Žiarlivosť staršieho súrodenca

nalarla_
8. jan 2025

Ahojte žienky,
dostali sme sa do obdobia žiarlivosti staršieho surodenca na mladšie. Mám dve baby (5r. a 1r.). Ľúbia sa veľmi. Tú žiarlivosť skôr vnímame v zmene správania staršej. Doteraz kľudné dievča, fakt dobré, s občasným nepočúvaním, čo sme riešili vysvetľovaním, ak bolo veľmi zle sa pokričalo … dnes si s ňou už neviem rady. Vo všetkom je problém. Už ráno s ňou súperím s umyvaním zubov, obliekaním.. počas dňa ak má napríklad povinnosť pomôcť s uprataním hračiek detto. Teraz prestala chcieť chodiť do škôlky, k starým rodičom. Tak isto ma trápi to, že sa prestala hrať. Má svoju izbu, kde má prevažne svoje hračky, aby mala kľud na vlastnú hru ak chce. No teraz ju vôbec nevyužíva. Radšej trávi čas s nami v obývačke kde má veci mladšia alebo spoločné veci. Čo pochopím ale ona 80% sa tu nehrá len robí zlobu a vystrája. Nebudem klamať moja trpezlivosť je na bode 0, ja mám pocit, že nič okrem kriku na ňu už neplatí. Okrem toho sa dostala do obdobia neviem akého 😀 že odvráva, je drzá.. no mám pocit že som v koncoch. Prosím vás dajte mi tipy čo robiť, lebo ja sa už normálne bojím čo to bude ďalej. Niekedy som už ráno v strese čo zas bude. Už ma začína vytáčať aj to že sa neprehrá tak ako predtým. Čaká kedy ja budem viesť jej hru a spravím jej aktivitu. Ona proste bude sedieť, behať, tam vyhádže veci, tam vyhádže, niečo pokreslí a znovu to isté. Snažím sa venovať jej samostatne ale nie je to stále možné. Napíšte mi vaše príbehy 😀
Ďakujem

colsami
8. jan 2025

Ahoj, neviem ale mne to nepride ako ziarlivost na mladsiu sestru, ale ako pekny vzdor a skusanie hranic. Do skolky chodi? Ako sa sprava tam medzi detmi a k ucitelkam?

bolarazjedna
8. jan 2025

Ja by som ti odporúčala psychologa, on ti najlepšie poradí, ako pristupovať správne

nalarla_
autor
8. jan 2025

Chodí, ale viac je doma ako v škôlke, je z tých dosť chorých detí…

nalarla_
autor
8. jan 2025

Rozmýšľala som aj nad tým vzdorom, len som si myslela , že sme už za tým

januska12323
8. jan 2025

Prežívaš jej prvú pubertu, nie žiarlivosť. Treba to len prežiť a dodržiavať hranice.

martul
8. jan 2025

@nalarla_ to nemá nič s mladším súrodencom spoločné. Nekrič, nenervač. Povieš jej , že treba upratať hračky keď sa dohrá a dodržať to, nie pomáhať v upratovaní ona si to má upratať. Neuprace? Ok, s kľudom zober, nevráť a hotovo. Trvaj si na svojom a vydrž.

skumavka
8. jan 2025

@nalarla_ a ja si práveže myslím, že to má prevažne do činenia s mladším súrodencom. Tiež mám rozdiel 4 roky aj niečo medzi dvoma mladšími a odkedy sa najmladšia narodila, mali sme toto iste. Žiarlivosť sa nemusí prejavovať len tým, ze dieťa bije súrodenca, alebo mu nič nechce požičať. Ona citi ohrozenie svojej pozície v rodine a preto na seba upozorňuje. Nechce sa hrať u seba v izbe, radšej sa bude zdržiavať vo vašej blízkosti, aby nebola ukratena o tvoju spoločnosť, možno si si všimla ze číha na prejavy náklonnosti voci mladšej a to jej nerobí dobre, potom začne vystrajat aby na seba upútala pozornosť atď. Poradiť velmi neviem, je to na palicu, ale dá sa to pohľadu dieťaťa pochopiť. Treba si dať cielene pozor ci s nou tráviš dostatok času, či sú chvíle keď pozornosť venuješ výhradne len jej, rovnako tak dať si pozor na okate prejavy náklonnosti voči menšiemu, ak sa mojkas s mladšou, volaj k tomu i staršiu a mojkaj ich obe naraz, pripadne cielene len staršiu. Popritom samozrejme treba byt zasadova, čo sa raz povie to platí, a hlavne VYDRŽAŤ! Prídu iné obdobia a situácie😁

nalarla_
autor
10. jan 2025

@skumavka dakujem aj za tvoju odpoved. Ano vsimla som si presne to co si popisala. Ked muz hovori mladsej aka je sikovna, ze sa naucila napriklad nieco nove vidim na starsej ze by to rada pocula tiez a to v hocicom. Bola doteraz zvyknuta byt sama tak je to pochopitelne ale je to tak ako si napisala na palicu 😅
Inak sa snazime aj s nou travit dostatok casu, kym mladsia este spi a tak. Ale praveze mam pocit ze ona je este horsia potom. Pretoze toto som si nasla na nete ako prvu pomoc, takze som to zacala praktizovat, ale ona potom robi sceny ze mala vstala a musime prestat. Ze ona sa sama nevie hrat. Skusa. A samozrejme potom robi zlobu zase 🙃