy že či mi tie peniaze pošle keďže je aký je a už nás raz o peniaze obabral a nie o malé a podotýkam malého nevidel cca 6 rokou a ani sa nezaujíma ,je to jeho povinnosť mi to posielať alebo má môže zas len obrať o peniaze a on si na malom len zarobí? ďakujem
Ak nechceš byt oklamana tak nech idú na účet tebe, ak teda by mu ich vôbec dali, keďže predpokladám ze tých 6 rokov spolu ne žijete a dieťa je zverené súdne tebe.. A neviem na Slovensku ale ak by ste žili obaja vo Swiss a nežijeme spolu nemohol by byť žiadateľ... Pretože primárne je žiadateľom osoba kt je dieťa zverené do výchovy a zdieľajú spolu domácnosť
Co riskujes? Povedz, ze v poriadku. Upozorni ho, ze ked ti to neposle, zavolas tam, ze ich nedava dietatu a bude ich musiet vratit statu aj s mastnou pokutou.
Treba si dat vsak pozor na to ak si ty pobrala pridavky tu na svk, tak ti mozu vyplatit max rozdiel (co by nebolo malo) ale treba to dokladovat. Ak ste boli sobaseny ale nezili ste spolu a ak ste uz rozvedeny sa tiez kus inak riesi (a ak ste zobraty neboli tak neviem ci vobec sa da nieco vybavit), opytat sa mozes aj na urade prace ake moznosti mas, no odporucam mat niekoho co by ti obvolal aj svajciarske urady a prelistoval stranky, a samozrejme prajem ti vela stastia a trpezlivosti, velakrat zalezi aj od toho na koho na urade natrafis.
Prepáč, ja len k tomu, že to je iný hajzel. Veď tie prachy patria jeho dieťaťu a on si ich chce nechať? To je teda charakter!!!
@beech Prídavky patria tvojmu dieťaťu, nie ex. Čiže je to niečo na čo má dieťa nárok, nie ex. Nedaj sa obabrať, žiadne na polovicu. Ďalší vychcanec. Len začni konať, prídavky vo Švajčiarsku sa dajú vybaviť spätne do 5 rokov, aby ste doťahovaním s ex neprešvyhli termín.
A tá suma za 4 roky je cca 11500 chf, čo je celkom dosť.
Do googla si napíš Familienzulage beantragen - daj si preložiť cez prekladač. Mala by si tam nájsť potrebné info. Najmenšie Kinderzulage sú 200chf. Je tam aj adresa. Určite môžeš konať. Napíš list. Dajú odpoveď a nasmerujú ťa. Môžeš sa informovať aj na zastupiteľskom úrade v Berne. Tam pracuje pani Fabian vie tiež nasmerovať. Rieš to písomnou formou v nem. jazyku.
@saraxyz ak vieš po nemecky a plus ak poznáš jeho ahv číslo alebo vieš kt Ausgleichkasse mu to vypláca, môžeš písomne požiadať aby to vyplávali na tvoj účet vzhľadom na to ze spolu ne žijete, tie prídavky patria deťom. A ak ti ich nebude posielať poberá ich neoprávnene a musí ich vratit
@nelina1 s týmto jej Fabian nepomôže, s prekladom áno, vybavením slovenských záležitosti pokiaľ si vo Swiss tiež, ale s týmto nie, pretože ona nemôže požiadať, požiadať môže ex a pokiaľ on nedá jej účet kam by mali byť vyplácané bude musieť ona požiadať príslušnú Ausgleichkasse kt mu to bude vyplácať, písomne s odôvodnením ze on je síce žiadateľom ale keďže jej peniaze nedáva bude, žiada o vyplácanie na jej účet. Potom jeho výzvu aby dokladovať ze peniaze šli na účet resp k rukám osoby kt ma Sorgerecht.
Celý postup nájde na stránke Bundesamt.
A takisto ich bude musieť zdaniť, keďže z rodinných prídavkov sa platia dane
Tu nájdeš info ohľadom prídavkov.
https://www.bsv.admin.ch/bsv/de/home/informatio...
@nelina1 pred par rokmi som mala dosť opletacky kvôli prídavkom ale nie lebo by mi ich chlap nedával ale lebo došlo údajne k neoprávnenému poberania s prišla som na to až tak ze som na konci mesiaca mala na výplatu asi 500chf a keď som začala riešiť prečo tak údajne preto ze som ich neoprávnene poberala a mal ich poberať chlap... Keďže tu to tiež nie je tak ze kto požiada ten poberá ale je schéma kde je vysvetlene kto je prvý žiadateľ a kto druhý žiadateľ a kedy môže poberať jeden alebo druhý rodič... Lebo sak ako všetko každý Kanton ináč a trvalo polroka kým som sa dostala k prídavkom
@sense ďakujem. Neviem nič.on mi nepovie, aby som náhodou niečo nepodnikla. Už pri komente, že tie peniaze patria deťom mi vynadal do piip.😂 Tak som mu popriala veľa šťastia. Ale zistiť by som to mohla. Tá pani na up to má. Aj tej som povedala, že tie peniaze si nechá pre seba a nechce ich poslať deťom tak nič nepovedala. Ale asi jej napíšem email aby som to mala podložené keby niečo
@saraxyz koľko má dcéra rokov? Lebo vo Svajciarsku sú kinderzulage do 15rokov, čiže do ukončenia povinnej školskej dochádzky. Potom ak bude ďalej študovať ma nárok na ausbildungszulage, tam bude musieť ale doniesť potvrdenie o návšteve školy. Osobne by som žiadala zvýšenie výživného a aj s tým dodatkom ze ti ma vyplácať rodinné prídavky. Alebo mu ten papier nedať kým ti nedá potvrdenie odkiaľ prídavky poberá. Alebo ak to bude po tebe žiadať nech ti pošle papier odkiaľ to od neho žiadajú, aby si sa dostala k viacerym údajom o ňom.
@beech Takze, ked nechces byt oklamana, musia byt posielane priamo tebe na ucet,nie cez expartnera. To sa da tiez vybavit.