Aké doklady potrebujem, keď sa chcem presťahovať do Švajčiaska?

27. feb 2022

Chceli by sme sa s rodinou presťahovať do švajčiarska aké papiere treba ak tam chceme ostať dlhodobo prosím poraďte

anavianavi
27. feb 2022

Potrebujete pracu a ubytovanie. Vsetko ostatne sa vezie na tom. dostanete informacie od zamestnavatela a uradu, kde budete prihlaseni.

vilma7
27. feb 2022

Ja žijem vo Švajčiarsku 15 rokov. Ako ste na Tom jazykovo? Najlepšie ak príde najskôr jeden z vás, nájde si tu prácu, byť a následne by ste sa prisťahovali všetci...neviem koľko vás je. Ale.tak.treba prácu...k nej vybaviť povolenie, nájsť ubytovanie atď. Máte aspoň nejaké, pre Švajčiarsko zaujímavé zamestnanie?
Lebo ak chcete ísť len hocikde do fabriky, budete tu doslovne žiť od výplaty ku výplate a rátať každý cent.

iwanka222
27. feb 2022

Ak mozem sa pripnem

iwanka222
27. feb 2022

@vilma7 Mozem prosim poslat sukromnu spravu? Dakujem

linda0405
27. feb 2022

@vilma7 môžem vedieť aké je zaujímavé zamestnanie?

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sense
27. feb 2022

Keďže vo Švajčiarsku potrebuješ povolenie na pobyt, a to dostaneš vtedy ak máš prácu a adresu. Čiže nájdeš si prácu, ubytovanie a pôjdeš na migracny požiadať o povolenie, podľa toho akú budeš mat pracovnú zmluvu dostaneš povolenie L alebo B, potom sa si musíš nájsť zdravot u poisťovňu a poistiť sa... Ak chcete prísť ako rodina aj s deťmi, tak ten co bude zarábať musí zarobiť dostatok na to aby vás uživil a mat dostatočne veľký byt.
@vilma7 ak nemajú deti tak pri práci vo fabrike nebudú žiť od výplaty do výplaty. Všetko záleží aj od spôsobu zivota

vilma7
27. feb 2022

@sense manžel pracuje a viem koľko nosí domov. Takže z toho sa tu ozaj vyskakovať nedá. Jedine že by žili vo Francúzsku, Nemecku a pracovali vo Švajčiarsku.

vilma7
27. feb 2022

@linda0405 tam zdravotná sestra nájde napríklad pomaly v každej nemocnici viacero voľných pozícií, chemické oblastí IT, treba pozrieť na nete, po čom baží pracovný trh.

sense
27. feb 2022

@vilma7 žijem tu 20 rokov a pred 15 rokmi nosil ex z fabriky 4,5 netto, samozrejme pred 15r boli aj ceny inde. Záleží aj to ci si kmeňový zamestnanec alebo ci robíš cez agentúru, aj to v akom odvetví, ako dlho, aká funkcia, koľko smiem atď a vy máte dve deti, oni možno nemajú. Samozrejme ak donesieš Domov 4 tis alebo aj 5 a robí len jeden a máš deti moc nenavyskakujes ale pokiaľ robíte obaja tak môžte viest slušný život.

dajana555
27. feb 2022

.

vilma7
27. feb 2022

@sense tak to doneisol krásne, lebo môj toľko nemá zdaleka ani brutto. A je zamestnanec do konca roka robil ako temporar. Má 3600 brutto. A nie len on, ale takmer všetci jeho kolegovia.

sense
27. feb 2022

@vilma7 robi cez agentúru? To už môže robiť aj v gastronómii aj tam dostane viac

vilma7
27. feb 2022

@sense robil do decembra, od januára je zamestnanec. Ja som sa mu aj čudovala, že to vôbec podpísal. A robí na tri smeny.

