Práca a PN vo Švajčiarsku

terka288
24. máj 2024

Ahojte, chcem prosila by som o radu. Priateľovi uznali pn, ktorá bola vystavená na slovensku, keďže pocas dovolenky ochorel a zdržiaval sa na Slovensku. V práci mu pn uznali. Ale teraz začali špekulovať, že najskôr by mal prísť a potom sa pozrú na peniaze a podobne. Už jeden krát bol takýmto spôsobom a pn sa mu vyplatila v pohode. Neviete mi niekto poradiť, či môže zamestnávateľ takto držať pn alebo nevyplatit? A ak mal niekto podobný skúsenosť ako ste to potom riešili? Ďakujem pekne za odpoveď

alenah31
24. máj 2024

@terka288 Švajčiarsko má iný zákon, je mimo EÚ takže nemusí plniť nariadenia a odporúčanie v rámci únie. Napr. tam nie je ochrana pred výpoveďou počas PN ukotvená v ZP ako u nás - kľudne ju môže dostať. Treba si preštudovať ich legislatívu.

tundra
24. máj 2024

@terka288 velmi zalezi od zamestnavatela.Raz to akceptovali,teraz maju mozno pochybnosti.
Standardne nosis arztzeugnis od obvodneho lekara...Ked bol prvy x pn,nehlasil sa u svojho lekara?Ak nie,tak je to trochu zvlastne.

terka288
autor
24. máj 2024

@tundra vo svajciarsku nemá svojho lekára, bol tam u jedného, zistil, že ma zlu krv ale nebol to jeho lekar ku ktorému by chodil pravidelne

tundra
24. máj 2024

@terka288 to je chyba priatela...stacilo ist po marodke k svojmu lekarovi v ch,keby ho mal a zeugnis by dostal.

terka288
autor
24. máj 2024

@tundra takže sa s tým nedá nič robiť ak by s rozhodol ju nevyplatit, zamestnavatel je v práve v tomto prípade ak to mam správne rozumieť

tundra
24. máj 2024

@terka288 to som nenapisal,vseobecne tu v ch mozes zostat 2 dni doma a nic sa nedeje.Od 3.dna potrebujes Arztzeugnis.To ci uznaju pn z sk je na vedeni firmy.Ved nech ide v mieste bydliska k lekarovi,vysvetli situaciu a mozno mu Arztzuegnis vystavi.Urcite zalezi ako dlho pracuje vo firme,ako su s nim spokojny atd.
Tazka rada,kazdopadne drzim palce,nech to dobre dopadne.

lalenka33
24. máj 2024

Ako je vyššie písané , priateľ mal ísť do Ch a nechať si vystaviť PN tam. Ak už raz takto bol PN možu to brať ako účelovú PN. V Ch majú vlastný systém a nie každú diagnózu uznajú PN. Napríklad, ked niečo dvíhaš a sekne ťa, máš smolu. Ale keď sa potkneš a spadneš alebo sa šmykneš problém nieje.
V CH nepotrebuješ doktora, ku ktorému chodíš pravidelne , stačí ti doktor, ktorý ťa vyšetrí , keď si chorá. V Ch je kopec slovenských, polských doktorov.

terka288
autor
29. máj 2024

@lalenka33 jeho zamestnávateľ mu uznal pn keď s ním naposledy volal. Avšak ako ju ukončil tak už bolo inak. Ako som vyššie spomínala, že najskôr musi prísť a podobne. Veľa článkov sme si preštudovali ale nerozumieme jasne a zreteľne co znamená napríklad pokračovanie vo vyplácaný mzdy. mala by byť akceptovateľná, ešte som zabudla napísať, že zamestnávateľ bol oboznámený s tým, že musí navštíviť lekára. Nam len ide o to, že či ju on zo zákona nemusí vyplatiť alebo aká je splatnosť. Lebo to sme sa nikde nedocitali.
Ďakujeme za odpovede

terka288
autor
29. máj 2024

@tundra toto sme si pozerali, aj v zmluve ma písané o chorobe, že je podľa bernskej škály vyplácaný. Len ak tomu dobre rozumieme tak prvé 3 týždne vyplaca zamestnavatel potom nastupuje poisťovňa. Zistili sme Len toľko, že on môže naťahovať s peniazmi aj mesiac, ale neviem ci je to pravda.

tundra
29. máj 2024

@terka288 a co mu povedal zamestnavatel?Ked nevie co dalej nech ide na RAV sa spytat.Pripadne v kazdom kantone je 1x do tyzdna pravnik gratis,teda pocul som o tom...Treba definovat problem a ten riesit.

terka288
autor
29. máj 2024

@tundra keď odchádzal, informoval o tom zamestnavatela, aj mu poslal začiatok pnky. Medzi časom mu posielali maili, že kedy príde a ako sa má ci je mu už lepšie a tak. Všetko bolo v pohode z ich strany. Dokonca keď komunikoval so sekretarkou tak všetko bolo v pohode. Dokonca sa pýtal, ze ci keď ukončí pn tak budú peniaze vyplatene, povedala, že áno. Nevieme vôbec ako to funguje no v skratke, keď je pn vo svajciarsku tak peniaze sú vyplácané. Myslím svajciarsku pn. Ak má slovensku pn musi ju ukončiť aby mal vyplatene peniaze. Neviem ci je to pravda, no takto mu to povedali vo firme. Lebo, že oni nevedia kedy ukončí pn tak, že sa to takto robí. No a ako ukončil pn, poslal mu ju tuším ešte 2 dní dopredu, že teda sa ukončuje tak zrazu nikto nekomunikuje z firmy. A keď volal sekretarke minulý tyzden tak najskôr bolo, že šéf je chorý a keď príde sa ho opýta na peniaze. Včera s nou volal a povedala mu, že je ona chorá a nie je vo firme, že zavolá do firmy aby ho niekto kontaktoval. Zatiaľ sa nikto neozval. Skúsime to buď ako píšete cez RAV alebo syna alebo ešte seco poslať mail.