Ahojte, žijeme s priateľom vo Švajčiarsku, a tak prišiel čas že zvažujeme rodinu. Ako to je po pôrode? Ked bude mať maličké tri mesiace rozmýšľame že jasle od pondelka do štvrtku, že by som robila na 80%, a zarobila cirka 3000chf, nepôjde celý môj plat na jasle? Vyplatí sa to vôbec alebo čo by ste odporúčali? Priateľ má tak 4.5 tisíc mesačne, dokážeme odložiť z toho nejakú dobrú čiastku bokom keby ja robím na 80% -náklady na život máme priemerné. Aké máte skúsenosti?
Ďakujem 🙂
Ak das dieťa do jaslí ktoré sú subvencionovane tak bude výška poplatku podľa príjmu. Ak súkromné rátaj 120chf na den. Plus teda záleží co je podla teba priemerne náklady a ušetriť dobrú ciatku. A tých 7,5 tis je netto alebo brutto? Záleží aký máte nájom, poistné, ci financujete auto, dochádzanie do prace atď.
Ušetriť sa dá, záleží od nákladov a narokov
Tvoj prIAtel ma plat na hranici ziv.minima... tvoj by bol pod hranicou.... cize s dietatom by ste este viac zivorili ako doteraz... .
Ako to,ze tam zijes a nevies,ake naklady by ste mali po narodeni dietata? Ako to,ze nevies si zistit , kolko by ste platili za jasle,ci jasle dostanes a pod?
@themajka To nie je agresia ale konstatovanie vasej situacie....poznam pomery v ch a preto som to napisala.... Keby ste sa mali dobre,tak na mk sa nepytate, ci dokazete zaplatit jasle..
takze nie,nedokazete z to prijmu co mate sukr.jasle zaplatit a verejne su velmi obmedzene.... zalezi na kantone samozrejme.. zeny z vasimi prjmami su v zvycajne doma a muzi maju ulavu na dani .. dobr epoznam pomery v ch..moja dcera tam studovala na sukr. dievcenskej skole a z de sme satam prestahovali na isty cas..... takze viem ,ake su naklad yna zivot tam.......
A to ste vy mali dobre vediet uz teraz a epytat sa na mk .ale prepocitat si to spriatelom doma Aky ziv.styl si mozete dovolit s dietatom....
Nase deti su uz velke,ale od kolegov viem,ze je to narocne.Zalezi aj od kantonu,kde zijete.Drzim palce v dalsej etape zivota.
@themajka z vlastnej skusenosti ti poviem len, ze 3 mesacne babatko je este hrozne male, krehke a potrebuje mamu...
Gemaide?
@themajka tak ak by to bolo v čistom a jasle by boli subvencionovane tak využijete ale nerátajú s tým ze ešte aj slušnú sumu ušetríte ak hovoríme o sume mesačne 1000chf a viac. Jedine žeby ste mali lacné ubytovanie a živili len jedno auto nie dve. Ak ste manželia budete zdaňovani vyššou tarifu ako doppelverdiener ale náklady na opatrovanie dieťaťa si môžete odpratať z príjmu na daň, resp požiadať o vrátenie dane resp upravenie dane keďže ste doppelverdiener mit Kinderbetreuung.
tak z toho prijimu ak chcete platit jasle prakticky nic neusetrite.....este vam treba byvat, jest, platit zdravotku a pod....