sense
27. feb 2022

@vilma7 v akom odvetví resp v akej firme aj v mesiaci v micarne zarobia omnoho viac, dúfame že ma aspoň príplatky

vilma7
27. feb 2022

@sense real Technik AG Kaiseraugst, Kunstofffabrik.
Normálne im nočné skrátili na 7 hodín, aby im nemuseli dať príplatky.

vilma7
27. feb 2022

@sense ja pracujem na polovičný, on na plný...a donesieme domov rovnaký plat. Dobre, nie?

sense
27. feb 2022

@vilma7 tak ako to sa čudujem ze robí chlap za také peniaze, tak áno z toho by rodinu ne uživil nevraviac o tom ze ak niekto platí qs ako doppelverdiener, aj keď zas pri tom plate by mu vyšiel aj pramienverbilligung.

sense
27. feb 2022

@vilma7 ja to poznám ako ja mam toľko netto ako on brutto à robím 60perc.

linda0405
27. feb 2022

@vilma7 ale musíš vedieť jazyk.to je podstata určite

vilma7
27. feb 2022

@sense je ich tam viac chlapci, ale skoro každý má manželku zdravotnú sestru, takže peniaze nosia domov ženy. Áno, žiadali sme...a ty pracuješ v akom obore?

sense
28. feb 2022

@vilma7 v doprave

diewcatqoo
28. feb 2022

Baby, prosim vas, tie, co ste tam, ake mate vydavky na byvanie a skolky/skoly? Muz dostal pracovnu ponuku zo Svajciarska uz davnejsie, avsak vtedy sme sa rozhodli, ze nakoniec nepojdeme. Coraz viac ale premyslame nad tym, ze mozno sme urobili blbost...

sense
28. feb 2022

@diewcatqoo keď som bývala v najme 4,5izb byt plus garáž a parkovacie miesto 2200chf mesačne, elektrika štvrťročne 250chf, serafe (koncesionárske poplatky) okolo 360 ročne, internet 150 štvrťročne. Haftpflicht povinné poistenie plus Hausrat poistenie bytu 30 mesačne. škola výdavky 0, resp minimum keďže nosí všetko zo školy, takže len bežné taška, prezuvky, telesná, plavky, uterák. Škôlka to isté, ale pozor škôlka je len doobeda a potom niekt dní poobede. Deti sú na obed doma, alebo môžu ist do hortu, Asb ci mittagstjsch tie sú platené vecsinou od platu rodičov. Ja platím 25chf za jeden obed plus Betreuung dcéra je tam od 11.40 do 13.30 a chodí 2x do týždňa tak,. Kitu teda jasle som platila 90chf na den. Tieto výdavky to samozrejme dopadajú ak je jeden z rodičov doma, zdravotné poistenie ja a dcéra 470chf. A keďže neplatím QS ale normálne dane tak to je ešte cca 200chf mesačne kantonalne dane, 180 chf Gemeinde Steuer a 70 bundessteuer - to by sa vas ale netykalo
Teraz sme sa presťahovali do Eigentumswohnung tam sú náklady na bývanie podstatne nizsie

hopsadobrandejsa
28. feb 2022

@vilma7 3600 brutto je velmi malo. To uz skutocne zarobi viac v gastronomii.

Pri takom plate a zivotnych nakladoch uz moze clovek rovno ostat na SK. Skoro ziaden rozdiel.

diewcatqoo
28. feb 2022

@sense dakujem za odpoved. Prave toto nas odradilo, ze skolka byva len doobeda a na zvysok dna, ak rodicia pracuju, musia riesit nejakym inym sposobom. Manzel dostal ponuku do Zurichu a ked sme pozreli ceny za moznosti opatrovania dietata, tak ma skoro vykotilo 😳

sense
28. feb 2022

@diewcatqoo ono ak by robil v Zurich, by som hľadala bývanie po okolo nie priamo tam, kľudne aj Kanton Aargau, je lacnejší ako Zurich a vo Swiss pendluje strašne veľa ľudí verejnou dopravou.